18/11/09

Το τείχος


του Απόστολου Αποστολόπουλου

Ο εορτασμός, πριν από λίγες μέρες, για την πτώση του Τείχους του Βερολίνου έγινε και ξεχάστηκε σχεδόν με τη λήξη της τελετής. Οι άνθρωποι στην ανατολική αλλά και στη δυτική Ευρώπη ξέρουν, είκοσι χρόνια μετά, ότι δεν έχουν λόγους να χαίρονται, οι προσδοκίες δεν επαληθεύθηκαν, αντιθέτως οι φόβοι μεγάλωσαν. Βέβαια κανείς δεν έκλαψε για το συμβολικό και πραγματικό τέλος του «υπαρκτού σοσιαλισμού» ούτε τώρα, έστω εκ των υστέρων, τρέχουν δάκρια νοσταλγίας. Εκτός ίσως από (κάποιους τουλάχιστον) ανατολικογερμανούς που, παιδιά τότε, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι δυο δεκαετίες μετά οι δυτικογερμανοί αδελφοί τους θα τους θεωρούσαν ακόμα δεύτερης ποιότητας πολίτες. Η περιφρόνηση δεν οφείλεται (λένε οι αρμόδιοι σχολιαστές) σε λόγους ιδεολογικούς, ότι οι ανατολικογερμανοί ήταν (ή ίσως παραμένουν) κομμουνιστές. Αλλά στο ότι οι δυτικογερμανοί «ανακάλυψαν» πως οι ομογάλακτοι της ανατολικής πλευράς είναι «τεμπέληδες», «ανεπρόκοποι» και κυρίως ότι είναι (και παραμένουν) φτωχοί, χαρακτηριστικά διόλου ταιριαστά με το γερμανικό πρότυπο του πειθαρχημένου και πειθαρχικού πολίτη. Αποδεικνύοντας ότι μερικά τούβλα σε συσκευή Τείχους μπορούν να αλλοιώσουν τα «αιώνια» χαρακτηριστικά ενός λαού. Αλλοιώνουν πάντως το μυαλό των ανθρώπων. Από όποια πλευρά κι αν βλέπεις τα τούβλα.
Το Τείχος έπεσε αλλά η Γηραιά Ήπειρος δεν ενώθηκε. Ούτε καν η Ενωμένη Ευρώπη δεν μπόρεσε να συντονίσει το βηματισμό της, όπως τα καταφέρνει μια μαθητική παρέλαση. Αυτάρεσκα μερικοί επικαλούνται τη συνθήκη της Λισαβόνας, λησμονώντας τις αντιδράσεις όπου χρειάστηκε να εγκριθεί από λαϊκό δημοψήφισμα. Και χωρίς αυτό όμως η Ευρώπη χωρίζεται ήδη σε «παλαιά» και «νέα», όχι με τη θέλησή της αλλά επειδή έτσι το αποφάσισε η ηγεμονεύουσα δύναμη πέραν του Ατλαντικού. Και αν ματαιώθηκε ο πυρηνικός διαχωρισμός της Ευρώπης (η αντιβαλλιστική ομπρέλα) αυτό και πάλι οφείλεται σε ξένη πρωτοβουλία, στο «βέτο» της Ρωσίας. Ούτε καν για την Τουρκία μπορούν να συντονιστούν, παλαντζάροντας ανάμεσα στο φόβο και στην απληστία. Η ΕΕ με τη Λισαβόνα αποκτά πρόεδρο αλλά εξακολουθεί να της λείπει ο (πολιτικός) εγκέφαλος.
Ωστόσο η πτώση του Τείχους είχε την τεράστια συμβολική και πρακτική σημασία της. Ο «υπαρκτός σοσιαλισμός», ανεξάρτητα από τις αρχικές προθέσεις και διακηρύξεις, προετοίμασε κατάλληλα τις χώρες όπου κυριάρχησε (και ιδίως τη Ρωσία) ώστε να ενσωματωθούν στο καπιταλιστικό σύστημα-εκβιομηχάνιση και επιστημονικό προσωπικό, η απαραίτητη κυβερνώσα ελίτ. Ο καπιταλισμός έγινε το ένα και μοναδικό σύστημα, παγκοσμιοποίηση. Αλλά ταυτόχρονα ξεφύτρωσαν καπιταλιστικά κέντρα ισχύος εκτός Δύσης, για πρώτη φορά στην Ιστορία. Και παγκοσμιοποίηση και έθνος-κράτος. Στην Ευρώπη συμπυκνώνονται και τα δυο. Θα το αντέξει;
Εφημερίδα Ελεύθερος
Δευτέρα 16-11-09


2 σχόλια:

  1. ΑΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΟΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΙΣΩ ΠΑΜΕ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ.
    ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΑΠΟ ΝΟΜΑΔΕΣ,ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΚΡΑΤΗ, ΜΕΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΥΤΗ.ΑΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΞΕΝΟ.
    ΟΣΟΣΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΤΕΩΣ "ΥΠΑΡΚΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ", ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΗΣ ΗΤΑΝ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΣΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΜΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ.
    Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, ΠΡΟΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΧΡΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
    ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΚΤΙΣΟΥΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΖΑΓΟΡΙΑΝΑΚΟ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΝ ΤΟΝ ΦΕΛΛΟ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΙΔΗ.
    ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΩΣ ΝΕΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ.
    ΑΚΟΜΑ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΗΤΤΗΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΑΚΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ Η ΤΡΙΧΑ. ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΛΛΑ. ΕΧΟΥΜΕ ΔΡΟΜΟ ΜΠΡΟΣΤΑ. ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΙΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΒΕΒΑΙΑ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ. ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΣΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ.ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΙΟ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ.ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΠΕΡΔΕΥΤΟΥΜΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.
    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΡΑΤΟΣ ΠΝΕΙΕ ΤΑ ΛΙΣΘΙΑ. ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΜΗ ΣΥΝΟΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΣΑΝ ΤΟ ΠΑΠΙ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΕΙ ΟΛΟ ΑΠΟΡΙΑ...
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το χρέος της Γερμανίας στην Ελλάδα για τα εγκλήματα κατά της Ελλάδος που δεν μιλά κανένα από τα κυβερνώντα έως τώρα γνωστά κόμματα είναι ένα γεγονός για μη ύπαρξη πολιτισμού ένα ντουβάρι βαρβαρότητας.
    Το τείχος που ανέφερε ο Γιωργάκης και υπάρχει ακόμη στην Κύπρο είναι ένα άθλιο ακόμη γεγονός.
    Για το τείχος όμως στην Παλαιστίνη που κτίσθηκε και δεν μιλά κανένας στον κόσμο για την με πολλά τεχνάσματα δολοφονική του χρήση γιατί δεν μιλά κανείς όταν σκοτώνουν μέσα στα χέρια των γονιών τα παιδιά τους τώρα που μιλάμε κάθε τόσο.
    Για το τείχος 1500 και χιλιόμετρα που έκτισε στο Μεξικό και προχωρά η USA Αυτοκρατορία του τρόμου, πώς και δεν το ψέλλισε κανένας ρε παιδιά της ειρήνης παιδιά που σκληρά υπηρετείτε τα πολυεθνικά …συμφέροντα;

    ΕΦΗΒΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.