19/11/09

Μην καταντήσουμε... Σλοβενία

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Εξόχως διδακτικό παράδειγμα προς αποφυγήν προσφέρει τελικά η Σλοβενία σχετικά με το πού μπορεί να βρεθεί η εξωτερική πολιτική μιας χώρας η οποία διεκδικεί ισχυρά κάτι προβάλλοντας βέτο εναντίον της ένταξης μιας αντίδικης χώρας σε διεθνείς συμμαχίες ή ολοκληρώσεις, αν άρει το βέτο της πριν λυθεί το πρόβλημα. Καθίσταται έρμαιο των διαθέσεων ισχυρών ξένων δυνάμεων, καθώς πλέον δεν αγωνίζεται για να αποσπάσει, να επιβάλει ή να εκβιάσει την ικανοποίηση του αιτήματός της, αλλά ελπίζει μόνο στις μυστικές υποσχέσεις που της έχουν δοθεί, η τήρηση των οποίων επαφίεται στην «πολιτική ελεημοσύνη» των ηγεμονικών κρατών

που κινούν τα νήματα. Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο πολιτικό δίδαγμα από την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στη Σλοβενία - μια μικρή χώρα που κυριολεκτικά αναστάτωσε την Ευρώπη όταν τόλμησε να μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ - Κροατίας λόγω διμερούς προβλήματος που είχε με την τελευταία.
Δεν άντεξε όμως στις αφόρητες πιέσεις και υποχρεώθηκε σε άδοξο συμβιβασμό που την εξανάγκασε να άρει το βέτο της, χωρίς να έχει πάρει τίποτα από αυτά που επεδίωκε σε απτή μορφή, πέρα από κάποιες ανομολόγητες μυστικές υποσχέσεις που Κύριος (και Γερμανία!) οίδεν αν θα υλοποιηθούν.

Οίκτο προκαλούσε στην πραγματικότητα ο Σλοβένος πρόεδρος Ντανίλο Τουρκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Λουμπλιάνα με τον Κάρολο Παπούλια, καθώς προσπαθούσε να αποφύγει να απαντήσει στο ερώτημα αν κέρδισε η χώρα του κάτι και γι αυτό ήρε το βέτο της ή αν υπέκυψε στις πιέσεις.

Με το βέτο της η Σλοβενία διεθνοποίησε τις διαφορές που έχει με την Κροατία εδώ και 18 χρόνια, από την ανεξαρτητοποίηση των δύο χωρών το 1991. Ολη η Ευρώπη έμαθε το πρόβλημα και οι Ευρωπαίοι ηγέτες άρχισαν να τρέχουν για να το λύσουν. Με την άρση του βέτο, οι σλοβενοκροατικές διαφορές ξανάγιναν διμερείς, άρα αδιάφορες για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Η συμφωνία παραπομπής του ζητήματος σε πενταμελές διεθνές διαιτητικό δικαστήριο που οι αποφάσεις του θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για τη Σλοβενία και την Κροατία είναι μεν κάτι, αλλά αυτό θα το προσδιορίσουν τρεις ξένοι δικαστές!

Μια διαδικασία όμως κατά την οποία ξένοι αποφασίζουν για κορυφαία ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας κρατών, προσιδιάζει πολύ περισσότερο στην ύστερη εποχή της αποικιοκρατίας, στα μέσα του 20ού αιώνα, παρά στην Ευρώπη του 21ου.

ΟΣλοβένος πρόεδρος ενίσχυσε την υποψία ότι η χώρα του απλώς λύγισε κάτω από το βάρος των πιέσεων και υποχώρησε όπως όπως, καθώς κατέφυγε σε «αμπελοφιλοσοφίες» του τύπου «όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί έχουμε μεγάλες ευκαιρίες για ένα κοινό μέλλον στο πλαίσιο της ΕΕ» και «μέσα στην Ευρώπη πρέπει να λύνουμε και τα προβλήματα που έχουμε με τους γείτονές μας». Μα αν πραγματικά η Σλοβενία πίστευε αυτές τις αντιλήψεις παιδικών εκθέσεων, τότε γιατί πρόβαλε βέτο κατά της Κροατίας; Για το... «κοινό ευρωπαϊκό μέλλον»; Γιατί η Σλοβενία αποσχίστηκε από τη Γιουγκοσλαβία και δεν έμπαιναν όλοι μαζί στην ΕΕ αντί να σφάζονται μεταξύ τους;

Αν η ιστορία σταματούσε εδώ, θα μπορούσε κανείς να αισθανθεί συμπόνια για τη μικρή Σλοβενία που πάλεψε με το βέτο της και υπέκυψε στον άνισο συσχετισμό δυνάμεων, αποσπώντας κάτι, έστω πολύ λιγότερο από αυτό που επεδίωκε. Κατανοητή και η προσπάθεια συγκάλυψης της ήττας, στο πλαίσιο αυτό με την προβολή θεωριών άσχετων με τις σλοβενικές πράξεις.

Το πράγμα όμως παίρνει άλλες διαστάσεις, όταν ο Σλοβένος πρόεδρος φάνηκε να θέλει να υποδείξει με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο στην Ελλάδα να ακολουθήσει κι αυτή στη διαμάχη της με τα Σκόπια τον ίδιο δρόμο που οδήγησε τη Σλοβενία στην ήττα!

Ο Ντανίλο Τουρκ όχι μόνο αρνήθηκε να αποστασιοποιηθεί, όταν ερωτήθηκε, ακόμη και από τις δηλώσεις Γκρούεφσκι για «Μακεδόνες του Βαρδάρη, του Αιγαίου και του Πιρίν» που δήθεν «ανήκουν στο ίδιο έθνος», διεκδικώντας τμήματα του πληθυσμού της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, αλλά μίλησε και για «κάποια σύνορα που καθορίστηκαν έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να μην είναι στην ίδια χώρα»! Τότε γιατί η Σλοβενία τάσσεται εναντίον της ένωσης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας με τη Σερβία; Φαρισαϊσμοί...

ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
Ελληνικό βέτο μέχρι το τέλος

Από εκεί που όσο ίσχυε το βέτο της Σλοβενίας, οι ηγεμονικές δυνάμεις της Ευρώπης και η Κομισιόν ασχολούνταν με το πώς θα κάνουν τη Λουμπλιάνα να αλλάξει γνώμη, μόλις η σλοβενική κυβέρνηση ήρε το βέτο της πήραν αέρα μέχρι και τα... Σκόπια! Πρότειναν ενθουσιασμένα να ακολουθήσει και η Ελλάδα αυτό το μοντέλο επίλυσης στη διαμάχη με την ΠΓΔΜ για το όνομα, με τη βεβαιότητα ότι θα αποβεί υπέρ τους οποιαδήποτε διεθνής διαιτησία. Σαφές το συμπέρασμα: η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να άρει ποτέ, για κανένα λόγο, το βέτο της, αν προηγουμένως δεν έχει λυθεί οριστικά το πρόβλημα.

ethnos.gr

8 σχόλια:

  1. Μηπως η Ελλαδα εχει ηδη γινει Φινλανδια και προσεχως, λογω ελλειψης πολιτικης βουλησης διατηρησης ισοζυγιου εξοπλισμων, γινουμε και γιουσουφακια?

    Λεω, γιατι πλεον μπαινουν και κανουν ασκησεις στην ελληνικη SAR και μεις παρηγοριομαστε οτι ισως η απαντηση μας ηταν η "αιφνιδιαστικη" (προγραμματισμενη απο εβδομαδας) βολη του τρομερου υπεροπλου, αγνωστου στην ανθρωποτητα, με βεληνεκες 38 χλμ (πω, πω!) Εξοσετ Μπλοκ 1 , τεχνολογιας '80 στην Κρητη *(μακρια κι αλαργα).


    Στο τελος, οταν ολος ο κοσμος θα το χει βουκινο και οι Αγαθονησιωτες κρυφο καμαρι, με κατι τετοιες μπουρδες θα παρηγοριομαστε οτι ασκουμε αποτροπη και οτι δεν εχουμε βαλει την ουρα στα σκελια:

    - Οι Τουρκοι εχουν κανει το ελληνικο ανατολικο Αιγαιο δικη τους ζωνη SAR! Το Αγαθονησι βλεπει πιο συχνα τουρκικα παρα ελληνικα εθνοσημα, τα Ιμια ειναι γη του καθενος!

    - Μη μασας ρε! Τους εχουμε οποτε θελουμε! Καναμε βολη Εξοσετ Μπλοκ 1 στη Β.Α. Κρητη και τα εκαναν πανω τους. 38 χλμ πυραυλος παιδι μου! Πρωτακουστο! Αλλα επειδη ειμαστε μεγαλοψυχοι και δε θελουμε να τους κανουμε χοντρη ζημια, στηριζουμε σταθερα την ενταξη της Τουρκιας στην Ε.Ε. , ωστε να λυσουμε μια και για παντα το προβλημα Αιγαιο, με επιστροφη στην εποχη που το κατοικουσαν και Τουρκοι, οποτε και η ελληνικη μειονοτητα δε θα εχει πια να ανησυχει για παραβιασεις και κανεις δε θα παραπονιεται για ασκηση μειωμενης εθνικης κυριαρχιας.

    ΓΑΤΕΣ οι Ελληνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αξία ενός οπλικού συστήματος βρίσκεται στην δυνατότητα χρήσης του. Δεν απαξιώνεται ένα σύστημα επειδή απλά είναι είκοσι ετών. Αν σκεφτεί κανείς πόσο θανατηφόρο μπορεί να είναι ακόμα και αυτό το «απαρχαιωμένο» σύστημα σε μια πιθανή αποβατική ενέργεια μπορεί να καταλάβει πως είναι αδύνατο να σχηματιστεί αποβατική δύναμη αν δεν περιληφθούν στους σχεδιασμούς αρκετές χιλιάδες σάκοι πτωμάτων για την υποδοχή σορών νεκρών τούρκων στρατιωτών που μπορεί να φτάσουν σε κάποιες χιλιάδες πριν καν πατήσουν την ακτή. Φυσικά ένα «απαρχαιωμένο» σύστημα που είναι τόσο θανατηφόρο στον αντίπαλο μπορεί να βελτιωθεί και να εκσυγχρονιστεί. Αλλά ταυτόχρονα έγινε και επίδειξη ότι μπορεί να μεταφερθεί σιωπηρά οπουδήποτε εντός της ελληνικής επικράτειας να ταχθεί για βολή σε απροετοίμαστη ακτή και να φέρει σε πέρας μια θανατηφόρα βολή που σε πιθανό αντίπαλο θα στοίχιζε πολλές ζωές. Αν μπορούν να αντέξουν κοινωνικά ένα τέτοιο σοκ ας κοπιάσουν για μερικά στρέμματα βράχια. Αλλά θα είναι η τέλεια ανοησία να χρησιμοποιεί κάποιος για επίδειξη δυνατοτήτων σχεδιασμού της βολής και όχι της ίδιας της βολής ένα σύστημα του «κουτιού» την στιγμή που έχει απόθεμα παλαιότερης τεχνολογίας. Και όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές πολλά πράγματα στην άμυνα πρέπει μη γίνονται και να διακηρύσσονται (όπως το τουρκικό κάζους μπέλι π.χ.) αλλά και πολλά άλλα θα πρέπει να γίνονται και να μη λέγονται (όπως π.χ. μια πιθανή προμήθεια επάκτιων πυροβολαρχιών μεγαλύτερης εμβέλειας). Άρα κανένας δεν μπορεί να εξασφαλίσει στους τούρκους όσο καλή πληροφόρηση και να διαθέτουν ότι αυτή δεν ήταν «δημιουργική απόσυρση» ενός «παρωχημένου» συστήματος προς χάριν κάποιου ακόμα φονικότερου. Όσο για την εντολή «πυρ» ενίοτε δεν την δίνει η πολιτική αλλά η στρατιωτική ηγεσία αν το επιβάλλουν οι καταστάσεις. Στρατιωτικά κινήματα δεν γίνονται μόνο ενόψει εσωτερικής απειλής της εθνικής υπόστασης αλλά και από εξωτερικές απειλές έχοντας βέβαια πάντα κατά νου τον επηρεασμό των εσωτερικών εξελίξεων. Και τότε οι πολιτικοί είναι απλώς το θέατρο σκιών που χορεύει στον ρυθμό της ιστορίας. Αλλά ας ευχηθούμε το έλλειμμα ηγεσίας να μην φτάσει σε επίπεδο όπου θα χρειαστεί μια τέτοια λύση που θα είναι δυσάρεστη αλλά αναγκαία. Έχει ειπωθεί πολλές φορές, ότι ποτέ δεν υπάρχουν αδιέξοδα και κανένα έθνος δεν πρόκειται αυτοβούλως να αυτοκτονήσει.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητε Ε.Β.

    - Η αξια ενος οπλικου συστηματος βρισκεται πρωτιστα στην προθεση χρησης του. Εμεις εχουμε αποδειξει πως προτιμουμε να υποχωρουμε (με τελευταιο το δογμα του "δεν απαντουμε σε σημειακες προκλησεις", ενα πολυ ωραιο δογμα που επιτρεπει να αποφευγουμε ενα σωρο περιπτωσεις που κανονικα θα επρεπε να απαντουμε εστω και με την παρουσια μας) παρα να απειλουμε και ακομα περισσοτερο να κανουμε χρηση της απειλης χρησιμοποιησης του οπλου.

    - Ο Εξοσετ Μπλοκ 1 δεν ειναι ουτε μυστικο ουτε υπεροπλο, προς Θεου, τον ξερουν και οι Τουρκοι και εχουν και το Χαρπουν με πολυ μεγαλυτερο βεληνεκες.

    - Τα συγχρονα πολεμικα εχουν συστηματα εναντιον πυραυλων του τυπου Εξοσετ (CIWS, RAM) και μονο οι επιθεσεις κορεσμου μπορουν να ειναι αποτελεσματικες. Το τουρκικο ναυτικο κανει το ιδιο ασκησεις αντιμετωπισης βληματων καλυτερων επιδοσεων σε σχεση με τους Εξοσετ Μπλοκ 1. Αλλο που εμεις μ αυτα παρηγοριομαστε οτι δηθεν σκιαχτηκαν.

    - Ρωτα τον KinMid στο defencenet αν επροκειτο για το κατα ποσον ηταν αιφνιδιαστικη η εκτοξευση ή αν ειχαμε βγαλει ΝΟΤΑΜ.

    - Δε μιλαμε για εντολη για πυρ. Πλεον εχουμε περασει στο δογμα πληρους κατευνασμου. Βγηκαν οι Τουρκοι για ερευνες για πετρελαιο? Δεν απαντουμε. Βγηκαν για ασκηση SAR στο δικο μας FIR λεγοντας πως ειναι τουρκικο? Δεν απαντουμε. Σουλατσαρουν στο Αγαθονησι? Δεν απαντουμε (μεχρι να φτασουν τα δικα μας, τα δικα τους εχουν φυγει).

    Ολα καλα αυτα τα δεν απαντουμε, αλλα τελικα, μηπως DE FACTO περνουμε στη συνδιαχειριση? Γιατι οταν ο γειτονας πηδαει τη μαντρα καθε μερα και λιαζεται στον κηπο σου, ενταξει εσυ δεν απαντας και αποφευγεις να σε δειρει, αλλα μηπως τελικα ο κηπος σου γινεται εκ των πραγματων συνιδιοκτησια με το γειτονα?

    Α ναι, ξεχασα, στηριζουμε την ευρωπαικη ενταξη της Τουρκιας, οποτε θα τους λουσει κρυος ιδρωτας.

    Οι Τουρκοι αγαπητε Ε.Β, τη συνδιαχειριση του Αιγαιου, θα την κερδισουν ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΦΕΚΙΑ. Μονο και μονο με :

    - Την απειλη χρησης βιας, γνωριζοντας πως εμεις θα κανουμε τα στραβα ματια σε οτιδηποτε δεν προβλεπει απευθειας αποβαση κατοικημενου νησιου.

    - Το γεγονος πως τα ελληνικα κομματα βλεπουν πλεον τον αμυντικο προυπολογισμο σαν ξερολουκουμο για πλιατσικολογηση προκειμενου να καλυψουν τρυπες σε αλλους τομεις που βασιλευει η διαφθορα και που κανονικα οι αλλες πολιτισμενες χωρες καλυπτουν με πιο νορμαλ τροπους (πχ μη σπαταλες, δικαιη φορολογηση, παταξη διαφθορας και φοροδιαφυγης). Εφθασαν να καλουν Τουρκοι της Θρακης και βουλευτες τους τους Ευρωπαιους να επισκεφθουν τη Θρακη ως αλλοι τοποτηρητες για να δουν τι κακα τους κανουμε, απεπεμψαν τον Προξενο μας στην Κων/πολη κι εμεις... δεν απαντουμε.

    Με τη λογικη του δεν απαντουμε σε σημειακες προκλησεις, το 87 και το 96 θα επρεπε να εχουμε κανει την παπια.


    Το οτι ακομα και οι ξενοι μας εχουν βαρεθει και λενε απλα "να τα βρειτε με τους Τουρκους" δεν καταλαβαινετε πως τελικα θα σημανει συνδιαχειριση?

    Αν η Τουρκια μπει στην Ε.Ε. , που με τοση θερμη υποστηριζουμε και κατ εμε θα μπει λογω των αγωγων, τι θα γινει στο Αιγαιο οταν μπουκαρουν 100.000 Τουρκοι με ευρωπαικα διαβατηρια?


    Δε θα γινει ΜΠΑΜ φιλε Ελευθεριε! Οπως λεει ο Σουν Τζου, ο καλυτερος στρατηγος, νικα χωρις να δωσει μαχη, επειδη κανει τον αντιπαλο να ΜΗ ΘΕΛΕΙ να δωσει μαχη. Αυτο ειναι που εχει συμβει στους Ελληνες πολιτικους.

    Και επισης οπως ελεγε ο Οζαλ, με την Ελλαδα θα ξεμπερδεψουμε στελνοντας τους 1 εκ απο δω.

    Σε λιγα χρονια φιλε Ευαγγελε, λογω του δικου μας αυτο-εμπαργκο οπλων, η σκεψη για αντισταση θα ειναι ακομα πιο μακρια στα μυαλα ολων. Δηλαδη, φαντασου τωρα και δειχνουμε υποτελεια. Φαντασου τι εχει να γινει οταν το εξοπλιστικο ισοζυγιο ανατραπει πληρως. Γιατι καλο το μερισμα ειρηνης, αλλα οταν ο αλλος εχει 100 μερισματα ειρηνης στον αερα κι εσυ 40, καπου στο Μαξιμου οταν εισαι τα χρειαζεσαι.

    Και τοτε οχι μονο στηριζεις την Ευρωπαικη ενταξη της Τουρκιας αλλα μεχρι και lobbying κανεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας μη γελιόμαστε. Ούτε οι πολιτικοί μας δεν είναι τόσο άσχετοι ώστε να πιστεύουν πραγματικά ότι η Τουρκία θα αποτολμούσε επίθεση εναντίον μας. Ούτε και εμείς πρέπει να περιορίζουμε τις επιλογές μας για εξωτερική πολιτική στην κατοχή, χρήση ή διάθεση χρήσης του τάδε ή δείνα όπλου. Η στρατιωτική δύναμη και τα οπλικά συστήματα δεν είναι παρά το αυτονόητο, η δεδομένη βάση δηλαδή που θα σου επιτρέψει να...μην τα κάνεις πάνω σου όταν οι καλοί σου γείτονες κάνουν "μπου" (βλέπε Ίμια). Απο 'κει και πέρα μόνο μια πολιτική με συνεχείς διεκδικήσεις από μέρους μας μπορεί να αντισταθμίσει την επιθετική πολιτική της Τουρκίας, των Σκοπίων κλπ. Προλαβαίνοντας τις διάφορες διεκδικήσεις που προκύπτουν καθημερινά να προβάλουμε δικές μας. Το Πατριαρχείο, η Κύπρος, οι δικές μας μειονότητες και τα δικαιώματα τους, το δικαίωμα μας για επέκταση των χωρικών υδάτων κ.α. Πρέπει επιτέλους να πάψουμε να απολογούμαστε και να αμυνόμαστε σε κάθε εφεύρημα των γειτόνων (τούρκων, σκοπιανών και κάθε άλλου) και αντιστρέψουμε την κατάσταση κάνοντας εκείνους να αμυνθούν. Παράλληλα δε, πρέπει να προσεγγίσουμε εκ νέου κάθε χώρα τόσο στα Βαλκάνια όσο και περιμετρικά της Τουρκίας γιατί οσονούπω η τελευταία θα μας έχει στερήσει κάθε ευκαιρία για στρατηγικές συμμαχίες. Επί Σισμίκ ο Παπούλιας είχε ενεργοποιήσει την υποστήριξη της Βουλγαρίας που σε συνδυασμό με τις δικές μας στρατιωτικές και διπλωματικές κινήσεις έκαναν όχι μόνο τους τούρκους αλλά τα φιλαράκια τους να χάσουν τον ύπνο τους. Σήμερα, ποιός θα σταθεί στο πλευρό μας έστω και...συμβολικά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Στρατιωτικά κινήματα δεν γίνονται μόνο ενόψει εσωτερικής απειλής της εθνικής υπόστασης αλλά και από εξωτερικές απειλές έχοντας βέβαια πάντα κατά νου τον επηρεασμό των εσωτερικών εξελίξεων. Και τότε οι πολιτικοί είναι απλώς το θέατρο σκιών που χορεύει στον ρυθμό της ιστορίας. Αλλά ας ευχηθούμε το έλλειμμα ηγεσίας να μην φτάσει σε επίπεδο όπου θα χρειαστεί μια τέτοια λύση που θα είναι δυσάρεστη αλλά αναγκαία."



    Μια παρόμοια αποψη κατεθεσε και ο φίλτατος "Περικλέας"(γνωστός για τις Ελληνικούρες του)και το ερωτημα που του ειχα θεσει ήταν απο ποιούς θα γινει ενα τετοιο κινημα;Απο τους κολαουζους των πολιτικάντηδων;Διοτι καπως ετσι καταντησαν οι Ελληνες ανώτατοι αξιωματικοί!Και δεν δεχομαι εφησυχασμούς του τυπου "περίμενε και θα δεις", καθότι γνωρίζουμε ποιοι βρισκονται επικεφαλης της ηγεσίας των Ε.Δ.
    ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΠΑΤΕΝΤΑΡΙΣΜΕΝΑ!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φιλε Ανωνυμε 2:30 μμ

    Συμφωνω. Και συμπληρωνω. Το ΜΟΝΟ ΑΤΟΥ που η Ελλαδα εχει σημερα ειναι η Ε.Ε.. Η Τουρκια ασχετα απο αυτα που λεει, ΘΕΛΕΙ να μπει. Το κακο ειναι πως εμεις τα εχουμε κανει ΠΑΝΩ μας και δεν τολμαμε να χρησιμοποιησουμε το ΑΤΟΥ μας.

    Γιατι στα Σκοπια βαζουμε βετο για τις διεκδικησεις και για την Τουρκια μας πουλουν το παραμυθι της φιλιας και στηριξης? Γιατι δεν στηριζουμε και την ευρωπαικη πορεια των Σκοπιων, που μεσα απο δημοκρατιας και ευρωπαικες ιδεες θα παψει τους αλυτρωτισμους?

    Παρα μας το λενε μονο για την Τουρκια?

    Γιατι απο το 1996 και μετα, οι πολιτικοι μας ακουν Τουρκια ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ. Και δεν εχουν ΚΑΜΙΑ διαθεση να ξαναζησουν αντιστοιχη νυχτα.

    Επι Ανδρεα, τους ειχαμε βαλει βετο στην ευρωπαικη χρηματοδοτηση (τα πρωτοκολλα). Τους ειχαμε βαλει επισης στην τελωνειακη ενωση μεχρι να παρουμε ανταλλαγμα την αποδοχη της αιτησης της Κυπρου ως υποψηφιας στην Ε.Ε.

    Σημερα, εχουν ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΘΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ, με την ελληνοτουρκικη... φιλια και το μονο που ξερουμε να λεμε ειναι πως τους στηριζουμε (οι σαλτσες για εσωτερικη καταναλωση πως δε δινουμε λευκη επιταγη ειναι οι γνωστες ΜΠΟΥΡΔΕΣ που ακουμε απο το 2001 και δωθε και οι χανοι τις τρωνε ακομα).

    Οι πολιτικοι μας εχουν αποφαφισει πως δεν ειναι ΠΡΟΘΥΜΟΙ να συνεχισουν να υπερασπιζονται το στατους κβο οπως το ξεραμε. Καθε μερα γινεται ενα καινουριο ντε φακτο στατους κβο, οπου οι Τουρκοι κανουν ο,τι θελουν κι εμεις κανουμε διαβηματα.

    Η Ε.Ε. απλα μας λεει αν δεν τα βρουμε, να παμε στη Χαγη. Ουτε εκει θελουν οι πολιτικοι μας να παμε, γιατι δε θα πανε ολα οπως τα θελουμε και μετα θα εχουν πολιτικο κοστος. Απο την αλλη η Τουρκια δε θελει 2 φορες τη Χαγη.


    Και τελος οι πολιτικοι μας , επειδη δε θελουν να πετουν λεφτα στην αμυνα , αφου ξερουν πως θα τα κανουν πανω τους, βλεπουν ως λυση την εισοδο της Τουρκιας στην Ε.Ε και τον μετεπειτα εποικισμο. Θα μας πουλησουν και το γνωστο > τωρα ειμαστε ολοι Ευρωπαιοι, παει περασαν ολα. Και μια μερα οταν καταρρευσει η Ε.Ε (γιατι ολες οι αυτοκρατοριες καποτε πεφτουν), θα εχουμε βρεθει με το Αιγαιο με τουρκικο πληθυσμο και καληνυχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολυ σωστα τα σχολια των φιλων.
    Θα σας πω ενα γεγονος ισως αγνωστο για τους πολλους και απο αυτο θα καταλαβετε πολλα.
    Μετα τον Αττιλα 2 στην Κυπρο το 74 οι Τουρκοι σχεδον καθε βραδυ παραβιαζαν την συμφωνια καταπαυσης του πυρος και απο τα φυλακια τους εριχναν στα φυλακια της Ε.Φ ιδιως στις περιοχες Λευκωσιας.
    Αρχηγος τοτε ηταν ο στρατηγος Ε.Καραγιαννης.
    Παραμονες πρωτοχρονιας του 75 και ξεκινουν οι Τουρκοι να ριχνουν.
    Διαταγη του Αρχηγου να απαντησουν τα φυλακια με οτι εχουν και δεν εχουν και παντα πιο πολυ απο τους Τουρκους.
    Το τι εγινε δεν περιγραφεται.
    Εριχναν με πολυβολο αυτοι ,με μπαζουκας η ΕΦ.
    Ηταν ενα χαος.
    Το αποτελεσμα.Απο τοτε μεχρι και σημερα ποτε δεν ξαναγινε καμια παραβιαση πυρος εκτος απο τις δολοφονιες των Εθνοφρουρων.
    Ειναι δειλοι και ο φοβος τους ειναι ο αποφασισμενος Ελληνας στρατιωτης.Σημερα υπαρχουν?Ακομα πιστευω πως ναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ''Πρέπει επιτέλους να πάψουμε να απολογούμαστε και να αμυνόμαστε σε κάθε εφεύρημα των γειτόνων (τούρκων, σκοπιανών και κάθε άλλου) και αντιστρέψουμε την κατάσταση κάνοντας εκείνους να αμυνθούν.''

    Το παραπάνω μου αρέσει και το βρίσκω ουσιώδες. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι με αυτούς δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι ουσιαστικό, ιδιαίτερα μετά την -και καλά- γεωπολιτική αναβάθμιση τους.
    Μόνο διεκδικούν, μόνο θα διεκδικούν και τίποτε άλλο. Πρέπει να δούμε την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ κατάματα και να μην αμφισβητούμε τους ίδιους μας τους εαυτούς. Ούτε να αφήνουμε τον κάθε ηγεμονίσκο να παίζει εις βάρος μας.

    Μόνο μια συνεχόμενη και με συνέπεια διεκδίκηση εκ μέρους μας θα τους φθίρει. Τα δικά τους αυτοί ΑΛΛΑ τα δικά μας και εμείς.

    Η μισή Τουρκία ήταν ζωτικός χώρος του Ελληνισμού. Αυτό πρέπει να προπαγανδίζεται συνεχώς, ένα μεγάλο ποσοστό απο αυτούς μπορεί να έχουν καταβολές Ελληνικές. Αυτά θα πρέπει να τα λέμε συνέχεια και μεταξύ μας. Για να τους βλέπουμε και με άλλο μάτι.

    Επίσης,
    Να ζητάμε μνημεία, να ζητάμε αναγνωρίσεις γενοκτονιών, να ζητάμε 12 νμ, να ζητάμε, να ζητάμε, για να νοιώθουν ότι υπάρχουμε.
    Γιουνάν μας αποκαλούν... δηλαδή 'Ιωνες.
    Και ο νοών νοείτω. Ξέρουν ότι θα πάμε για άλλα... έαν κάνουν την οποιαδήποτε κίνηση.
    Το πιο επικύνδινο είναι αυτό που έχει αναφερθεί ήδη απο πολλούς φίλους... να πατήσουν πόδι και να περάσουν τα σχεδιά τους χωρίς μια σφαίρα. Με τα υποκριτικά υποστηρίζομεν κλπ

    ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΟΥΚ ΕΛΑΤΩ ΠΑΡΑΔΟΣΩ.
    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.