17/11/09

Πιέσεις Ράσμουσεν προς Αθήνα και Αγκυρα για τη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ

Πιέσεις προς την Αθήνα την Αγκυρα, αλλά και την ΕΕ άσκησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, με στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ της Συμμαχίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς όφελος και των δυνάμεων που βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών, τη Δευτέρα, ο κ. Ράσμουσεν δήλωσε ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συμβάλλουν ώστε να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εξαιτίας των οποίων δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για καλύτερη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας στο Αφγανιστάν. «Χρειαζόμαστε ρεαλιστικές λύσεις» τόνισε.

Οι πιέσεις αφορούν από την μια πλευρά την Τουρκία που δεν επιτρέπει τη σύναψη επίσημων σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, καθώς δεν αναγνωρίζει την Κύπρο και από την άλλη τις ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτες την Κύπρο και την Ελλάδα, που υπό αυτές τις συνθήκες δεν επιτρέπουν το άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, προκαλώντας περαιτέρω ενόχληση στην Αγκυρα.

Ο κ. Ρασμουσεν τόνισε ότι όσο διαρκεί το πρόβλημα, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να προστατεύσει δυνάμεις της ΕΕ που έχουν αναλάβει την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου, ο υπουργός Αμυνας Ευ.Βενιζέλος απέφυγε να αναφερθεί στις πιέσεις που ασκούνται, σημειώντας ότι στις σχέσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ υπάρχουν νεά δεδομένα τα οποία αφορούν τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

«Η συνεδρίαση είχε ως πραγματικό αντικείμενο μια εκτίμηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν και μέσω της συζήτησης για το Αφγανιστάν τέθηκε και το κύριο θέμα της συνεδρίασης που είναι οι σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ ενόψει και των νέων δεδομένων που διαμορφώνει, με καθυστέρηση βέβαια, η Συνθήκη της Λισσαβόνας.

»Έχοντας πολύ έντονη ακόμη την αίσθηση που αποκόμισα από την Ατυπη Σύνοδο των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ πριν από μερικές εβδομάδες στην Μπρατισλάβα, μπορώ να πω ότι σήμερα, η τοποθέτηση του ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Ρασμούσεν μέσα σε ευρωπαϊκά συμφραζόμενα, ήταν πολύ πιο διστακτική και πολύ πιο μετριοπαθής. Γιατί είναι πια αντιληπτό από όλους και πανθμολογούμενο, ότι προτάσσονται τα πολιτικά κριτήρια, οι πολιτικές διαδικασίες, μια αμιγώς στρατιωτική προσέγγιση δεν οδηγεί πουθενά.

» Είναι κοινή συνείδηση πια και στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ πως το μεγάλο πρόβλημα στο Αφγανιστάν είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης Καρζάι, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την εγκαθίδρυση στην πραγματικότητα της αφγανικής κυριαρχίας, δηλαδή για την ανάληψη από τους Αφγανούς της ευθύνης για την χώρα τους, άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία να δώσουμε έμφαση σε διαδικασίες θεσμικής διαπαιδαγώγησης και αναβάθμισης, σε διαδικασίες συγκρότησης ενός κράτους στο Αφγανιστάν» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
ΝΕΑ

4 σχόλια:

  1. Είναι που δεν τον ήθελαν οι τουρκαλάδες στην αρχή έ;
    Μας πήραν πρέφα όλοι και μας δουλεύουν ψιλό γαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τοτε δεν ειχε γνωρισει τον μογγολο αρραβωνιαστικο του,μετα 'αλλαξε' γνωμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δύο τινά!

    Ή εμείς είμεθα αφελείς ή ο κύριος Ρασμουσεν είναι αφελής!

    Επειδή εμείς δεν είμεθα αφελείς, καλό θα είναι να λεχθή στον κ. Ράσμουσεν, ότι αν οι τουρκαλάδες δεν βάλουν μυαλό και δεν καtαλάβουν πως εδώ δεν χωρεί διμερής διάλογος και συμβιβασμός στα ... προβλήματα(!), δεν θα γίνει τίποτε!

    Αλλά ποιά προβλήματα ;

    Εδώ ακολουθούν ωμά επεκτατική πολιτική, με σκοπο να μας καταστήσουν δορυφόρο τους.

    Έχουν, ως λέγουν, σαν τελικό σκοπό να στήσουν μια Τουρκία απο την Βιέννη έως την Κίνα.

    Το δηλώνουν απερίφραστα!

    Ας τα αφήσει λοιπόν αυτά ο κ. Ράσμουσεν διότι οι κατάρες είναι κακό πράγμα και εμείς οι Έλληνες όταν καταριόμαστε οι κατάρες μας πιάνουν!

    Άντε στην ευχή του θεού πίσω στην Δανία του, που ούτε πολέμησε τους Ναζί, ούτε ανέπτυξε κανένα σοβαρό αντιστασιακό κίνημα για να ελευθερωθεί από τους Γερμανούς!

    Έχω διαβάσει το βιβλίο "The Savage Canary" που εξιστορεί ... τους αγώνες (Sic!) ..... των πατριωτών Δανών κατά τον Β΄ Π.Π. Με τον Βασιλέα τους να περνά με το άλογό του εμπρός από τους Γερμανούς σκοπούς και να τους χαιρετά με συγκατάβαση ..... (Sic!), όταν αυτοί του παρουσίαζαν όπλα!

    Τον ίδιο καιρό που οι Γερμανοί έκαιγαν το χωριό LIDICE στην Τσεχοσλοβακία, έκαιγαν οι Γερμανοί, με τους συμμάχους τους Βουλγάρους και Ιταλούς στην Ελλάδα μας 100 χωριά LIDICE ...!

    Ας τα αφήσει λοιπόν αυτά ο Δανός εξυπνάκιας και να κυττάξει να συνετίσει τους Τούρκους.

    Όσο για το Αφγανιστάν, η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να συσκεφθεί το ΓΕΘΑ και να αποφασίσει κυρίως επί στρατηγικής και πολιτικής βάσεως αν μας συμφέρει ως Ελλάδα, (και όχι ως Ντόρα ή Μεϊμαράκη) να ανακατευτούμε σε μέρος που δεν μας καίει άμεσα!

    Στο κάτω κάτω της γραφής οι σύμμαχοι ΜΑΣ (Τι τους θέλεις τους εχθρούς, όταν έχεις τέτοιους συμμάχους!) έχουν τα άμεσα συμφέροντα που τους ενέπλεξαν στο Αφγανιστάν.

    Ας πούμε και εμείς ότι μας λένε να κάνουμε με τους Τούρκους. Ότι δηλαδή θα πρέπει να ανοίξουν άμεσο διάλογο με τους Ταλιμπάν και να τα βρούν μαζί τους..!

    Όσο για την συμμαχία του ΝΑΤΟ, και εμεις όπως και οι Τούρκοι, είμαστε σύμμαχοι εκεί που μας συμφέρει!

    If you don't like it guys then we cannot help you.

    Η Ελλάς είναι, όπως και εσείς συνεχώς επαναλαμβάνετε, μικρή χώρα και θα συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνατότητές της.

    Θέλετε Ελληνικό στρατό στο Αφγανιστάν ;

    Μα πως να σας στείλουμε όταν εδώ μας απειλούν την οντότητα του κράτους μας !!!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και για να θυμηθούμε το παρελθόν, οι Δανοί, οι Νορβηγοί και οι Σουηδοί, είχαν σπεύσει εθελοντικά να επανδρώσουν την Μεραρχία των SS Wiking που πολέμησε τους Ρώσσους στο Ανατολικό Μέτωπο. Η Μεραρχία αυτή κυκλώθηκε στο Τσερκάσυ όπου σχεδόν διαλύθηκε.

    Τέτοιοι "πατριώτες" οι Δανοί!


    Οι "Σύμμαχοί" ΜΑΣ, μας επέρριψαν την Συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς και γι' αυτό δεν πήραμε τίποτα από τις εθνικές μας (Συγνώμη κ. Δραγώνα!) διεκδικήσεις.

    Οι Δανοί πως αποζημιώθηκαν άραγε ;

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.