25/11/09

Καμπότζη: Μεταμέλεια εξέφρασε ο βασανιστής του καθεστώτος Πολ Ποτ

«Βασανιστική μεταμέλεια» εξέφρασε ενώπιον του αρμόδιου διεθνούς δικαστηρίου ο επικεφαλής του διαβόητου κέντρου κράτησης Τουόλ Σλενγκ του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ του Πολ Ποτ, στο οποίο βασανίσθηκαν και εκτελέσθηκαν περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι την περίοδο 1975-1979.
Ο εισαγγελέας Ουΐλιαμ Σμιθ ζήτησε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 40 ετών κατά του Ντουκ, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Κάινγκ Γκουέκ Εαβ, που δικάζεται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
«Η μόνη αρμόζουσα ποινή έπρεπε να είναι η ισόβια κάθειρξη, αλλά πολλοί παράγοντες συνηγορούν για τη μείωση αυτής της ποινής», όπως εξήγησε ο εισαγγελέας, αναφερόμενος στα δέκα χρόνια προσωρινής κράτησης του Ντουκ, τη συνεργασία του «σε κάποιο βαθμό» με το δικαστήριο, τις τύψεις του και τη «συμβολή του στην εθνική συμφιλίωση».

«Υπηρέτησα μία εγκληματική οργάνωση»
«Θα πρέπει να μην ξεχνάμε τα όνειρα και τις ευκαιρίες που κάποιοι στερήθηκαν, καθώς και την απώλεια και τον πόνο των οικογενειών των θυμάτων, που ακόμα υποφέρουν», όπως είπε ο εισαγγελέας απευθυνόμενος στους δικαστές.
Ο 67χρονος Ντουκ δήλωσε μετανιωμένος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ακολουθούσε εντολές.
«Προκειμένου να εκφράσω την πιο βασανιστική μου μεταμέλεια, συνεργάστηκα πλήρως και ειλικρινώς με το δικαστήριο», είπε ο κατηγορούμενος.
«Αναγνωρίζω ότι ήμουν μέλος των δυνάμεων του Πολ Ποτ και συνεπώς είμαι ψυχολογικά υπεύθυνος σε ολόκληρο τον πληθυσμό της Καμπότζης για τις ψυχές όσων πέθαναν».
«Συνειδητοποίησα ότι υπηρετούσα μία εγκληματική οργάνωση που κατέστρεφε τους ίδιους τους ανθρώπους της… Δεν μπορούσα να αποσυρθώ… Ήμουν σαν βίδα στο μηχανισμό ενός αυτοκινήτου που δεν μπορούσε να απομακρυνθεί».
Δήλωσε ότι ήταν πεπεισμένος ότι πολεμούσε για να απελευθερώσει την Καμπότζη από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ. Έχει αρνηθεί ότι ο ίδιος βασάνιζε ή σκότωνε κρατουμένους και ισχυρίζεται ότι ακολουθούσε εντολές φοβούμενος για τη δική του ζωή.

14.000 θύματα
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 14.000 άνθρωποι πέρασαν από τις φυλακές, γνωστές και ως S-21. Οι περισσότεροι βασανίστηκαν και εξαναγκάστηκαν να «ομολογήσουν» ότι ήταν κατάσκοποι ή ότι είχαν διαπράξει άλλα εγκλήματα εναντίον του καθεστώτος. Στη συνέχεια τους εκτελούσαν στα λεγόμενα «στρατόπεδα θανάτου». Μόνο επτά κρατούμενοι επιβίωσαν.
Ανάμεσα στο 1975 και το 1979, περίπου δύο εκατομμύρια πολίτες της Καμπότζης, το εν τέταρτον του πληθυσμού, πέθαναν από τα βασανιστήρια, τις κακουχίες και τον υποσιτισμό, πριν το καθεστώς των Ερυθρών Χμερ ανατραπεί από την εισβολή του Βιετνάμ.
Ολόκληρη η χώρα βυθίστηκε στο χάος και την εξαθλίωση, υπό το καθεστώς του Πολ Ποτ και την επιδίωξή του να επιστρέψει το «έτος μηδέν», να εφαρμόσει πλύση εγκεφάλου, να εκκενώσει τις πόλεις, να εξαλείψει τους πραγματικούς και τους υποτιθέμενους εχθρούς.
Η ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένεται στις αρχές του 2010. Ο Ντουκ είναι ο πρώτος από τους πέντε υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Ερυρθών Χμερ που θα δικαστούν από το δικαστήριο που συγκροτήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC, Ναυτεμπορική

20 σχόλια:

  1. Πως τα ΜΜΕ αποπροσανατολιζουν τον κοσμακη.
    Διαβαζω οτι το ανωτερω δημοσιευμα ερχεται απο πηγες των: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC, Ναυτεμπορική
    Μας λενε λοιπον για τον "μικρο-χασαπακο" της Καμποτζης, αλλα μιλια για τον εβραιο-αρχιχασαπαρο Κισσιγκερ.

    Κουβεντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέστα ανώνυμε. Εδώ θυμήθηκαν 90χρονο γεροντακι πως ήταν Ναζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε
    εμείς από το ιστολόγιό μας, επωνυμα και όχι ανώνυμα, ζητήσαμε τη δίωξη του Κίσσιγγερ για τις σφαγές που προκάλεσε στην Κύπρο.
    Στην προκειμένη περίπτωση, η είδηση είναι η ομολογία του Καμποτζιανού και αυτό αναμεταδίδουμε.
    Τί να κάναμε δηλαδή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άσχετο με την ανάρτηση, αλλά έχετε πάρει χαμπάρι ότι στα παραθυράκια που έχετε στην κορυφή για την ψηφοφορία αρχηγού στη Ν.Δ. εμφανίζεται αυτή την ώρα ότι μπαίνουν ομαδικά εκατοντάδες άτομα και ψηφίζουν (υπερ της Ντόρας φυσικά...);

    Δεν το ψάχνετε για κανένα προγραμματάκι χαριτωμένο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα διαχρονικα εγκληματα του μπολσεβικισμου, τα οποια σπανια αναδυονται στις μπολσεβικικες και νυν εσχατως 'πολιτικα ορθες' παλιοφυλλαδες που προτιμουν να προβαλλουν τα εγληματα των ναζι ad nauseam.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε φίλε 4:22
    Ευχαριστούμε για την επισήμανση.
    Εμείς κρατάμε προοδευτικά στοιχεία της ψηφοφορίας και θα τα ανακοινώσουμε.
    Εκεί θα φανεί ότι επιχειρείται αλλοίωση του αποτελέσματος.
    Θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τους δράστες αυτής της απόπειρας.

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φαίνεται ότι εξελίσσεται μιά ευρύτερη διαδικτυακή ιστορία (http://hellas-orthodoxy.blogspot.com/2009/11/emails-facebook.html)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η κυρία Παπαρήγα θα αρθρώσει κάποιο λόγο συμπάθειας για τον κ. Ντουκ (και το καθεστώς του);

    Ο Συνήγορος του Διαβόλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Την καλημερα μου στον Σ. Καλ.
    Καιρο εχω να σ' ακουσω ή μαλλον να σε διαβασω.
    Ξερεις αυριο οι "Αμερικλανοι" ευχαριστουν τον Θεο. Το γιατι δεν ξερω.
    Μαλλον που τους φωτιζει να βομβαρδιζουν τον αμαχο πληθυσμο στην Μεση Ανατολη ατιμωρητι.
    Οσο για τον "χασαπη" Κισσιγκερ η παρατηρηση μου στοχευε τα λαοπλανα ΜΜΕ, και οχι το ιστολογιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προφανώς η ανάδειξη της "μεταμέλειας" του βασανιστή των ηττημένων αξιοποιείται προπαγανδιστικά για να πει πως οι αγγλοαμερικάνοι επικυρίαρχοι είναι διαφορετικοί. Είτε λοιπόν το βάζεις με κάτι σαν αυτό που λέω ως πρόλογο, ή το κόβεις, αν δε βαριέσαι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τους αλλους "απο δω μερια" ποτε θα τους τσακωσουνε; Ηδη ο εισαγγελεας τους εχει απαγγειλει 700 σελιδες κατηγορητηριο.
    ΄Η αυτοι ειναι "Οι Ανεγγιχτοι". (Με Κεβιν Κοστνερ και Ρομπερτ Ντε-Νιρο).

    Τι θα γινει ρε Μινω θα πεις καμμια κουβεντα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΓΙΑΤΙ ΕΦΕΡΜΟΖΕΤΕ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ;
    ΟΠΟΤΕ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΑΤΕ. ΓΙΑΤΙ;
    ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΓΡΑΨΩ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΠΕΙΤΕ ΔΗΜΟΣΙΑ.
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝΑΡΤΗΣΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΑ. ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΙΑ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιώργο από Πάτρα
    μήπως κάνεις λάθος;
    Ποτέ δεν έγινε λογοκρισία.
    Παρεμβάσεις γίνονται μόνον όταν υπάρχουν βρισιές.
    Και αυτό γίνεται γιατί έιμαστε κατά νόμον υπεύθυνοι.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΚΥΡΙΕ ΣΑΒΒΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΛΑΒΕΙ ΕΝΑ ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΕΣ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑ ΕΧΘΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΑΥΤΟΝ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΤΖΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΡΕΣΒΕΥΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΩΣΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ. ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΛΑΒΕΙ;
    ΑΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΛΑΒΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΤΕ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γιώργο
    να ξέρεις ότι τα μακροσκελή σχόλια δεν τα δέχεται η google.
    Tα σχόλια να είναι κατά το δυνατόν περιληπτικά.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Την περίοδο που ο Γαλλοαναθρεμμενος και Γαλλοσπουδαγμένος Πολ Ποτ(και αυτο το στοιχείο εχει μεγαλη σημασία, διοτι οι κωλογαλλοι μας τα'χουν πρηξει με το "ασυλο" τους.Μονο που εντελώς συμπτωματικα εδιναν ασυλο σε ολους τους παραφρονες του πλανήτη όρα και Πολ Ποτ, Χομεϊνι, κλπ) κατακρεουργούσε τον λαό του, η "ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΙΑ" σφύριζε κλέφτικα, καθότι οι ΗΠΑ αυτην την εντολή της ειχαν δώσει.Βλεπετε την εποχη εκεινη ο Μαοϊκός Πολ Ποτ, ηταν εχθρος του-κομμουνιστικού μεν πλην Ρωσόφιλου-Βιετναμ και στα πλαισια αυτης της ενδοκομμουνιστικής διαμάχης, οι ΗΠΑ υποστήριζαν εμμέσως αυτον τον χασαπαρο, επειδη πριν απο λιγα χρονια την "ειχαν φαει" απο τους Βιετναμέζους.΄Και ερχονται τωρα οι κωλοαμερικανοι και εγκαλουν-δια των ετησιων εκθεσεων του Department of State- εμας τους Ελληνες για "καταπατηση των ανθρωπινων δικαιωματων".Βρε δεν πανε στον Διαολο και ακομα παρα περα!Για βλακες ας ψαξουν "κατα Βορεια Ευρωπη μερια".Σ'αυτον τον τοπο οι βλακες τελειωσαν προ πολλού!Η τουλαχιστον αυτο θελω να πιστευω!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για τους προηγούμενους που σχολιάζουν για ... Παπαρήγα. Οι ερυθροί Χμερ ήταν μαοϊστές (υποτίθεται) και τους υποστήριζαν οι εχθροί της Σοβ.Εν. και του "ορθόδοξου" κομμουνισμού, Κίνα και ΗΠΑ. Αντίθετα το Σοβιετικής επιρροής Βιετνάμ ήταν εχθρός τους και εισέβαλε και ανέτρεψε το καθεστώς Πολ Ποτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ skal
    Γράφετε: «Στην προκειμένη περίπτωση, η είδηση είναι η ομολογία του Καμποτζιανού και αυτό αναμεταδίδουμε. Τι να κάναμε δηλαδή;»
    Απλά, υπάρχουν ζητήματα που δεν τα αντέχουν κάποιοι. Και αντιδρούν άμεσα και συνειρμικά:
    Ο Pol Pot με 1.700.000 δολοφονίες, χαρακτηρίστηκε ως «μικρο-χασαπάκος». Διότι ως γνωστόν οι κομμουνιστές (όπως και οι μουσουλμάνοι) δεν δύνανται να διαπράξουν γενοκτονίες.
    Ανεφέρθη ο Kissinger που τότε διηύθυνε τους μυστικούς-παράνομους αμερικάνικους βομβαρδισμούς στην Cambodia.
    Και να πως εξηγείται η ανάσυρση, της -φαινομενικά άσχετης- περίπτωσης «καημένο-γεροντάκι-Ναζί»:
    -Jacques Vergès, γνωστός ως «δικηγόρος του διαβόλου».
    Προσωπικός φίλος του Pol Pot, από το 1949. Το 2008 υπερασπίστηκε τον Khieu Samphan, Ερυθρό Χμερ, επικεφαλής του κράτους. Επίσης, υπερασπίστηκε τον Ναζί Klaus Barbie, γνωστό ως «χασάπη της Λυών», τον oποίο και αποκαλούσε δημόσια «Mon Capitaine».
    -Για την υπεράσπισή του στις δίκες του Barbie και του Ilich Ramirez Sanchez (Carlos το Τσακάλι) ο Vergès πληρώθηκε από τον φίλο του François Genoud, ελβετό τραπεζίτη των Ναζί με μεγάλο δίκτυο μεταπολεμικά...
    -Ενδιαφέρουσα είναι και η συνεργασία του Genoud με τον διορισμένο από τους Βρετανούς, Μεγάλο Μουφτή της Ιερουσαλήμ, Amin al-Husseini. Ο οποίος ξεκίνησε ως υποστηρικτής της οθωμανικής αυτοκρατορίας, έλαβε μέρος στην αρμενική γενοκτονία, ήταν και το 1922 στη Σμύρνη, στον Β’ΠΠ ίδρυσε τη 13η Ορεινή Μεραρχία Waffen SS Handschar -1η Κροατική, σχεδίασε μαζί με τον Κροάτη Ναζί Artukovic τη γενοκτονία των ορθόδοξων χριστιανών Σέρβων, των Βόσνιων Εβραίων και των Ρομά, ίδρυσε το Ισλαμικό Κέντρο Σπουδών ‘Islamische Zentralinstitut’ στη Δρέσδη το 1943, κ.ο.κ.
    Τον οποίο Μουφτή τον θεωρούσε και μεγάλο ήρωα ο Αραφάτ...

    Και μετά αναρωτιέστε γιατί αντιδρούν...

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. "...Απλά, υπάρχουν ζητήματα που δεν τα αντέχουν κάποιοι. Και αντιδρούν άμεσα και συνειρμικά..."

    Βρε συμβουλε!
    Εχει φθασει η τερηδονα στο μεδουλι σου ρε φουκαρα!
    Πανε ρε σε κανενα οδοντογιατρο να σου κανει καμμια απολυμανση στα δοντια!
    Θα πας απο γαγγρενα του νωτιαιου και εισαι νεος ανθρωπος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Ανώνυμος 11/28 07:25
    Ευχαριστώ θερμά για τις συμβουλές.
    Με εξέπληξαν διότι μέχρι πρότινος, πίστευα ότι άτομα σαν και εσάς, δε δίνουν ούτε στον Άγιό τους κερί.
    Τουλάχιστον, είχα καλή επίδραση επάνω σας: σας έκανα να νοιαστείτε!
    Και σας ευχαριστώ.
    Αλλά μην ανησυχείτε για μένα. Εσείς προσωπικά, μπορεί να έχετε περιορισμένο βάθος χρόνου, και να θεωρείτε την οδοντιατρική, κάτι συναρπαστικά καινούργιο.
    Αλλά εάν είχατε διαβάσει πανάρχαια Ιερά Κείμενα, Τορά (Μπερεσσίτ, 37:25) θα βλέπατε ότι και τότε χρησιμοποιούσαν και εμπορευόντουσαν ουσίες όπως το λάβδανο.
    Ή ακόμα και το Ταλμούδ προτείνει μέχρι και στοματικό διάλυμα και άλλες συμβουλές για τη στοματική υγιεινή.
    Ακόμα και οι αρχαίοι Έλληνες ή οι αρχαίοι Κινέζοι είχαν ανάλογες πρακτικές.
    Και επιτρέψτε μου, να σας επιστρέψω και εγώ μια συμβουλή: Εσείς έχετε περιορισμένο βάθος χρόνου, αλλά δε σημαίνει ότι είναι έτσι για όλους μας.
    Μην κρίνετε λοιπόν, εξ ιδίων τα αλλότρια!
    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.