13/11/09

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ για την ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν «Όχι» στη μετακίνηση

Με αντικείμενο το ενδεχόμενο μετακίνησης της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν από την πρωτεύουσα της χώρας σε υψηλού κινδύνου περιοχή συνεδριάσει την Παρασκευή το ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν οι Έλληνες στρατιώτες στην Καμπούλ.

Το θέμα εξετάστηκε στην κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με επίκεντρο θέματα εξωτερικών και άμυνας, στο Μέγαρο Μαξίμου, την Πέμπτη, και αποφασίστηκε να μην μετακινηθεί η ελληνική δύναμη.

Έτσι, σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, το ΚΥΣΕΑ συνεδριάζει προκειμένου να αλλάξει την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπε τη μετακίνηση της ελληνικής δύναμης.ΝΕΑ

Στην Καμπούλ θα παραμείνει τελικά η ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν
Σε σύσκεψη στο Μαξίμου αποφασίστηκε να ακυρωθεί η μετακίνησή της στη Χεράτ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ-ΒΗΜΑ


Σε ανατροπή των αποφάσεων της προκατόχου της σχετικά με την ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν προχωρεί σήμερα η κυβέρνηση δίνοντας εντολή για ακύρωση της μετακίνησης της ελληνικής δύναμης στη Χεράτ και την παραμονή της στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Η σχετική εισήγηση θα επικυρωθεί σήμερα σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (όπου αναμένεται να συζητηθούν και άλλες στρατιωτικές αποστολές της Ελλάδας στο εξωτερικό).

Η απόφαση αυτή ελήφθη χθες το απόγευμα σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης , ο υπουργός Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης , ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής. Οι τελικές εισηγήσεις διαμορφώθηκαν χθες το βράδυ σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυνας (ΣΑΜ). Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες του «Βήματος», το Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν (ΤΕΣΑΦ) θα παραμείνει στην Καμπούλ και μάλιστα δεν αυξάνεται ο αριθμός των στρατιωτών του. Η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει επίσης ομάδα 19 στρατιωτικών συμβούλων (ΟΜLΤ)- η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για 16 συμβούλους. Επιπλέον, η εισήγηση προβλέπει την ανάπτυξη 52 στρατιωτών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ως τον Απρίλιο του 2010, οπότε η χώρα μας αναλαμβάνει τη διοίκησή του για ένα εξάμηνο (με προοπτική επέκτασής της για ένα έτος).

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την αποκάλυψη, κατά τη διάρκεια σεμιναρίου του ΓΕΕΘΑ, ότι στον αρχικό επιχειρησιακό σχεδιασμό είχε προβλεφθεί όχι απλά η μετακίνηση ελληνικών δυνάμεων στη Χεράτ του Δυτικού Αφγανιστάν αλλά η περαιτέρω προώθησή τους στην πόλη Φαράχ (νοτιοδυτικά), η οποία βρίσκεται κοντά σε έναν από τους πλέον επικίνδυνους οδικούς άξονες της χώρας (αυτόν που ενώνει τη Χεράτ με την Κανταχάρ και αποτελεί συχνό στόχο των Ταλιμπάν). Ο βαθμός επικινδυνότητας στην περιοχή αυτή ήταν υψηλός βάσει και των σχετικών εκτιμήσεων του ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή η Αθήνα προσανατολίζεται στην εξισορρόπηση της ματαίωσης της μετάβασης ελληνικών δυνάμεων στο Νοτιοδυτικό Αφγανιστάν μέσω άλλων οδών. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το ενδεχόμενο να προσφέρει η Αθήνα χρήματα στο ταμείο για την ανασυγκρότηση του αφγανικού στρατού, καθώς και σε διάφορες Επαρχιακές Ομάδες Ανασυγκρότησης (Ρrovincial Reconstruction Τeams- ΡRΤ) που έχουν συσταθεί στο πλαίσιο της ΙSΑF. Η ελληνική πλευρά έχει ήδη συνεισφέρει χρηματικά σε ΡRΤ που διοικούν οι Ούγγροι, ενώ σχεδιάζει, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών, να συνεισφέρει μεταξύ άλλων σε αυτά που διοικούν Λιθουανοί, Εσθονοί, Τσέχοι και Ισπανοί.

5 σχόλια:

  1. H ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ FARAH ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΕΚΕΙ

    ΓΡΑΦΕΙ Ο Δρ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

    Πρώτα απ΄ όλα θα ήθελα να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα- γιατί ετέθη το θέμα της ήδη καθυστερημένης μετακίνησης του ΤΕΣΑΦ από Καμπούλ σε Χεράτ-με πιθανή κατάληξη στην περιοχή FARAH της επαρχίας FARAH. Για λόγους που απαιτούν ιδιαίτερες εξηγήσεις η χώρα μας διαφωνεί με το νέο προορισμό, αλλά πρέπει να τονιστεί ότι στο ΝΑΤΟ/ISAF πηγαίνεις εκεί που είναι οι ανάγκες και σε στέλνουν, και όχι όπου εσύ επιθυμείς. Η επαρχία FARAH ασφαλώς είναι πιο προβληματική, απ ότι κάποιες άλλες. Ανήκει στο δυτικό τομέα της ISAF μαζί με την HERAT (ITAΛΟΙ),CHAGHCHARAN(ΛΙΘΟΥΑΝΟΙ), και QALA I NAW (ΙΣΠΑΝΟΙ), ενώ σε αυτή εδρεύει μια PRT υπό Αμερικανική Διοίκηση. Η πόλη είναι σε υψόμετρο 660 μέτρων,το 90% είναι ΠΑΣΤΟΥΝ, ενώ το 7% Τατζίκοι και το 3% Βαλούχοι. Από την επαρχία διέρχεται ο ποταμός FARAH , ενώ είναι γνωστή από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου μαζί με τη γειτονική HERAT από τα δυο κάστρα που κατασκευάστηκαν επί των ημερών του. Η FARAF έχει στρατηγική θέση στον δρόμο από την ΧΕΡΑΤ στο ΚΑΝΤΑΧΑΡ. Επιπλέον είναι γνωστή από αυτό τον δρόμο., που αποκαλείται και 515(IED-ALLEY), γιατί στην περιοχή οι αντάρτες που πολεμούσαν τους Σοβιετικούς στο Αφγανιστάν (1979-1989) είχαν τοποθετήσει πολλές νάρκες, ενώ και η SHURA του Μουλά Ομάρ είχε μέχρι τελευταία βάλει πολλούς αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (ΙΕDs).

    Η ΧΕΡΑΤ θεωρητικά είναι πιο “ήσυχη” περιοχή (για τα δεδομένα του Αφγανιστάν), και από πληροφορίες μου οι Ιταλοί δεν ήθελαν τους Έλληνες γιατί ήδη έχουμε καθυστερήσει να πάμε, ενώ στην επαρχία αυτή την χρονική περίοδο δεν εκκρεμούν κάποια σημαντικά έργα, που το ΤΕΣΑΦ θα μπορούσε να αναλάβει. Εκτιμάται ότι στο CITADEL της FARAH αλλά και στον δρόμο προς Κανταχάρ υπάρχουν κάποια έργα που θα πρέπει να κατασκευαστούν. Επιπρόσθετα η Αμερικανική Διοίκηση θεωρεί ως ιδιαίτερα σημαντικό το οδικό δίκτυο προς το Κανταχάρ ,στο φως της επικείμενης ανάπτυξης περισσότερων στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, που εντός των ημερών θα ανακοινώσει ο ΟΜΠΑΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε εθνικό επίπεδο κάτι πρέπει να γίνει με την οριακή στρατιωτική δύναμη που έχουμε στο Αφγανιστάν, όπου όλες οι δυνάμεις των 42 κρατών είναι σε εντολή αποφάσεων του ΟΗΕ(1386-1413-1444-1510-1563-1623-1707-1776-1833).Επιπλέον όπως έχω θίξει κατ επανάληψη,έπρεπε ήδη να βρισκόμασταν στη ΧΕΡΑΤ(όποτε θα είχαμε σταθεροποιήσει τη θέση μας), ενώ τώρα οι πιέσεις από το Επιτελείο του Διοικητή της ISAF είναι αυξημένες και τελικά να δούμε ποια θα είναι η έκβαση.

    Προσωπικά εκτιμώ ότι δεν έχουν γίνει σωστοί χειρισμοί από την προηγούμενη ηγεσία στο υπουργείο Άμυνας, ενώ δεν έχουμε τις προσωπικές διασυνδέσεις(και πριν αλλά και τώρα) που χρειάζονται για να επιλυθεί το θέμα σε επίπεδο Διοικητών της JFC-BRUNSSUM, και ΙSAF(Στρατηγών Ραμς-Μακ Κρίσταλ).Επιπλέον πάμε με ημίμετρα να σταθούμε σε μια πολυεθνική αποστολή που “παίζεται σε σημαντικό βαθμό το μέλλον και οι αποστολές του ΝΑΤΟ”.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απορίες: 1. Θέματα αυτής της υφής για ποιο λόγο πρέπει να σχολιάζονται από τα ΜΜΕ; (Αν δεν υπάρχει λόγος να μην σχολιάζονται, ο κάθε ένας μπορεί να πει την γνώμη του ή να την "μεταφράσει" σε βλακώδεις δηλώσεις που καταμαρτυρούν άγνοια, άκοπη άγρα ψήφων, τέλειες αφορμές για διαδηλώσεις, τρομοκρατικές ενέργειες εντός Ελλάδας κλπ.) 2. Επειδή η πλειονότητα των Ελλήνων είναι παντελώς άσχετη με το θέμα, η απλή παράθεση δυο - τριών φράσεων από το αρμόδιο Υπουργείο, πιθανόν τελικώς να αποπροσανατολίζει στο ήδη φορτισμένο κλίμα. 3. Σε μια τέτοια συζήτηση, οι άσχετοι εξ' ημών, όπως εγώ, δεν έχουν να εκφράσουν τίποτε επικοδομητικό (μόνο απορίες, που φυσικά δεν βοηθούν την συζήτηση την ίδια). Στο δια ταύτα, δηλ. τις μη επικοδομητικές απορίες: η εκστρατεία στο Αφγανιστάν είναι υπό την ISAF/ ΝΑΤΟ υπό τον ΟΗΕ ; Ποιος είναι ο "εχθρός"; Πως ορίζεται και ταυτοποιείται; Πρόκειται για τακτικό στρατό ή ισλαμιστές αντάρτες; Ταλιμπάν και Αλ Κάιντα και λοιποί είναι σύμμαχοι, μονιασμένοι και κατά καιρούς αλληλοσπαρασσόμενοι ή το ένα και το αυτό; Ποιος κάνει monitoring στους "δυτικούς"; Γιατί αποδεχόμαστε ότι πρέπει να αυξηθούν ή όχι οι εκεί δυτικές δυνάμεις ή να μετακινηθούν ή όχι; Ποιοί είναι οι αντικειμενικοί λόγοι για αύξηση -κατοχικών στην ουσία- δυνάμεων; Αν ο σκοπός είναι πράγματι "ιερός" και στρατηγικά είναι κορυφαίο λάθος η υποχώρηση, γιατί δεν στέλνουμε και άλλες δυνάμεις, φοβόμαστε μην ματώσει καμιά παρωνυχίδα; Ο ρόλος του στρατού δεν είναι ο πόλεμος και η διασφάλιση κατόπιν της ειρήνης; Αν ο σκοπός είναι "ανίερος", γιατί δεν αποσύρουμε τις δυνάμεις μας; Φοβόμαστε μην φανούμε τα "κακά παιδιά" της Δύσης; Δεν φοβόμαστε μην καταστραφούν οι δεσμοί μας με τους μουσουλμάνους; Πως μπορεί κάποιος να σχηματίσει ιδία γνώμη αν δεν είναι ειδήμων επί του θέματος;_Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Η κυβέρνηση αποφασισε ως γνωστόν να μην μετακινηθεί η ελληνική δύναμη από την Καμπουλ. Σωστή απόφαση-υπό το κράτος του φόβου ότι έλληνες στρατιώτες νεκροί στο Αφγανιστάν θα έθαβαν την κυβέρνηση στην Αθήνα. Συμπέρασμα: Όταν τα πράγματα ζορίσουν πάνε περίπατο όλα αυτά τα "είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε επειδή το θέλει το ΝΑΤΟ (ή οι Βρυξέλλες)και εμείς ως μέλη πρέπει να υπακούσουμε σε όλα" Μπούρδες. Άμα η κοινή γνω΄μη αντιδρά΄οι κυβερνήσεις, (έντρομες),παίρνουν "ηρωικές" αποφάσεις. Τέλος τι σαχλαμάρα είναι αυτή ότι τα ΜΜΕ δεν πρέπει να συζητούν τέτοια θέματα(αποστολης στρατευμα΄των κλπ). Θα μας πηγαίνουν στού κόσμου την άκρη να πεθάνουμε χωρίς να το ξέρουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Η κυβέρνηση αποφασισε ως γνωστόν να μην μετακινηθεί η ελληνική δύναμη από την Καμπουλ. Σωστή απόφαση-υπό το κράτος του φόβου ότι έλληνες στρατιώτες νεκροί στο Αφγανιστάν θα έθαβαν την κυβέρνηση στην Αθήνα. Συμπέρασμα: Όταν τα πράγματα ζορίσουν πάνε περίπατο όλα αυτά τα "είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε επειδή το θέλει το ΝΑΤΟ (ή οι Βρυξέλλες)και εμείς ως μέλη πρέπει να υπακούσουμε σε όλα" Μπούρδες. Άμα η κοινή γνω΄μη αντιδρά΄οι κυβερνήσεις, (έντρομες),παίρνουν "ηρωικές" αποφάσεις. Τέλος τι σαχλαμάρα είναι αυτή ότι τα ΜΜΕ δεν πρέπει να συζητούν τέτοια θέματα(αποστολης στρατευμα΄των κλπ). Θα μας πηγαίνουν στού κόσμου την άκρη να πεθάνουμε χωρίς να το ξέρουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.