16/11/09

Η περίπτωση της διαμάχης Σλοβενίας - Κροατίας και οι επικίνδυνοι παραλληλισμοί


Το παράδειγμα της εδαφικής διένεξης ανάμεσα στη Σλοβενία και την Κροατία περιέχει κάποιες αντιστοιχίες σε σχέση με τη διαφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Η διαμάχη ανάμεσα στη Σλοβενία και την Κροατία είχε να κάνει με τη συνοριακή γραμμή του κόλπου Πιράν, ο οποίος βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Αδριατικής θάλασσας. Η εδαφική διένεξη προέκυψε ως αποτέλεσμα της απόσχισης από τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία και της ανεξαρτητοποίησης της Κροατίας και τη Σλοβενίας το 1991, όταν και οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει στο 99% των συνόρων τους, αλλά

είχαν διαφωνήσει για κάποια περιορισμένα εδάφη και για τα θαλάσσια σύνορα. Η Σλοβενία διαθέτει στα δυτικά της περιορισμένη ακτογραμμή στη χερσόνησο Istrian και οι διεκδικήσεις έναντι της Κροατίας είχαν να κάνουν με τη διεύρυνση των θαλάσσιων συνόρων της που συνεπάγεται την πρόσβαση σε διεθνή ύδατα.

Το Ζάγκρεμπ απέρριπτε όλα τα προηγούμενα χρόνια τους ισχυρισμούς της Λιουμπλιάνας, με αποτέλεσμα η Σλοβενία, η οποία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να ασκήσει βέτο τον Δεκέμβρη του 2008, ορθώνοντας εμπόδια στην προοπτική ένταξης της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο, η Σλοβενία προχώρησε σε άρση του βέτο, επιτρέποντας στο Ζάγκρεμπ να ξεκινήσει εκ νέου τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Τελικό, οι δύο πλευρές προχώρησαν σε συμφωνία, προκειμένου να παραπεμφθεί το ζήτημα, το οποίο προκάλεσε τη μακροχρόνια συζήτηση, στη διεθνή διαιτησία.

Ενδεχόμενες αντιστοιχίες

Οι αντιστοιχίες που ενδεχόμενα διακρίνει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, σε σχέση με τη διένεξη Αθήνας - Σκοπίων για το ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας, αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από καλά ενημερωμένους κύκλους στην Αθήνα, οι οποίοι επισημαίνουν ότι «ίσως η πλευρά των Σκοπίων χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο παράδειγμα ως όχημα επεκτατικών βλέψεων, ή σε κάθε περίπτωση ακραίων μορφών εθνικισμού, που οραματίζεται τη Μεγάλη Μακεδονία με πρόσβαση στα ύδατα του Αιγαίου (Μακεδονία του Αιγαίου) και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

Την περασμένη Πέμπτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γρηγόρης Δελαβεκούρας, σχολιάζοντας δηλώσεις του προέδρου της ΠΓΔΜ, κ. Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος έχει κάνει λόγο για «Μεγάλη Μακεδονία», τόνισε ότι: «Θα περιμέναμε από την ηγεσία των Σκοπίων να εγκαταλείψει την ακραία ρητορική, που επιβαρύνει και τη διαπραγματευτική διαδικασία. Αυτές οι δηλώσεις μαρτυρούν μια εμμονή σε ψυχροπολεμικές ιδέες. Πέρα από τις αβάσιμες και ιστορικά ατεκμηρίωτες εκτιμήσεις που διατυπώνουν, η αναφορά σε Μακεδόνες από την "αιγαιατική Μακεδονία" δεν είναι απλώς ιστορικά ανακριβής, αλλά αποδεικνύει με τον πλέον επίσημο τρόπο την αναχρονιστική επεκτατική και αλυτρωτική αντίληψη, που διέπει τη σημερινή ηγεσία της ΠΓΔΜ. Είναι αντίθετη στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και συνιστά ουσιώδη παραβίαση βασικών προβλέψεων της Ενδιάμεσης Συμφωνίας».

Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών, κ. Δ. Δρούτσας, από το βήμα διεθνούς συνεδρίου προανήγγειλε περιοδεία στα Βαλκάνια. Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Μιλόσοσκι έσπευσε να διευκρινίσει ότι το Σύνταγμα της χώρας του είναι το μοναδικό βαλκανικής χώρας το οποίο ξεκαθαρίζει ρητά ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει καμία εδαφική διεκδίκηση έναντι άλλης χώρας.

Οι δηλώσεις Μιλόσοσκι

Η τοποθέτηση του Αντόνιο Μιλόσοσκι έχει ως εξής: «Θεωρώ ότι η περίπτωση Σλοβενίας - Κροατίας μπορεί να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα, ότι με αμοιβαίες συναντήσεις και με απευθείας επαφές, με γνώμονα το συνολικό συμφέρον της περιοχής και της Ε.Ε., μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα ατμόσφαιρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, απαραίτητης για τη διεξαγωγή ενός παραγωγικού διαλόγου».
Οι δύο διαδοχικές τοποθετήσεις τόσο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νικόλα Γκρούεφσκι, όσο και του υπουργού Εξωτερικών της ΠΔΓΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, μετά την επίσημη πρόσκληση για διαβουλεύσεις που απεύθυνε τόσο προς την ελληνική όσο και προς τη σκοπιανή πλευρά ο κ. Νίμιτς, συγκλίνουν στην κυρίαρχη αντίληψη που επικρατεί στην ΠΓΔΜ, ότι -και ενώ η πολιτική ηγεσία της γείτονος παρακάμπτει το θέμα της ονομασίας- το κριτήριο που πρέπει να ληφθεί κυρίως υπόψη στον δρόμο προς την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να είναι η ολοκλήρωση του απαραίτητου μεταρρυθμιστικού πλαισίου στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα.

Οι αντιστοιχίες που ενδεχόμενα διακρίνει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αν. Μιλόσοσκι, σε σχέση με τη διένεξη Αθήνας - Σκοπίων νια το ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας, αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από καλά ενημερωμένους κύκλους στην Αθήνα

ΑΞΙΑ 14/11/09

1 σχόλιο:

  1. Αυτό το ΙΣΩΣ με κάνει πολύ σκεπτικό !!!!

    Εννοώ δηλαδή αυτό που αναφέρεται στο δημοσίευμα πως: «ίσως η πλευρά των Σκοπίων χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο παράδειγμα ως όχημα επεκτατικών βλέψεων, ή σε κάθε περίπτωση ακραίων μορφών εθνικισμού, που οραματίζεται τη Μεγάλη Μακεδονία με πρόσβαση στα ύδατα του Αιγαίου (Μακεδονία του Αιγαίου) και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης»

    Οι "άνθρωποι", εννοώ τους Σκοπιανούς έχουν επισήμως δηλώσει τι φιλοδοξούν urbi et orbi.....!

    Μήπως .... , λέγω ....ίσως .. , η Ελληνική πλευρά ... να μην κατάλαβε καλά, ενώ οι "άνθρωποι" έχουν τις καλλίτερες των προθέσεων .... ;;;;

    Ίσως να ισχύει το γνωστό λαϊκό γνωμικό ... "Από αυτό το πλευρό να κοιμάσαι" .... που αφορά βεβαίως την Ελληνική πλευρά ;

    Φιλικά

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.