21/11/09

ΜΕ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΟ ΕΣΚΙ ΤΖΑΜΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ

Χιλιοειπωμένες δηλώσεις και τις «γνωστές» επισκέψεις, έκανε ο νέος Τούρκος πρέσβης
Ανάλωσε τον περισσότερο χρόνο του στην «τουρκική» νεολαία συζητώντας με τους ψευτομουφτήδες, τους βουλευτές Αχμέτ Χατζηοσμάν και Τσετίν Μάντατζη, αυτοδιοικητικούς και πολιτευτές της μειονότητας.Έκανε ένα γρήγορο πέρασμα από τη νομαρχία Ροδόπης όπου χαρακτήρισε τη μειονότητα ως γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας


Από το παλαιότερο τέμενος της Κομοτηνής το Εσκί τζαμί χτισμένο στις αρχές του 1600, όπου εκείνη την ώρα γινόταν η μεγάλη προσευχή της Παρασκευής, ξεκίνησε την περιοδεία του στην πόλη μας, ο νέος Τούρκος πρέσβης της Αθήνας Χασάν Γκογιούς. Στις 12 το μεσημέρι τα διπλωματικά οχήματα στάθμευσαν έξω από το τέμενος. Ο πρέσβης εισήλθε στο χώρο από παράπλευρη είσοδο, καθώς όπως είναι γνωστό εκτελούνται εργασίες ανακαίνισης και η κεντρική είσοδος είναι κλειστή. Συνοδευόμενος από τον Τούρκο πρόξενο Μουσταφά Σαρνίτς και τον έναν υποπρόξενο Οσκάν Ντουμάν, ο κ. Γκογιούς, αφού έβγαλε τα παπούτσια του, κατευθύνθηκε κοντά στο σημείο από όπου ψέλνει ο ιμάμης. Στην προσωπική του αυτή στιγμή, όπως τη χαρακτήρισε ο μεταφραστής του προξενείου κ. Καράπατσα, δεν θέλησε να φωτογραφηθεί ή να μαγνητοσκοπηθεί, γεγονός που το διεμήνυσε στους δημοσιογράφους μεταφέροντας εντολή του ίδιου του πρέσβη. Το προνόμιο, όμως, να παρακολουθήσουν κι ίσως και να αποτυπώσουν αυτή τη στιγμή, το είχαν μόνο κάποιοι δημοσιογράφοι μειονοτικών εντύπων και τουρκικών καναλιών, οι οποίοι με το πρόσχημα της προσευχής εισήλθαν στο τέμενος με …όλα τα σύνεργα της δημοσιογραφικής τους ιδιότητας.

Ο Τούρκος πρέσβης παρακολούθησε όλο το τελετουργικό της προσευχής και εξήλθε από το τζαμί όταν αυτή ολοκληρώθηκε κοντά στη 1 το μεσημέρι, ακολουθούμενος φανερά από τον ψευτομουφτή Κομοτηνής Ιμπράμ Σερήφ.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του στην πόλη μας ήταν το Τουρκικό προξενείο, όπου κατευθύνθηκε με τα πόδια. Επί της υποδοχής ήταν ο έτερος υποπρόξενος Φατίχ Κατάρτζα, διπλωμάτες και υπάλληλοι. Οι πόρτες του προξενείου έκλεισαν στους δημοσιογράφους, ώστε οι δύο διπλωμάτες να συζητήσουν πιο ήσυχα.

«Αν ο γείτονας είναι νηστικός, εμείς δεν μπορούμε να κοιμηθούμε»
Την γνωστή και χιλιοειπωμένη φράση, ότι η μουσουλμανική μειονότητα είναι «γέφυρα φιλίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία», επανέλαβε ο νέος Τούρκος πρέσβης, όπου έκανε και τις μοναδικές δηλώσεις του στα ΜΜΕ. Ο αντινομάρχης Κώστας Κατσιμίγας δέχτηκε στο γραφείο του νομάρχη τον κ. Γκογιούς, αφού ο Άρης Γιαννακίδης, απουσίαζε στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με την υπουργό Περιβάλλοντος για το θέμα του χρυσού στην Βουλγαρία και τις αντιδράσεις που πρέπει να θεμελιώσει η χώρα μας αφού οι επιπτώσεις του θα είναι άμεσες και για μας. Οι δύο άντρες είχαν ολιγόωρη συζήτηση, ενώ στη συνέχεια στις δηλώσεις ο πρέσβης, ανέφερε τα εξής,: «Εμείς θεωρούμε την μειονότητα που ζει εδώ ως μια γέφυρα φιλίας μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας. Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο γειτονικές χώρες, εμείς έχουμε μια παροιμία που λέει «αν ο γείτονας είναι νηστικός, εμείς δεν μπορούμε να κοιμηθούμε» και δεν είμαι σίγουρος, αλλά υπάρχει και στα Ελληνικά μια παροιμία που λέει «πρώτα ο Θεός και μετά ο γείτονας σου». Ακόμη και οι παροιμίες μας έχουν την ίδια σημασία».

Με την φράση «στη νομαρχία Ροδόπης και στην Κομοτηνή υπάρχει πάντα μια ζεστή αγκαλιά για όλους τους φίλους», απάντησε ο αντινομάρχης κ. Κατσιμίγας, λέγοντας, «είναι γνωστό ότι στην Κομοτηνή και στον Έβρο υπάρχει πληθυσμός Ελλήνων υπηκόων που κινούνται πολύ συχνά ανάμεσα στις δύο χώρες, υπάρχουν σχέσεις συγγενικές και οικονομικές, επομένως το πάρε-δώσε μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στην περιοχή μας είναι δεδομένο και καθημερινό, είναι μια πραγματικότητα, έχουμε και κοινά θέματα οικολογικού ενδιαφέροντος, όπως είναι ο Έβρος, του οποίου η ρύπανση, η υπάρχουσα και η εν δυνάμει, αφορά και τις δύο χώρες. Εμείς είμαστε εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, δεν παίρνουμε αποφάσεις και δεν έχουμε δράσεις σε κεντρικό επίπεδο, ωστόσο βάζουμε κι εμείς το λιθαράκι μας στην προσπάθεια οι λαοί να έρθουν πιο κοντά και έχω την αίσθηση ότι σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε πετύχει πάρα πολλά πράγματα».

Το γεύμα του Τούρκου πρέσβη δεν επιλέχθηκε τυχαία στο χώρο της νεολαίας
Οι πιστοί που βρέθηκαν στο Εσκί τζαμί για να κάνουν την προσευχή τους παραξενεύτηκαν από την παρουσία καμερών και φωτογράφων, αφού το ακριβές πρόγραμμα επισκέψεων του πρέσβη δεν έγινε γνωστό, με αποτέλεσμα ο κόσμος να είναι ανενημέρωτος για την παρουσία του. Αντίθετα, άκρως ενημερωμένοι για την άφιξη του Τούρκου πρέσβη στην Κομοτηνή ήταν μειονοτικοί βουλευτές, αυτοδιοικητικοί, πολιτευτές της Ροδόπης και της Ξάνθης και μουσουλμάνοι δήμαρχοι που φρόντισαν να προσευχηθούν σ΄εκείνο το τέμενος.
Φορώντας τα καλά τους δεκάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν στην αυλή της «τουρκικής» νεολαίας αναμένοντας τον τούρκο πρεσβευτή Χασάν Γκογιούς.

Φυσικά τον πρώτο λόγο είχε ο πρόεδρός της Αντνάν Σελήμ, ο οποίος για πολλοστή φορά φιλοξένησε στο χώρο του έναν υψηλό εκπρόσωπο της γειτονικής χώρας. Ο κ. Σελήμ υποδέχτηκε τον Τούρκο πρέσβη στην είσοδο της νεολαίας και τον κατεύθυνε στη αυλή, όπου εκεί βρίσκονταν οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν και Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη, οι αντινομάρχες Σιμπέλ Μουσταφάογλου και Μεχμέτ Δεβετζήογλου, οι δήμαρχοι Σώστη Καδή Ισμέτ, Αρριανών Μεμέτ Χαλήτ, Φιλύρας Χασάν Κιασήφ, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Αλή Αλή, πρώην και υποψήφιοι βουλευτές Ιλχάν Αχμέτ, Ριτβάν Κοτζά Μουμίν, Γκαλήπ Γκαλήπ, ο πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν κι άλλοι.

Οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές και ιδιαίτερα ο κ. Χατζηοσμάν, που ήταν ευδιάθετος και ομιλητικότατος, μονοπώλησαν για λίγα λεπτά το ενδιαφέρον του κ. Γκογιούς. Στη συνέχεια όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στο εσωτερικό της νεολαίας, όπου τους περίμεναν τα στρωμένα τραπέζια για το μεσημεριανό γεύμα. Στην κεφαλή των τραπεζιών, κάτω από την επιγραφή «τουρκική νεολαία Κομοτηνής» γραμμένη στην τουρκική γλώσσα, την ελληνική και τουρκική σημαία, ένα σημείο επιλεγμένο ειδικά για να αποτυπώνεται από φωτογραφικές μηχανές και κάμερες, κάθισε ο κ. πρέσβης. Σε περίοπτη θέση δίπλα του τοποθετήθηκαν, εκτός από τον Τούρκο πρόξενο, οι δύο ψευτομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπράμ Σερήφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, ο πρόεδρος της νεολαίας Αντνάν Σελήμ και οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές.

Αλήθεια είναι νόμιμο αυτό όταν σε μια χώρα οι κύριοι αυτοί αντιποιούνται αρχές, ή αν βρεθούν τα σκούρα θα λέει ότι απλά συνέφαγε με κάποιους θεολόγους;

Το γεύμα στην «τουρκική» νεολαία της Κομοτηνής έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Η νεολαία ήταν ο τελευταίος σταθμός στην Κομοτηνή των επισκέψεών του Τούρκου πρέσβη, ο οποίος και αναχώρησε για την Αθήνα το απόγευμα της ίδιας μέρας με αεροπλάνο από την Αλεξανδρούπολη.

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου
XRONOΣ KOMOTHNΗΣ

6 σχόλια:

  1. Για να με καταλάβετε θα το πώ με μία κοινή μας έκφραση:

    Άει Σιχτίρ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μουστάφια έρχετε η ώρα σας.
    Σας βλέπουμε. Σας ξέρουμε.
    ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ
    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. >ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ<

    Τρίχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @21 Νοε 2009 5:05 μμ
    Ανώνυμε
    Για τον τρίχα, βεβαίως τρίχες!
    Σε πείραξε το αρχαίο;
    Πάρτο ξανά για να' χεις:
    Ε Σ Σ Ε Τ Α Ι Η Μ Α Ρ
    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ

    για τον τρίχα παραπάνω εάν δεν καταλαβαίνει μπορώ να προσφερθώ να του μεταφράσω τα ελληνικά σε ελληνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ:
    ΑΛΗΤΕΣ!!!!!


    http://polemarchos.wordpress.com/2009/02/22/%cf%84%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84/

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.