21/11/09

Η Τουρκική Μεγάλη Ιδέα


του Απόστολου Αποστολόπουλου
Είναι άγνωστο με ποιες σκέψεις αποφάσισε ο κ. Παπανδρέου να συναντήσει τον κ. Ερντογάν αμέσως μετά τις εκλογές. Είναι άγνωστο αν σκεπτόταν τη «Μεγάλη Ιδέα» του υπουργού εξωτερικών κ. Νταβούτογλου ότι επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας επικρατούσε εποικοδομητική συνεργασία στα Βαλκάνια και ότι καλό (για όλους) θα ήταν να ξαναζωντανέψει εκείνο το παρελθόν. Έτσι όπως τοποθετεί τα πράγματα ο κ. Νταβούτογλου , το Αιγαίο, η Θράκη και το Κυπριακό, δεν είναι ούτε μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις ούτε καν διμερή προβλήματα. Ούτε η λύση τους θα οδηγούσε στην ειρηνική συμβίωση- έστω με υψηλό κόστος εκ μέρους μας. Αντιθέτως, είναι απλώς το πρώτο (αλλά θεμελιώδες) βήμα, για την νεκρανάσταση της τουρκικής κυριαρχίας (με την Οθωμανική, ισλαμική, ιδιότητα) στο σύνολο των Βαλκανίων. Ή εν πάση περιπτώσει σε όσους Βαλκάνιους αποδεχθούν αμαχητί την εν λόγω επικυριαρχία. Με άλλα λόγια μετά τα ελληνοτουρκικά θα ανοίξουν τα τουρκοβουλγαρικά, τα τουρκοβοσνιακά κλπ, κλπ. Τα Βαλκάνια θα ξαναγίνουν πυριτιδαποθήκη. Και θα αναστηθεί το Ανατολικό Ζήτημα. Τραγωδία ή φάρσα, θα αναρωτιόταν ο Μάρξ.
Είναι άγνωστο αν ο κ. Παπανδρέου διέκρινε στο πρόσωπο του κ. Νταβούτογλου ένα εκσυγχρονισμένο Σουλτάνο με κοστούμι ραμμένο, βεβαίως, στους καλύτερους ραφτάδες του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον. Ούτε (κυρίως) ξέρουμε με ποιες κρυφές σκέψεις δέχθηκε ο κ. Νταβούτογλου το δώρο του κ. Παπανδρέου, δηλαδή τον οδικό χάρτη ένταξης στην ΕΕ. Διότι βλέψεις «αυτοκρατορίας» και ένταξη στην ΕΕ δεν ταιριάζουν. Ποια είναι η πραγματική επιλογή της Τουρκίας: Ένταξη ή νέο-οθωμανισμός;
Ο νέο-οθωμανισμός έχει τις πρόσφατες ρίζες του στον μακαρίτη Τοργκούτ Οζάλ που έβλεπε (τη δεκαετία του 80) μια Τουρκία από τη Βιέννη ως την Κίνα. Σήμερα τον ευνοούν οι ΗΠΑ που θέλουν μ’ ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια: Ο νέο-οθωμανισμός να εξημερώσει ιδεολογικά (ή έστω να τιθασεύσει) τους Άραβες ισλαμιστές με πρότυπο το «ήπιο» (αλλά επεκτατικό) τουρκικό Ισλάμ. Να δημιουργήσει, γεωπολιτικά, αντίπαλο δέος στη Ρωσία αλλά και στην ΕΕ, με την Τουρκία αποκλειστικό κλειδοκράτορα της ενέργειας αν (ή όταν) χαθεί οριστικά η Ουκρανία. Να εξουθενώσει την ΕΕ. Η ένταξη στην ΕΕ σημαίνει υποταγή της Τουρκίας σε κανόνες που ήδη έχουν χαράξει άλλοι, οι Ευρωπαίοι προαιώνιοι αντίπαλοι της Υψηλής Πύλης. Ένταξη στην ΕΕ σημαίνει απώλεια της αυτονομίας, ήττα του τουρκικού μεγαλοϊδεατισμού, απεμπόληση του αυτοκρατορικού μεγαλείου. Το δίλημμα είναι υπαρκτό. Οι Βρυξέλλες καιροσκοπούν, οι ΗΠΑ βολεύονται με όλες τις απαντήσεις. Με την απομάκρυνση του στρατού από την εξουσία θριαμβεύει η Δημοκρατία (;) και ανοίγει ο ασκός του Αιόλου.

12 σχόλια:

  1. Καλό το άρθρο, χωρίς να προσθέτει κάτι καινούριο, αφήνει όμως ένα καινό:
    Η Κύπρος, η Ελλάδα και οι Βαλκανικές χώρες (εκτός Αλβανίας, πΓΔΜ και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης) είναι κράτη-μέλη της ΕΕ (η Σερβία θα γίνει οσονούπω).
    Πώς θα εξαπλωθεί στα μέρη αυτά η νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία. Θα δώσει η ΕΕ εδάφη;

    Η νέα Ο.Α. χρησιμοποιεί σαν συνδετικό κρίκο το Ισλάμ και όχι το έθνος, όπως ο κεμαλισμός. Το Ισλάμ προωθείται κυρίως δια της λαθρομεταναστεύσεως στην Ευρώπη, μία λαθρομετανάστευση που χρηματοδοτεί, εικάζω, η Σ. Αραβία. Διότι, διαφορετικά δεν εξηγείται, όπως έχω ξαναγράψει, πού βρίσκουν "πτωχοί" και "ταλαίπωροι" μετανάστες ~ $ 5.000/κεφαλή για να πληρώσουν τους ως επί το πλείστον Τούρκους δουλεμπόρους. Δεν εξηγείται και το πώς διέρχονται "αβλαβώς" μέσω Τουρκίας από την Ασία (και όχι μόνο) για να φθάσουν στα μικρασιατικά παράλια. Και στα $ 5.000/κεφαλή που ενδεικτικώς ανέφερα παραπάνω, δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος μεταφοράς και διαβίωσης από τις πατρίδες των μέχρι τα παράλια του Αιγαίου.

    Άρα πού καταλήγουμε; Δια της αθρόας αποστολής μουσουλμάνων μεταναστών, η Τουρκία προετοιμάζει το ΄'εδαφος της εξάπλωσης της Νεοοθωμανικής Αυτοκρατορίας όχι μόνο στις πρώην κτήσεις της, αλλά και μέσα στην ίδια την Ευρώπη.
    Ποιος θα υπερασπισθεί τις "Πύλες της Βιέννης" την φορά αυτή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >καινό<
    ΚΕΝΟ. Ζητώ συγγνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως εμείς έχουμε παραδοθεί:


    Ο Παπανδρέου αποδέχτηκε την ανάκληση του Έλληνα πρόξενου στην Κωνσταντινούπολη
    (*)

    Ο Τούρκος πρέσβης επισκέπτεται σήμερα την Θράκη

    (*) Ένας από τους λόγους που ζήτησαν την ανάκληση του Έλληνα προξένου είναι ότι επισκέφτηκε την Ίμβρο και την Τένεδο. Αυτό δεν επιτρέπεται. Επιτρέπεται, όμως, οι Τούρκοι επίσημοι να επισκέπτονται την Θράκη, ως τουρκική επαρχία πλέον και να απευθύνονται στους εκεί ομογενείς των, τα αδέλφια των.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. NATIVIST, αναρωτιέσαι που βρίσκουν οι ξυπόλητοι λαθρομετανάστες τα χιλιάδες δολλάρια για να περάσουν στην χώρα μας. Μα επιδοτούνται γι αυτό το ταξίδι, απο τις χώρες τους, επιδοτούνται απο χρήμα μαύρο (βλέπε ναρκωτικά) και απο υπηρεσίες ισχυρού κράτους. Με τον τρόπο αυτό αποδυναμώνουν το αντίπαλο δέος που σε βάθος λίγων χρόνων θα είναι η Ε.Ε.
    Ο αντίπαλος λέγεται Ευρώπη, διότι διαθέτει τεχνολογία, επιστήμονες, όπλα και προπάντων ισχυρή οικονομία, νόμισμα ακριβό και περιζήτητο. Όσο για την μαρίδα των λαθρομεταναστών, η Τουρκία τους εκμεταλλεύεται χρησιμοποιώντας αυτούς ως φθηνά εργατικά χέρια και το κομπόδεμα που αποταμιεύουν τους το ξαναπαίρνει για την μεταφορά στα νησιά μας. Για τον λόγο αυτό είναι μπλεγμένες στην διακίνηση από τις ακτές της Τουρκίας και κρατικές υπηρεσίες της γείτονος.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ ΣΧΕΔΙΑΖΕ ΝΕΟΥΣ ΔΙΩΓΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. Δεν θα σταματήσουν εάν δεν ξεριζώσουν και τους τελευταίους γηγενείς από τις πατρογονικές τους εστίες.

    @ Αργικέραυνο

    Μιλάμε κυρίως για Αφγανιστάν, Ιράκ και Πακιστάν (οι Ινδονήσιοι πηγαίνουν προς την Αυστραλία, διότι είναι πιο κοντά).

    α) Κανένα απ' αυτά τα κράτη δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τόσο μεγάλες μετακινήσεις

    β) Δεν έχουν πρόβλημα αντίπαλου δέους, ούτε φιλοδοξίες για επέκταση στην Ευρώπη, ή αλλού.

    γ) Η Τουρκία δεν τους εκμεταλλεύεται για φθηνό εργατικό διότι:
    γ1) Δεν τολμά να τους αφήσει ελεύθερους στην επικράτειά της.
    γ2) Δεν έχει ανάγκη από φθηνά εργατικά. Τα μεροκάματα είναι εξευτελιστικά και στην Τουρκία.
    γ3) Έχει μεγάλο πρόβλημα ανεργίας η ίδια.

    Η Τουρκία κερδίζει μόνον από την διακόμιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε nativist, μάλλον δεν διάβασες προσεχτικά. Μιλώ για "ισχυρό κράτος", που έχει συμφέρον και χρήμα. Το αντίπαλο δέος υπάρχει για την υπερδύναμη, και είναι η Ε.Ε, της οποίας μια μελλοντική έκφραση με στρατιωτικό βραχίονα θα είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει. Άλλωστε είναι γνωστό, ότι οι αποδομητικές ενέργειες της Αλβιώνος για την αποδυνάμωση της Ε.Ε είναι πραγματικότητα, όπως και η επίμονη προσπάθεια ένταξης των Τούρκων. Η γείτων, χρησιμοποιεί τους λαθρομετανάστες "μαρίδα", σε αγροτικές εργασίες, παρ΄ όλη την ανεργία και το φθηνό μεροκάματο, γιατί κοστίζουν φθηνότερα. Σου θυμίζω ακόμη, ότι αφορμή επέμβασης στο Ιράκ, αποτέλεσε και η πρόθεση του Σαντάμ, να αλλάξει το νόμισμα διαπραγμάτευσης του μαύρου χρυσού, σε ευρώ.

    Με εκτίμηση

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΘΕΩΡΗΣΤΕ ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ.
    ΜΙΑ ΜΙΑ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΜΠΛΟΚ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΣΦΑΙΡΑ ΕΠΙΡΟΗΣ.
    ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΑΥΤΟ.
    ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ "ΝΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ".
    ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ.
    ΜΑΛΛΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΠΑΙΧΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΒΑΛΑΚΑΝΙΩΝ. ΚΑΙ ΤΟΤΕ ..."ΒΟΗΘΑ ΠΑΝΑΓΙΑ"!!!
    Η ΟΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΛΕΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΓΚΩ: " ΦΙΛΕ, ΠΕΤΑ ΧΑΜΗΛΑ, ΜΗΝ ΣΚΟΤΩΘΟΥΜΕ, ΝΑΟΥΜΕ!"
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΠ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στο άρθρο μου υποστηρίζω ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι ήττα του τουρκικού μεγαλοϊδεατισμού και ταυτόχρονα απόρριψη των νεοοθωμανικών αυτοκρατορικών φιλοδοξιών. Το θέμα δεν είναι αν αυτή η άποψη είναι καινούργια αλλά αν είναι βάσιμη ή άβάσιμη. Διότι σχετίζεται με την επίσημη πολιτική μας και τις αντιδράσεις-εσωτερικές και διεθνείς. Επ΄αυτού να γίνει κουβέντα, αν κάποιος θέλει και κρίνει ότι αξίζει τον κόπο. Όσο για τη λαθρομετανάστευση, η Τουρκία μπορεί να την εκματαλλεύεται αλλά δεν την δημιουργεί. Χρειάζεται διανοητικό άλμα για να υποστηρίξεις ότι η Τουρκία στέλνει Πακιστανούς, Αφγανούς κλπ για να κατακτήσει (η Τουρκία) την Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΠ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ.Μικρή συμπλήρωση:Το ρόλο που "ανάθεσε" στο ισλαμ η εκα΄στοτε κυρίαρχη μερίδα της ελίτ στην Τουρκία τον αναφέρω τουλάχιστον δυο φορές. Προσθέτω ότι οι "κουτόφραγκοι" δεν είναι ηλίθιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νομίζω ότι το ενεργειακό πλεονέκτημα της Τουρκίας και η αμερικανική εύνοια που φαίνεται να απολαμβάνει, είναι το πιό προβληματικό σημείο του θέματος. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΚΑλημέρα σε όλους καλή εβδομάδα,
    Υπάρχει μια ιστορία για το αβγό του Κολόμβου..Δεν θυμάμαι πόσοι καθόντουσαν γύρω από το αβγό αναλύοντας άρθρα επί άρθρων συζητήσεις επί συζητήσεων για το τρόπο που θα πρέπει να βρουν ούτως ώστε να μπορέσει το αβγό να σταθεί όρθιο.
    Τελικά χρειάστηκε ένας να το χτυπήσει να σπάσει από την μία μεριά και να σταθεί.
    Η απάντηση όλων ήταν ''μα αυτό το ξέραμε και εμείς'' ναι αλλά δεν το κάνατε.
    Που θέλω να καταλήξω πολλές φορές νομίζω ότι οι πολλές αναλύσεις σε θέματα μακροχρόνια και αλυτα (λόγω επιλογής) δεν χρειάζονται πλέον άλλες αναλύσεις και συζητήσεις απλά χρειάζεται αποφασιστηκότητα και θέληση.
    Οσα χρόνια και να καθόμαστε εδώ να συζητάμε για την ΤΟυρκία για το πώς θα λύσουμε τα προβλήματα μας άκρη δεν θα βρεθεί.
    Δεν θα βρεθεί διότι δεν θέλουν οι γείτονες, οι ξένες δυνάμεις ο όποιος να βρεθεί.
    Το ζήτημα είναι απλό είμαστε διατεθημένοι να θέσουμε όρια και γραμμές και να τα στηρίξουμε μέχρις το τέλος;
    Αν είμαστε μπορεί να κερδίσουμε μπορεί και να χάσουμε αλλά σίγουρα θα έχουμε κερδίσει τον αυτοσεβασμό μας και την αξιοπρέπειά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Αργικέραυνο

    Συγγνώμη που επανέρχομαι τόσο καθυστερημένα, αλλά εδώ δεν μπορεί να δει κανείς τα τελευταία σχόλια και τα άρθρα ανεβαίνουν με ταχύτητα βολίδας.
    Πολλές φορές δεν προλαμβάνω να τα παρακολουθήσω.

    Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω καθόλου πού είναι η ένστασή σου.

    @ ΑΠ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ

    Σχολίασα πρώτος το άρθρο και συμφώνησα. Όσον αφορά στην λαθρομετανάστευση, ΕΓΩ τουλάχιστον δεν ισχυρίστηκα ότι την δημιουργεί η Τουρκία (πώς θα μπορούσε άλλωστε;). Την εκμεταλλεύεται, όμως, και μαζί περνούν δικοί της άνθρωποι. Άλλωστε, ο λαθρομετανάστης γίνεται ευκολότερα όργανο στα χέρια των Τούρκων. Δεν είναι ούτε καινούρια, ούτε άγνωστα αυτά.

    Αλλά ασφαλώς δεν "χρειάζεται ΚΑΝΕΝΑ διανοητικό άλμα για να υποστηρίξεις ότι η Τουρκία στέλνει Πακιστανούς, Αφγανούς κλπ", διότι αυτό κάνει. Το είχε άλλωστε πει ο Οζάλ από την δεκαετία του '90 και είναι γνωστό ότι οι τουρκικές λιμενικές αρχές συνεργάζονται με τους δουλέμπορους και τους "Γκρίζους Λύκους". Υπάρχει και σχετικό άρθρο κάπου εδώ μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.