15/11/09

Διαπλεκόμενος Αμερικανός σύμβουλος στο Ιράκ

Ο Πίτερ Γκαλμπρέιθ, ένας πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ με επιρροή, είναι ισχυρή παρουσία στο Ιράκ, η οποία βοήθησε στη διαμόρφωση θέσεων προσώπων όπως ο Τζόζεφ Μπάιντεν και ο Τζον Κέρι. Το καλοκαίρι του 2005, υπήρξε επίσης σύμβουλος της κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης, καθώς το Ιράκ εκπονούσε το Σύνταγμά του και χειριζόταν δύσκολα θέματα όπως το πώς θα διανεμηθεί ο τεράστιος πετρελαϊκός πλούτος της χώρας.

Τώρα, ο κ. Γκαλμπρέιθ, 58 ετών, γιος του οικονομολόγου Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ, έχει φθάσει στο σημείο να κερδίζει ίσως εκατό εκατομμύρια ή πολύ περισσότερα δολάρια ως αποτέλεσμα της στενής σχέσης του με τους Κούρδους, των επαφών με μια νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία και των συνταγματικών προβλέψεων που απέσπασαν οι Κούρδοι με τη βοήθειά του.

Στις διαπραγματεύσεις για το Σύνταγμα, βοήθησε τους Κούρδους να προωθήσουν όρους, που έδωσαν στην περιοχή τους –και όχι τόσο στην κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης– την αποκλειστική εξουσία για τον χειρισμό πολλών εσωτερικών τους υποθέσεων, περιλαμβανομένων των προβλέψεων που υποστηρίζει ότι θα παράσχουν στους Κούρδους τον ολοκληρωτικό έλεγχο σε όλα τα νέα πετρελαϊκά ευρήματα στο έδαφός τους.

Ο κ. Γκαλμπρέιθ, ο οποίος θεωρείται στην Ουάσιγκτον ευφυής και τολμηρός, ειδικός επί της εξωτερικής πολιτικής, περιέγραφε ανέκαθεν τον εαυτό του ως δωρεάν σύμβουλο των Κούρδων. Ετσι, πολλοί εξεπλάγησαν όταν ομάδα Νορβηγών δημοσιογράφων άρχισε να αποκαλύπτει έγγραφα που τον συνδέουν με συγκεκριμένη νορβηγική εταιρεία, η οποία έχει συνάψει μεγάλα συμβόλαια στο Ιράκ.

Συνεντεύξεις στους New York Times και άλλα έντυπα της Νορβηγίας, της Γαλλίας, του Ιράκ και των ΗΠΑ αναλύουν με λεπτομέρειες πώς ο κ. Γκαλμπρέιθ εξασφάλισε δικαιώματα σ’ ένα από τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου του Κουρδιστάν την άνοιξη του 2004.

Οπως αποδεικνύεται, ο κ. Γκαλμπρέιθ κέρδισε τα δικαιώματα αφού βοήθησε στη σύναψη του συμβολαίου εκείνου που επέτρεψε στη νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία, DNO, να αντλήσει πετρέλαιο από την πολλά υποσχόμενη περιοχή Ντοχούκ του Κουρδιστάν. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι πράξεις του ήταν νόμιμες, καθώς την εποχή εκείνη ήταν ιδιώτης, με βαθιά ανάμιξη στα προβλήματα των Κούρδων, τόσο στο πολιτικό όσο και στο επιχειρηματικό πεδίο.

Κούρδοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ήταν ενήμεροι για τη συνεργασία του με την DNO και ότι τον θεωρούν ακόμη φίλο και υποστηρικτή. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Σύνταγμα, οι Κούρδοι «δεν με πλήρωναν διότι γνώριζαν ότι πληρώνομαι από την DNO».

Η κυβέρνηση της Βαγδάτης, ωστόσο, επιμένει εδώ και καιρό ότι όλα τα πετρελαϊκά συμβόλαια που υπεγράφησαν από την κουρδική κυβέρνηση ήταν παράνομα. «Η ανάμειξη του Γκαλμπρέιθ ήταν αδικαιολόγητη, παράνομη και εσφαλμένη, ειδικά επειδή συνεργάστηκε με μια εταιρεία, στην οποία τα οικονομικά του συμφέροντα συνδέθηκαν με πολιτικά συμφέροντα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της ιρακινής Βουλής.
The New York Times
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.