24/11/09

Τριβές στο ΠαΣοΚ για τους γραμματείς

Εκπληξη από τον διορισμό του κ. Γ. Ζορμπά σε νευραλγική θέση.Συνεχίζεται η εσωκομματική γκρίνια και η δυσλειτουργία σε πολλά κρίσιμα πεδία της διακυβέρνησης, όπως αποκαλύπτεται με διάφορες αφορμές. Πλέον πρόσφατο παράδειγμα, η νέα «δόση» διορισμών σε θέσεις γενικών γραμματέων, η οποία προκαλεί και πάλι αντιδράσεις για συγκεκριμένα πρόσωπα.

Την ίδια στιγμή, έντονη ήταν η έκπληξη πολλών, εντός και εκτός κυβέρνησης, την οποία προκάλεσε η τοποθέτηση του επίτιμου αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Ζορμπά στη θέση του προέδρου της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη συγκρότηση Ενιαίου Σώματος Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Η αντίδραση από πολλά στελέχη του κομματικού περιβάλλοντος γίνεται ακόμη εντονότερη λόγω της έντονης φημολογίας η οποία φέρει τον κ. Ζορμπά να καταλαμβάνει και τη θέση του αντίστοιχου γενικού γραμματέα στο υπουργείο Εσωτερικών, θέση για τη δημιουργία της οποίας θα εργαστεί στο στάδιο της προετοιμασίας. Οι αντιδράσεις οφείλονται στο γεγονός ότι ο κ. Ζορμπάς ήταν μεταξύ των προσωπικών επιλογών του κ. Καραμανλή για τη θέση του γραμματέα Εξοπλισμών και πρωτοστάτησε στη διερεύνηση υποθέσεων που είχαν χαρακτηριστεί σκάνδαλα των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ. Την ίδια στιγμή, όμως, κάποιοι στην Ιπποκράτους στηρίζουν την επιλογή του κ. Ζορμπά, τον οποίον θεωρούν έντιμο και αδιάφθορο.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι εκδηλώνεται με κάθε ευκαιρία ο εσωκομματικός αναβρασμός και η αντίδραση για τον αποκλεισμό κομματικών στελεχών του ΠαΣοΚ από θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Το τελευταίο κύμα αντίδρασης καταγράφηκε σε κομματική συγκέντρωση η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Σ. Ξυνίδη την προηγούμενη Πέμπτη στα Καμένα Βούρλα, με τη συμμετοχή στελεχών της Στερεάς Ελλάδας. Ο κ. Ξυνίδης έγινε εκ νέου αποδέκτης έντονων αντιδράσεων για τη στάση της κυβέρνησης έναντι κομματικών στελεχών και την «ποινικοποίηση» της κομματικής ιδιότητας. Το θέμα αναμένεται ότι θα απασχολήσει την πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανώς εντός της εβδομάδας.

O προβληματισμός στους κόλπους της κυβέρνησης για τη συνεχιζόμενη αργοπορία στη διαδικασία τοποθέτησης γενικών γραμματέων εκδηλώνεται κατά βάση σε παρασκηνιακό επίπεδο και σε συγκεκριμένα υπουργεία. Μεταξύ αυτών, το υπουργείο Παιδείας, όπου μετά και τις προχθεσινές ανακοινώσεις η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη σχεδόν καθολική στελέχωση των πέντε γραμματειών με πρόσωπα της επιλογής της, ενώ συνεχίζεται από πλευράς υφυπουργού κ. Ι. Πανάρετου η τακτική της αυτόνομης παρέμβασης μέσω του blog του για θέματα του υπουργείου. Προχθές ανακοινώθηκε- με καθυστέρηση εβδομάδων- η τοποθέτηση του κ. Αχ. Μητσού στη θέση του γενικού γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας, καθώς και των κυρίων Β. Κουλαϊδή στη Γενική Γραμματεία υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Β. Παπάζογλου στην Ειδική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Αντιδράσεις εκφράστηκαν και για την τοποθέτηση της κυρίας Λίνας Μενδώνη στη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Πολιτισμού, επειδή με την επιλογή αυτή αγνοήθηκε η προεκλογική δέσμευση του κ. Γ. Παπανδρέου ότι κανείς δεν πρόκειται να τοποθετηθεί σε θέση την οποία κατείχε στο παρελθόν. Η κυρία Μενδώνη είχε διατελέσει γενική γραμματέας και επί υπουργίας κ. Ευ. Βενιζέλου στο ίδιο υπουργείο. Οταν ρωτήθηκε χθες σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας και είπε ότι συνεκτιμήθηκαν «μέσα από διαφάνεια και αξιοκρατίατα ουσιαστικά προσόντα, η πολιτική εμπειρία και η κοινωνική προσφορά».

Απορία εξάλλου προξένησε η τοποθέτηση του κ. Π. Μπιτσαξή, πολιτικού επιστήμονα και δικηγόρου, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όπου ανέλαβε μια θέση για την οποία δεν έχει, επισήμως τουλάχιστον, καμία σχετική εμπειρία και προϋπηρεσία.


Στην πρίζα του βιογραφικού

Η κυβέρνηση δεν θα δώσει λογαριασμό για τους γενικούς γραμματείς που επέλεξε ούτε για όσους θα διορίσει τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για πολιτικές θέσεις και η ελευθερία επιλογής είναι δεδομένη. Μπορούμε να κρίνουμε τα πρόσωπα βάσει βιογραφικού, με υποθετικές ψυχαναλύσεις, να αναζητήσουμε τις δημόσιες σχέσεις, να αξιολογήσουμε την εμπειρία του καθενός. Εν τούτοις θα πρέπει να αποδεχτούμε τη λογική της αδιαφανούς πρόκρισης. Ο γραμματέας ενός υπουργείου δεν είναι διαχειριστής πολυκατοικίας για να μοιράζει τα κοινόχρηστα. Δεν είναι αναβαθμισμένος διευθυντής προσωπικού ούτε προσωπικός βοηθός υψηλών προσώπων. Είναι λίγο από όλα αυτά. Κατέχει μια θέση ευθύνης, που υλοποιεί ένα κυβερνητικό πρόγραμμα. Το επιθυμητό είναι να ταιριάζουν τα χνότα του με του υπουργού. Ετσι γίνεται καλύτερα η δουλειά. Οι προστριβές, οι διχογνωμίες, οι συγκρούσεις φέρνουν καθυστερήσεις. Αυτό το γνωρίζουν όλοι (ή μήπως όχι;).

Ο κ. Χάρης Παμπούκης είχε αναλάβει το θεάρεστο έργο να δημιουργήσει ελπίδες στον απλό κόσμο. Λέγοντας «απλό», εννοούμε εκείνον που δεν κάνει παρέα με πολιτευτές, δεν είναι απαραιτήτως απόφοιτος ακριβού σχολείου ούτε πέρασε τα νιάτα του πουλώντας κουπόνια για το κόμμα. Κόσμο με καλές σπουδές, με γερό βιογραφικό, πιθανότατα ήδη σε θέση ευθύνης. Αυτό το ηλεκτρονικό κάλεσμα- «στείλε κι εσύ το βιογραφικό σου στο Μαξίμου, μπορείς»- προσώρας ακούστηκε να αλλάζει όλη τη νοοτροπία. Τέρμα οι ουρημένες ποδιές, τέρμα τα σόγια, τέρμα τα παρακάλια, τέρμα οι σκέψεις για μετανάστευση. Η νέα διακυβέρνηση φάνηκε να δίνει ευκαιρίες σε όλους τους άριστους. Ο απλός κόσμος το πίστεψε. Είχε φανεί τόσο απλό: ένα κλικ και η αίτηση προσγειώνεται στο κέντρο των αποφάσεων, χωρίς μεσολαβητές. Περίμενε άραγε ο κ. Παμπούκης τόσο μεγάλη συμμετοχή;

Για τους παρατηρητές, ξεπέρασε κάθε υπολογισμό. Πού βρέθηκαν 22.000 μυαλωμένοι, μεταπτυχιούχοι, διατεθειμένοι να αναλάβουν καθήκοντα; Και όμως υπήρχαν και κυκλοφορούσαν ανέλπιδες. Ο κ. Παμπούκης τούς κούρδισε.

Την Κυριακή ανακοινώθηκαν 14 ονόματα ακόμη. Ενας δήμαρχος, ένας πρώην συνεργάτης του Πρωθυπουργού, δύο πρώην γενικοί γραμματείς, δύο κοντινοί συνεργάτες κορυφαίων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, ένα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ, ένας παρά τρίχα πρόεδρος του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου.

Εχουν ανακοινωθεί σχεδόν οι μισοί γενικοί γραμματείς και είδαμε πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές, τομεάρχες του ΠαΣοΚ, υποψηφίους του κόμματος σε συνδικαλιστικά όργανα, στην Ευρωβουλή, στα δεκαπενταμελή των σχολείων. Ατομα με δηλωμένη κομματική ταυτότητα, όχι απλώς σοσιαλιστές, όχι απλώς υποψιασμένους, ενεργούς πολίτες. Δεν θα μιλήσουμε για τις φημολογίες που σέρνονται, για παρέες και ομοτράπεζους. Αρκούν οι δεδηλωμένοι πράσινοι για να έχουμε εικόνα. Από τους μισούς λοιπόν, οι περισσότεροι δεν συγκαταλέγονται στον απλό κόσμο που έστειλε βιογραφικό με την τρελή ελπίδα να κάνει κάτι στη ζωή του με αξιοκρατία.

Η αξιοσύνη των επιλεγμένων προσώπων δεν αμφισβητείται. Δεν έχει γραφτεί κακή κουβέντα για όλα αυτά τα στελέχη, τα πιθανώς συμπαθή και με σεντόνια βιογραφικού.

Το πρόβλημα είναι ότι προέρχονται από την καρδιά του πασοκικού συστήματος. Θα λέγαμε «καλά κάνουν», αυτό είναι το λογικό και το σωστό. Το ΠαΣοΚ κέρδισε, οι πασόκοι διοικούν, σε όλες τις πολιτικές θέσεις. Η ένσταση: Γιατί να μπει στην πρίζα όλο αυτό το πλήθος που τώρα βλέπει όνειρα ματαιωμένα με τον χειρότερο τρόπο; Γιατί να δημιουργηθεί ελπίδα εκεί όπου δεν υπάρχει;

Καλλιεργείται ένα είδος πολιτικής κακεντρέχειας και η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη.

Κατ΄ αρχάς κάλεσε τον απλό κόσμο και στη συνέχεια είπε ότι θα αξιολογήσει όλες τις υποψηφιότητες. Δεν είπε ότι υπάρχει στις αιτήσεις υποσημείωση, ένας μικρούλης πράσινος ήλιος, σαν αστερίσκος.

Ας μην προτρέχουμε. Εχουν ανακοινωθεί σχεδόν οι μισοί. Υπάρχει ακόμη ελπίδα να γίνει το γενναίο βήμα. Να επιλεγούν άτομα τόσο μακριά από την εξουσία που θα πρέπει να ξεχυθούν οι μυστικές υπηρεσίες για να μαζέψουν πληροφορίες για το ποιόν και το παρελθόν τους. Η επιλογή «απλού κόσμου» είναι πολιτικό λάθος, αλλά εν προκειμένω θα καταθέσει δείγμα συνέπειας.
ΒΗΜΑ

3 σχόλια:

  1. O κύριος Ζορμπάς μπορεί να προσφέρει αν τα πορίσματά του δεν ξεχνιούνται στα συρτάρια των αρμοδίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτέλους,
    να και μια σωστή κίνηση της κυβέρνησης γαι την ΔΙΑΦΘΟΡΑ στην Δημόσια Διοίκηση. Ο Ζορμπάς είναι αξιόλογος- άφθαρτος- γνώστης των πραγμάτων απο τη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος.
    Ας ελπίσουμε επιτέλους να μπορέσει να βάλει σε μια τάξη τα ασυμάζευτα.
    Η μεγαλύτερη ρεμούλα στο κράτος γίνεται εκεί. Και μιλάμε είναι πολλά τα λεφτά Άρη.

    Είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κίνηση εντυπωσιασμού, ή αλλάζει κάτι ; Τα πράγματα θα δείξουν σύνταμα, όπως και οι αρμοδιότητες αν είναι ουσιώδεις.

    Β.Γ.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.