24/11/09

Ανατίναξη Γέφυρας Γοργοποτάμου

Τη νύχτα της 25ης προς 26η Νοεμβρίου 1942.Το μεγαλύτερο σαμποτάζ σε όλη την σκλαβωμένη Ευρώπη, που καθυστέρησε τους Γερμανούς να μεταφέρουν εφόδια στο εκστρατευτικό σώμα τους στην Βόρεια Αφρική και αναπτέρωσε το ηθικό του αγωνιζόμενου ελληνικού λαού

Επιχείρηση «Γοργοπόταμος»

Κορυφαία αντιστασιακή πράξη κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Υπήρξε αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο μεγαλύτερων αντιστασιακών οργανώσεων, του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, υπό την υψηλή καθοδήγηση βρετανών κομάντος.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1942 μία ομάδα αποτελούμενη από δώδεκα κομάντος, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Έντι Μάιερς και τον ελληνομαθή ταγματάρχη Κρις Γουντχάουζ, έπεσε με αλεξίπτωτα στην περιοχή της Γκιώνας. Ανάμεσά τους ήταν ο Ελλαδίτης Θεμιστοκλής Μαρίνος κι ένας Κύπριος με το κωδικό όνομα «Γιάννης». Σκοπός τους, να έλθουν σε επαφή με έλληνες αντάρτες και να υλοποιήσουν την «Επιχείρηση Χάρλινγκ», που είχε σχεδιάσει το Συμμαχικό Στρατηγείο στο Κάιρο.

Το σχέδιο συνίστατο στην ανατίναξη μιας από τις τρεις γέφυρες Παπαδιάς, Ασωπού και Γοργοποτάμου (και οι τρεις βρίσκονται στον ορεινό όγκο του Μπράλλου), πάνω από τις οποίες διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Αθηνών. Ήταν η μοναδική αξιόπιστη δίοδος προς τα λιμάνια της Νότιας Ελλάδας και η αχρήστευσή της θα προκαλούσε τη διακοπή του ανεφοδιασμού της γερμανικής στρατιάς του Ρόμελ στη Βόρειο Αφρική. Βρισκόμαστε λίγο πριν από την Μάχη του Ελ Αλαμέιν, που θα έκρινε πολλά για την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή αυτή.

Τις επόμενες μέρες ο Μάιερς με τον λοχαγό Χάμσον κατόπτευσαν και τις τρεις πιθανές για σαμποτάζ περιοχές και έκριναν ότι η γέφυρα του Γεργοποτάμου ήταν ο ευκολότερος στόχος. Έπρεπε, όμως, να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των αντάρτικων ομάδων για να έχει πιθανότητα επιτυχίας η επιχείρηση.

Στις 19 Νοεμβρίου ο Μάιερς έσπευσε προς συνάντηση του Ναπολέοντα Ζέρβα, ηγέτη του ΕΔΕΣ στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας. Την επομένη αφίχθη και ο ηγέτης του ΕΛΑΣ, Άρης Βελουχιώτης. Όλοι συμφώνησαν ότι στόχος του σαμποτάζ θα ήταν η γέφυρα του Γοργοποτάμου, ενός παραποτάμου του Σπερχειού ποταμού. Τρεις μέρες αργότερα έγινε η κατόπτευση του χώρου από κοινή ομάδα ανταρτών και στις 22 Νοεμβρίου καταστρώθηκε το τελικό σχέδιο. Η επιχείρηση ορίστηκε για τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου.

Η γέφυρα του Γοργοποτάμου φυλασσόταν από 100 ιταλούς και 5 γερμανούς στρατιώτες. Η φρουρά διέθετε βαριά πολυβόλα και οπλοπολυβόλα και η εξουδετέρωσή της απαιτούσε κεραυνοβόλα ενέργεια. Στην επιχείρηση αποφασίστηκε να λάβουν μέρος 150 άνδρες (86 του ΕΛΑΣ, 52 του ΕΔΕΣ και οι 12 κομάντος). Το σχέδιο προέβλεπε την εξουδετέρωση ή την παρενόχληση της φρουράς από τους αντάρτες, την ώρα που οι κομάντος θα τοποθετούσαν τα εκρηκτικά για την ανατίναξη της γέφυρας.

Στις 11:07 το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου εκδηλώθηκε η επίθεση εναντίον της φρουράς και στα δύο άκρα της γέφυρας. Όλα κυλούσαν σύμφωνα με το σχέδιο και στη 1:30 το πρωί της 26ης Νοεμβρίου ανατινάχθηκε ένα τμήμα της γέφυρας για να ακολουθήσει στις 2:21 η ανατίναξη ενός δεύτερου, που την έβγαλε οριστικά εκτός λειτουργίας. Εν τω μεταξύ, ένα τρένο με ιταλούς στρατιώτες εμποδίστηκε από τους αντάρτες και δεν μπόρεσε να προσφέρει ενισχύσεις.

Στις 4:30 το πρωί και ο τελευταίος αντάρτης είχε αποχωρήσει από την περιοχή του σαμποτάζ και βρισκόταν στην τοποθεσία Καλύβια, όπου ήταν το σημείο συνάντησης. Από τους 150 άνδρες που έφεραν σε πέρας την «Επιχείρηση Χάρλινγκ» μόνο τέσσερις τραυματίστηκαν, ενώ η φρουρά της γέφυρας έχασε 20 με 30 στρατιώτες. Σε αντίποινα, λίγες μέρες αργότερα στον χώρο της κατεστραμμένης γέφυρας εκτελέστηκαν 19 έλληνες πατριώτες.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ήταν μία από τις μεγαλύτερες πράξεις δολιοφθοράς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Προκάλεσε τον θαυμασμό όλης της κατεχόμενης Ευρώπης και έδωσε κουράγιο στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Όμως, οι επιπτώσεις της στο βορειοφρικανικό μέτωπο ήταν πολύ περιορισμένες, επειδή η εκτέλεση της επιχείρησης πραγματοποιήθηκε κατόπιν εορτής, έχοντας καθυστερήσει κατά δύο μήνες. Στο διάστημα αυτό οι δυνάμεις του Ρόμελ, έχοντας χάσει τη Μάχη του Ελ Αλαμέιν, μετατοπίστηκαν δυτικότερα κι έτσι ο ανεφοδιασμός τους μέσω Ελλάδος δεν έπαιζε κανένα ρόλο.

Χρόνια αργότερα κατά τον εορτασμό της επετείου στις 29 Νοεμβρίου 1964 σημειώθηκε ένα αιματηρό περιστατικό. Από την ανατίναξη μιας ξεχασμένης βόμβας σκοτώθηκαν 13 και τραυματίστηκαν 45 άνθρωποι. Το 1982 η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου καθιέρωσε την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου ως επίσημο εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης.sansimera.gr

Γέφυρα Γοργοποτάμου: Αγνωστες πτυχές μιας ανατίναξης
O τελευταίος επιζών της επιχείρησης «Γοργοπόταμος» Θέμης Μαρίνος μιλάει για την ανατίναξη και το τέλος του Αρη Βελουχιώτη.

Η ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ της γέφυρας του Γοργοπόταμου είναι γνωστή. Ο σκηνοθέτης Σταύρος Στρατηγάκος, μας αποκαλύπτει με την πρόσφατη ταινία του «Γοργοπόταμος», που προβλήθηκε στο 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, λεπτομέρειες που μας είναι άγνωστες.

Η ανατίναξη έγινε στις 11 το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου το 1942, από μία μικρή ομάδα Βρετανών της SOE (Σώμα Ειδικών Επιχειρήσεων), στην οποία υπήρχε κι ένας Έλληνας αξιωματικός, ο Θέμης Μαρίνος, όπου μαζί με τους Ελληνες αντάρτες ανατίναξαν τη σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου, ανακόπτοντας έτσι για κάποιο διάστημα την κύρια γραμμή ανεφοδιασμού από τη Γερμανία προς τις δυνάμεις του Αξονα στη βόρεια Αφρική, μέσω του λιμανιού του Πειραιά. Ολα αυτά είναι γνωστά.

Ο μόνος επιζών από την επιχείρηση εκείνη είναι ο Θέμης Μαρίνος, όπως ήταν επίσης και ο μόνος Ελληνας αεροπόρος στη βρετανική ομάδα των «ειδικών επιχειρήσεων» και είχε έρθει από τη Μέση Ανατολή για το σκοπό αυτό.

Στην ομάδα, όπως λέει, υπήρχαν δύο ένθερμοι φιλέλληνες που ήξεραν πολύ καλά αρχαία ελληνικά και δύο μισέλληνες. Ο ένας μισούσε δύο λαούς: Τους Εβραίους και τους Ελληνες. Ηταν άνθρωπος μετρίων ικανοτήτων, καχύποπτος και πονηρός.

Με έστειλαν, λέει, να βρω τον Αρη Βελουχιώτη, «κι εκείνο που μου έκανε κατάπληξη ήταν τα μάτια του! Το βλέμμα του ήταν κάτι άλλο!». Του εξήγησα τι θα γινόταν με τους Εγγλέζους και δέχτηκε, αλλά «αυτοί» μου είπε «είναι ιμπεριαλιστές, μετά θα θελήσουν να μας καθίσουν στο σβέρκο». Οταν συναντήθηκαν οι άνθρωποι του Βελουχιώτη με εκείνους του Ζέρβα, ήταν σαν να μην τους χώριζε τίποτα.

Μετά την ανατίναξη οι Αγγλοι είπαν ότι θα δώσουν στο Ζέρβα 1.000 χρυσές λίρες και στο Βελουχιώτη 200 και ότι θα τους παρασημοφορήσουν και τους δύο. Ο Βελουχιώτης είπε να κρατήσουν το παράσημο και να του δώσουν αρβύλες για τους αντάρτες.

Πριν από την επιχείρηση ακούστηκαν κάτι πυροβολισμοί από την πλευρά των Ιταλών. Μπορεί κάτι να είχαν μυριστεί αλλά δεν φαντάζονταν το μέγεθος του εγχειρήματος.

«Είχε διαρρεύσει κάτι;» αναρωτιέται 64 χρόνια μετά ο Θέμης Μαρίνος. Πάντως, προσθέτει, όταν επισκέφθηκε τον ιστορικό τόπο πολλά χρόνια μετά τον πόλεμο ο Αγγλος αρχηγός της ομάδας, συνάντησε ένα βοσκό, ήταν τότε 14 χρονών, ο οποίος του είπε ότι «η γιαγιά μου, εκείνο το βράδυ μου είχε πει να μην πας να βοσκήσεις εκεί τα πρόβατα, γιατί τη νύχτα θ ανατινάξουν τη γέφυρα...!!!» Τις οίδε;

ΞΕΝΗ ΜΟΥΧΙΜΟΓΛΟΥ

23 σχόλια:

  1. Γενικά, σε σχέση με τα επιτεύγματα της Military Intelligence 6 (MI 6), της υπό τον Συνταγματάρχη Menzies Μυστικής Υπηρεσίας της Αγγλίας τα κατορθώματα του S.O.E. δεν ήσαν σπουδαία.

    Ο συνταγματάρχης Έντι Μάιερς και ο ελληνομαθής ταγματάρχης Κρις Γουντχάουζ ήσαν δύο πολύ αμφιλεγόμενα πρόσωπα των Αγγλικών μυστικών υπηρεσιών.

    Ιδίως ο σκοτεινός Κρίστοφερ Μόντυ Γούντχαους, ο οποίος έδρασε ύποπτα πριν από την Γερμανική επίθεση στη Κρήτη (3). Ήταν ο οργανωτής του πραξικοπήματος στον Ιράν για την ανατροπή του λαοφιλούς πατριώτη πρωθυπουργού Δόκτωρος Μωσαντέκ (σήμερα το Ιράν θα είχε μια φιλελεύθερη δημοκρατική κυβέρνηση, αλλά η ανατροπή του Μωσαντέκ κατέστρεψε για πάντα αυτήν την προοπτική!) (4).

    Γενικά, η Αγγλία φρόντιζε αποκλειστικά και μόνον τα δικά της συμφέροντα και στην Ελλάδα εφήρμοζε την γνωστή της τακτική του «Διαίρει και Βασίλευε», ώστε μετά την λήξη του πολέμου, το ζωηρό Ελληνικό έθνος να σπαράσσεται μεταξύ φατριών και να μην ζητά αποζημιώσεις, καθώς και μερίδιο από την κοινή συμμαχική νίκη και την εθνική του αποκατάσταση.

    Έτσι, θα μπορούσε να χειριστεί την κατάσταση όπως την συνέφερε, ήτοι δίδοντας τμήματα της Ελλ’αδος στην Τουρκία η κάνοντας ότι αυτή νόμιζε ότι την συνέφερε.

    Ευμένης ο Καρδιανός

    Σύντομη Βιβλιογραφία:
    (1) Cookridge E.H., “Set Europe Ablaze”
    (2) Χρήστου Ζαλοκώστα, «Το Χρονικό της Σκλαβιάς»
    (3) Η. Α. Φιλιππίδη, «ΚΡΗΤΗ 1941, Η «Παράδοσή» της από τον Τσώρτσιλλ στον Χίτλερ»
    (4) Ι. Λούλη, «No Happy End»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ορθή ονομασία του S.O.E. είναι Special Operations Executive. Ιδρύθηκε κατ’ εντολήν του Churchill τον Ιούλιο του 1941 με σκοπό «να συντονίσει όλη τις ενέργειες εναντίον του εχθρού δια της υπονομεύσεως και της δολιοφθοράς»(1).

    Η επιχείρηση της ανατίναξης του Γοργοποτάμου καθυστέρησε αδικαιολόγητα εξ αιτίας της συστηματικής κωλυσιεργίας των κομμουνιστών ανταρτών (2).

    To Special Operations Executive ήταν μέχρι το 1942 υπό την διεύθυνση του υπουργού Οικονομικού Πολέμου Dr. Hugh Dalton. Η δράση του στην Ευρώπη χαρακτηρίστηκε από επιτυχίες και πολλές αποτυχίες. Κυρίως στην Ολλανδία, όπου επί τρία χρόνια οι Γερμανοί, έχοντας διεισδύσει στους μυστικούς του πυρήνες συνέλαμβαναν όλους τους πράκτορες που κατέφθαναν από την Αγγλία ή συνεργαζόντουσαν μαζί του, απέτυχε οικτρά. Στην Δανία η δράση του ήταν ελεγχόμενη από τους Γερμανούς. Στην Γαλλία και το Βέλγιο, έως το 1943 ήταν αμφίρροπη. Στην Νορβηγία, παρά τον πρωθυπουργό Vidkun Quisling τους λοιπούς συνεργάτες των Γερμανών, η δράση του υπήρξε επιτυχής (2).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 12:01 έχεις ακούσει για εκπαίδευση Αγγλων πρακτόρων και επίσης Ελλήνων απο Αγγλους Πράκτορες για ανατίναξη τρένων και για σαμποτάζ σιδηροδρομικών γραμμών στην Κρήτη!!!

    Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου χωρίς τον Ζέρβα δεν θα γινόταν χωρίς τον Βελουχιώτη δεν θα πετύχαινε.

    Για τα υπόλοιπα που αναφέρεις υπάρχει ισχυρότατος αντίλογος αλλα ας κρατήσουμε το κοινό πνεύμα, θα μας χρειαστεί οι καιροί ειανι δύσκολοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 12:01,
    ΑΛΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ. ΠΑΡΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ!
    ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΡΙΞΕΙ ΜΠΑΝΑΝΟΦΛΟΥΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΣ ΤΣΟΥΡΟΥΛΙΑ ΜΕ ΧΙΛΙΑ.
    ΞΕΚΟΛΑ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τα λέει αναλυτικά ο Μαρίνος στο έργο του ''Ο εφιάλτης της εθνικής αντίστασης ''και περιγράφεται ο σαδιστικός χαρακτήρας του Βελουχιώτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Καυκάσιε,

    Σου παραθέτω όλα τα στοιχεία που χρησιμοποίησα, δεν αναφέρομαι σε δικές μου πηγές !

    Όσον αφορά τις προσωπικές μου μαρτυρίες:
    -Είμαι αυτόπτης μάρτυς της εισόδου του ΕΛΑΣ στην Θεσσαλονίκη, όπου επικεφαλής της παρέλασης ήταν έφιπποι Βούλγαροι αξιωματικοί.

    - Στο κτήριο της Οδού Νίκης 37 έμενε ο διευθυντής της Γερμανικής Αντικατασκοπείας (Abwehr) Dr. Loos. Μετά την νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, ερχόταν στον Dr. Loos, ένας αραμπάς με αμαξά έναν Ελασίτη με φυσεκλίκια, μια γριά και πεσκέσι μιά Ελασίτισσα εκπάγλου καλονής.

    - Ο Γιώργος Ιωάννου γράφει πως τους συλληφθέντες του Δ.Σ. μετά την επίθεση κατά της Θεσσαλονίκης, που τους πέρασαν από την Οδό Εγνατίας, ο κόσμος τους ζητωκραύγαζε !

    Βρισκόμουν επί τόπου, ο κόσμος ..... τους εγιούχαρε! Ιδιαίτερα τις αντάρτισσες!

    - Όταν έφευγαν οι Γερμανοί, στην γωνία Βογατσικού και Νίκης, είχαν στήσει δύο Γερμανοί με στολές μαύρες ένα πολυβόλο. Ακριβώς απέναντί τους στην άλλη γωνία, νομίζω Λ. Κορομηλά και Βογατσικού, στεκόταν ένας Ελασίτης με χιαστί φυσεκλικια και το όπλο επ' ώμου!

    Αυτά τα είδα με τα μάτια μου !!

    Ο γηραιός Μακεδονομάχος και πολιτευτής Γεώργιος Μόδης, σε ομιλία του στην Αίθουσα της Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, όπου ήμουν παρών, δήλωσε ότι αμέσως μετά την αποχώρηση των Γερμανοιταλοβουλγάρων, οι χωρικοί των παραμεθορίων χωριών είχαν εξοπλισθεί με τα όπλα τους. Όταν ο ΕΛΑΣ θέλησε να τους αναγκάσει να προσχωρήσουν, οι χωρικοί αρνήθηκαν ενθυμούμενοι την συνεργασία του ΕΛΑΣ με τους Βουλγάρους και τους εξεδίωξαν.
    Τότε ήρθε ο Άγγλος σύνδεσμος αξιωματικός και τους αφόπλισε. Όταν επανήλθαν οι Ελασίτες τα χωριά θέλοντας και μη προσχώρησαν. Αν δεν είχε συμβεί αυτό δεν θα είχαμε το τρομερό αλληλοφάγωμα!

    Περισσότερα θα βρείς στο "Χρονικό της Σκλαβιάς" του Χρήστου Ζαλοκώστα, ο οποίος ήταν αγωνιστής κατά των Γερμανών και έδωσε τον μοναχογιό του στον Ελληνοιταλικό Πόλεμο.

    Γνωρίζω ότι έχουν γραφεί πολλά για τον Γοργοπόταμο και για τον Βελουχιώτη, που εγώ δεν έχω διαβάσει.

    Εαν θέλεις μου συστήνεις κάποιο για τον Γοργοπόταμο.

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 2:45 Κίμων Ζωγραφάκης η Blackman θα μάθεις πολλά για τον ρόλο των Αγγλων στην Εθνική Αντίσταση και για τον ρόλο των Ελλήνων αξιωματικών που υπηρετούσαν στον Αγγλικό στρατό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πράγματι ο Τσώρτσιλ φέρεται να αναγνώρισε τη σημασία του Γοργοπόταμου, προφανώς όμως γιά λόγους προπαγάνδας και επειδή στα μάτια του την ανατίναξη την έκαναν Βρετανοί.

    Για να κρατάμε τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις:

    Α. Οταν έγινε η ανατίναξη,η μάχη του Ελ Αλαμέιν είχε τελειώσει πρίν ένα μήνα,το Αφρικα Κορπς είχε υποχωρήσει δυτικά,και η (δευτερεύουσα έτσι κι'αλλιώς) γραμμή ανεφοδιασμού που περνούσε απο τον Γορογοπόταμο δεν είχε απολύτως καμιά σημασία.

    Β. Σε αυτή τη φοβερή μάχη που έγινε σύμβολο της...Εθνικής Αντίστασης,οι (Ιταλοί) υπερασπιστές της γέφυρας το έβαλαν στα πόδια χωρίς να ρίξουν τουφεκιά. Αν ήταν Γερμανοί,δεν ξέρω αν θα γιορτάζαμε σήμερα...

    Γ. Μόνη Ελληνική απώλεια απο αυτή τη φοβερή μάχη ήταν ένα στραμπουληγμένο πόδι!

    Αναρωτιέμαι,οι"αντιστασιακοί" μας,έχουν ακούσει ποτέ,πχ,τη μάχη του ποταμού Νερέτβα;(Γιουγκοσλαυία)

    Την εξέγερση της Βαρσοβίας; (όχι αυτήν των...Εβραίων που μας δείχνει το Χολυγούντ,την πραγματική της Πολωνικής αντίστασης)

    Τήν εξέγερση του Παρισιού το 44;
    (ναι ,ακόμα και οι...Παριζιάνοι δεν άφησαν τους Γερμανούς να φύγουν ατουφέκιστοι,όπως εμείς!

    Παρ'ολα αυτά,είμαι σίγουρος οτι στην Ελλάδα δόθηκαν περισότερες συντάξεις..."αγωνιστών Εθνικής Αντιστασης" απο όλες τίς άλλες χώρες μαζί!

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Eυμένη μιλάμε για διαφορετικές χρονικές στιγμές.Απο την στιγμή που γνωρίζεις την Ιστορία του ΕΛΑΣ ξέρεις και την διαφορά που υπάρχει, το πως και το γιατί.

    Μην κανεις συμψηφισμούς λοιπόν.Αν θέλεις να σου θυμήσω και τα "διαβατηρια της Ακροναυπλίας" και θα καταλάβεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πυροβολητή ο τρόπος που κινηθηκαν Ιταλοί,Γερμανοί και Βούλγαροι δείχνει το τι σήμαινε Εθνική Παλλαική Αντίσταση.Δεν μιλώς μόνο για τον ΕΛΑΣ, μιλώ για καθε αντιστασιακή Ομάδα.Δεν συγκρίνεται το Επος αυτό του λαού μας με Γιούγκους που συνεργάστηκαν με Γερμανούς.Οσο για τις εξεγέρσεις Παρισσιους και Βαρσοβίες δες τις απόρρητες εκθεσειτων Γερμανων και θα καταλάβεις το ΕΠΟΣ ΤΗ ΣΑΘΗΝΑΣ. Λυπάμαι που αυτή την λαμπρή σελίδα του Ελληνισμού την αφήνετε κτήμα ενός κομματικού χώρου.Λυπάμαι που αναλίσκεσται στο Εμείς και στο Εσείς.Διάβασε Ευμένη το Δουρειος Ιππος του Πυρομάγλου Κομνηνού και θα καταλάβεις.Δες και τον όρκο του ΕΛΑΣ είχα σκοπό να τον αναρτήσω, όπως εκανα και με την ανατίναξη του κτιρίου της ΕΣΠΟ.Δεν αξίζει να ασχολείσαι με τίποτα στην Χώρα αυτή.Μετά μας φταίει η Ρεπούση και η Δραγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το ίδιο έργο έχει παιχτεί αρκετές φορές σ' αυτή τη χώρα. Πουλημένες ηγεσίες και πατριώτες αγωνιστές (ή κάπως έτσι). Και με το πρώτο τσαφ αρχίζουν οι αντεκδικήσεις, τα εγκλήματα, κλπ. Και πάνε όλα στράφι (π.χ. γεγονότα κατά το τρίτο έτος της επανάστασης του '21). Κανά άλλο έργο έχει να δούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Δες και τον όρκο του ΕΛΑΣ είχα σκοπό να τον αναρτήσω..."


    Καυκάσιε, θα μου επιτρέψεις να τον αναρτήσω εγω.

    Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΑΡΤΗ

    Εγω,παιδι του Ελληνικου Λαου
    ορκιζομαι να αγωνιστω πιστα
    στις ταξεις του ΕΛΑΣ
    για το διωξιμο του εχθρου
    απο τον τοπο μας
    για τις ελευθεριες του Λαου μας
    κι ακομα να ειμαι πιστος
    και αγρυπνος φρουρος προστασιας
    στην περιουσια
    και το βιος του αγροτη
    Δεχομαι προκαταβολικα
    και την ποινη του θανατου
    αν ατιμασω την ιδιοτητα μου
    ως πολεμιστης
    του ΕΘΝΟΥΣ και του ΛΑΟΥ
    και υποσχομαι να δοξασω και να τιμησω
    το οπλο που κρατω
    και να μην το παραδωσω
    εαν δεν ξεσκλαβωθει
    η ΠΑΤΡΙΔΑ μου
    και δεν γινει ο ΛΑΟΣ
    νοικοκυρης στον τοπο του.



    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μίνως για μένα υπάρχει Παλλαική Εθνική Αντίσταση.Προσπάθησα όσο μου το επιτρέπουν οι συνθήκες να συγκεντρωσω οτι περισσότερο απο υλικό μπορούσα. Εμεινα άναυδος απο τις αλήθειες που ανακάλυπτα και που όλοι οι πολιτικοί χώροι παραποιούσαν συστηματικά.Ο Κομνηνός Πυρομάγλου ήταν απο τα κορυφαία στελέχη του ΕΔΕΣ.Στο βιβλίο του Δουρειος Ιππος αναλύει πολύ καλά τις συνθήκες που επικρατούσαν και λέγει μεγάλες αλήθειες.Ο Γρηγόρης Φαράκος πάλι σε βιβλία του αναφέρει πως ο ΕΛΑΣ απο λαικός στρατός έγινε 'Τακτικός Στρατός" δηλαδή έχασε τον λαικό του χαρακτήρα, αυτό όμως έγινε πολύ αργότερα και όχι το 1942.Ο Μανώλης Γλέζος στο Εργο του Εθνική Αντίσταση δείχνει την στάση του Ελληνικού λαού απέναντι στους κατακτητές.Μίλησα για τον Κίμων Ζωγραφάκη, ψάξε και θα δείς τι λέγει αυτός ο λαικός ηρωας για την στάση των Αγγλων.Αρνηθηκε να παρασημοφορηθεί απο Αγγλους λέγοντας είμαι Ελληνας και τις οποίες τιμές θα μου τις δώσει η Ελλάδα.
    Μίλησα για τον όρκο του ΕΛΑΣ, αναφέρει πολεμιστής του ΕΘνους και του Λαού μου δεν αναφέρει πολιτικό χώρο. Δεν πρόκειται να χαρίσω την περίλαμπρη αυτή σελίδα της Ιστορίας μας στο όνομα κανενός πολιτικού χώρου. Είμαι περήφανος για όλους τους Ελληνες που πολέμησαν τον κατακτητή.
    Υπάρχουν πολλές αλήθειες για την σχέση ΚΚΕ-Βουλγαρων-Γιουγκοσλάβων σε σχέση με το "Μακεδονικό".Πως θα σου φαινόταν αν ακουγες οτι το ΚΚΕ δεν έπαιρνε γραμμή μόνο απο την Ρωσία; Οτι υπήρχε σχέση και με την Αγγλική διπλωματία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Πως θα σου φαινόταν αν ακουγες οτι το ΚΚΕ δεν έπαιρνε γραμμή μόνο απο την Ρωσία; Οτι υπήρχε σχέση και με την Αγγλική διπλωματία;"


    Αυτα οταν αρχισα να τα συζητώ στον περιγυρο μου(διοτι και εγω εχω ασχοληθει συστηματικά με αυτην την ενδοξη-πλην θλιβερή- σελίδα της ιστορίας μας), με περασαν για τρελο.Για παράδειγμα, αντε να πεισεις τον αριστερο οτι υπήρξε "English Connection" στο ΚΚΕ εκείνα τα χρόνια, ή τον δεξιό οτι το ΚΚΕ δεν εκτελούσε εντολές απο την Ρωσία!Δυστυχώς τα κομματα στην Ελλάδα εχουν κανει μεγαλη ζημια(εξ αιτιας του συγκεκριμενου τροπου λειτουργιας τους).Και οπωσδήποτε εις βαρος της ιστορικής αλήθειας.


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 1) Ο Κώστας Καραγιώργης ή Κώστας Γυφτοδήμος και Χιλς στην Αντάρτικη Ομάδα του Ολύμπου και ο Γυφτοδήμος δεν ήταν κάποιο τυχαίο στέλεχος.

    2) Διάβρωση ηγεσίας ΚΚΕ απο την Ασφάλεια του Μανιαδάκη.

    3)Μεταφορά Ζαχαριάδη σε φυλακές Κέρκυρας, Ο Ν. Ζαχαριάδης μεταφέρεται στο Νταχάου της Γερμανίας, όπου τα συμμαχικά στρατεύματα θα τον βρουν σώο και αβλαβή το 1945, και θα τον μεταφέρουν με στρατιωτικό αεροπλάνο της Μ. Βρετανίας στην Αθήνα να αναλάβει πάλι την ηγεσία του Κόμματός του.

    Μην πάμε στις συνθηκες Βάρκιζας, στην Συμφωνία Λιβάνου και στην αποχή απο τις εκλογές.

    Η Ελλάδα έγινε το άλλοθι για την Ρωσική Εισβολή και κατοχή στις Ανατολικές Χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καυκάσιε,ασφαλώς και υπήρχαν ηρωικές ενέργειες, οπως η ανατίναξη της ΕΣΠΟ, η μάχες (άγνωστες στο ευρύ κοινό) που έδωσε ο ΕΔΕΣ εναντίον των Γερμανοτσάμηδων κλπ καθώς και θυσίες επώνυμων και ανώνυμων αγώνιστών (Λέλα Καραγιαννη κλπ).

    Παρ' ολα αυτά,σε σχέση με την έκταση που,ιδίως μετα το 1974, δόθηκε στην "Εθνική Αντίσταση",τα στοιχεία σχετικά με τις δυνάμεις του άξονα που ήταν δεσμευμένες σε αντιανταρτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα,και τις αντίστοιχες απωλειες που είχαν,είναι συντριπτικά και απογοητευτικά αν τα συγκρίνεις με αυτά άλλων κατεχώμενων χωρών.

    Πχ στην μάχη του Νερέτβα που ανέφερα,οι Γερμανοι αναγκάστηκαν να δεσμέυσουν ένατίον των ανταρτών του Τίτο 150.000 (εκατόν πενήντα χιλιάδες!) τακτικού στρατού και πάνω απο 200 αεροσκάφη,δυνάμεις που έλειψαν απελπιστικά απο το Ανατολικό μέτωπο. Και είχαν,μόνο στη συγκεκριμένη επιχείρηση, πάνω απο 20.000 νεκρούς!

    Εμείς τι αντίστοιχο έχουμε να δείξουμε...τη "Μάχη της Σοδειάς"?

    Μήπως ξέρεις,απο τα επίσημα στοιχεία της (συγχρονης) υπηρεσίας Ιστορίας του Γερμανικού στρατού τον συνολικό αριθμό των Γερμανών που έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα στη διάρκεια των 3,5 χρόνων της κατοχής;

    Αν θυμάμαι καλά είναι κάπου 1.000 ή 1.500,και σ'αυτούς περιλαμβάνονται και οι νεκροί απο τις Συμαχικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο και τους Αεροπορικούς βομβαρδισμούς!

    Ασε καλύτερα...

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πυροβολητής ξεχνάς κάτι σημαντικό.Οτι οι παρτιζάνοι του Τίτο ήταν Γιουγκοσλαβικός στρατός ο οποίος δεν παραδόθηκε, και συνεταγμένα προχωρησε στο αντάρτικο, δεν ήταν αντάρτικος στρατός όπως ο ΕΛΑΣ, τεράστια διαφορά.(Φαντάζεσαι το δικό μας στρατό να μην είχε πολεμήσει στην Αλβανία και να τα έβαζε με τους Γερμανούς;) Απο εκεί και πέρα δεν μετριέται μια αντιστασιακή δράση μόνο με αριθμό Νεκρών (Υπάρχουν πηγές που μιλούν για μεγαλύτερο αριθμό νεκρών Γερμανων αλλά δεν θα σταθώ σε αυτό).Δες ποιες περιοχές ελεύθερες κρατούσαν ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ, δες τα ολοκαυτώματα Πόλεων και Χωριών, τις μαζικές εκτελέσεις , μην υποτιμάς λοιπόν την Παλλαική Εθνική Αντίσταση.Είμαστε η χώρα που δεν έστειλε μισθοφόρους σε κανένα μέτωπο, η χώρα που ματαίωσε την Επιστρατευση, Χώρα υπο τριπλή κατοχή.Είμαι περήφανος σαν Ελληνας , είναι απο τις πιο υπερλάμπρες στιγμές μας και στον βωμό του μετέπειτα Εμφυλίου δεν την αμαυρώνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Για να μαθουν οι νεότεροι.

    http://el.wikisource.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%92%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%B6%CE%B1%CF%82

    http://el.wikisource.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CE%B6%CE%AD%CF%81%CF%84%CE%B1%CF%82

    http://el.wikisource.org/wiki/%CE%9F_%CE%A7%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9B%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και επειδή ο Καυκάσιος αναφέρθηκε σε ολοκαυτώματα πόλεων και χωριών, ιδου ενα μικρο δειγμα αυτων που εζησαν τον όλεθρο και την καταστροφή,απο την δραση των "πεπολιτισμένων" Γερμανών και των συμμάχων τους.Για να μαθαίνουν οι νεότεροι!

    Κλεισούρα Καστοριάς(5 Απριλίου 1944)
    Καλάβρυτα Αχαΐας(13 Δεκεμβρίου 1943)
    Φανάρι Πρέβεζας
    Λουτρότοπος και Κομμένο Άρτας (16 Αυγούστου 1943)
    Μουσιώτιτσα και των Λιγγιάδες Ιωαννίνων
    Δίστομο Λιβαδειάς(10 Ιουνίου 1944)
    Δομοκός Λαμίας
    Καρπενήσι Ευρυτανίας
    Αλμυρός Βόλου
    Δράκεια Μαγνησίας(18 Δεκεμβρίου 1944)
    Μονοδένδρι Λακωνίας(26 Νοεμβρίου 1943)
    Φάρσαλα Λάρισας
    Τσαρίτσανη και Δομένικο Ελασσόνας
    Κερδύλια Σερρών(17 Οκτωβρίου 1941)
    Δοξάτο και Προσωτσάνη Δράμας
    Χορτιάτης Θεσσαλονίκης
    Πύργοι Εορδαίας(24 Απριλίου 1944)
    Μεσόβουνο Κοζάνης


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Νεκροί πολέμου 1940-41 13.327

    Εκτελεσμένοι (σε ολόκληρη την Ελλάδα) 56.225

    Θανόντες όμηροι (στα γερμανικά στρατόπεδα) 105.000

    Νεκροί από βομβαρδισμούς 7.120

    Νεκροί σε μάχες της Εθνικής Αντίστασης
    (σύμφωνα με γερμανικά στοιχεία) 20.650

    Νεκροί στη Μέση Ανατολή 1.100

    Απώλειες Εμπορικού Ναυτικού 3.500
    Σύνολο 206.922

    Νεκροί από πείνα και σχετικές ασθένειες 600.000

    Απώλειες από υπογεννητικότητα 300.000

    Σύνολο απωλειών 1.106.922,

    1.770 χωριά καταστράφηκαν,
    400.000 σπίτια πυρπολήθηκαν

    Δυνάμεις Κατοχής
    που απασχόλησε
    στην Ελλάδα
    η Εθνική Αντίσταση

    Α. Πριν από την ιταλική συνθηκολόγηση
    1. Γερμανοί: 5η στρατιά
    2. Ιταλοί: 11η στρατιά
    4. Βούλγαροι: Β´ Σώμα Στρατού
    Σύνολο δυνάμεων: 300.000

    Β. Μετά την ιταλική συνθηκολόγηση
    1. Γερμανοί: 13 Μεραρχίες 300.000
    2. Βούλγαροι: 3 Μεραρχίες 40.000
    3. Διάφοροι: 40.000
    Σύνολο: 380.000

    Εχθρικές απώλειες
    1. Γερμανοί
    Νεκροί 17.536 – Αιχμάλωτοι 2.102

    2. Ιταλοί
    Νεκροί 2.739 – Αιχμάλωτοι 2.109

    3. Βούλγαροι
    Νεκροί 1.532 – Αιχμάλωτοι 2.252

    Σύνολο
    Νεκροί 21.807 – Αιχμάλωτοι 6.463

    Επιτροπή α´ έκδοσης της «ΜΑΥΡΗΣ ΒΙΒΛΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ»
    † Πέτρος Ανταίος, Παναγιώτης Αρώνης, Μανώλης Γλέζος, Αθηνά Κακολύρη, Πέτρος Κουλουφάκος,
    Γιάννης Κυριακάκος, Φραγκίσκος Κωνστανταράκης, Γ.Α. Μαγκάκης, Κώστας Παπαγιαννάκης, Χαράλαμπος Ρούπας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Συμφωνώ απόλυτα για τις απώλειες των Κατοχικών δυνάμεων και για τα λοιπά στοιχεία του, με τον Φίλο Καυκάσιο που επιμελείται τις αναρτήσεις του Ιστολογίου.

    Όντως, αυθόρμητη υπήρξε η προσέλευση των Ελλήνων στην Αντίσταση κατά των Γερμανών, Βουλγάρων και Ιταλών.

    Σε άλλες χώρες το Special Operations Executive, το S.O.E. και η ΜΙ6, ...... "σκίστηκαν" για να ξεσηκώσουν τους λαούς κατά του κατακτητή.

    Χάρις στο ήρωα Αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορία Περίκο και την Οργάνωσή του, ανατινάχτηκε το κτήριο που στέγαζε τα γραφεία της ΕΣΠΟ και δεν πήγαν έλληνες "εθελοντές" να πολεμήσουν στο Ανατολικό Μέτωπο!

    Οι Βόσνιοι, από τους οποίους κατά την Αυστροουγγρική Μοναρχία στρατολογούσαν ένα επίλεκτο σώμα, σχημάτισαν μια ολόκληρη ... Μεραρχία Waffen SS!

    Ή ο Στρατηγός Von Mellenthin στο βιβλίο του Panzerschlachten, ή ο Alex Buchner στο βιβλίο του Der Griechenland Feldzug, γράφουν ότι όταν το 1941, οταν εκδηλώθηκε η Γερμανική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαυίας, ολόκληρα συντάγματα Κροατών και Σλοβένων αυτομόλησαν με τις σημαίες τους στην Βέρμαχτ!

    Αργότερα όντως αληθεύει ότι οι Παρτιζάνοι του Τίτο ή Γιόσιπ Μπροζ, απασχολούσαν 20 Γερμανικές Μεραρχίες.

    Μην λησμονούμε όμως τον ύπουλο ρόλο τον Αγγλικών μυστικών υπηρεσιών και του διαβόητου Κιμ Φίλμπυ, πράκτορα της Μ.Ι. 6 και ταυτόχρονα των Σοβιετικών.

    Οι Άγγλοι "πούλησαν" τους γενναίους Τσέτνικς και το Στρατηγό Ντράγκαν Μιχαήλοβιτς έως ότου αυτός να αναγκαστεί να έλθει σε σνεννοήσεις με τους Γερμανούς.(βλέπε και "Eastern Aproaches" του Fitzroy Maclean)

    Από την αρχή ενίσχυσαν συστηματικά τον Τίτο τον οποίο υπεστήριξαν και αργότερα στο θέμα της Τεργέστης που την διεκδικούσε, διότι ήταν ταυτόχρονα και δικός τους πράκτορας!

    Υπάρχει η σχετική μαρτυρία του Σωτήρη Βλαγκόφσκυ λοχαγού του Δημ. Στρ. Ελλάδας και αργότερα "Μακεδόνα" στην υπηρεσία του Γιόσιπ Μπροζ.

    Στην Ελλάδα υπήρξε έντονη αντιστασιακή δράση και με τον ΕΛΑΣ, και με τον ΕΔΕΣ και με τον ΠΑΟ !

    Ευμένης ο Καρδιανός

    Υ.Γ. Πρόσφατα ξαναδιάβασα τον ξεσηκωμό των γενναίων Πολωνών το 1944 και πως τους πούλησαν Ρώσσοι, Αμερικανοί και Άγγλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η αιώνια διχόνοια που κατατρέχει το λαό μας είναι κατά κύριο λόγο η αιτία για τα δεινά που έχουμε υποστεί και για τις μεγαλύτερες καταστροφές μας. Πρέπει να διδαχτούμε από την ιστορία μας για να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Γιατί αυτά τα λάθη τα πληρώσαμε ακρίβα και τα πληρώνουμε ακόμη και σήμερα.
    Μικρά παραδείγματα : 1)Διαμάχη ενωτικών και ανθενωτικών στο Βυζάντιο λίγο πρίν την Αλώση το 1453. Ο Σχολάριος αρνείται να επιβεβαιώσει την υπογραφή του στην Συνθήκη Φεράρας-Φλωρεντιας και οι Δυτικοί δεν στέλνουν καμία βοήθεια στους λίγους μαχητές του Παλιολόγου. Ο Ιουνστινιάνης πήγε ιδιοτελώς με τους κατάφρακτους του γιατί ο Αυτοκράτορας του είχε τάξει ένα νησί του Αιγαίου.2)Εμφύλιος μεταξύ των οπλαρχηγών της επανάστασης του 1821 για το αν θα έπρεπε να υπουργεία να καταλάβουν κοτζαμπάσηδεσ, ποιά μεγάλη δύναμη έπρεπε να μας προστατεύει κλπ. Οι μισοί οπλαρχηγοί φυλακίζονται στο Ναύπλιο, οι άλλοι μισοί τρώνε με χρυσά κουτάλια. Ο Ιμπραήμ πρακτικά επανακατακτά ολόκληρη την Πελοπόννησο πλήν Ναυπλίου και Μάνης.Η επανάσταση αργοσβήνει. Γίνεται η Μάχη της Βέργας του Αλμυρού στα σύνορα της Μάνης. Ηττάται για πρώτη φορά από τότε που αποβιβάσθηκε στην Ελλάδα από τους λιγοστούς Μανιάτες. Επιστρέφει στην Πύλο για να ξεχειμωνιάσει και από τυχαίο περιστατικό (πυροβολισμός Τούρκου σε μία βάρκα αγγελιοφόροων των Συμμάχων - φιλλεληνισμός του Κωδριγκτων ο οποίος αργότερα δικάστηκε και ατιμάστηκε για την Ναυμαχία από την χώρα του) έγινε το Ναυαρίνο. 3) Εθνικός Διχασμός Βασιλικών - Βενιζελικών : Στην Μάνη τον ζήσαμε έντονα. Ο παππούς μοου ήταν από τους πρώτους που έριξαν το ανάθεμα στον Βενιζέλο και μάλιστα έβαλε στο ομοίωμα το καλύτερο παλτό και ρεπούμπλικο του για να καούν. Και τι εγινε ; Διώξεις, μίσος, και όλα αυτά για το ποιά Μεγάλη Δύναμη θα υποστηρίξουμε. Δεν είναι τυχαίο οτι όλοι οι επιτελικοι εμπειροπόλεμοι αξιωματικοί κατά την διάρκεια της μεγάλης υποχώρησης ήταν κλεισμένοι στην φυλακή επειδή ήταν βενιζελικοί. Το ίδιο θα συνέβαινε με τους βασιλικούς εαν ήταν οι Βενιζελικοί στα πράγματα. (βλ. Μεταξά). 4) Εμφύλιος (κατοχικός και μετακατοχικός). Οι Σύμμαχοι (κυρίως Αγγλοι) χρηματοδοτούν και τις δύο παρατάξεις. Δηλητηριάζεται και ποδηγετείται ο Ελληνικός λαός και στα πλαίσια της Συμφωνίας της Γιάλτας που ο Τσώρτσιλ είπε το ιστορικό "αυτό το οικόπεδο είναι δικό μου" - εννοώντας την Ελλάδα ο Στάλιν ζητάει τουλάχιστον ένα 10%. Ρωτώ λοιπόν : Τι θα είχε συμβεί εάν δεν γινόταν ο μετακατοχικός εμφύλιος ; Τι θα γινόταν εαν οι Κομμουνιστές σεβόντουσαν την Συμφωνία της Βαρκιζας ; Τι θα γινόταν εαν δεν δημιουργούνταν αυτά τα πάθη που κατατρέχουν ακόμη μετά από τόσα χρόνια το λαό μας. Που οδήγησαν σε αντεκδικήσεις από την πλευρά των νικητών δεξιών. Που μετά οδήγησαν σε άλλες αντεκδικήσεις και κομματικές διώξεις την δεκαετία του 80. Τι θα γινόταν εαω δεν είχαμε χωρισθεί για μια ακόμη φορά ; Ποιόν φοβούνται και μας χωρίζουν ; Ίσως όσα πετύχαμε σαν έθνος όταν είμασταν ενωμένοι και με κοινό στοχό. Η διαίρεση και ο διχασμός φέρνει μόνο ηττα και πόνο. Ακόμη και οι ανεγκέφαλοι Αμερικανοί οταν πρόκειται για την ασφάλεια της χώρας του δεν έχουν κομματα. Βλέπεις κάτι ποσοστά του 70 και του 80 %. Εδώ για κάθε ζήτημα υπάρχουν 1002 διαφορετικές απόψεις και ατέρμονες συζητήσεις. Οι Βούλγαροι τον πρώην Βασιλέα του τον έκαναν πρωθυπουργό και μάλιστα του έδωσαν τα πρώην ανάκτορά τους. Ηταν αυτό που τους συνέφερε την εν λογω περίοδο. Εμείς ως πότε θα χωριζόμαστε για αυτονόητα πράγματα ;
    ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα, αφού οι λεγόμενοι “μεσοπόλεμος”, “δεύτερος παγκόσμιος” και τα σημερινά αιματοκυλίσματα-ναρκωτικά-διαφθορά-υπερπληθυσμιακοί αφροασιάτες γενίτσαροι, είναι απλώς άλλες φάσεις της μαζικής παράκρουσης των αρχομανών του 20ού αιώνα:
    Οι αμερικανοί τύραννοι εξαγόρασαν το 1940 τον ως τότε πράκτορα των Άγγλων Μουσολίνι, τον έστειλαν κατά της υπό τους αγγλόδουλους βασιλιά-μεταξικούς Ελλάδας, ώστε να προφασιστεί ότι δεν μπορούσε να βοηθήσει τον εκβιαζόμενο από τους Άγγλους ομοφυλόφιλο Χίτλερ κατά της Ρωσίας, και έτσι να φθαρούν Άγγλοι-Γερμανοί-Ρώσοι και στο τέλος οι τραπεζίτες του Μανχάταν να γίνουν ...μονοκράτορες (χαπάκηδες).
    Οι ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ Έλληνες που ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους μανιακούς, ανάγκασαν Χίτλερ-Στάλιν-Τσώρτσιλ-Ρούσβελτ να συμφωνήσουν στα αγγλικής κατασκευής τάγματα ασφαλείας, στην υπονόμευση της Εθνικής Αντίστασης με σταλινικούς-Ζέρβα-αντουφέκιστη αποχώρηση γερμανών-Δεκεμβριανά-Βάρκιζα-Ζαχαριάδη δολοφόνο του αμεσοδημοκράτη Βελουχιώτη-ναπάλμ κλπ.
    Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου έγινε ώστε να τη διαφημίσουν οι Άγγλοι ως έργο τους για να παρασύρουν τη διεθνή κοινή γνώμη προς το μέρος τους (ως δήθεν μοναρχικούς “ελευθερωτές”) και αντάρτες του ΕΛΑΣ προς το γενίτσαρό τους Ζέρβα, για να διαλύσουν την εθνική ομοψυχία των Ελλήνων αντιμοναρχικών δημοκρατικών.
    Αποτέλεσμα: οι αυτο-καταστροφικοί μισάνθρωποι Άγγλοι, οι μεγαλύτεροι γενοκτόνοι της ανθρώπινης ιστορίας (σε συνεργασία με τους σιωνιστές), εξαντλήθηκαν από τη μακρόχρονη ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ των Ελλήνων, διέλυσαν την αυτοκρατορία τους, χάνοντας Ινδία-αφρικανικές αποικίες και, εξακολουθώντας να νομίζουν ότι είναι “αθάνατοι” στο βυθιζόμενο Τιτανικό τους, ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ στο γκρεμό τους μαζί με τα δολαριανά ξαδέρφια τους, κι αλίμονο στους λαούς που θα τους ακολουθήσουν πίσω από εγωμανείς γενίτσαρους, και δεν αυτο-οργανωθούν σε αμεσοδημοκρατικές συμμαχίες, όπως οι Ελβετοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.