27/11/09

"Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου" οι Άγγλοι για το Κυπριακό!


Συνεχίζεται η προκλητικότητα και η αθλιότητα των Άγγλων στο Κυπριακό, διανθισμένη τη φορά αυτή με έντονη πολιτική διάθεση για προώθηση -στην ουσία με όρους Άγκυρας- της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.

Τι λέει ο Βρετανός πρωθυπουργός για το Κυπριακό
Γκ. Μπράουν: Ξεκάθαρο όσο ποτέ το θέμα της ένταξης της Τουρκίας


Η Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την Τουρκία «γεννά σε μας την επιθυμία να εργαστούμε για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας», δηλώνει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν σε αποκλειστική του συνέντευξη που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ, ο κ. Μπράουν αναφέρεται σε θέματα σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το Κυπριακό.

Ερωτηθείς αν στη Σύνοδο Κορυφής του προσεχούς Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία της απόφασης για το «πάγωμα» οκτώ κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και για το ενδέχεται να ανοίξουν τα Κεφάλαια που έχουν παγώσει, ο κ. Μπράουν απαντά:

«Η ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, ανακοινώθηκε πριν από μερικούς μήνες, τον Οκτώβριο. Η έκθεση αναφέρθηκε στο κουρδικό πρόβλημα στο οποίο καταβάλλετε μεγάλες προσπάθειες, στο γεγονός ότι αυξήσατε την ενεργειακή ασφάλεια για την ΕΕ, ενώ κατέδειξε τις προόδους που έχει σημειώσει η Τουρκία. Μπορούμε να συγχαρούμε την Τουρκία για την πραγματική πρόοδο που σημείωσε στους τομείς αυτούς. Στην έκθεση υπογραμμίστηκε βεβαίως ότι θα μπορούσαν να γίνουν πιο ραγδαίες μεταρρυθμίσεις σε θέματα όπως η ελευθερία έκφρασης, η ελευθεροτυπία, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η ισότητα μεταξύ των φύλων. Η Έκθεση Προόδου που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο, γεννά σε μας την επιθυμία να εργαστούμε για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας».
Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει παλαιότερη δήλωση του νέου προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ ότι η Τουρκία δεν είναι τμήμα της Ευρώπης και δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει, ο κ. Μπράουν παρατηρεί ότι «η προσχώρηση της Τουρκίας έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για την ΕΕ και την Αγγλία. Η διαδικασία της προσχώρησης έχει χαρακτήρα επιταχυντικό για την αλλαγή στην Τουρκία και των οφελών που θα αποκομίσουν οι πολίτες της». «Κατά τη γνώμη μου», προσθέτει, «το θέμα της ένταξης της Τουρκίας είναι ξεκάθαρο όσο ποτέ άλλοτε. Ο κ. Βαν Ρομπέι, έχει ξεκάθαρα υποσχεθεί ότι θα στηρίξει τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για προσχώρηση της Τουρκίας».
Όσον αφορά το Κυπριακό και τις προοπτικές επίλυσής του, ο κ. Μπράουν αναφέρει: «Συνομίλησα λεπτομερώς με τον Πρόεδρο Χριστόφια και κάλεσα στο Λονδίνο των ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Ταλάτ. Επιθυμώ να φέρω δίπλα-δίπλα τις δύο αυτές πλευρές και να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ τους ... Πιστεύω ότι η στιγμή είναι η καλύτερη για μία λύση που θα εξασφαλίζει οικονομική ασφάλεια και κοινωνικά οφέλη σε αμφότερες τις πλευρές. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ για λύση ομοσπονδίας με δύο ζώνες, δύο κοινότητες, στη βάση της πολιτικής ισότητας και ελπίζω ότι θα γίνουν συνομιλίες που θα οδηγήσουν το θέμα σε πιο προωθημένα σημεία σε σχέση με σήμερα. Πολλά ζητήματα έχουν ήδη διευθετηθεί κι εμείς μπορούμε να συμβάλουμε με δικούς μας τρόπους. Όπως γνωρίζετε έχουμε διατυπώσει κάποιες προτάσεις για το τι μπορούμε να κάνουμε».
Τέλος, σε ερώτηση για την έλλειψη υποστήριξης προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας από χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, ο Βρετανός πρωθυπουργός σχολιάζει: «Λέω συνεχώς ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΑΣΕ, μέσα σε οκτώ χρόνια, η Τουρκία θα είναι η δεύτερη πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία. Είναι καταπληκτική η δυναμική ενοποίησης της πρωτοβουλίας εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ με αυτήν της Τουρκίας. Διότι στη Μέση Ανατολή ήδη έχετε θέση σταθεροποιητικού παράγοντα. Η εξέλιξη ως ενεργειακό κέντρο, θα επηρεάσει και θα προσφέρει όφελος στην Ασία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Και πιστεύω ότι η ένταξή σας στην ΕΕ θα αυξήσει την ισχύ της Ένωσης που προέρχεται από την ποικιλομορφία, ενώ ο τουρκικός λαός θα επωφεληθεί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δηλαδή η ένταξη είναι προς όφελος και της ΕΕ και της Τουρκίας. Εγώ προσωπικά βλέπω τον εαυτό μου ως φίλο της Τουρκίας και του πρωθυπουργού Ερντογάν και διακατέχομαι από μεγάλη επιθυμία να συνεχίσω την πολιτική αυτή».

ΑΘηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, Ναυτεμπορική

3 σχόλια:

  1. Εδώ οι ουρακοτάγκοι μιλάνε για το Ισραήλ ότι θεωρείται Ευρώπη, οπότε η Τουρκία μάλλον ανήκει στον σκληρό πυρήνα της ευρώπης με αιώνες ιστορίας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ....Κλείνω τα μάτια μου και τον φαντάζομαι να κάνει από τώρα πρόβες για το δικό του «ιστορικό διάγγελμα». Βέβαια, δεν θα πει… «Ελληνικέ Κυπριακέ Λαέ», θα αρκεστεί στο «Κυπριακέ». Κανονικά θα πρέπει να συνεχίσει λέγοντας «Παρέλαβα από τον Τάσσο Παπαδόπουλο Κράτος και παραδίδω μια Κοινότητα, ως Κοινοτάρχης που είμαι».
    Όχι, δεν πιστεύω πως ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι «Τούρκος» «όργανο των Αμερικάνων» «Προδότης» . Αυτά τα βρίσκω από φαιδρά έως γελοία και σε κάθε περίπτωση δεν είναι πολιτική κριτική και πολιτικός λόγος. Είναι συνθήματα απερίσκεπτα και άστοχα, ίσως και άδικα.

    Απλά, ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι περιορισμένης πολιτικής και κοσμοπολίτικης εμβέλειας. Δεν φτάνει, δεν έχει ανάστημα, είναι ίσως άριστος για το κόμμα του αλλά μέχρι εκεί.

    Αυτοί που με τα παίγνια τους πρόδωσαν τον Τ. Παπαδόπουλο ας όψονται. Όχι «εις Φιλίππους». Εδώ.

    Αν πάντως στο τέλος γίνουν όλα αυτά που άλλοι σχεδιάζουν για μας χωρίς εμάς, δεν θα φταίει ο Χριστόφιας.

    Εμείς θα φταίμε.
    ΚΥΠΡΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΩΛΗΤΙΚΗ
    Μία είναι η Πλατφόρμα-ούτε του ΌΧΙ ούτε του ΝΑΙ. Η Πλατφόρμα είναι η Ιστορία της Κύπρου, ο Ελληνικός της Πολιτισμός και η Γλώσσα της. Το Σχέδιο ΑΝΑΝ πέθανε το 2004 και κάθε μέρα που περνά πάει όλο και πιο βαθιά στον τάφο του.
    ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΠΡΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΩΛΗΤΙΚΗ BLOG.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Αγγλία είναι πάντα συνεπής προς τις επιδιώξεις της (αλλοιώς: "Αυτή η στάνη αυτό το τυρί κάνει").

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.