19/11/09

Προς νέο δικαστικό πραξικόπημα;

...Με άλλα λόγια αν διαπιστωθεί κυβερνητική εμπλοκή τότε οι ανακριτικές αρχές οφείλουν να διαβιβάσουν την υπόθεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να αποφανθεί αν συντρέχουν λόγοι διάλυσης του κυβερνώντος κόμματος!

Οι xρηματαγορές καταγράφουν πτωτική τάση, οι φήμες οργιάζουν και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης προειδοποιεί ότι νέα απόπειρα διάλυσης του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ από το Συνταγματικό Δικαστήριο θα κάνει την χώρα άνω-κάτω...

Τη βόμβα έριξε ο εισαγγελέας που δήλωσε ότι οι καταγγελίες για υποκλοπή συνδιαλέξεων δικαστικών με ευθύνη της κυβέρνησης εξετάζονται στο πλαίσιο του νόμου περί πολιτικών κομμάτων. Με άλλα λόγια αν διαπιστωθεί κυβερνητική εμπλοκή τότε οι ανακριτικές αρχές οφείλουν να διαβιβάσουν την υπόθεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να αποφανθεί αν συντρέχουν λόγοι διάλυσης του κυβερνώντος κόμματος!

Είναι φανερό ότι το Κεμαλικό Κατεστημένο-Βαθύ Κράτος προβληματίζονται όχι αν τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή αλλά η τελευταία ευκαιρία αν όχι να ανατρέψουν τουλάχιστον να βραχυκυκλώσουν τον Ερντογάν και την κυβέρνηση του ΑΚΡ. Επτά χρόνια μετά τον πρώτο εκλογικό του θρίαμβο το 2009 το ΑΚΡ και η κυβέρνηση Ερντογάν βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της μέχρι τώρα θητείας τους:

Προωθούν σχέδιο πολιτικής προσέγγισης του Κουρδικού με βήματα διστακτικά για τα ευρωπαϊκά μέτρα και σταθμά αλλά αδιανόητα για την Τουρκία μέχρι και πρόσφατα. Έχουν ετοιμάσει πακέτο συνταγματικών τροπολογιών σημαντικότερη από τις οποίες είναι η κατάργηση της δυνατότητας του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απαγορεύει την λειτουργία πολιτικών κομμάτων. Το ξήλωμα του παρακράτους προχωρά και στην δίκη της Εργκενέκον και με την αποκάλυψη παράνομων δραστηριοτήτων στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εχουν εντυπωσιακά πεπραγμένα στην Εξωτερική Πολιτική με την Αγκυρα να έχει αναδειχθεί σε περιφερειακή Δύναμη με εμβέλεια και επιρροή στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή. Τέλος έχουν δραστηριοποιηθεί σε όλα α μέτωπα προκειμένου η αξιολόγηση της Τουρκίας από την Ε.Ε τον Δεκέμβριο όχι απλά να μην είναι αρνητική αλλά να αποτελεί βήμα προόδου.

Μια νέα προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να τεθεί εκτός νόμου το κυβερνών κόμμα ανεξάρτητα από τη τελική της έκβαση είναι από μόνη της θρυαλλίδα αποσταθεροποίησης καθώς θα πλήξει καίρια την αξιοπιστία της κυβέρνησης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό: Στο εσωτερικό θα βραχυκυκλώσει την Κουρδική Πρωτοβουλία και θα καθυστερήσει την Συνταγματική Μεταρρύθμιση.

Στο εξωτερικό πρώτον θα περιορίσει εκ των πραγμάτων την ευχέρεια ελιγμών του Ερντογάν και δεύτερον θα πλήξει σοβαρά την ευρωπαική αξιοπιστία της Τουρκίας: Πώς μπορεί στα σοβαρά να συζητάμε για την πλήρη ένταξη μιάς χώρας όπου είναι τυπικά νόμιμα τα δικαστικά πραξικοπήματα;

Οταν στις αρχές του 2008 ο εισαγγελέας του Ακυρωτικού Δικαστηρίου προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας την διάλυση του ΑΚΡ και την απαγόρευση πολιτικής δράσης στους Ερντογάν-Γκιούλ και σε συνολικά εβδομήντα προσωπικότητες, τότε ο πρωθυπουργός είχε δεχθεί βροχή επικρίσεων: Η αδράνεια του στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων μετά την νίκη του στις πρόωρες εκλογές του Ιουλίου του 2007 επέτρεψε στο Βαθύ Κράτος να αντεπιτεθεί με την απόπειρα Δικαστικού Πραξικοπήματος.

Σήμερα Κατεστημένο και Βαθύ Κράτος γνωρίζουν ότι αν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις Ερντογάν χάνουν την δυνατότητα για νομότυπα λευκά πραξικοπήματα μέσω των θεσμών που ίδρυσε το Σύνταγμα της Δικτατορίας του στρατηγού Εβρέν το 1982. Οι Χρηματαγορές στην Τουρκία πήραν πρώτες το μήνυμα: Σε συνθήκες Κρίσης και Ύφεσης επανάληψη του Δικαστικού Πραξικοπήματος του 2008 εκτός από την πολιτική αποσταθεροποίηση θα είχε ολέθριες οικονομικές παρενέργειες.

Θέμα ...πολιτισμού η μη ένταξη της Τουρκίας
Οι Ευρωπαίοι λένε στην πλειοψηφία τους «όχι» στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ βασιζόμενοι όχι σε πολιτικά ή οικονομικά κριτήρια αλλά κυρίως σε ...πολιτιστικά.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγαν από κοινού σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Βρετανία και Πολωνία) το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μπογκαζίτσι, η Ενωση Διαλόγου με την Ευρώπη που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας και κατέδειξε ότι ο πολιτισμός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι Ευρωπαίοι είτε αντιτίθενται είτε υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή κοινότητα.

Το 40,4% των πολιτών δήλωσε ότι ήταν οι πολιτιστικοί παράγοντες που διαμόρφωσαν τη θέση τους απέναντι στην Αγκυρα, έναντι 26,8% που δίνει προτεραιότητα στην οικονομία και 26% στην πολιτική.

Επιχείρημα
«Η Ευρώπη κοιτάζει την πολιτική και την οικονομία όταν καθορίζει τη δική της ταυτότητα, εστιάζει όμως σε πολιτιστικούς παράγοντες όταν αξιολογεί την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας», δηλώνει ο Χακάν Γιλμάζ, καθηγητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μπογκαζίτσι.

Πράγματι, οι μισοί από τους Ευρωπαίους που αντιτίθενται στην τουρκική ένταξη (51,3%) προβάλλουν το επιχείρημα ότι η Τουρκία είναι μία μουσουλμανική χώρα που απέχει πολιτιστικά από τις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης.

Οι ερωτηθέντες διαφωνούν ακόμα και στο εάν η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ μπορεί να αποτρέψει τη σύγκρουση των πολιτισμών: Το 54% διαφωνεί, ενώ το 43% συμφωνεί...
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

6 σχόλια:

  1. Η σύγκρουση των πολιτισμών είναι κάτι αναπόφευκτο. Απλά μια πιθανή τουρκική ένταξη θα φέρει αυτή την σύγκρουση εντός της Ευρώπης την στιγμή που οι άλλες μεγάλες δυνάμεις θα έχουν καταφέρει να περιορίσουν τον δικό τους πολιτισμικό διχασμό. Δηλαδή η όποια συζήτηση εντός της Ευρώπης δεν θα περιστρέφεται γύρω από την σύγκληση και την κοινωνική συνοχή ενός πολιτισμικά εντελώς ομογενούς πληθυσμού, αλλά γύρω από την σύγκληση και την συνοχή ενός πολιτισμικά ανομοιογενούς πληθυσμού. Δηλαδή κάτι που είναι δύσκολο το κάνουμε αδύνατο χρησιμοποιώντας μια πολιτικάντικη χίμαιρα που έχει σχηματιστεί σε Αμερικανικά think tank και την οποία ενστερνίζονται ελίτ ανόητων στην Ευρώπη. Η μη ένταξη της Τουρκίας δεν σημάνει ούτε για τους τούρκους ούτε για τους ευρωπαίους κάτι σημαντικό. Αν θεωρούν ότι έχουν δεσμούς με τον Ισλαμικό Κόσμο κανείς δεν είναι εκείνος που θα τους εμποδίσει να αναπτύξουν αυτούς τους δεσμούς εφόσον τους θεωρούν σημαντικούς. Άλλωστε μπορούμε να συνυπάρχουμε ειρηνικά και μέσα σε ένα κόσμο ισορροπιών ισχύος. Δεν είναι ανάγκη όλοι να είμαστε φίλοι ή μέλη της ίδιας υπερεθνικής οντότητας. Μπορούμε να είμαστε και απλοί συνεργάτες σε διαφορετικές υπερεθνικές οντότητες. Δηλαδή αν το καλοσκεφτούμε γιατί αφού ως Ευρώπη είμαστε πολιτισμικά εντελώς όμοιοι με την Βόρεια και την Νότια Αμερική γιατί να μην επεκταθούμε στην Αμερικανική Ήπειρο; Τι κοινό με μας έχει η Τουρκία και ο Ισλαμικός κόσμος πέρα από κάποιες μειονότητες που μας έφεραν τα χρόνια της αποικιοκρατίας ορισμένων χωρών της Ευρώπης;-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάτι φαίνεται για γνώριζε ο καρντάς Μπαικάλ και έλεγε περί εκλογών πριν μερικές μέρες. Το βαθύ κράτος , το οποίο φανερά υποστηρίζει, ετοιμάζει την μεγάλη ανατροπή , διότι καταλαβαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις Ερντογάν θα φέρουν τα πάνω-κάτω στον λαό τους. Η Ευρωπαική ένωση είναι για το βαθύ κράτος σημείο αλλαγών για την γειτόνισσα , όπου δεν θέλει με τίποτα να σπάσει αυτό το συμπαγές κράτος-στρατός-λαός , με τον τελευταίο χαμηλά το κεφάλι. Η γειτόνισσα δεν «δυνάμωσε» με την πολιτική Ερντογάν ,απλά η εξωτερική της πολιτική Νταβούντογλου ,βάλτε με στην Ευρώπη και κάντε μου όλα τα χατίρια , κατάλαβαν ότι θέτει σε κίνδυνο το συμπαγές τρίπτυχο.

    Είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα για ποιές πολιτιστικές διαφορές μιλάμε;ιμάμ vs λεμονπάΐ;
    Βαθύτατα πολιτικό είναι το θέμα.
    Υπάρχει:
    1)κυρίαρχος ρόλος της θρησκείας στην πολιτική και κοινωνική ζωή;
    2)διάκριση εξουσιών ;( μπορεί τα δικαστήρια ή ο στρατός να ανεβοκατεβάζουνε εκλεγμένα κόματα;)
    3)βλέπετε μία κοινωνία που συμμετέχει στις ευρωπαϊκές αξίες ; που είναι δλδ δεξιοί ή σοσιαλιστές ή κομμουνιστές ή κάνουν ψυχανάλυση κλπ;
    Εδώ δεν πρόκειται για σύγκρουση πολιτισμών,απλώς η Τουρκία δεν ασπάσθηκε ποτέ με ειλικρίνεια της ευρωπαϊκές αρχές του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης. Δηλαδή δεν έχει άλλο διαφορετικό πολιτισμό,είναι μόνο πολιτιστικά καθυστερημένη και μαΐμουδίζει σαν δήθεν ευρωπαϊκη χώρα.
    ΗΛΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Η σύγκρουση των πολιτισμών είναι κάτι αναπόφευκτο. Απλά μια πιθανή τουρκική ένταξη
    θα φέρει αυτή την σύγκρουση εντός της Ευρώπης

    την στιγμή

    που οι άλλες μεγάλες δυνάμεις

    θα έχουν καταφέρει

    να περιορίσουν τον δικό τους πολιτισμικό διχασμό."

    πολύ σωστό, Ελευθέριε Β.
    και το διατύπωσες πολύ ωραία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ:Το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο είναι το τελευταίο οχυρό του κεμαλικού κράτους. Ο Ερντογάν είναι -δημοσκοπικά-πολύ πεσμένος. Μπορει οι κεμαλσιτές να το θεωρήσουν ευκαιρία να τον τελειώσουν.Θα δούμε.
    Σύγκρουση πολιτισμών. Ανοησίες του Χάντιγκτον. Ο πολιτισμός είναι απλώς βιτρίνα, σημαία. Πολεμάς και πεθαίνεις για τη σημαία αλλά η ουσία είναι στη λεία που κατακτάς μετά τη σύγκρουση. Οι συγκρούσεις δεν γίνοτναι ΕΠΕΙΔΗ υπάρχουν πολιτισμικές διαφορές. Οι συγκρούσεις διέξαγονται ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ των διαφορών αυτών. Να τα ξεχωρίζουμε.
    Απο αυτή την άποψη ο Ελ.Β κάνει λάθος. Οι διαφορές συμφερόντων μεταξύ των Ευρωπαίων είναι τόσο σημαντικές ωστε οι πολιτισμικές διαφορές να γίνουν πολλάκις σημαία για πολέμους. Οι ένοπλες ενδοευρωπαϊκές συγκρούσεις δεν έχουν πλέον νόημα όχι επειδή αμβλύνθηκαν οι διαφορές αλλά επειδή η Ευρώπη έπαψε να είναι κέντρο του κόσμου. Οι δυο μεγάλοι ενδοευρωπαϊκοί πόλεμοι χαρακτηρίστηκαν παγκόσμιοι επειδή το αποτέλεσμα μοίραζε τον κόσμο. Τώρα δεν θα ενδιέφεραν κανέναν. Άλλοι κρατάνε την τράπουλα και μοιράζουν τα χαρτιά. Γι΄αυτό και δεν μπορεί να αποφασίσει η ΕΕ για την Τουρκία. Επειδή δηλαδή η ΕΕ δεν έχει τη δύναμη να αποφασίσει μόνη της σύμφωνα με τα συμφέροντά της, όπου ΚΑΙ οι πολιτισμικές διαφορές με την μουσουλμανική Τουρκία παίζουν το ρόλο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ανησυχητικό σημείο με την Τουρκία είναι ότι δεν συμμορφώνεται με τις συμφωνίες και τις Συνθήκες που υπογράφει. Και αυτό συνιστά πολύ μεγάλο πρόβλημα εάν ποτέ εισέλθει στην ΕΕ. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.