20/11/09

Χιλιάδες κόσμου συνόδευσε τον Πατριάρχη των Σέρβων στην τελευταία του κατοικία

Περί τις 300.000 άτομα παρακολούθησαν από κοντά την κηδεία του Πατριάρχη ΠαύλουΧοροστατούντος του κ. Βαρθολομαίου

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνόδευσαν τον Πατριάρχη των Σέρβων, Παύλο, στην τελευταία του κατοικία. Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στο ναό του Αγίου Σάββα, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με τη συμμετοχή δεκάδων αρχιερέων ορθόδοξων εκκλησιών από όλο τον κόσμο.
Στην κηδεία του πατριάρχη των Σέρβων παρέστησαν αντιπροσωπείες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και των Πατριαρχείων των Ιεροσολύμων, της Αλεξανδρείας και της Γεωργίας.
Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Ελασσόνας Βασίλειος και την Εκκλησία της Κύπρου ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.
Μετά το πέρας της νεκρώσιμου ακολουθίας η σορός του πατριάρχη μεταφέρθηκε στη μονή των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στο προάστιο Ρακόβιτσα, 11 χιλιόμετρα έξω από το Βελιγράδι, όπου τελέστηκε η ταφή.
Στο Βελιγράδι, από νωρίς τα ξημερώματα άρχισαν να φτάνουν πιστοί από ολόκληρη τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία, την ΠΓΔΜ, την Κροατία και χώρες της δυτικής Ευρώπης για να παραστούν στην κηδεία του πατριάρχη Παύλου.
Υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι ακολούθησαν την πομπή που μετέφερε τη σορό του πατριάρχη από τον καθεδρικό ναό, όπου είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, μέχρι το ναό του Αγίου Σάββα, όπου τελέστηκε η νεκρώσιμος ακολουθία.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της Σερβικής Εκκλησίας, από τις 15 Νοεμβρίου τη σορό προσκύνησαν περίπου 250.000 πιστοί.
Ο πατριάρχης των Σέρβων Παύλος απεβίωσε την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, σε ηλικία 95 ετών, έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια. Γεννήθηκε το 1914, σε ένα χωριό της Σλαβονίας -σημερινή Κροατία- και σε πολύ μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου και το 1944 άρχισε να εργάζεται ως καθηγητής θρησκευτικών.
Το 1946 εκάρη μοναχός και το 1948 χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος. Το 1954 μετέβη στην Αθήνα για μεταπτυχιακές σπουδές, τις οποίες ολοκλήρωσε δύο χρόνια αργότερα. Το 1957 διορίστηκε επίσκοπος Ράσκας και Πρίζρεν, αξίωμα που υπηρέτησε 33 χρόνια. Την 1η Δεκεμβρίου του 1990 εξελέγη, με μυστική ψηφοφορία, πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την επόμενη ημέρα ενθρονίστηκε στον καθεδρικό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. περα απο το γεγονός ότι ο σέρβος πατριάρχης ήταν μια αγνή προσωπικότητα, αυτό που δεν θέλουν να καταλάβουν όπως φαίνεται αρκετοί,κυρίως στην ελλάδα,είναι η γεωπολιτική-στρατηγική και διπλωματική σημασία της ορθοδοξίας, κάτι που όπως φαίνεται κατάλαβε εδώ και καιρό ο Πούτιν, πρώην πράκτορας της kgb.
    Ευνοουνται διάφορες πανσπερμίες με αποτέλεσμα το "διαίρει και βασίλευε" προς τέρψη των ανθελληνικών συμφερόντων.
    Δυστυχώς και οι περισσότεροι ιερωμένοι προκαλούν με τα σκάνδαλα τους με αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό του κόσμου.
    Αυτό που δεν μπορεί εύκολα να κατανοηθεί είναι ότι η ορθοδοξία δεν ταυτίζεται με τη διαφθορά του κλήρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kι εγώ πιστεύω ότι ήταν μία αγνή προσωπικότητα. Γι αυτό τα γνωστά κομπλεξικά καθάρματα βάλθηκαν να ρίξουν όση λάσπη μπορούν. Οι "άνθρωποι" αυτοί είναι ακριβώς σαν τα γουρούνια. Απολαμβάνουν την λάσπη και την βρωμιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.