17/11/09

Ελληνικές προτάσεις για συνεργασία Ε.Ε. και ΝΑΤΟ

Οι σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ με ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν βρέθηκαν στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φόγκ Ράσμουσεν σήμερα στις Βρυξέλλες. Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξαν ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο υπουργός άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ελληνικές προτάσεις για συνεργασία Ε.Ε. και ΝΑΤΟ
Το Αφγανιστάν στο επίκεντρο της συνεδρίαση υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε.


Οι σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ με ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν βρέθηκαν στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φόγκ Ράσμουσεν σήμερα στις Βρυξέλλες. Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξαν ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο υπουργός άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε δηλώσεις του ο κ. Δρούτσας είπε ότι κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο οργανισμοί στη διαχείριση κρίσεων με σκοπό την ανταλλαγή διδαγμάτων. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, στο θέμα αυτό η Ελλάδα θέλει και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, ως χώρα με σημαντική συμμετοχή σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. «Έχουμε παρουσιάσει σειρά προτάσεων για την εκλογίκευση της συνεργασίας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που ως γνωστό τα τελευταία χρόνια συναντά κάποια εμπόδια», είπε ο κ. Δρούτσας, ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι «σκοπός και επιθυμία μας είναι η Ελλάδα να συνδιαμορφώσει ένα πλαίσιο συνεργασίας που θα ενισχύει τις δυνατότητες και την αποτελεσματικότητα της δράσης των δύο οργανισμών, πάντα με πλήρη σεβασμό στο διακριτό ρόλο και τις διαδικασίες τους».

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι είναι κοινά αντιληπτό στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ πως το μεγάλο πρόβλημα στο Αφγανιστάν είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης Καρζάι, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την εγκαθίδρυση της κυριαρχίας των Αφγανών για την ευθύνη της χώρας τους.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση σε διαδικασίες θεσμικής διαπαιδαγώγησης και αναβάθμισης αλλά και σε διαδικασίες συγκρότησης ενός κράτους στο Αφγανιστάν χωρίς όμως να μεταφερθεί το δυτικοκεντρικό πρότυπο. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το πολιτιστικό και πολυφυλετικό περιβάλλον με την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα στοιχειώδες κράτος δικαίου με δικαιοσύνη, αστυνομία, νομοθεσία και μια στοιχειώδη έννομη τάξη.

Αναφερόμενος εξάλλου στην πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τους όρους της ελληνικής συμμετοχής στο Αφγανιστάν, ο υπουργός άμυνας έκανε λόγο για μια πολύ υπεύθυνη και λειτουργική στάση με την οποία η Ελλάδα ανταποκρίνεται πλήρως στις υποχρεώσεις της ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. «Ενεργήσαμε μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι ευρύτερα αποδεκτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ε. Βενιζέλος.

Κατά την αυριανή συνεδρίαση των υπουργών άμυνας πρόκειται να συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας σε υπουργικό επίπεδο, ενώ στην τακτική υπουργική σύνοδο που θα ακολουθήσει θα συζητηθούν η αποστολή της «Αταλάντα» στη Σομαλία για την καταπολέμηση της πειρατείας, θέμα στο οποίο όπως ανέφερε ο Ε. Βενιζέλος, η Ελλάδα έχει ανανεώσει την εντολή της συμμετοχής της με μια φρεγάτα και ένα ελικόπτερο. Ακόμη θα συζητηθεί η αποστολή «Αλθέα» στη Βοσνία όπου, σύμφωνα με τον υπουργό άμυνας, η Ελλάδα θεωρεί ότι θα πρέπει να περάσουμε από το στάδιο της ενεργούς στρατιωτικής παρουσίας σε ένα στάδιο πολιτικής παρουσίας, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει παρούσα.

Αναφερόμενος στις εργασίες του Συμβουλίου γενικών υποθέσεων που προηγήθηκαν της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, ο κ. Δρούτσας είπε ότι εξετάστηκε μεταξύ άλλων η στρατηγική της ΕΕ για την αειφόρο ανάπτυξη. Στο θέμα αυτό, τόνισε ότι η Ελλάδα θεωρεί ότι η στρατηγική αυτή θα πρέπει να δίνει έμφαση στην όσο το δυνατόν ταχύτερη μετάβαση σε οικονομίες χαμηλής κατανάλωσης σε άνθρακα, την προστασία της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων, την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την προσπάθεια καταπολέμησης της φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η στρατηγική αυτή, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση δίνει μεγάλη προτεραιότητα, θα πρέπει να είναι σε άριστο συντονισμό με τη Στρατηγική της Λισσαβώνας, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών.

Παράλληλα το Συμβούλιο συζήτησε τη Στρατηγική της Λισσαβώνας όπου θέση της Ελλάδας, σύμφωνα με τον κ. Δρούτσα, είναι πως η στρατηγική αυτή θα πρέπει να αποδεσμευτεί από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και να δώσει έμφαση στην αναπτυξιακή διάσταση ενσωματώνοντας παράλληλα την κοινωνική ατζέντα και την περιβαλλοντική διάσταση.

Στο δείπνο εργασίας των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ θα εξεταστούν η κατάσταση στο Αφγανιστάν και οι σχέσεις με τη Ρωσία, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στις 18 Νοεμβρίου.

Νωρίτερα, το πρωί, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Τρόικα του ΟΑΣΕ (Ελλάδα-Φιλανδία-Καζακστάν) με την ΕΕ.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί πρώτα από όλα την επίλυση του θέματος, τονίζοντας πως η χώρα μας «θα συμβάλει και θα πάρει επάνω της την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία όλων των χωρών στη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια».

Αυτό, όπως είπε ο κ. Δρούτσας, ισχύει και για την ΠΓΔΜ, με την επισήμανση ότι προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια είναι η προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.