18/11/09

Πιάσαμε πάτο και στον τομέα της διαφθοράς


ΑΠΟ ΤΗΝ 35η ΣΤΗΝ 71η ΘΕΣΗ ΕΠΕΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Τα αλλεπάλληλα οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα που συγκλονίζουν από το 2008 τη χώρα, έριξαν την Ελλάδα στο τελευταίο σκαλοπάτι της διεθνούς αξιοπιστίας της. Βατοπέδι, Siemens, άγονες γραμμές και ομόλογα προκάλεσαν τελικά, όπως πολλοί πίστευαν, μια πρωτοφανή κατρακύλα της Ελλάδας, στον παγκόσμιο δείκτη αντίληψης της διαφθοράς (CPI).

Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, που επιμελείται τον δείκτη αυτόν (στηριζόμενη σε ανεξάρτητες μελέτες), η Ελλάδα κατρακύλησε από την 57η στην 71η θέση της παγκόσμιας κατάταξης (σε σύνολο 180 χωρών), χάνοντας περίπου μία ολόκληρη μονάδα στον σχετικό δείκτη. Το σκορ που σημείωσε το 2009 έφτασε με το ζόρι το 3,8 έναντι 4,7 που ήταν ο δείκτης πέρσι, γεγονός που αντικατοπτρίζει την καθίζηση της εικόνας της χώρας και την πλήρη αποτυχία κάθε κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Η Ελλάδα κατάφερε από την 35η θέση που βρισκόταν το 2000 με δείκτη διαφθοράς 4,9 (μεταξύ λιγότερων κρατών βεβαίως) να κατατρακυλήσει μέσα σε μία δεκαετία 36 θέσεις! Η χώρα μας βρίσκεται σήμερα, τελευταία και καταϊδρωμένη, στον πάτο των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. όσον αφορά την πάταξη της διαφθοράς, μαζί με Ρουμανία και Βουλγαρία, πολύ πιο πίσω από την Τουρκία, που καταλαμβάνει την 61η θέση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα είναι μαζί με το Ιράν, το Μπαχρέιν, τη Μαλαισία, τη Μάλτα και τη Σλοβακία στις χώρες που παρουσίασαν τη σημαντικότερη επιδείνωση από το 2008 στο 2009!

Τα δεδομένα είναι καταλυτικά. Η Ελλάδα ύστερα από μια περίοδο σχετικής σταθερότητας όσον αφορά τους δείκτες, υπέστη ταπεινωτική μείωση των ποσοστών αξιοπιστίας της, τη χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας. Το φαινόμενο παραπέμπει σε καθεστώς γενικευμένης διαφθοράς καθώς όλες οι διορθωτικές σε επίπεδο θεσμών παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης εκμηδενίστηκαν από την καταιγίδα των μικρών και μεγαλύτερων σκανδάλων.

Αυτό επισήμανε στην παρουσίασή του και ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας, Κ. Μπακούρης. Απέδωσε ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την τραγική κατάσταση στα μεγάλα σκάνδαλα και στους δημόσιους άνδρες που ευτέλισαν θεσμούς και διαδικασίες, προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα, ανεξάρτητα από την κατάληξή τους.

Λείπει η πολιτική βούληση

Ο κ. Μπακούρης σήμανε συναγερμό, λέγοντας πως δεν λείπουν οι θεσμοί και οι νόμοι κατά της διαφθοράς αλλά η πολιτική βούληση για δράση. Ζήτησε αποτελεσματικότερη και δικαιότερη δημόσια διοίκηση, αταλάντευτη εφαρμογή των νόμων, ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης. «Η μάχη κατά της διαφθοράς πρέπει να αποτελέσει κοινό παρονομαστή δράσης για όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας και της πολιτικής. Είναι εθνική πλέον πρόκληση, δεν αφορά μόνο τις κυβερνήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίστηκαν επίσης και οι σημαντικές αρνητικές συνέπειες της διαφθοράς στην οικονομία και την ανάπτυξη, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Εχει υπολογιστεί ότι κάθε υποχώρηση μιας μονάδας στον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς ισοδυναμεί με απώλεια εισροής κεφαλαίων ίση με το 0,5% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτό για την Ελλάδα μεταφράζεται σε απώλεια ξένων επενδύσεων της τάξης περίπου των 1,2 δισ. ευρώ για το 2009! *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

3 σχόλια:

  1. ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΩΤΟΙ !!!ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ.
    Όμως απο την...ανάποδη.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διεφθαρμένοι είναι οι Κουτόφραγκοι! Ο,τι εκείνοι ονομάζουν διαφθορά εγώ το ονομάζω "εθιμική διευθέτηση προσωπικών ζητημάτων με τη δημόσια διοίκηση" και έχω την συνείδησή μου ήσυχη.

    G. Boulgarakis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολοι οι 'παγωμενοι' ανεραστοι ειναι πρωτοι στην λιστα.Φερτους μου απο δω να τους μπουκωσω κανενα κοκορετσι,παιδακι,μουσακα παρεα με κανενα θεοκομματο στο κοττερο στην Μυκονο και μετα ελα να σου δειξω τι αριθμο θα εχουν στην λιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.