26/11/09

Κυβερνητική δυσαρέσκεια για Προβόπουλο

Η εκδηλωθείσα δυσαρέσκεια της κυβέρνησης προς τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Προβόπουλο εδράζεται σε λάθος βάση.Kαταρχάς, η έγκαιρη ενημέρωση που είχε κάνει στον νυν πρωθυπουργό και τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το διψήφιο ποσοστό του ελλείμματος μέχρι το τέλος του χρόνου -ενημέρωση που είχε και ο τότε πρωθυπουργός- αποδεικνύει ότι ο κ. Παπανδρέου και οι επιτελείς του γνώριζαν πολύ καλά τι θα παραλάμβαναν αν κέρδιζαν τις εκλογές. Και τις κέρδισαν…

Δεν έπεσαν λοιπόν από τα σύννεφα, ούτε τους ήρθε εξ αποκαλύψεως η αλήθεια μόλις ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας. Μπορεί αυτή η “λεπτομέρεια” να μην εξυπηρετεί την προπαγανδιστική λογική που επί εβδομάδες τώρα προωθούν -“Τι να κάνουμε, που αντί 6%-8% βρήκαμε 12% και πλέον;-, όμως κακώς ενοχλούνται τόσο. Διότι οι πολίτες για άλλα νοιάζονται: Για το αν τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση και για το αν στην πράξη θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά ή όχι. Δεν νοιάζονται για το αν στις 8 του τάδε παρελθόντος μήνα ήξεραν, νοιάζονται για το αν στις 8 του τάδε μέλλοντος μήνα θα έχουν πετύχει.

Η αντίδραση, χθες, του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πεταλωτή ως προς το αν ήξερε η νυν κυβέρνηση ήταν “μαγκωμένη” και αδέξια: “Ακούγαμε τις εκτιμήσεις, δεν μπορούσαμε όμως να διανοηθούμε το μεγάλο εύρος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Το βρήκαμε, το αποτυπώνουμε και το αντιμετωπίζουμε”. Η συνέχεια όμως πρόδιδε, πέρα από βαθιά ενόχληση, και μια διάθεση απόδοσης πολιτικής σκοπιμότητας στον διοικητή της ΤτΕ: “Επιχειρείται να γίνει μια προσπάθεια επιμερισμού ευθυνών”, είπε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι “αυτή η προσπάθεια συμψηφισμού δεν μας βρίσκει σύμφωνους,” καθώς την προηγούμενη διετία κυβέρνηση “ήταν η κυβέρνηση Καραμανλή και δεν μπορεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση να έχουν την ίδια ευθύνη”. Σε ερώτηση εάν αυτό αποτελεί “μομφή” προς τον κ. Προβόπουλο, ο κ. Πεταλωτής απάντησε αόριστα ότι “είναι μομφή προς όποιον επιχειρεί να συμψηφίσει τις ευθύνες, και είναι πολλοί αυτοί”.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η διάσταση ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον διοικητή της ΤτΕ είναι και μεγάλη και αγεφύρωτη, κυρίως λόγω της κριτικής την οποία άρχισε να ασκεί ο κ. Προβόπουλος στα μέτρα που ανακοίνωσε ή επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Μέτρα τα οποία, κατά γενική ομολογία, ακόμη και εσωκομματική, δείχνουν άτολμα και αμφίβολης αποτελεσματικότητας, ενώ, ειδικά στη φορολογική τους στόχευση, από πολλούς κρίνονται “επικίνδυνα”, εν μέσω οικονομικής κρίσης και παγωμένης αγοράς.

Η στοχοποίηση, λοιπόν, του διοικητή της ΤτΕ μπορεί επικοινωνιακά να δώσει μια “ανάσα” στην κυβέρνηση -όπως κάθε “κατασκευή εχθρού”-, αλλά σε βάθος χρόνου θα γυρίσει μπούμεραγκ. Και οι θεωρίες περί “κακού” χειρισμού εκ μέρους του που εκτίναξε τη διαφορά επιτοκίων (spread) του 10ετούς κρατικού ομολόγου στις 190 μονάδες είναι αφελείς. Εκτός κι αν πιστεύει κανείς ότι οι ξένοι περίμεναν… από τον κ. Προβόπουλο να επισημάνει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Της Μαριάνας Πυργιώτη
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.