20/11/09

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ

Ο Τούρκος πρέσβης της Αθήνας έρχεται αύριο στην Κομοτηνή.Θα έχει συναντήσεις με τις ελληνικές αρχές και στελέχη της μειονότητας.Στα γραφεία του «Χ» ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής στα πλαίσια εθιμοτυπικής επίσκεψης στα τοπικά ΜΜΕ

Την δεύτερη εθιμοτυπική επίσκεψή του ξεκινώντας από τις ημερήσιες εφημερίδες της Κομοτηνής πραγματοποίησε χθες ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην πόλη μας, Μουσταφά Σαρνίτς, που επισκέφθηκε τα γραφεία του «Χ» σε ώρα αιχμής της έκδοσης, συνοδευόμενος μόνο από τον μεταφραστή του Σερδάρ Καράπατσα.

Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη από την προηγούμενη εβδομάδα και συνδυάστηκε με την είδηση της άφιξης αύριο στην Κομοτηνή του Τούρκου πρέσβη από την Αθήνα Χ. Γκογκίς, ο οποίος είχε μεταφέρει πριν 15 μέρες στον κ. Παπανδρέου την επιστολή του Τούρκου πρωθυπουργού που την επέδωσε στον αν. ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα όπου καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια τα θέματα που η Άγκυρα προτείνει μια διαδικασία επίλυσης των διαφορών εγείροντας σε όλα αξιώσεις.

Η τούρκικη διπλωματία «πάτησε» πάνω στην καλή διάθεση του πρωθυπουργού της Ελλάδας για να θέσει πάλι στο τραπέζι το σύνολο των διεκδικήσεών της σε βάρος της Ελλάδας. Ενώ όπως είχε γραφεί κατά κόρο παραλαμβάνοντας την επιστολή Ερντογάν, ο Γ. Παπανδρέου είναι αντιμέτωπος, πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο επιθυμούσε, με το δίλημμα: Θα αποδεχτεί τον κίνδυνο μιας συζήτησης (και) επί κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας ή θα απορρίψει τις προτάσεις για την ελληνοτουρκική προσέγγιση που διατυπώνει στην επιστολή του ο Τούρκος πρωθυπουργός. Το πρόγραμμα του κ. Γκογκίς δεν έγινε ακόμη γνωστό και αναμένεται να κοινοποιηθεί στις ελληνικές αρχές από στιγμή σε στιγμή.

Πάντως στο τουρκικό προξενείο διαβάζουν σε καθημερινή βάση το «Χ»
Όπως ανέφερε η αρχισυντάκτριά του «Χ» Μ. Μαρτίδου κρατά μια υπεύθυνη στάση στα τοπικά κι εθνικά θέματα. «Μας ενόχλησε η επιστολή του ψευτομουφτή του κ. Μετέ που θα καλέσει διπλωμάτες ξένων χωρών νάρθουν στην Θράκη να δουν την καταπίεση που υπάρχει, αναλαμβάνουμε πραγματικά κι εμείς την φιλοξενία όλων αυτών των διπλωματών για να τους δείξουμε την ειρηνική συνύπαρξη καθώς η περιοχή δεν έχει να κρύψει απολύτως τίποτα. Να μιλήσουν με όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, να δουν την συμβίωση μέσα από την καθημερινότητα, την θρησκευτική, εκπαιδευτική ελευθερία, και μάλιστα όχι σ’ ένα αποστειρωμένο περιβάλλον όπως είχε γίνει με την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη κ. Μπερνς, αλλά όσο πιο αθόρυβα και διακριτικά για να αποτυπώσουν με την αυθεντική ματιά τους τα πράγματα». Ο κ. Σαρνίτς είπε ότι καθυστέρησε να δει από κοντά τα ΜΜΕ της Κομοτηνής και το κάνει τώρα αν και προσπαθεί να παρακολουθεί όλα τα τεκταινόμενα. Σχολίασε την εκπομπή του δημοσιογράφου του «Χ»Δήμου Μπακιρτζάκη, την παρουσία στα περισσότερα ρεπορτάζ της Δήμητρας Συμεωνίδου, την αρθρογραφία της εφημερίδας, ενώ σημείωσε ότι ενδιαφέρεται για πρακτικά θέματα επιχειρηματικών συνεργασιών και πολιτιστικών ανταλλαγών που τώρα γίνονται πράξη στο προξενείο, παράλληλα με τα τρέχοντας θέματα.

«Το είχα πει και τις πρώτες μέρες που ήρθα στην περιοχή, όποτε είχα έρθει, σ’ όλες τις επισκέψεις, στους επίσημους φορείς και τις συναντήσεις που είχαμε, είπα ποια ήταν η αποστολή μας στην περιοχή, σαφέστατα το είχα πει ότι θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, της Τουρκίας και την Ελλάδας, επιδιώκουμε να έρθουν Τούρκοι επιχειρηματίες και να γίνει μια επιχειρηματική συναλλαγή στην περιοχή, να κάνουμε κοινές επενδύσεις, να συμβάλουμε στην πολιτιστική συνεργασία, να διοργανώνουμε κονσέρτα, συναυλίες, εκθέσεις, μπορείτε να διαπιστώσετε και εσείς ότι έχουμε κάνει αρκετές τέτοιες εκδηλώσεις και συνεχίζουμε με στόχο και την τουριστική συνεργασία. Όπως γνωρίζετε οι νομοί Καβάλας και Δράμας συγκαταλέγονται στην περιοχή, είχαμε κάνει μια πρόταση στον νομάρχη Καβάλας, στο Τoursap στην Τουρκία που είναι η Ένωση τουριστικών πρακτορείων και γραφείων και θέλαμε να διοργανώσουμε ένα workshop στην Καβάλα όμως δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν μπορέσαμε να πάρουμε κάποια απάντηση, για παράδειγμα αυτό θα ήταν σημαντικό στην προώθηση του τουρισμού. Η Ελλάδα είναι μια χώρα πολύ πετυχημένη ειδικά στον τουριστικό τομέα και εμείς δίνουμε μεγάλη σημασία στον τουρισμό, και οι δύο φορείς των δύο χωρών μπορούν να συνεργαστούν και αυτό θα ωφελήσει τα μέγιστα στην περιοχή.

Ήταν η πρόσφατη επίσκεψη του επιμελητηρίου της Κεσάνης, αλλά θα θέλαμε να δούμε πιο ουσιαστικά βήματα σε αυτά που λέει ο κύριος πρόξενος
-Όπως πολύ σωστά αναφέρατε και εσείς, είχαν έρθει οι επιχειρηματίες από την Κεσάνη και έγινε μια συνάντηση εδώ στο εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο, για παράδειγμα υπάρχει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που είναι πολύ σημαντικό, γιατί να μην μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, ειδικά για τις μεταφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, σκέφτομαι, δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε κατάλληλα το λιμάνι αυτό σε όλα τα θέματα; Έχουμε κάνει και κάποιες εργασίες, συναντηθήκαμε με κάποιους φορείς, όπως ο U.N.D. που είναι διεθνείς μεταφορές της Τουρκίας, αν μπορούμε να επωφεληθούμε από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και από άλλα λιμάνια στην διακίνηση των μεγάλων φορτηγών κι επίσης είναι πολύ σημαντική η Εγνατία οδός, σκεφτόμαστε ότι ίσως η ναυτιλιακή οδός μπορεί να ελαττώσει λίγο τον φόρτο που έχει φορτωθεί στην Εγνατία, δεν εννοούμε μόνο την Κωνσταντινούπολη, μπορούμε να δουλέψουμε και με τα λιμάνια της Ισμίρ και της Μυρσίνης, και να συνεργαστούμε με τα λιμάνια της περιοχής σας και πιστεύω ότι αυτά τα project σίγουρα θα ωφελήσουν την ανάπτυξη της περιοχής».

Στην συνάντηση δεν τέθηκαν άλλα ζητήματα υπήρξε ενδιαφέρον για την λειτουργία του τοπικού Τύπου ελληνόφωνου και τουρκόφωνου, την θεματογραφία του την δυνατότητα συνεργασίας με τουρκικές εφημερίδες της Αν. Θράκης, ενώ αναφορά έγινε και στα πρόσφατα τηλεοπτικά αφιερώματα στην Θράκη, την λαθρομετανάστευση και τις επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων και διπλωματών.
ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΝΟΤΗΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.