17/11/09

Ιδρυση κράτους ανεξάρτητου από Παλαιστινίους;

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Την έντονη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης, αλλά και της Χαμάς, πυροδότησαν οι δηλώσεις αξιωματούχων της Παλαιστινιακής Αρχής περί μονομερούς ίδρυσης ανεξάρτητου κράτους στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Στενοί συνεργάτες του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, άφηναν χθες ανοικτό το ενδεχόμενο προσάρτησης τμημάτων της Δυτικής Οχθης εφόσον η Παλαιστινιακή Αρχή διακηρύξει μονομερώς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους.

Την ίδια στιγμή, η Χαμάς έκανε λόγο περί «ανούσιας ενέργειας που αποσκοπεί στην υποβάθμιση της αντίστασης» και υπογράμμισε εκ νέου ότι «ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής αποτελεί απαράβατη προϋπόθεση για την πραγματική ανεξαρτησία». Από την πλευρά του, ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Σαλάμ Φαγιάντ, έσπευσε να διευκρινίσει ότι προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία των θεσμών πάνω στους οποίους θα οικοδομηθεί το νέο κράτος και ότι η διακήρυξη της ανεξαρτησίας δεν αποτελεί παρά «εθιμοτυπική πράξη».

Πιο ήπιοι τόνοι από Νετανιάχου
«Αντιλαμβάνομαι ότι ορισμένοι θα σταθούν στο γεγονός ότι πρόκειται για μια μονομερή κίνηση», δήλωσε ο κ. Φαγιάντ το βράδυ της Κυριακής. Νωρίτερα, ο επικεφαλής του διαπραγματευτικού επιτελείου της Παλαιστινιακής Αρχής, Σάεμπ Ερεκάτ, είχε υποστηρίξει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια αποσκοπεί στη διάσωση του οράματος για την ίδρυση δύο κρατών και την επισημοποίηση της διεθνούς υποστήριξης στην ιδέα της ίδρυσης ανεξάρτητου κράτους στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Χθες, πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος του Ισραήλ, Γκιλάντ Ερντάν, προειδοποίησε πως θα υπάρξει ανάλογη απάντηση σε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια της Παλαιστινιακής Αρχής. Σε πιο ήπιους τόνους, ο ίδιος ο κ. Νετανιάχου υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις αποτελούν μονόδρομο για τη διευθέτηση του Μεσανατολικού.

Ε.Ε.: «Πρόωρο» το αίτημα της Παλαιστινιακής αρχής για παλαιστινιακό κράτος
Η Ε.Ε. κρίνει «πρόωρο» το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Η σουηδική προεδρία της ΕΕ έκρινε «πρόωρο» το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής να υποστηρίξουν τα 27 κράτη μέλη το διάβημά της για μια αναγνώριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

«Δε νομίζω ότι είμαστε σ΄αυτό το στάδιο. Θα ήθελα να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε ένα παλαιστινιακό κράτος, άλλωστε θα πρέπει κατ΄αρχήν να υπάρξει. Νομίζω ότι είναι λίγο πρόωρο» (το αίτημα αυτό), δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ.

Ο Μπιλντ προέβη στη δήλωση αυτή μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου με τους ομολόγους του της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σε σχέση με το επίσημο αίτημα που κατέθεσε χθες, Δευτέρα η Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο κύριος διαπραγματευτής των Παλαιστινίων Σαέμπ Ερεκάτ είπε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε από την ΕΕ να υποστηρίξει το παλαιστινιακό διάβημα για την αναγνώριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναγνωρίσει την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Με την υποστήριξη της απόφασης αυτής, η ΕΕ θα «εκφράσει τη δέσμευσή της στο διεθνές δίκαιο για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και τη διάσωση της λύσης των δύο κρατών», επισήμανε ο Ερεκάτ.

«Οι ενέργειες προκειμένου το Συμβούλιο Ασφαλείας να εκδώσει απόφαση που θα αναγνωρίζει ένα παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων που ίσχυαν στις 4 Ιουνίου του 1967 άρχισαν», δήλωσε ο Ερεκάτ χθες, στη Ραμάλα.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Ισραήλ προειδοποιεί
Για ενδεχόμενο ανακήρυξης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους


Με απειλές για περισσότερη κατάληψη εδαφών στη Δυτική Όχθη, σε περίπτωση που η Παλαιστίνη προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

ΜΠΕΝ ΕΛΙΕΖΕΡ
Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι το τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της ισραηλινής κυβέρνησης Γκιλάντ Ερντάν προειδοποίησε χθες ότι το Ισραήλ μπορεί να προσαρτήσει και άλλα εδάφη της Δυτικής Όχθης, εάν οι Παλαιστίνιοι ανακηρύξουν παλαιστινιακό κράτος χωρίς την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας. «Εάν οι Παλαιστίνιοι υιοθετήσουν μια τέτοια μονομερή τακτική, το Ισραήλ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προσαρτήσει με νόμο ορισμένους από τους εβραϊκούς οικισμούς», δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μια μέρα προηγουμένως, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν, χωρίς να αναφερθούν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ότι η παλαιστινιακή πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να εξασφαλίσει διεθνή υποστήριξη για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης. Η κίνηση αποδίδεται στην απογοήτευση της παλαιστινιακής πλευράς απέναντι στην απουσία οποιασδήποτε προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και ένα χρόνο. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να επαναληφθούν, εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει πλήρως τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης. Εξάλλου λίγο αργότερα, οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν από την ΕΕ να υποστηρίξει την αναγνώριση του κράτους τους και δήλωσαν ότι το Ισραήλ αναζητεί «προσχήματα» για να την εμποδίσει. Το Ισραήλ προειδοποιεί για προσάρτηση περισσοτέρων εδαφών.

Επιπλέον μέτρα
Οι δηλώσεις της παλαιστινιακής πλευράς για τη λήψη μονομερών μέτρων οδήγησαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να απευθύνει προειδοποίηση κατά τη διάρκεια ομιλίας του, λέγοντας ότι μόνον οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ μπορούν να διασφαλίσουν την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. «Δεν υπάρχει υποκατάστατο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή, και οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα τη διάλυση του πλαισίου των μεταξύ μας συμφωνιών και θα προκαλέσει τη λήψη μονομερών μέτρων από την πλευρά του Ισραήλ», προειδοποίησε ο Νετανιάχου.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η διπλωματική πρωτοβουλία για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει ως στόχο μια μονομερή ανακήρυξη παλαιστινιακού κράτους, αλλά τη σχηματοποίηση της διεθνούς υποστήριξης για το κράτος, το οποίο οι Παλαιστίνιοι θέλουν να δημιουργήσουν.

Ο Γκιλάντ Ερντάν προειδοποίησε και για άλλα μέτρα τα οποία μπορεί να λάβει το Ισραήλ, όπως «η διακοπή της μεταβίβασης χρημάτων που η ισραηλινή κυβέρνηση μεταφέρει προς τον Παλαιστινιακή Αρχή», αναφερόμενος στα χρήματα που προέρχονται από πληρωμές φόρων, τους οποίους εισπράττει η ισραηλινή κυβέρνηση για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής, κατ΄εφαρμογήν μεταβατικών ειρηνευτικών συμφωνιών. Ο Ισραηλινός υπουργός δήλωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ενισχύσει και πάλι τους περιορισμούς στη μετακίνηση των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, οι οποίοι χαλάρωσαν πρόσφατα.

Ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της ισραηλινής κυβέρνησης Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, του Εργατικού Κόμματος, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι διαπραγματεύσεις είναι η μόνη επιλογή και απέρριψε τις απειλές για τη λήψη μονομερών μέτρων. «Κατά τη γνώμη μου, όλο αυτό το πράγμα περί προσάρτησης δεν είναι παρά λόγια. Θεωρώ ότι και η παλαιστινιακή απειλή δεν είναι παρά λόγια. Ένα πινγκ-πονγκ δηλώσεων δεν μας οδηγεί πουθενά. Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι να έλθουν και οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Μπεν Ελιέζερ, στο ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Συνέντευξη Σάεμπ Έρεκατ, ο επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών
Jerrold Kessel και Pierre Klochendler (http://www.ipsnews.net/news.asp?idnews=49277)


JERUSALEM, Nov 16 (IPS) - Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ξεκινήσει μια νέα στρατηγική κίνηση για να πάρει νέα διεθνή αναγνώριση για τα σύνορα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Την περασμένη Πέμπτη κέρδισε την υποστήριξη της προσέγγισης αυτής από τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Πηγαίνοντας σε μια συνάντηση με τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη για να εξηγήσει την Παλαιστινιακή στρατηγική, και λίγη ώρα πριν ξεκινήσουν με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς σε τρεις περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, ο επικεφαλής διαπραγματευτής παλαιστινιακή ειρήνη, Σάεμπ Ερεκάτ, μίλησε αποκλειστικά Δευτέρα πρωί για να Jerrold της IPS Kessel και Pierre Klochendler.

IPS: Υπήρξε πολύς λόγος τις τελευταίες ημέρες από μια μονομερή δήλωση του ενός παλαιστινιακού κράτους. Ποιος είναι ο σκοπός της εν λόγω κίνηση και τι κρύβεται πίσω από αυτό;

Σάεμπ Ερεκάτ: Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε σχεδιάζει να κηρύξουμε μονομερώς το κράτος μας, όπως έχει αναφερθεί εσφαλμένα.Αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε είναι να μεταφέρουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα αίτημα που η διεθνής κοινότητα πρέπει να εγκρίνει τη λύση των δύο κρατών με βάση την προ-Ιούνιος 5, 1967 συνόρων. Το κλειδί είναι αυτά τα σύνορα. Το Ισραήλ είναι, ως συνήθως, στρίβοντας τα λόγια μας να δείχνουν ότι είμαστε έτοιμοι να κηρύξει κατάσταση μονομερώς. Δεν σχεδιάζουν να το κάνουμε αυτό.

IPS: Ακόμα, η πρωτοβουλία σας είναι μονομερής ...

SE: Όλοι εμείς που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διασώσουμε τη λύση των δύο κρατών κατά μήκος των συνόρων του '67. Είναι το Ισραήλ το οποίο ασκεί μονομερή μέτρα για όλη την ώρα - μέσω του επαγγέλματός τους, μέσα από τους κατεδάφιση των σπιτιών, μέσω της πολιτικής για επέκταση των οικισμών τους, με οδοφράγματα και σημεία ελέγχου τους. Είναι ψέματα όταν προσπαθούν να μας κατηγορήσει ότι βλάπτουν μονομερή βήματα.

IPS: Ο τρόπος (Ισραήλ) πρωθυπουργός (Benjamin) Νετανιάχου μιλούσε την Κυριακή το βράδυ φαινόταν να είναι μια απειλή ότι αν συνεχίσει αυτή την κατεύθυνση, αντί να επιστρέψει πίσω ειρηνευτικές συνομιλίες αμέσως, το Ισραήλ θα απαντήσει με μια άλλη μονομερή πράξη των δικών της - παράρτημα συνασπισμών οικισμό, μεγάλα κομμάτια της Δυτικής Όχθης.

SE: Στην πραγματικότητα, είναι η ισραηλινή ηγεσία που δεν θέλει να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με εμάς όταν σταμάτησαν το Δεκέμβριο του 2008 (με το Ισραήλ πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα που ακολουθείται από το Φεβρουάριο ισραηλινές εκλογές, γεγονός που έθεσε ο Νετανιάχου στο τιμόνι). Η ισραηλινή κυβέρνηση είναι απλώς προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να θέσει την ευθύνη για εμάς. Είναι ένα σπασμένο ρεκόρ. Δεν θα πείσει τον Πρόεδρο Ομπάμα, είμαι σίγουρος. Ο κόσμος ξέρει τι συμβαίνει.

IPS: Έχετε ήδη πείσει τη διεθνή κοινότητα την αξία αυτής της στρατηγικής;

SE: Ο αραβικός κόσμος είναι δίπλα μας, έχουμε την υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου την περασμένη Πέμπτη. Είμαι έτοιμος να παρουσιάσω την ιδέα στους Ευρωπαϊους εκπροσώπους, και αύριο ο Πρόεδρος Αμπάς θα είναι επικεφαλής αντιπροσωπείας σε περιοδεία στα Κράτη της Λατινικής Αμερικής - Βραζιλία, την Αργεντινή και τη Χιλή. Πιστεύω ότι θα γίνει αποδεκτή η στρατηγική μας , η οποία είναι η μόνη που μπορεί να σώσει τη λύση των δύο κρατών.

IPS: Και η Ουάσιγκτον; Δεν είχατε κάποιες απογοητεύσεις με τους Αμερικανούς από τα τέλη, σχετικά με την υποστήριξή τους σε χαμηλό βαθμό για το αίτημά σας να παγώσει το Ισραήλ όλες τις δραστηριότητες του οικισμού;

SE: Δεν έχουμε μιλήσει με τους Αμερικανούς ακόμα για την πρωτοβουλία, αλλά έχουμε την πρόθεση να το πράξουμε σύντομα, και ελπίζουμε να πάρει μια θετική απάντηση από τον Πρόεδρο. Θέλουμε να συνεχίσουμε με την U. S.A. Τι μπορούμε να κάνουμε; Δεν έχουμε άλλη επιλογή.

IPS: Δεν θα ήταν προτιμότερο αν δεν δεχτεί η Ουάσιγκτον, ο ΟΗΕ, να υποστηρίξω το σχέδιο για τα σύνορά σας;

SE: Το σχέδιο των συνόρων είναι αυτό που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα εκπονήσει. Είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί η λύση των δύο κρατών.

IPS: Ανησυχείτε ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να δεί το αίτημα σας ως πρόωρο ή εκτός χρόνου, και έτσι να θέσει βέτο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας;

SE: Δεν πρέπει να το κάνει. Θα ήταν κακό για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, για την θέση της και θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή. Εμείς μόνο προσπαθούμε να διατηρήσουμε ζωντανή τη λύση των δύο κρατών τα οποία το Ισραήλ υπονομεύει καθημερινά με τις πολιτικές για την εργασία του.

IPS: Σε περίπτωση που μάταια περιμένετε να δείτε αν Ουάσιγκτον μπορεί να αναζωογονήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε εσάς και Νετανιάχου;

SE: Προσπαθήσαμε καλύτερο μας. Είχαμε 18 χρόνια διαπραγματεύσεων. Το Ισραήλ παραμένει η μόνη αρχή, η δύναμη κατοχής των πόλεών μας και καταυλισμούς προσφύγων, και συνεχίζεται με τους οικισμούς της. Είναι η πραγματικότητα. Κανείς δεν είναι κατά του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ. Έχουμε αναγνωριστεί το Ισραήλ στις 78 τοις εκατό της γης μας. Έχουμε γίνει δεκτό ότι το κράτος μας θα είναι στις 22 τοις εκατό της γης.

IPS: Δεν είναι να γίνει πολύ αργά για δύο κράτη; Όλο και περισσότεροι Παλαιστίνιοι φαίνεται να είναι προετοιμασμένοι για ένα σχέδιο λύσης για την από κοινού συμβίωση των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων..

SE: Δεν είναι δυνατόν να γίνει εταίρος του Ισραήλ,Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να ζήσουν μαζί , δεν υπάρχει άλλη λύση, αλλά η λύση των δύο κρατών. (END/2009)

3 σχόλια:

  1. Τους χάλασε τη μανέστρα της επικείμενης επίθεσης στο Ιραν. 2 μέτωπα είναι βαριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΠΡΩΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ , ΑΛΛΟΙΩΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΟΛΟΥΣ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ...

    ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΚΑΝΑΝΕ ΟΙ 'ΦΙΛΟΙ' ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΓΥΦΤΟΣΚΟΠΙΑ ? ΟΛΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΔΕΝ ΠΗΓΑΝΕ..

    ΟΥΤΕ ΔΕΥΤΕΡΟΙ - ΠΡΩΤΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ , ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΥΡΙΕ ΣΟΡΟΣ.. ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε.Ε.: «Πρόωρο» το αίτημα της Παλαιστινιακής αρχής για παλαιστινιακό κράτος
    Η Ε.Ε. κρίνει «πρόωρο» το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

    ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΌ ΤΟ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΟ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΏΝ,(ΗΠΑ & ΕΕ)- ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΠΤΥΣΤΟ. Δηλαδή πόσους αιώνες θα περιμένουν? και για το Κόσοβο γιατί υπήρχε αυτή η σπουδή?
    Ε ρε Φαρισαίοι Υποκριτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.