6/11/09

Πάρτε με πίσω στην Κωνσταντινούπολη!

Επίθεση Βυζαντινών με χρήση «υγρού πυρός»
του Έντουαρντ Λούτβακ
Δεν είναι δυνατό να προχωρήσει μια αυτοκρατορία ενώ υφίσταται οικονομική κρίση, αυξανόμενα ελλείμματα, υπέρμετρες φιλοδοξίες στην εξωτερική πολιτική. Η Αμερική χρειάζεται επειγόντως σοβαρή στρατηγική συμβουλευτική. Οι ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ η Ρώμη, και η υιοθέτηση των στρατηγικών της επιλογών -της ανηλεούς αυτοκρατορικής επέκτασης, της κυριαρχίας επί ξένων λαών και της αδίστακτης χρήσης του ολοκληρωτικού πολέμου- το μόνο που θα φέρει είναι η επιτάχυνση της παρακμής τους.

Βουλγαρική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη,σε επίσημη ακρόαση
από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα (αρχές 9ου αι.)


Καλύτερα να κοιτάξουν οι ΗΠΑ προς το μέρος της ανατολικής εκδοχής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας: του Βυζαντίου, που υπήρξε κατά οκτώ αιώνες μακροβιότερο της προκατόχου του.

Η Αμερική χρειάζεται σήμερα να ανακαλύψει εκ νέου τα συστατικά στοιχεία της μεγαλειώδους βυζαντινής στρατηγικής.

Ευτυχώς, οι Βυζαντινοί είναι πολύ ευκολότερα προσβάσιμοι από τους Ρωμαίους, που δεν άφησαν σχεδόν κανένα γραπτό ντοκουμέντο για τη στρατηγική τους και τις τακτικές τους. Διαθέτουμε μόνο ψήγματα από τον Βεγέτιο (Publius Flavius Vegetius Renatus) που όμως γνώριζε λίγα για τη διοίκηση ή τον πόλεμο.

Οι Βυζαντινοί από την άλλη κατέγραφαν τα πάντα: ποιες τεχνικές πειθούς χρησιμοποιούσαν, το πώς συνέλεγαν πληροφορίες ή ασκούσαν κατασκοπία, τη γεωστρατηγική τους σκέψη, τα τακτικά τους «δόγματα», τις επιχειρησιακές τους τεχνικές. Είναι τα πάντα καταγεγραμμένα πεντακάθαρα σε σωσμένα βυζαντινά στρατιωτικά εγχειρίδια και σε ένα μέγιστο έργο για τη διοίκηση του κράτους.

Δαπάνησα τα τελευταία είκοσι χρόνια μελετώντας αυτά τα κείμενα, ώστε να καταγράψω μια πλήρη μελέτη για τη «μεγάλη στρατηγική» των Βυζαντινών. Αν επιθυμούν να παραμείνουν μεγάλη δύναμη, καλά θα έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες να ενστερνιστούν τα παρακάτω επτά βυζαντινά διδάγματα:

1. Απέφευγε κατά το δυνατό τον πόλεμο, με κάθε τρόπο, σε οιεσδήποτε συνθήκες. Ταυτόχρονα όμως συμπεριφέρσου λες κι ο πόλεμος μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή. Να διατηρείς πάντα σε πλήρη ετοιμότητα τις ένοπλες δυνάμεις σου, αλλά να μη σπεύδεις ποτέ στο πεδίο της μάχης. Κύριος στόχος της πολεμικής σου ετοιμότητας είναι η αποτροπή της ένοπλης σύγκρουσης.

2. Συνέλεγε πληροφορίες για τον εχθρό, και τις νοοτροπίες του, και παρακολούθα εκ του σύνεγγυς διαρκώς τις κινήσεις του. Η προσπάθειά σου μπορεί να μην αποδεικνύεται πάντα πολύ παραγωγική, αλλά σπανίως είναι άχρηστη.

3. Να μάχεσαι με ρώμη, αμυντικά και επιθετικά, αλλά να αποφεύγεις τη σύγκρουση, ιδίως τη σύγκρουση μεγάλης κλίμακας, εκτός αν οι συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές. Μη σκέφτεσαι σαν τους Ρωμαίους, που αντιλαμβάνονταν την αποτροπή ως επουσιώδες εξάρτημα της χρήσης της στρατιωτικής τους ισχύος. Εντωμεταξύ να χρησιμοποιείς τη στρατιωτική σου ισχύ σε όσο το δυνατό μικρότερες δόσεις. Παράλληλα βοήθα τους πρόθυμους να πειστούν -και βλάψε μόνο όσους δεν είναι ακόμα έτοιμοι να το κάνουν.

4. Αντί για ολοκληρωτικό πόλεμο ή κατοχή ξένων εδαφών, να προτιμάς πιο ευέλικτους πολεμικούς χειρισμούς, αστραπιαίες επιθέσεις και παρελκυστικές επεμβάσεις που βλάπτουν τον εχθρό και ακολουθούνται πάντα από ταχεία αποχώρηση. Σκοπός δεν είναι η καταστροφή του αντιπάλου: κάθε σημερινός αντίπαλος μπορεί να γίνει αυριανός σύμμαχος. Ακόμα κι η ύπαρξη πολλών εχθρών μπορεί να είναι προτιμότερη από την ύπαρξη ενός και μόνου αντιπάλου, εφόσον διατηρείς τη δυνατότητα να πείσεις τους εχθρούς σου να στραφούν ο ένας εναντίον του άλλο.

5. Πάσχιζε να τελειώνεις τους πολέμους διαμέσου της σύναψης πολυμερών συμμαχιών, που αλλάζουν το συσχετισμό δύναμης. Η διπλωματία είναι ακόμα πολυτιμότερη εν καιρώ πολέμου από ότι εν καιρώ ειρήνης. Απόρριψε, όπως το έκαναν οι Βυζαντινοί, το ανόητο αξίωμα πως «όταν μιλούν τα όπλα, οι διπλωμάτες σιωπούν». Πολυτιμότεροι σύμμαχοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν καλά τον εχθρό σου ή/ και είναι εξοικειωμένοι να μάχονται εναντίον του.

6. Συντομότερος δρόμος προς τη νίκη είναι η υπονόμευση. Είναι μάλιστα τόσο πολύ φθηνότερη σε σχέση με τον πόλεμο, που αξίζει πάντα τον κόπο να επιχειρηθεί, ακόμα και στους εχθρούς που εμφανίζονται ως αδιάλλακτοι και ακλόνητοι. Θυμήσου: ακόμα και οι πιο θρησκόληπτοι φανατικοί μπορούν να διαφθαρούν. Όπως πολλές φορές ανακάλυψαν οι Βυζαντινοί, οι θρησκόληπτοι ζηλωτές είναι επίσης εξαιρετικά ευφάνταστοι στο να εφευρίσκουν θρησκευτικούς λόγους για να ξεχάσουν τις ίδιες τους τις «αποστολές» («εφόσον ούτως ή άλλως η επικράτηση του ισλάμ είναι νομοτελειακή…»).

7. Όπου δεν αρκεί η διπλωματία κι η υπονόμευση και ο πόλεμος εμφανίζεται αναπότρεπτος, να χρησιμοποιείς στρατιωτικές μεθόδους και τακτικές που εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες του αντιπάλου. Απόφευγε την εξάντληση των μάχιμων δυνάμεών σου και χρησιμοποίησε μεθόδους που ροκανίζουν υπομονετικά την ισχύ του αντιπάλου. Αυτό βέβαια ίσως να χρειαστεί πολύ χρόνο. Αλλά δε χρειάζεται βιασύνη, αφού ούτως ή άλλως, μόλις εξουδετερώσεις τον αντίπαλό σου, θα βρεθεί κάποιος άλλος να πάρει τη θέση του. Τα πάντα ρει: ηγέτες, πολέμαρχοι και αντίπαλα έθνη έρχονται και παρέρχονται. Μόνο η αυτοκρατορία είναι αιώνια -εκτός βέβαια αν βαλθεί να αυτοϋπονομευτεί.
ppol.gr

11 σχόλια:

  1. Στις ΗΠΑ διεξαγεται συζητηση για το εαν και κατα πόσον οι ΗΠΑ ειναι μια Ηγεμονευουσα Δημοκρατια ή ειναι μια Αυτοκρατωρία.
    Οποιος θελει μπορει να βρει σχετικες πληροφοριες για USA: Empire or Republic.
    O Έντουαρντ Λούτβακ αναγνωρίζει τα διδαγματα της τεραστιας Βυζαντινης Αυτοκρατωρικης παραδοσης, ως ηγεμονικης και διπλωματικης και στρατιωτικης και πολιτιστικης και θρησκευτικης σχολής.
    (Υ.Γ. μην ακουσω ανοησιες οτι ο Λούτβακ ειναι "φασιστας" και οτι μελετουσε την πολιτικη κατα της Σοβιετικης Ενωσης, ενω θεοποιηται τον Σουν-Τσου, ο οποιος στην "Τεχνη του Πολέμου" λεει τα ιδια πραγματα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπιζω και οι δικοι μας πολιτικοι να ασχοληθουν καποια στιγμη με τα διδαγματα της Βυζαντινης Αυτοκρατοριας.Μονο κερδος θα εχουμε ως εθνος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βλεπω ομως την τουρκια να εχει ηδη ενστερνιστει, αν οχι ολα, τα πιο πολλα βυζαντινα διδαγματα.
    ΘΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο Lutwak είναι ο γνωστός αστέρας του Πενταγώνου και συγγραφέας του coup d etat και είναι Εβραικής καταγωγής.
    Απλώς το αναφέρω διότι το ότι ανακάλυψε την βυζαντινή στρατηγική δεν αναιρεί το ότι έχει προφανή πολιτική θέση υπέρ παλιότερα υπέρ επεμβασεων στην Μ Ανατολή. Διαβάστε ένα παλιότερο του άρθρο με τίτλο Give war a chance

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ἐδῶ ἡ ἀρχικὴ πηγή:

    Take me back to Constantinople
    How Byzantium, not Rome, can help preserve Pax Americana.
    Edward Luttwak


    Και ἐδῶ μιὰ λεπτομερέστερη κριτική:

    The Byzantine Doctrine
    What the United States could learn from the military and foreign policy of the Byzantine Empire.
    Stuart Koehl


    ...Ὅταν σπουδαῖος ἀμερικανὸς ἱστορικὸς καὶ στρατηγικὸς ἀναλυτὴς γράφει βιβλίο μὲ τίτλο «Ἡ Ὑψηλὴ Στρατηγικὴ τῆς Βυζαντινῆς Αὐτοκρατορίας» καὶ ἐρευνᾷ πῶς ἀπὸ τὸ ἀμυντικὸ δόγμα τῆς ὑπερχιλιετοῦς αὐτοκρατορίας μας μποροῦν νὰ ἐξαχθοῦν ἐφαρμόσιμα διδάγματα γιὰ τὴν στρατηγικὴ τῶν ΗΠΑ σήμερα, ἐν Ἑλλάδι ἡ κύρια συζήτησις εἶναι γιὰ τὰ ἄν... οἱ παρελάσεις κοστίζουν πολλὰ χρήματα. Παρακμή δίχως τέλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχει και το σύγγραμμα του Καθηγητή κ. Χαράλαμπου Παπασωτηρίου, "Υψηλή Βυζαντινή Στρατηγική", Εκδόσεις ΠΟΙΟΤΗΤΑ, που είναι πολύ ενδιαφέρον.

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ...ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΙ "¨ΣΟΦΟΙ" ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕ ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και να σου πάλι οι εβραίοι, αυτή τη φορά σώζων την τιμή της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
    Το σχόλιο αυτό, ειδικά αφιερωμένο σε όλους όσους αντιλαμβάνονται τη πραγματικότητα μετά της απλουστευμένης δυαδικής μεθόδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι πραγματικοί διάδοχοι του Βυζαντίου, η Οθωμανική αυτοκρατορία και σήμερα οι Νεότουρκοι ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβια τα αναφερόμενα διδάγματα. Είναι άξιοι και πιστοί στη φαναριώτική διπλωματία και τακτική. Πάμπολλα τα παραδείγματα, αλλά ας μην λησμονούμε και το «Επιτηδειος ουδέτερος».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ιστορία της Βυζαντινής περιόδου, φωτίζει ιδιαίτερα την τεχνική της διπλωματίας και τα γεωπολιτικά παιχνίδια. ΄Κάποιος που θέλει να γίνει καλός διπλωμάτης, πρέπει να κατανοήσει καλά τη Βυζαντινή Ιστορία, στις θετικές και στις αρνητικές της πλευρές. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η αγγλική φράση "Τake me back to Constantinople" μεταφράζετε στα ελληνικά ως
    "Πηγαίνετε με/Πάτε με πίσω στην K/πολη"
    και όχι κατά λέξη,"Πάρτε με πίσω στην Κ/πολη".

    Γιατί στα ελληνικά το ρήμα "παίρνω" χρησιμοποιείται για τον τόπο/μέρος όπου ήδη βρισκόμαστε (π.χ. πάρτε τον από εδώ) και
    όχι για τον τόπο/μέρος όπου κάποιος κατευθύνεται/πηγαίνει, όπως γίνεται στα αγγλικά.

    Όλα αυτά γιατί τελευταίως παρατηρείται το φαινόμενο να μιλάμε οι Έλληνες τα ελληνικά, σύμφωνα με το πως μιλάνε οι Άγγλοι τα αγγλικά.Κι εκτός από χαζό, είναι και μια τακτική που σκοτώνει ...τη διαφορετικότητα των λαών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.