1/11/09

Το βάσανο της Ιστορίας, των Ομούτ Οζκιριμλί, Σπύρου Α. Σοφός

www.papandreou.gr.Το βάσανο της Ιστορίας είναι η πρώτη συγκριτική μελέτη του εθνικισμού στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Eξετάζοντας τα έργα της λαϊκής και της επιστημονικής ιστοριογραφίας και λογοτεχνίας σχετικά με τον ελληνικό και τον τουρκικό εθνικισμό.


Το βάσανο της Ιστορίας Μετάφραση Γιώργος Σαλταπίδας

Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο εθνικισμός στην Ελλάδα και στην Τουρκία

Το βάσανο της Ιστορίας είναι η πρώτη συγκριτική μελέτη του εθνικισμού στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Eξετάζοντας τα έργα της λαϊκής και της επιστημονικής ιστοριογραφίας και λογοτεχνίας σχετικά με τον ελληνικό και τον τουρκικό εθνικισμό, αναζητεί τα ίχνη της εμφάνισης και της ανάπτυξης του ελληνικού και του τουρκικού εθνικιστικού οράματος κατά τα τελευταία 200 χρόνια, αμφισβητώντας την επικρατούσα αντίληψη για την αναπόφευκτη ανάδυση του «ελληνικού» και του «τουρκικού» έθνους.

Αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα της σχέσης μεταξύ των δύο εθνικιστικών σχεδίων, ο Oυμούτ Οζκιριμλί και ο Σπύρος A. Σοφός, ένας Τούρκος και ένας Έλληνας, αναλύουν τις πολιτικές που υιοθετήθηκαν σε σχέση με τη γλώσσα, τη θρησκεία, τη μνήμη και την ιστορία, την εδαφική επικράτεια και το τοπίο, όπως επίσης και τις διαδικασίες ομογενοποίησης, περιθωριοποίησης και «μειονοτικοποίησης» πληθυσμών και πολιτιστικών παραδόσεων, αλλά και τη θεσμική υποστήριξη του ελληνικού και του τουρκικού εθνικισμού.

Οι συγγραφείς πραγματεύονται επίσης τη θέση της «καταστατικής βίας» -φυσικής και συμβολικής- στην εθνικιστική φαντασίωση, καθώς και το επακόλουθο συλλογικό τραύμα και την αίσθηση της απώλειας κατά τη διαδικασία θεμελίωσης και εδραίωσης της ελληνικής και της τουρκικής ταυτότητας.

*Eυχαριστώ τον Homo Cretensis και τον φίλο Ανωνυμο αναγνωστη για την επισημανση του σημείου αυτού στην ιστοσελίδα του Κου Παπανδρέου.

10 σχόλια:

  1. Αρες μαρες κουκουναρες !
    Ο Ελληνικος εθνικισμος ειναι αποτέλεσμα της ανάγκης για επιβιωση, ενω ο τούρκικος αποτέλεσμα της επεκτατικότητας, που αποτελει το μονο "εργαλειο" ενοποίησης του πολυεθνικού πληθυσμου της Τουρκίας.

    JTR

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι συγγραφείς υιοθετούν τα θεωρητικά ρεύματα στη μελέτη του εθνικού φαινομένου από τον μοντερνισμό ( Anderson) ως τον μεταμομοντερνισμό (Gellner, Hobsbawm) ασκώντας παράλληλα κριτική στις θεωρίες των διαχρονιστών και τον εθνοσυμβολισμό του Α.D.Smith.

    Δεν είναι τυχαίο ότι το συγκεκριμένο βιβλίο το υμνούν εθνομηδενιστές όπως ο γνωστός Ηρακλείδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οσοι δεν ξερουν το συγκεκριμενο μιλαει για τουρκικες μοιοντοτηες στην Ελλαδα και για εθνικιστες επαναστες το 1821.
    Εχει ρεπορταζ το πρωτο θεμα

    http://skeftomasteellhnika.blogspot.com/2009/11/blog-post_2336.html

    Αυτος ο ανθρωπος δεν ειναι ελληνας τερμα, δεν τον νοιαζει το ελληνικο εθνος, αμα τον εβλεπε ο πατερας του θα πηγαινε για φουνρο.

    makis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://enantion-olwn.blogspot.com/2009/11/blog-post_01.html

    (με καλυτερη αναλυση)

    Μεχρι και με το πασοκ του 80 τα βαζει το βιβλιο. Το χαρακτηριζει λαικιστικο (μαλλον ηταν πολυ εθνικιστικο για το βιβλιο)

    makis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ας το δουμε διαφορετικα.Τι εχει προσφερει μεχρι τωρα στον κοσμο ο Ελληνικος πολιτισμος και τι ο Τουρκικος;Μπορει καποιος να μας πει τι εχουν δημιουργησει οι Τουρκοι δικοτους που να μην το εχουν αρπαξει απο τους δημιουργους του; Υπαρχει λοιπον χασμα πολιτισμικο.Τι το επιληψιμο υπαρχει σε ενα λαο που αισθανεται υπερηφανος για την προσφορα του στην ανθρωποτητα και που ορθα θελει να το τονισει προς μιμηση και οχι προς αποφυγη; Μπορει η αλλη πλευρα να παραθεσει καποιες τετοιες αξιες για τις οποιες αγωνισθηκε μεχρι τωρα;Αληθεια τα παιδια μας πως τα νουθετουμε να εχουν ως παραδειγμα τους χαμερπεις ,τους κλεφτες,τους προδοτες η΄ τους ανδρειους,τιμιους με υψηλα ιδανικα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ηρεμήστε και δείτε τα πράγματα χωρίς παρωπίδες,σωσtή σκέψη είχε ο JTR. στην ουσία ο τουρκικος εθνικισμός στηρίζεται στην οθωμανική αυτοκρατορία καμια 600kosaria χρονια πίσω δηλαδή,ε ότι και να πούμε κάτι έγινε σε εκείνα τα χρονια,ενώ εμείς ακόμα δεν ξέρουμε αν είμαστε Έλληνες με αναφορά στην αρχαία καταγωγή μας ή ρωμιοί με αναφορά την ρωμαϊκή αυτοκρατορία και το μετέπειτα βυζάντιο κωνσταντινούπολη σαν αρχή μας και τα τελευταία χρονια ουσιαστικά το κατασκεύασμα του μεταξά και του νεοεθνικισμού ελληνορθόδοξος χριστιανός.κοινό στοιχειο έχθρας και διαφοροποίησης και στους δυο λαούς είναι η θρησκεία.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα ήταν καλύτερο να ασκούμε κριτική σε βιβλία που έχουμε διαβάσει. Δυστυχώς η κοινωνία μας έχει υπερευαισθησία σε οτιδήποτε προσεγγίζει με κριτική διάθεση το παρελθόν μας ...
    Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια εγχειρήματα ετοιμάζουμε την πυρά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προσπάθησα να μπω στο site στο συγκεκριμένο πεδίο, αλλά δεν μπόρεσα. Δεν υπάρχει πεδίο για βιβλία. Εάν αυτό δεν οφείλεται στην πασιφανέστατη ασχετοσύνη μου και οφείλεται στο ότι κάποιοι το μάζεψαν από εκεί άρον άρον, τότε το γεγονός αυτό κάτι λέει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε Κομνηνέ Καλή σου μέρα

    www.papandreou.gr. Είναι με κόκκινη επισήμανση στην πρώτη σειρά,
    πάτησε επάνω με το ποντίκι σε πάει κατευθείαν στο ανάλογο σημείο της Ιστοσελίδας του Κου Παπανδρέου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Sub92 ευχαριστώ για την βοήθεια. Το είχα δοκιμάσει, αλλά προσπάθησα εκ των υστέρων να μπω μόνος μου στην εν λόγω σελίδα www.papandreou.gr. Μπήκα λοιπόν και πήγα στα "Ενδιαφέροντα". Όμως εκεί δεν υπάρχει δίοδος για βιβλία κ.λ.π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.