17/11/09

Πολυτεχνικό πρόσχημα

ΒΗΜΑ (Ριχάρδος Σωμερίτης),Με προβληματίζει από χρόνια το γιατί η πορεία δεν πηγαίνει ως το Πεντάγωνο. Μόνη λογική εξήγηση: πέφτει κάπως μακριά.

Τα άρματα μάχης που χτύπησαν το Πολυτεχνείο ήταν ελληνικά. Οι επίλεκτοι αξιωματικοί, στρατιώτες και αστυνομικοί που σκότωσαν τόσο κόσμο (24, 35 ή 80 πολίτες;) ήταν και αυτοί Ελληνες. Αυτοί που τους είπαν να σκοτώσουν (ο «πρόεδρος» Παπαδόπουλος και ο «πρωθυπουργός» του Μαρκεζίνης) μπορεί να πρακτόρευαν ξένα συμφέροντα αλλά Ελληνες ήταν. Ο συντονισμός της επιχείρησης από το ελληνικό «Πεντάγωνο» έγινε. Ελληνας ήταν και ο Ιωαννίδης που τους ανέτρεψε αμέσως μετά για να ξαναπάρει μπρος η «επανάσταση» και να οργανώσει τη μεγάλη προδοσία της Κύπρου. Τα μπουντρούμια της ΕΣΑ και της Αστυνομίας όπου έκλεισαν όσους έπιασαν εκείνες τις ημέρες ελληνικά ήταν και αυτά. Οπως Ελληνες ήταν και οι βασανιστές που με διπλοβάρδιες πόνου και τρόμου εδραίωναν ξανά το καθεστώς. Ελληνες, διαφορετικοί, ήταν «τα παιδιά του Πολυτεχνείου». Και ο κόσμος που έτρεξε να τα συμπαρασταθεί. Και φυσικά οι εργάτες που είχαν αρχίσει με τη σειρά τους να συρρέουν στην περιοχή- αυτοί που μαζί με τα «παιδιά» τόσο τρόμαξαν τους όσους βολεμένους. Και ίσως, ενδόμυχα, όσους αντιχουντικούς πίστευαν σε μια πολιτική μετεξέλιξη του καθεστώτος: η ιστορική αλήθεια είναι ότι με το που ανοίγει στον ολοκληρωτισμό μια χαραμάδα ελευθερίας ο ολοκληρωτισμός καταρρέει. Οπως πριν από 20 χρόνια στο Βερολίνο...

Οπως κάθε χρόνο, η πορεία (πρόσχημα) για το Πολυτεχνείο θα καταλήξει και σήμερα στην αμερικανική πρεσβεία.

Το αν θα σημειωθούν εκεί ή αλλού επεισόδια, φωτιές, καταστροφές, είναι μια άλλη υπόθεση για την οποία ευθύνονται πολλοί.

Και κυρίως όσοι άφησαν την αντιχουντική Αντίσταση και ειδικά το «Πολυτεχνείο» στα χέρια των πιο ακραίων αλλά συχνά άσχετων και τους ικανοποιεί το ότι κατακρατούν την αιματοβαμμένη «Σημαία» σαν λείψανο αυθεντικό κάποιου νέου Τίμιου Σταυρού.

Ναι, αλλά γιατί να καταλήγει η πορεία στην αμερικανική πρεσβεία; Ο Νίξον είχε στηρίξει τη χούντα- δεν ήταν ο μόνος, οι πρώτοι που αποκατέστησαν θαυμάσιες σχέσεις με αυτήν ήταν οι Σοβιετικοί και οι Ανατολικογερμανοί.

Αλλά ειδικά τη σφαγή τη διέταξαν, το υπενθυμίσαμε ήδη, ο Παπαδόπουλος και ο Μαρκεζίνης, με τον Ιωαννίδη να καραδοκεί το «λάθος» για να τους πετάξει: ήταν πια για τους σκληρούς απριλιανούς όχι μόνο άχρηστοι αλλά και επικίνδυνοι.

Και δεν βρέθηκε τότε, όπως αργότερα και για την Κύπρο, κανένας ανώτατος αξιωματικός να πει «όχι», να εμποδίσει τον δολοφόνο συνάδελφό τους Ντερτιλή που κυκλοφορούσε έξαλλος στα πέριξ με το πιστόλι στο χέρι ή όλους τους άλλους συναδέλφους του που δέχθηκαν τις διαταγές.

Με προβληματίζει από χρόνια το γιατί η πορεία δεν πηγαίνει ως το Πεντάγωνο. Μόνη λογική εξήγηση: πέφτει κάπως μακριά.

19 σχόλια:

  1. Άξιος ο υπερατλαντικός μισθός του κ. Richard. New Mission for you Richard. Blame the local army, not CIA.
    Εγώ θα έλεγα να περνάει η πορεία πρώτα από την οικία των αποστατών, τους γόνους των οποίων μάλλον υποστηρίζει και προσκυνά φανατικά ο κ. Richard.
    Ο κ. Richard εν ολίγοις μας λέει ότι δεν φταίει αυτός που κρατάει το μαχαίρι, αλλά το μαχαίρι το ίδιο για ό,τι ζημιά κάνει. Το ότι η χούντα ήταν αμερικανοκινούμενη και αποσκοπούσε εξ αρχής στη διευθέτηση γεοπολιτικών εκκρεμοτήτων (όρα Κύπρος) αποσιωπάται. Το ότι σειρά πολιτικών που σήμερα θεωρούνται πολιτικά μεγαθήρια (γιατί άραγε?) ήξεραν και όχι μόνο δεν έκαναν τίποτε αλλά ίσως και σιγόνταραν δεν τον ακουμπά τον κ. Richard. Φταίει ο στρατός μόνο. Τελεία και παύλα. Γιατί ενοχλείτε τους καυμένους τους αμερικανούς, που μου στέλνουν το τσεκ κάθε μήνα?
    Με αυτή τη λογική για την εισβολή στο Πολυτεχνείο φταίνε τα Τεθωρακισμένα, για να μην πώ ότι φταίει μόνο ο οδηγός του εν λόγω τεθωρακισμένου. Το ότι βρέθηκαν μύριοι καλοθελητές στο στράτευμα δεν σημαίνει ότι ο στρατός ευθύνεται. Η κεφαλή ορίζει το ποιόν των στρατιωτικών στις θέσεις κλειδιά. Και στη χούντα η κεφαλή ήταν στο Λάνγκλει.
    Και ο κύριος Richard δεν τελειώνει εκεί. Πρέπει να χλευάσει και όσους ακόμα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις. Και μας λέει ότι βαριούνται κιόλας να πάνε μέχρι το Πεντάγωνο. Και τεμπέληδες λοιπόν.
    Ντροπή. Τέτοιος βιασμός της λογικής αγγίζει τα όρια της αηδίας. Ευτυχώς είναι γνωστός και καμμένο χαρτί. Τέτοιοι καιροί που είναι για πενταροδεκάρες θα τα γράφει αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά δεν τίθεται θέμα. Όπως ο Παπαδόπουλος δήλωνε έλληνας έτσι και ο Ιωαννίδης δήλωνε έλληνας. Στο ίδιο πλαίσιο και με τα ίδια πιστοποιητικά πατριωτισμού και ο κύριος Σωμερίτης μπορεί να δηλώνει έλληνας. Αλλά αν τον πούμε εκφραστή του «πολιτικά ορθού» της αμερικανικής επικυριαρχίας στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας δεν θα είμαστε και πολύ λάθος. Όπως και αν ισχυριστούμε ότι ο Παπαδόπουλος είχε δεσμούς με την CIA ή ότι ο Ιωαννίδης κατάφερε να εφαρμόσει επί του εδάφους αμερικανικά σχέδια για την ανακατανομή στρατιωτικής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλοι αυτοί λοιπόν «έλληνες» δήλωσαν κάποια στιγμή στην ζωή τους και ίσως και να πίστευαν και να πιστεύουν ότι βοηθούν την Ελλάδα να μην φύγει απ’ το «μαντρί» της πέραν του Ατλαντικού Δημοκρατίας. Και είναι έτοιμοι όλοι αυτοί προς χάριν αυτού του «μαντριού» να καταρρακώσουν κάθε ελληνική εθνική κυριαρχία ακόμα και να ακυρώσουν φυσικά κυριαρχικά δικαιώματα επί του εδάφους. Φυσικά δεν περνάει από το μυαλό κανενός ανθρώπου αυτού του φυράματος η λέξη «προδότης», διότι προδότες είναι μόνο οι «άλλοι». Και απλά το μόνο που προσπαθούν είναι να ορίσουν πάντα σε αντίθετα ιδεολογικά από τα δικά τους πλαίσια, αυτούς τους «άλλους». Πότε «δεξιά» και πότε «αριστερά». Αλλά δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η ιδεολογία της υποταγής δεν είναι ούτε «αριστερή» ούτε «δεξιά». Είναι μια υποσυνείδητη επίγνωση αδυναμίας που φέρνει την απόγνωση. Κάθε άνθρωπος αν θέλει να λέγεται και να λογίζεται ελεύθερος, πρώτα απ’ όλα πρέπει να είναι σε θέση να αισθανθεί την δύναμη της πατρίδας του και του έθνους του. Αλλά αυτή την δύναμη θα του την δώσει η πίστη σ’ αυτές τις έννοιες και η αξιολόγηση προτεραιοτήτων. Δεν μπορείς να έχεις πρώτα σε προτεραιότητα τα ιδεολογικά σου από τα συλλογικά εθνικά προτάγματα κύριε Σωμερίτη γιατί τότε συνειδητά απαξιώνεις όποιες δυνατότητες έχει η πατρίδα σου. Και καλή η προσπάθεια να ρίξεις το φταίξιμο στον Ελληνικό Στρατό αλλά το ξέρεις και εσύ ότι ο Ελληνικός Στρατός είναι μια άλλη έκφραση της Ελληνικής Πολιτείας το ίδιο Δημοκρατική όσο και Ελληνική Βουλή. Αυτός άλλωστε είναι ένας τέλειος αντικατοπτρισμός της Ελληνικής Κοινωνίας. Εξωγενής παράγοντες δημιούργησαν την χούντα. Εξωγενής παράγοντες άνδρωσαν και συντηρούν το δικό σου ιδεολογικό ρεύμα. Πουλήσατε αντι-εθνικισμό υπερασπιζόμενοι ξένους εθνικισμούς κύριε μου και κερδίσατε περιουσίες. Εκείνοι ήταν ηλίθιοι, κύριε Σωμερίτη, γιατί είχαν μια μονομανία «αντικομμουνισμού» στο μυαλό τους. Εσείς με τόσες πηγές πληροφόρησης κύριέ μου δεν μπορείτε να έχετε επίγνωση της ηλιθιότητας του «αντιεθνικισμού» σε μια χώρα στο μέγεθος της Ελλάδας;-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευτυχώς που υπάρχει και η Αμερική για να της τα φορτώνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λίγες απορίες:
    1. Ασχέτως που η νεοσταλινική προπαγάνδα έχει κάνει άριστα την δουλειά της, καπελώνοντας και αυτόν τον λαϊκό αγώνα και στοχοποιώντας μόνο τους Αμερικάνούς ως υπεύθυνους για την χούντα, η ετήσια πορεία είναι όντως μια ιστορία που αμαυρώνει την μνήμη του ίδιου του γεγονότος, υπό την έννοια της αποφόρτισης του δια της εκφώνησης των ίδιων κάθε χρόνο λόγων των επισήμων, του ριξίματος της ευθύνης πάλι σε κάποιον τρίτο και των επεισοδίων που γίνονται ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ από κομματικούς μισθοφόρους, χαβαλέδες πιτσιρικάδες και αλλοδαπούς πράκτορες.
    2. Συνεπώς, δεν καταλαβαίνω για ποιό λόγο αφού ούτως ή άλλως επιτρέπουμε την μεταλλαγμένη αυτή πορεία και το ετήσιο ξεφτίλισμα του "Πολυτεχνείου" που αυτή συνεπάγεται, να μην γίνεται η πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία; Για να μην μας μαλώσουν οι φίλοι μας οι Αμερικάνοί επειδή δεν είμαστε politically correct; Έτσι κι αλλιώς δεν είναι οι Έλληνες τόσο αντιαμερικανοί όσο "νομίζει" ο κ. Σωμερίτης, απλώς αρκετά ακαλλιέργητοι και απληροφόρητοι (η χούντα διατηρούσε άριστες σχέσεις με όλο το σοβιετικό μπλοκ).
    3. Πιθανόν να ισχύει ότι είχε πει ο Κλιντ Ίστγουντ για τις γνώμες, είναι όπως οι κωλ...πίδες, καθένας έχει από μία. Αυτό που με ενοχλεί είναι η μόνιμη αίσθηση ότι αρκετές γνώμες φαίνονται "μισθωμένες" από "υψηλά κλιμάκια" εντός και κυρίως εκτός Ελλάδος._Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν μου αρέσει τέτοια μέρα να γίνομαι ούτε δεκτική ούτε επιθετική ούτε εριστική , όμως δεν μπορώ να μη σχολιάσω το παράδοξο των Ελλήνων.
    Η πορεία γίνεται ως φόρος τιμής για τους νεκρούς;
    Γίνετε επετειακά λόγο πτώσης της χούντας ; ΚΑι θα αναλύσω γιατί το λέω.
    Σε κάθε είδους επανάσταση υπάρχουν νεκροί κατ εμέ όταν θέλεις να είσαι δίκαιος και σωστός φρόντίζεις να τους τιμάς όλους .Επίσης φροντίζεις να μη δέχεσαι το καπέλομα της επανάστασης κοματικά διότι τότε χάνεται η αίγλη της και μάλλον θα έλεγε ότι δημιουργεί ή αναθερμαίνει νέες έριδες.
    Αν γίνεται για την πτώση της χούντας την πτώση της δικτατορίας και γενικότερα σαν αντίδραση σε κάθε είδους δικτατορία και απόλυτο καθεστώς θα έλεγα ότι μάλλον θα έπρεπε να καταλήγει όχι μόνο στην Αμερικάνικη Πρεσβεία μάλλον θα έλεγα ότι μόνο εκεί δεν θα έπρεπε να καταλήγει αφού όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις μάλλον Αμερικανοκρατούμενεες είναι καθώς επίσης ότι και η πτώση της χούντας επειδή η Αμερική το ήθελε έπεσε ας μη γελιώμαστε ...
    Ο Ελληνας έχει χάσει τον λόγο που αντιδρά και σκέφτεται, τον δρόμο για την επικοδομητική αντίδραση απλά αντιδρά για την αντίδραση.
    Εχει χαθεί το όραμα έχουν χαθεί οι οραματιστές όχι επειδή τους θάψαμε επειδή απλά αρνούμαστε να ξεβολευτούμε για να τους ακούσουμε.
    Ολα μπορούν να γίνουν αλλά χρειάζονται θυσίες και δεν υπάρχουν Ελληνες που θα τις κάνουν...Η ιδέα θέλει ψυχή για να υλοποιηθεί και εμείς οι βολεψηματίες του καναπέ επι του παρόντος αντιδρούμε λεκτικά και ενίοτε κάνοντας ζαπινγκ είτε στην τηλεόραση είτε στον διαδίκτυο είτε στις ιδέες.

    ΜΕ ενοχλεί ότι όλοι οι πρωτεργάτες του πολυτεχνείου και του κάθε πολυτεχνείου κρατάνε την εικόνα πουλάνε την ιδέα και νομίζουν ότι μπορούν να μας ξεγελάσουν.
    Ολοι τους πουλημένοι στον αφρό του καζανιού που όλοι βράζουμε είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΥΡΡΑΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΥΡΗ. ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΤΟΥΝ ΓΕΛΟΙΟΙ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
    ΠΑΡΤΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΧΙΤΛΕΡ, ΣΤΑΛΙΝ ΦΡΑΝΚΟ, ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ, Ο ΜΕΤΑΞΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Ο ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ,Ο ΠΙΝΟΣΕΤ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ, Ο ΕΒΡΕΝ;
    ΠΟΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΛΟΙΟ ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΗΧΑΝΕΥΟΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΓΕΛΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ;
    ΕΝΑ ΡΗΤΟ ΛΕΕΙ: "ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ, ΦΩΝΗ ΘΕΟΥ".
    ΕΓΩ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΗΜΟΥΝ ΜΟΝΟ 7 ΧΡΟΝΩΝ ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ Η ΕΠΑΙΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΑΓΩΝΙΣΙΤΚΑ, ΗΤΑΝ ΤΟ 1980, ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΥΜΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΥ.ΕΤΥΧΕ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΡΑΛΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ.
    ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ. ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑΥΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΥΣ ΕΒΑΛΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ. ΒΡΗΚΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑ, ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΣΟΚΑΝΙΑ. ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΩ ΔΙΟΤΙ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΡΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗΣ ΜΕ ΕΝΑΝΘΕΙΟ ΜΟΥ. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΣΟΚΑΝΙ. ΜΙΛΑΓΕ ΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΑΜΕΜΝΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ. ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΟ ΚΟΠΑΝΙ ΛΕΜΕ.ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ.
    Ο ΛΑΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΚΙΝΗΣΕ.ΓΙΑΥΤΟ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΥΡΓΟ.ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΩΣ ΕΝΟΧΟ. ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΦΟΒΗΘΗΚΕ ΠΟΤΕ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΤΙΛΙΑΡΙΑ. ΑΥΤΟΙ ΒΡΕ, ΚΑΝΑΝΕ ΑΠΟΒΑΣΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝΕ ΣΤΗΣΕΙ ΜΠΛΟΚΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.
    ΟΥΣΤΟΥ ΔΙΑΟΛΟ ΚΟΠΑΝΙΑ, ΠΟΥ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ. ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΜΕΙΟΔΟΤΕΣ. ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ. ΣΑΝ ΚΑΙ ΚΕΙΝΟΝ ΤΟ ΧΟΝΤΡΟ ΠΟΥ ΓΥΡΝΑΓΕ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΧΑΝ ΠΑΤΗΣΕΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΡΩΤΑΓΑΝΕ ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΑΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ Η ΣΗΜΑΙΑ.
    ΑΗ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΜΟΥΣΚΑΡΙΑ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΜΕΙΟΔΟΤΕΣ.
    ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιὰ ἐμένα στὸ θέμα τοῦ πολυτεχνείου ὑπάρχει καὶ ἕνας ἀστικὸς μύθος.
    Τί ἐννοῶ: Στὸν κινηματογράφο, τότε προβάλλονταν τὰ ἐπίκαιρα λίγο πρὶν ἀρχίσει ἡ ταινία. Ὅταν ἔδειχνε τὴν κυβερνηση ἔπεφταν στὸ σκοτάδι παλαμάκια, μέχρι καὶ τὸ 1973 νομίζω.
    Τί σημαίνει αὐτό; Ὅτι ἡ χούντα εἶχε λαϊκὰ ἐρείσματα.
    Πιστεύω ὅτι ὁ ντόρος ποὺ γίνεται μὲ τὸ πολυτεχνεῖο σχετίζεται καὶ μὲ τὸ προηγούμενο γεγονός.
    Ἔν ὀλίγοις, πρέπει νὰ δεχθοῦμε, καὶ νὰ ἀναλύσουμε σωστά, ὅλα τὰ γεγονότα καὶ ὄχι νὰ ὑπερτονίζονται τὰ λαμπρὰ σημεῖα καὶ τὰ σκοτεινὰ νὰ λησμονοῦνται.
    Κάπως ἔτσι βρίσκει χῶρο νὰ εἰσέλθη καὶ ὁ λεγόμενος ἀστικὸς μύθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρε παιδιά όχι Richard! Οι φίλοι τον φωνάζουν Dick (με την καλή την έννοια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χριστινα μου,ξεχασες οτι ολοι οι 'πρωτεργατες' του πολυτεχνειου,εξαργυρωσαν πολυ πλουσιοπαροχα την εικονα τους και μας ξεγελασαν;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμφωνω σχεδον με τον φιλο Ελευθεριο Β.,που καλυψε ενα μεγαλο κομματι αληθειας με το σχολιο του.Εχω ομως την εξης απορια,αφου η τυχη ολων αυτων που υπηρετησαν την μεγαλη μας 'συμμαχο' αμερικη προς το συμφερον της,ειχαν αθλιο τελος χωρις ουτε μια φορα η εντολοδοχος τους να ενδιαφερθει,γιατι συνεχιζεται ακομη και σημερα η 'προσφορα' απο 'Ελληνες' θλιβερους πολιτικαντηδες;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. http://www.stoxos.gr/2009/11/blog-post_9365.html

    ακουω γνὼμες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αχ Ριχαρδε μου... αχ

    Οπου γαμος και χαρα και η Βασιλω πρωτη..

    Με το κομματι πληρωνομαστε η κατ' αποκοπην αγαπητε ?

    Αυτα για 'ριχαρδους' και πολλα ειπαμε.... οσο για το καρναβαλι του πολυτεχνειου , 5-6 φορες να 'γιορτασθει' ακομη φτανουν για να μας κανουν ολους ΧΟΥΝΤΙΚΟΥΣ εν μεσω 21 αιωνος.. λιγο ακομη θελουμε , σχεδον εχουμε γινει θα ελεγα (και ας φαγαμε μερικοι και ξυλο τοτε) βλεποντας τοσα χρονια ΦΑΣΙΣΤΕΣ (ερυθρους αυτη τη φορα , τους χειροτερους του ειδους θα ελεγα) ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΖΙΑΣ , ΜΙΑ 'ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ΄ ΒΡΩΜΟ-ΚΑΝΑΛΑΡΧΩΝ , ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΜΑΛΙΑΣ , ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ , ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΛΑΚΗΔΩΝ ΚΑΙ ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΜΠΟΗΔΩΝ , ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΙΜΙΩΝ ΚΑΙ ΣΠΙΟΥΝΩΝ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΡΕΠΟΥΣΗΔΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΓΩΝΕΣ ΜΕ ΚΩΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΙΩΡΙΚΕΣ , ΜΕ ΠΑΓΚΑΛΟΚΑΤΑΔΟΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΦΙΛΩΝ ΜΑΣ, ΛΥΜΠΕΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΚΟΣΚΟΤΑΔΕΣ , ΜΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΕΡΑΝΤΗ 'ΕΚΑΛΗ' ΣΟΣΙΑ-ΛΗΣΤΩΝ , ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΑΛΒΑΝΟΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΗ ΜΕ ΣΙΔΕΡΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΦΡΟΥΡΟΥΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΑΖΑΜΕ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΓΕΡΑΝΙ...

    ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ 'ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ' ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΟΡΓΗ... ΑΠΟ ΟΡΓΗ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ, ΠΟΥ ΘΕΡΙΕΥΕΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ , ΑΠΟ ΟΡΓΗ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΑΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ , ΤΟ ΚΥΜΜΑ ΘΑ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ Η 'ΘΑΛΑΣΣΑ' ΘΑ ΤΑΡΑΧΤΕΙ..

    Δεν ειναι μακρυα εκεινη η ωρα .. δεν πρεπει να ειναι ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 9:52 Στην δημοκρατία η ελευθερία του λόγου, της σκέψης, της έκφρασης είναι κατοχυρωμένα.Ας μας πούν στην Ελλάδα του τότε τι ισχυε; Ας μας πούν για τις συνομιλίες στον Εβρο περί γυναικός (τα ιδια έγραφε και κάποιος άλλος αναγνωστης) τέλος αν έχεις διάθεση κάνε μια αναζητηση εδώ θα δείς πολλά ενδιαφέροντα σχετικά με την Χούντα.Τέλος για το Πόρισμα Τσεβά τι έχουν να απαντησουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΑΚΡΙΒΩΣ ΦΙΛΕ ΑΝΩΝΥΜΕ,
    ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΟΡΓΗ.
    ΕΠΕΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΟ ΡΗΤΟ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΑ ΣΕ ΑΛΛΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΟΥ ΕΔΩ ΣΤΟΝ ΙΝΦΟΓΝΟΜΩΝΑ:
    "ΦΥΛΑΞΟΥ ΑΠΟ ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΦΩΝΗ ΘΕΟΥ".

    ΝΑΙΑΣ, ΕΘΕΣΕΣ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ:
    ΠΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΠΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΗ ΠΟΥ ΕΙΔΑΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ.
    ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΔΙΝΑΝ ΝΟΗΜΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ. ΟΣΟ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΙΣΧΥΡΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΝΑ ΦΡΕΝΑΡΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ.
    ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ, ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΙ ΜΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΔΥΝΑΤΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΛΑΜΟΓΙΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ. ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΜΕ. ΔΕΝ ΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝ ΟΜΩΣ. ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ.
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΛΩΡΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΚΙΑΣΕΙ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Να μπερδεύει κανείς, τη χολέρα με την πανούκλα δεν έχει πλάκα.
    Ναι μεν ο Παπαδόπουλος δεν άφησε να γίνει η αερογέφυρα για τον πόλεμο των 6 ημερών του Ισραήλ αλλά υπήρξε το πλέον πειθήνιο υποκείμενο της CIA, στη γεμάτη δικτατορική χολέρα χώρα μας.
    Ο Νταγιάν ήταν εδώ για όλη την προεργασία της ανατροπής του Δικτάτορα, η κόρη του μάλιστα σήμερα έχει ρόλο και όχι μόνο σε μεγάλο κανάλι μας.
    Ο στόχος πέτυχε και η πανούκλα του Ιωαννίδη καταρράκωσε και την αποστρατικοποιημένη από την χολέρα Κύπρο μας, αμέσως όπως με τον Μακάριο μόλις πείρε το Νόμπελ του Μάγου ο Κίσινγκερ. μετά την πτώση του Αλιέντε στην Χιλή.
    Η δικτατορίες ως εγκεφαλικές παράνοιες δεν έχουν ούτε θέλουν ούτε μπορούν να έχουν επικοινωνία με τίποτα από τα υπόλοιπα μέλη του σώματός τους βάση της πειθούς δηλαδή πειθαρχίας, για αυτό η σύγχυση πειθαρχίας με πειθαναγκασμό είναι χαράς ευαγγέλιο των απανταχού ανόητων.
    Ο αγώνας του Πολυτεχνείου είναι πολιτειακά θεραπευτικά ιερός όπως και σήμερα κατά της επιβολής επικίνδυνων εμβολίων.
    Η λέξη προτεκτοράτο είναι ή μπορεί να είναι άγνωστη σε ένα δημοσιογράφο, ή μας περνά όλους σε αυτό τον τόπο για τόσο αφελείς, ο Ριχάρδος ο της CIA λεοντόκαρδος;


    ΕΦΗΒΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φιλε ΕΦΗΒΕ,επειδη εγω ειμαι μεγαλος και μπορει να μην θυμαμαι τα γεγονοτα και γενικα ολη αυτην την περιοδο,θα σε παρακαλουσα να μου λυσεις την απορια.Πως ειναι δυνατον ο Παπαδοπουλος που ηταν πειθηνιο υποχειριο της ΣΙΑ,να αντιστεκοταν στα σχεδια Αμερικης-Ισραηλ για τον κρισιμοτατο γι'αυτους πολεμο των 6 ημερων.Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εντάξει ο Richard Sommers μπορεί να γράφει ότι θέλει,όπως όλοι μας άλλωστε, αλλά δεν μας πληροφορεί που ήταν ο ίδιος όταν το πολυτεχνείο "έπαιζε";;; Που έβοσκε το σαρκίο του ο τιμητής;;;Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το πάθος της εξουσίας ιδίως των δικτατόρων είναι αυταπόδεικτο για αυτό και κάνει μεγάλα έως τεράστια πάντα γνωστά ιστορικά λάθη.
    Η επιστήμη στο να φανεί το θύμα θύτης είναι το μεγαλύτερο χόμπι των μυστικών υπηρεσιών που ξέρουν να ποδηγετούν, ιδίως όπως τώρα σε ακρότατο βαθμό με τα γνωστά ΜΜΕ. Ευτυχώς σε ένα βαθμό το διαδίκτυο αντέχει και σε ευχαριστώ για την ανάγκη της διευκρίνησης από αυτό το πραγματικά ελεύθερο βήμα.
    Πάντως η αποστρατικοποίηση με την αποχώρηση της μεραρχίας μας από την Κύπρο, όπως έχω αρκετά δεικτικά αναφέρει ελάχιστα δείχνει να είναι ένα στρατηγικό μόνο λάθος.
    Είναι νομοτέλεια η όποια κακία με λίγο ψάξιμο να εξηγηθεί ως βλακεία, και η νεολαία κάθε εποχής έχει αυτά τα χαρακτηριστικά της αναλλοίωτης ακόμα νοημοσύνης και της αγνότητας των προθέσεων που γράφουν πάντα ιστορία, έστω και με μεγάλο καμιά φορά κόστος.
    Η διακωμώδηση της χώρας μας είναι το μεγαλύτερο κακό που δίδαξε δημοκρατίες και όχι δικτατορίες την ανθρωπότητα. Για αυτό να την προσέχουμε την ΜΕΓΑΛΗ Ελλαδίτσα μας.

    ΕΦΗΒΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. O Παπαδόπουλος δούλευε για τους άγγλους νταβατζήδες, και τον έριξε ο Ιωαννίδης για λογαριασμό του μανχάταν. Οι αριστεροί που παρασιτούν, προσπαθούν με ψέματα να ξεχάσει ο λαός τις προδοσίες τους το 1920, το 1944-5, 1967, 1973-σήμερα ...
    Αλλά ΟΛΑ τα παράσιτα πεθαίνουν από αλαζονεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.