15/11/09

Οι ελληνοαμερικανικές συνομιλίες

Με σκοπό την αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Αθήνας- Ουάσιγκτον διεξάγονται αύριο οι ελληνοαμερικανικές αμυντικές συνομιλίες (στο πλαίσιο της Υψηλόβαθμης Συμβουλευτικής Επιτροπής- ΗLCC).

Από ελληνικής πλευράς, επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης, ενώ εκ μέρους των ΗΠΑ θα δώσουν το «παρών» ο Αλεξάντερ Βέρσμπαου, βοηθός υπουργός Αμυνας για θέματα διεθνούς ασφαλείας και ο Τζέιμς Τάουνσεντ, βοηθός υπουργός Αμυνας για θέματα Ευρώπης και ΝΑΤΟ.

Οι συζητήσεις θα είναι διαρθρωμένες σε τρία επίπεδα. Θα υπάρξει κατ΄ αρχήν ευρεία σύσκεψη και στη συνέχεια θα συναντηθούν οι υπουργοί των δύο χωρών με περιορισμένο αριθμό επιτελών. Σε αυτή τη συνάντηση θα συζητηθεί ευρύ φάσμα ζητημάτων (Βαλκάνια, ενεργειακή ασφάλεια κ.ά.). Θα συνεδριάσουν επίσης δύο ομάδες εργασίας για πολιτικοστρατιωτικά ζητήματα και για γενικότερα αμυντικά θέματα (στην οποία θα συζητηθούν και τα εξοπλιστικά προγράμματα). Σε δηλώσεις του προς «Το Βήμα» ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης επεσήμανε ότι «με τις συνομιλίες αυτές θέλουμε να δώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ». Η ελληνική πλευρά αναμένεται να επισημάνει την τουρκική παραβατική δραστηριότητα στο Αιγαίο (υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον ήθελε να συζητήσει εις βάθος αυτά τα θέματα στις συνομιλίες, κάτι που δεν έγινε τελικά δεκτό), τη σημασία της ναυτικής βάσης της Σούδας, ενώ θα συζητηθούν εκτενώς και νατοϊκά ζητήματα (όπως το Αφγανιστάν και το νέο στρατηγικό δόγμα της συμμαχίας).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα θα θέσει επί τάπητος και το θέμα της νέας στρατιωτικής δομής του ΝΑΤΟ (που προβλέπει και την ανάληψη της διοίκησης του CΑΟC της Λάρισας από τούρκο αξιωματικό, έστω και εκ περιτροπής) με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη εκπροσώπηση της χώρας μας σε κρίσιμες επιτελικές θέσεις.


1 σχόλιο:

  1. To ανεκδοτο με τις εργατριες του Παπαστρατου το ξερει ο κος εκπροσωπος;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.