21/11/09

Σφαγή για τον πίνακα

Πιάνουν τόπο οι διαμαρτυρίες,Αίτηση για υποβολή μουσειολογικής πρότασης.Ένα βήμα πιο κοντά στην εκ νέου τοποθέτηση του αντίγραφου της «Σφαγής της Χίου» του Ντελακρουά στο Βυζαντινό Μουσείο Χίου έγινε μετά την κατάθεση αίτησης της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς προς την 3η ΕΒΑ για υποβολή μουσειολογικής- μουσειογραφικής πρότασης προς επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Η παραπάνω ενέργεια προέκυψε μετά από κινητοποίηση και διαμαρτυρία της τοπικής κοινωνίας, η οποία φαίνεται να έπιασε τόπο.

Συγκεκριμένα, το «χορό» των αντιδράσεων «έσυρε» πρώτη η κα Ισαβέλλα Μπουρνιά, Νομαρχιακή σύμβουλος Χίου, η οποία με σχετική επιστολή της προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, γνωστοποίησε τη μη τοποθέτηση του διάσημου πίνακα- αντίγραφου στο ανακαινισμένο Βυζαντινό Μουσείο, ενώ επικαλούμενη τη σημασία του εν λόγω έργου τέχνης για τη Χιακή και Ελληνική ιστορία ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις με στόχο την τοποθέτησή του στο Μουσείο.

Ακολούθησε ανάλογο αίτημα από το Νομάρχη Χίου κ. Πολύδωρο Λαμπρινούδη, ο οποίος με προφορική και γραπτή επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό ζήτησε τη μετακίνηση του πίνακα από το Οσμανίε Τζαμί όπου και βρίσκεται προσωρινά, χώρος που χρησιμοποιείται από την 3η ΕΒΑ ως αποθήκη κεραμικής συλλογής.

Πέραν των αιρετών, το ζήτημα αναδείχθηκε ιδιαιτέρως καθώς μεγάλος ήταν ο αριθμός των πολιτών εντός και εκτός Χίου οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα με σχετικές επιστολές που ως στόχο τους είχαν το αίτημα τοποθέτησης του πίνακα στο Βυζαντινό Μουσείο, και μάλιστα σε περίοπτη θέση, όπως του αρμόζει.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

2 σχόλια:

  1. Λίγη κατανόηση βρε παιδιά! Όταν με το καλό μπει η Τουρκιά στην Ευρώπη και έρθουν οι πρώτες χιλιάδες Τούρκοι να εγκατασταθούν στα νησιά, θα πάθουν και σοκ και θα συγχιστούν με τέτοιο πίνακα.

    Από πνεύμα φιλοξενίας και μόνο, ορθά πράξαμε και εξαφανίσαμε τον πίνακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν δέκα περίπου χρόνια, κατά την επίσκεψη του κ. Τζέμ στην Αθήνα, μόλις μπήκε στην είσοδο του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεττανία (πριν ανακαινιστεί), είδε έναν πινακα με το πορτραίτο του Κολοκοτρώνη και αμέσως ζήτησε να τον εξαφανίσουν απο μπροστά του! Ο τότε ΥπΕξ και νυν πρωθυπουργός της Ελλάδος, ενέδωσε για να μη χαλάσει το κλίμα της φιλοξενίας....
    Ολο και καλύτερα πάμε!! Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.