21/11/09

Μπουλντόζες στην Καρπασία

Αλλοιώνεται το φυσικό περιβάλλον της κατεχόμενης Καρπασίας λόγω των μεγάλων οδικών έργων που γίνονται για διαπλάτυνση του δρόμου Γιαλούσας-Ριζοκαρπάσου. Ο νέος δρόμος που θα οδηγεί στην υπό κατασκευή μαρίνα της Γιαλούσας, οι εργασίες της οποίας (όπως εικονίζεται στη φωτογραφία) βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.


Αποψιλώνεται παρθένα γη για τη δημιουργία μαρίνας
ΤΟΥ ΒΑΣΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πυρετωδώς συνεχίζονται οι εργασίες για κατασκευή μαρίνας στη Γιαλούσα και προχθές όταν επισκεφθήκαμε την περιοχή ανέμεναν στη σειρά φορτηγά γεμάτα με ογκόλιθους, οι οποίοι απορρίπτονται στη θάλασσα στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής της μαρίνας. Παράλληλα, χρησιμοποιούνται ογκόλιθοι κατασκευασμένοι από μπετόν. Για την εκτέλεση των εργασιών χρησιμοποιούνται δύο σταθεροί γερανοί, ένας πλωτός και ένας που βρίσκεται σε βαρέος τύπου όχημα. Η κάθε πλευρά της μαρίνας έχει μήκος περίπου 150 μέτρα και στη μια άκρη της ανεγείρεται ψηλό κτήριο.

Για να καταστεί δυνατή η πρόσβαση στον χώρο απεκόπη η άγρια βλάστηση και το άλλοτε παρθένο παραλιακό μέτωπο καταστρέφεται. Καταστροφή παρατηρείται και από τις εργασίες διαπλάτυνσης του δρόμου Γιαλούσας-Ριζοκαρπάσου. Δέντρα και άγρια βλάστηση σε πλάτος 3-4 μέτρα σε κάθε πλευρά του δρόμου εξαφανίζονται. Σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις δεν σχεδιάστηκε νέος δρόμος αλλά διαπλατύνεται ο υφιστάμενος. Φαίνεται επίσης πως δεν γίνεται εκσκαφή του δρόμου, ούτε τοποθετείται υποθεμέλιο όπως συμβαίνει όταν κατασκευάζεται ή διαπλατύνεται ένας δρόμος στις ελεύθερες περιοχές, αλλά μετά την κοπή των δέντρων και της βλάστησης, οδοστρωτήρες συμπιέζουν το χώμα αφήνοντας άθικτα ακόμη και τα κυρτώματα που δημιουργήθηκαν από την πολλή χρήση του υφιστάμενου δρόμου. Τα συνεργεία φαίνεται ότι ανήκουν σε τουρκικές εταιρείες. Εξάλλου, όπως προκύπτει από τις πινακίδες που βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου, το έργο χρηματοδοτείται από την τουρκική κυβέρνηση.

Σημειώνεται, ότι ο αρχικός δρόμος που ένωνε τη Γιαλούσα με το Ριζοκάρπασο κατασκευάστηκε το 1888 και έκτοτε υπέστη βελτιώσεις. Ωστόσο, η ανάπτυξη που γνωρίζει η περιοχή τα τελευταία χρόνια θεωρήθηκε ότι δεν θα εξυπηρετεί τους χιλιάδες τουρίστες που περιμένουν οι επενδυτές ότι θα κατακλύσουν τα χωριά της Καρπασίας, γι’ αυτό και κρίθηκε επιβεβλημένη η διαπλάτυνσή του. Ο δρόμος θα εξυπηρετήσει διάφορες αναπτύξεις, οι οποίες εκτελέστηκαν ή εκτελούνται από Ισραηλινούς επιχειρηματίες. Ισραηλινοί και άλλοι αλλοδαποί επιχειρηματίες αναπτύσσουν δραστηριότητα από το Μπογάζι μέχρι και τη Βοκολίδα, όπου μεγάλο τουριστικό συγκρότημα δεσπόζει της παραλίας της περιοχής που θεωρείται από τις καλύτερες στην Κύπρο. Στην τελική φάση αναμένεται να αφαιρεθεί και το οδόστρωμα από τον υφιστάμενο δρόμο και να επιστρωθεί ολόκληρος με άσφαλτο.

Σημειώνεται, πως αν και ο δρόμος από το Ριζοκάρπασο προς τον Απόστολο Ανδρέα είναι πολύ πιο ανώμαλος δεν εκτελούνται εργασίες συντήρησής του, αφού φαίνεται να προηγείται η εξυπηρέτηση των επενδύσεων μέχρι το Ριζοκάρπασο. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Τούρκοι δεν ρώτησαν σε ποιον ανήκει η γη που «επιτάσσεται» κατά μήκος του δρόμου, ούτε και ετέθη θέμα απαλλοτρίωσης από το «κράτος», αφού θεωρούν ότι τους ανήκουν τα πάντα.

Αφήνουν χωρίς ρεύμα τη μονή Αποστόλου Ανδρέα
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗπου η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέχει επί χρόνια δωρεάν ρεύμα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, εντούτοις το κατοχικό καθεστώς δεν παραχωρεί ηλεκτρικό ρεύμα στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Αξίζει δε να σημειωθεί, πως στα γραφεία της «Αστυνομίας» και των πραματευτάδων που δραστηριοποιούνται έξω από το μοναστήρι παρέχεται ηλεκτρικό ρεύμα. Σημειώνεται, επίσης ότι στο παρελθόν η Κυπριακή Δημοκρατία παραχώρησε ρεύμα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα όταν παρουσιάστηκε διακοπή στην παροχή ρεύματος από τις τουρκοκυπριακές υπηρεσίες. Παράλληλα, η Κυπριακή Κυβέρνηση έδωσε την έγκρισή της για την πώληση υγραερίου στα κατεχόμενα. Εξάλλου, μετά τη διάνοιξη του οδοφράγματος στον Λιμνίτη η κυβέρνηση θα παραχωρήσει στα Κόκκινα, ηλεκτρικό ρεύμα.

Στον Απόστολο Ανδρέα πάντως λειτουργεί γεννήτρια, η οποία παράγει ηλεκτρικό ρεύμα για τις ανάγκες της Εκκλησίας και μερικών υποστατικών που βρίσκονται πίσω από το μοναστήρι. Για τη λειτουργία της γεννήτριας αυτής, δαπανώνται περίπου €1700 το μήνα, ωστόσο -όπως ανέφερε στον «Φ» Καρπασίτες- το ζήτημα δεν είναι οικονομικό. Είναι απαράδεκτο, υπέδειξαν, τη στιγμή που η πλευρά μας διευκολύνει την άλλη πλευρά, μέχρι και τον στρατό κατοχής, να μην παρέχεται ηλεκτρικό ρεύμα σε μια εκκλησία.


ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Μεγαλη αναπτυξη,οικοδομικος οργασμος......
    Ελληνοφωνοι πολιτικαντηδες με περουκες και μαυρα γυαλια μεταμφιεσμενοι αγοραζαν γη για αναπτυξη μετα την λυση....και μετα απορουμε γιατι θελουν να ξεπουλησουν τα παντα.
    Αλλα νομιζουν οτι οι Τουρκαλαδες θα τηρησουν τις συμφωνιες...οι ηλιθιοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.