18/11/09

Η Τουρκία προκαλεί εκ νέου με το Καστελόριζο

Στην αμφισβήτηση της ελληνικής αρμοδιότητας στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου επανήλθε χθες η Τουρκία με ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε για δέσμευση περιοχής για τη διεξαγωγή άσκησης, στην οποία περιλαμβάνεται και τμήμα που εμπίπτει στα όρια του FIR Αθηνών. Η ΝΟΤΑΜ εκδόθηκε για την αεροναυτική άσκηση «Θάλασσα Φιλίας 2009», που γίνεται με τη συμμετοχή τουρκικών και αιγυπτιακών δυνάμεων.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας απάντησε με δική της ΝΟΤΑΜ, στην οποία ενημερώνει ότι τμήμα της περιοχής που δεσμεύθηκε βρίσκεται εντός των ορίων του FIR Αθηνών και, ως εκ τούτου, είναι ελληνική αρμοδιότητα η δέσμευσή της και θα πρέπει να αγνοηθεί η τουρκική ειδοποίηση. Η ανταλλαγή ΝΟΤΑΜ συνεχίσθηκε, με την Τουρκία να επανέρχεται και να δηλώνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών για τα όρια του FIR στην εν λόγω περιοχή. Η Αθήνα αναμένεται να απαντήσει εκ νέου σήμερα.

Η αρχική ΝΟΤΑΜ αφορά δέσμευση της περιοχής για αύριο, Πέμπτη. Τα τουρκικά και αιγυπτιακά πλοία που συμμετέχουν στην άσκηση βρίσκονται από προχθές, ημερομηνία έναρξης, ελλιμενισμένα στον Κόλπο του Ακσάζ και προβλέπεται έξοδός τους στη θάλασσα για άσκηση με πραγματικά πυρά αύριο. Εκεί θα φανεί στην πράξη εάν όντως η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη να τραβήξει στα άκρα την προκλητικότητα, με τα σκάφη να παραβιάζουν την περιοχή ελληνικής ευθύνης ή εάν η ΝΟΤΑΜ αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα ανάλογων ενεργειών της Αγκυρας, που χρησιμοποιεί το σύστημα προειδοποίησης για να δημοσιοποιεί τις αξιώσεις της.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η τακτική παρενόχλησης των αεροσκαφών που συμμετέχουν στη δύναμη FRONTEX για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Ετσι, χθες, στις 4.41 π.μ. εσθονικό αεροσκάφος, που περιπολούσε βορείως του Φαρμακονησίου, δέχθηκε προειδοποίηση από το τουρκικό ραντάρ στην περιοχή Ντάτσα, με την οποία καλείτο να εγκαταλείψει την περιοχή, διότι είχε εισέλθει σε τουρκικό εναέριο χώρο. Το αεροσκάφος, που είχε απογειωθεί από την Κω στις 4.24 π.μ., ολοκλήρωσε την αποστολή του σύμφωνα με το πρόγραμμα και επέστρεψε στην Κω στις 9.18 π.μ.

Παράλληλα, συνεχίστηκε η τουρκική δραστηριότητα με παραβάσεις και παραβιάσεις του FIR Αθηνών. Δύο σχηματισμοί, αποτελούμενοι από 16 αεροσκάφη, προέβησαν σε 2 παραβάσεις και 7 παραβιάσεις. Εξι εκ των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών ήταν οπλισμένα κατά την είσοδό τους σε περιοχές του βορείου και κεντρικού Αιγαίου. Οι σχηματισμοί αναχαιτίσθηκαν από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

3 σχόλια:

  1. Οταν τα λόγια δεν εκλαμβάνονται σωστά τα έργα τα επιβεβαιώνουν.
    Η ανταλλαγή χαρτιών έχει αρχή και τέλος.
    Νομίζω ότι το τέλος απλά πρέπει να δωθεί πριν ξημερώσει νεά αυγή στο Αιγαίο.
    Δεν θέλω να πεθάνω , φοβάμαι τον θάνατο αλλά τον φοβάμαι λιγότερο από το μέλλον που πρέπει να ζήσουν τα παιδιά μου σε μια χώρα στην οποία θα έχουν λόγο για το τίποτα θα κυβερνόνται από γύπες και θα μιλάνε για ελευθερία σιωπηλά σαν να φοβούνται την ζωή.

    Οταν αυτοί που μας κυβερνανε τιμήσουν το ρόλο τους το φύλο τους και τα παντελόνια που φοράνε γιατί πολλοί απο αυτούς λυπάμαι που θα το πω αλλα τιμής ένεκεν τα φοράνε και όχι επειδή τα αξίζουν ίσως αφήσουν και κανένα στρατιωτικό να πάρει καμία σωστή απόφαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. **ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
    Ασκηση μαζί με τους Αιγύπτιους νότια της Ρόδου

    Προσπάθεια διεθνοποίησης των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο επιχειρεί για μία ακόμα φορά η Τουρκία, με αφορμή κοινή άσκηση εκπαίδευσης των τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων με τις δυνάμεις της Αιγύπτου.

    Το τουρκικό πεντάγωνο εξέδωσε ΝΟΤΑΜ (ειδοποίηση για ασκήσεις) σε περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου, μέρος της οποίας είναι εντός του ελληνικού χώρου ευθύνης (FIR Αθηνών). Η τουρκική υπηρεσία, ως όφειλε, εξέδωσε διεθνή προειδοποίηση για την περιοχή όπου θα πραγματοποιηθεί η άσκηση. Η Ελλάδα ενημέρωσε την αρμόδια τουρκική υπηρεσία ότι μέρος της περιοχής είναι εντός του ελληνικού FIR και από την πλευρά της η Τουρκία ανταπάντησε ότι δεν είναι ελληνικός χώρος ευθύνης, αλλά τουρκικός χώρος ευθύνης. Κατόπιν αυτού, σύμφωνα με τους αξιωματικούς του ΓΕΕΘΑ, αν στην περιοχή αυτή πετάξουν τουρκικά αεροσκάφη, θα αναγνωριστούν και θα αναχαιτιστούν, ενώ ελληνικό πλοίο θα βρίσκεται στην περιοχή για να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα. Ως προς την παρουσία του τουρκικού ναυτικού, δεν υπάρχει θέμα, καθώς η περιοχή ασκήσεων δεν είναι εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί για 24 ώρες και έχει την ονομασία «Θαλάσσια φιλία».
    Γ.Τσ.
    Ελευθεροτυπια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άσχετη ερώτηση: Ο sub δεν συμμετέχει πια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.