15/11/09

Το πραξικόπημα και οι ΑΚΕΛικές αθώες περιστερές

ΤΟ ΑΚΕΛ πάσχει από το σύνδρομο της τελειότητας. Είναι το πιο τέλειο, το πιο άμεμπτο, αθώο και αναμάρτητο κόμμα. Σε όλους τους γύρους της κυπριακής κολάσεως κάπου… αλλού βρισκόταν. Κομπάζει ότι είναι το μόνο κόμμα, που για πάνω από 80 χρόνια υπερασπίζεται το λαό, τα δίκαια και τις διεκδικήσεις του, ως εάν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις μαζεύουν… πεταλούδες.

Έτσι, για πολλοστή φορά, ο πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρεται στο πραξικόπημα και στην τουρκική εισβολή με τρόπους, που δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά και απορίες για την επιμονή της σκόπιμης αναφοράς σε αυτά τα γεγονότα. Η εντύπωση που το ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος επιδιώκουν εμφανώς να δώσουν, είναι ότι δεν πληρώσαμε αρκετά μέχρι σήμερα και, άρα, να ετοιμαστούμε και γι’ άλλο κόστος. Πρόκειται για τη σχιζοφρενική εξίσωση του θύματος με το θύτη. Το πραξικόπημα κυοφορήθηκε για χρόνια και κατ’ επανάληψη επιχειρήθηκε κατά του προέδρου Μακαρίου. Ο τότε ΓΓ του ΑΚΕΛ, μ. Εζεκίας Παπαϊωάννου, δεν πίστευε ότι θα γινόταν πραξικόπημα. «Εν να κάτσουν πάνω», είπε, αν οι χουντικοί προβούν σε τέτοιο εγχείρημα.

Το ΑΚΕΛ, παρότι καθύβρισε σκαιά και βαριά τον Μακάριο, στη συνέχεια τον στήριξε στην προεδρία. Από το 1960 ήταν ο σημαντικότερος και ισχυρότερος στυλοβάτης μιας κυβέρνησης, που κατ’ επανάληψη συγκρούστηκε με διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις και δεν χαρακτηριζόταν για την πολιτική ή διπλωματική ευφυΐα της. Επί χούντας, οι σχέσεις Μακαρίου - Αθήνας ήταν αγαστές και το ΑΚΕΛ ευωχείτο σε χουντικές δεξιώσεις. Όταν έγινε το πραξικόπημα, δεν εμφανίστηκαν ποτέ στους δρόμους και στα σημεία των συγκρούσεων εκείνες οι 2000 και πλέον αριστεροί, που ήθελαν να εξοπλιστούν για να αντισταθούν, τάχα, στους πραξικοπηματίες. Οι μόνοι που αντιστάθηκαν ήταν οι οπαδοί Λυσσαρίδη. Όταν ο Μακάριος αποδέχθηκε να αυτοϋποβιβαστεί σε κοινοτάρχη για να εξισωθεί με τον κατοχικό Ντενκτάς, και να υπογράψει την πρώτη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου, το ΑΚΕΛ δεν διαφώνησε. Αντίθετα στήριξε και μέχρι σήμερα έχει ως παντιέρα εκείνην τη Συμφωνία και την αποδοχή από τον Μακάριο της διζωνικής.

Στη συνέχεια, ανέβασε στο τρένο της εξουσίας τον Σπ. Κυπριανού. Και ενώ διαφώνησε μαζί του, εκείνος τους κατέβασε από το τρένο. Προηγουμένως, όμως, προσυπέγραψαν και ενίσχυαν την πολιτική του. Το 1988 εξέλεξαν τον Γ. Βασιλείου, που αποδέχθηκε τις Ιδέες Γκάλι. Το 2003 ψήφισαν τον Τ. Παπαδόπουλο και έκαναν και αυτοί παντιέρα τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, που ενταφίαζε το σχέδιο Ανάν οριστικά και γώνιαζε τον Ταλάτ και την Τουρκία και προέβλεπε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Από το 1960 μέχρι σήμερα το ΑΚΕΛ είναι ευθέως συμμέτοχο σε όλες τις φάσεις και εκφάνσεις του Κυπριακού και διά του όγκου των κομματικών μεραρχιών του στήριξε πολιτικές, πρακτικές και ηγέτες, που καταβαράθρωσαν το Κυπριακό και τον τόπο. Έχει δίκαιο, συνεπώς, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδης, όταν επισημαίνει ότι, «η προσπάθεια να εμφανίζονται κάποιοι ως αθώες περιστερές σε αυτόν τον τόπο, δεν υποβοηθά ούτε το κλίμα ενότητας ούτε και το κλίμα συνεργασίας ούτε και τιμά το κόμμα (ΑΚΕΛ), που απαξιώνει δικές του πολιτικές επιλογές και δικές του πολιτικές θέσεις».

Το ΑΚΕΛ δεν ήταν ποτέ «αθώα περιστερά». Ουδείς αναμάρτητος στην τραγωδία του τόπου. Το έγκλημα του πραξικοπήματος δεν ήταν θέμα… παλληκαριάς, όπως είπε ο Πρόεδρος. Όμως, η μονοδιάστατη αντίληψη και ο χρονικός περιορισμός των ευθυνών, μόνο στις 15 Ιουλίου 1974 δίνει άλλοθι σε όλους όσοι, άμεσα ή έμμεσα -από ανεπάρκεια, βλακεία, ηλιθιότητα ή ανικανότητα, προδοσία ή συνέργεια- υποτίμησαν ή έκαναν έκκληση στην Τουρκία να περάσει την πόρτα του φρενοκομείου…
ΣΗΜΕΡΙΝΗ - ΣΑΒΒΑΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ

2 σχόλια:

  1. ........Χωρίς βέβαια να εξηγά, γιατί, στα 40 χρόνια που συγκυβέρνησε το ΑΚΕΛ τον τόπο, δεν δικάστηκαν, δεν κατηγορήθηκαν, δεν φυλακίστηκαν οι εγκληματίες, οι δολοφόνοι πραξικοπηματίες. Εάν πραγματικά ήθελε, τότε είχε πολλές ευκαιρίες, αλλά προτίμησε να παίξει αυτό το χυδαίο παιχνίδι, της εκμετάλλευσης του αισθήματος περί δικαίου του κυπριακού λαού, εξαργυρώνοντας το σε ψήφους στην κάλπη.

    Επανέλαβε αυτό τον ισχυρισμό του, που αποσκοπεί στην εμφύτευση στο μυαλό κάθε ελληνοκύπριου, ότι δήθεν για την τραγωδία του πολυβασανισμένου μας νησιού, φέρουμε ίση ευθύνη με την κατοχική Τουρκία, που εισέβαλε παράνομα, σκότωσε, βίασε, λεηλάτησε, απήγαγε, εξαφάνισε. Είναι έκδηλη η προσπάθεια του να πείσει, ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για την απαράδεκτη λύση που θα μας σερβίρει.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΓΟΥΒΑ....ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.