17/11/09

Συστάσεις για απευθείας διάλογο με Τουρκία

Την ανησυχία των ΗΠΑ για τις «εντάσεις» που δημιουργούνται στο Αιγαίο, εξέφρασε ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Αμυνας Αλεξάντερ Βερσμπόου, μετά τις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα χθες, δηλώνοντας ότι πρέπει να λυθούν με απευθείας διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας, το συντομότερο δυνατόν.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος σε συνέντευξη του σε Ελληνες δημοσιογράφους, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει τη διπλωματική λύση για θέματα που «προκαλούν ένταση όπως οι υπερπτήσεις» και έκανε λόγο για «επικίνδυνες καταστάσεις, αποσταθεροποιητικές για την περιοχή».

Ο κ. Βερσμπόου εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρωτοβουλίες, όπως αυτή του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρεου να επισκεφθεί την Τουρκία αμέσως μετά την εκλογή του, αλλά και οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για «μηδενικά προβλήματα» με τους γείτονες προσφέρουν την «ευκαιρία για να λυθούν τα θέματα αυτά με διπλωματικό τρόπο».

Πρόσθεσε ακόμη ότι η χώρα του πιέζει την Αγκυρα να κατανοήσει ότι είναι σημαντικό οι στρατιωτικοί των δυο πλευρών να αποφεύγουν προκλητικές κινήσεις που οδηγούν σε ένταση.

Σε ό,τι αφορά στο γνωστό πρόβλημα με τα εμπόδια που ορθώνονται στην πραγματοποίηση νατοϊκών ασκήσεων στο Αιγαίο, ο Αμερικανός υπουργός απάντησε ότι είναι θέμα του ΝΑΤΟ, αλλα η Συμμαχία «πρέπει να μπορεί να οργανώνει ασκήσεις σε όλη την επικράτεια των κρατών μελών...».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο νέο αμερικανικό σχέδιο Αντιπυραυλικής Αμυνας, τονίζοντας ότι θα είναι «πιο φιλική στο ΝΑΤΟ» και ότι θα προβλέπεται η συνεργασία κατ αρχήν με το ΝΑΤΟ και κατόπιν και με τη Ρωσία.

Αν και είναι ακόμη αρκετά ασαφή τα αμερικανικά σχέδια, η πρώτη φάση προβλέπει την εγκατάσταση του συστήματος της αντιπυραυλικής άμυνας σε αμερικανικά πλοία τα οποία θα πλέουν και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, επομένως και στο Αιγαίο και στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, όπως είπε ο κ. Βερσμπόου. Ακόμη, όμως, δεν έχει συζητηθεί το «νομικό πλαίσιο» εντός του οποίου θα κινούνται τα αμερικανικά πλοία στα διεθνή και πιθανόν στα εθνικά χωρικά ύδατα.

Η αμερικανική πλευρά εκφράζει την ελπίδα ότι σύντομα θα βρεθεί λύση στην αντικατάσταση του πετρελαϊκού αγωγού στη βάση της Σούδας, για λόγους περιβαλλοντικούς όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, αν και είναι σαφές ότι η αντικατάστασή του θα επιτρέψει τον ανεφοδιασμό περισσότερων και πιθανόν μεγαλύτερων σκαφών, προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερη στρατηγική σημασία στη βάση της Σούδας.

Σε ό,τι αφορά στο Αφγανιστάν πάντως ο Αμερικανός υπουργός φάνηκε να δείχνει κατανόηση στην ελληνική θέση που προκρίνει την παροχή κυρίως πολιτικής βοηθείας (εκπαίδευση Αφγανών αστυνομικών, πολιτικούς μηχανικούς από τη δύναμη του Αφγανιστάν, ή ακόμη και τη συμβολή στην ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ) καθώς, όπως είπε, περισσότερες ελληνικές δυνάμεις εμπλέκονται σε αποστολές στα Βαλκάνια.

Σε ό,τι αφορά στα Βαλκάνια, επεσήμανε τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρόταση του Γ. Παπανδρέου για ολοκλήρωση της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των χωρών της περιοχής μέχρι το 2014.

Τέλος για το θέμα των Σκοπίων ο κ. Βερσμπόου δήλωσε ότι θα μεταφέρει και στη σκοπιανή κυβέρνηση την ανάγκη να βρεθεί λύση αμοιβαία αποδεκτή στο θέμα του ονόματος, στη βάση της πρότασης Νίμιτς που είναι στο τραπέζι, ώστε να ξεμπλοκαριστεί η ευρωατλαντικη ολοκλήρωσή τους.

Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ
EΘΝΟΣ

4 σχόλια:

  1. Η αναγκαιότητα αναβαθμίσεως της αεροναυτικής βάσεως της Σούδας είναι εκ των ών ούκ άνευ. Για τα λοιπά διαλαμβανόμενα στο παρόν άρθρο πιστεύω ότι η χώρα μας πρέπει να ακολουθεί πιστά το δόγμα της "συγκρουσιακής συνύπαρξης" με την Τουρκία, όπως εύστοχα ανέπτυξε διακεκριμένος διπλωμάτης μας.
    ΣΙΑΤΙΣΤΙΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οἱ ἀμερικανοὶ λύση θέλουν στὴν περιοχή, τίποτε ἄλλο καὶ καλὰ κάνουν.
    Θὰ τὸ λέω συνεχῶς, μᾶς νοιάζει ἐμᾶς ὡς ἔθνος τί γίνεται στὸ Θιβέτ καὶ σὲ ἄλλα τέτοια μέρη; Ὄχι. Τὸ ἴδιο καὶ οἱ φίλοι μας οἱ ἀμερικανοὶ γιὰ ἐδῶ.
    Ἐμεῖς πρέπει νὰ ὑπερασπισθοῦμε τὸ μέλλον τῶν παιδιῶν μας καὶ τοῦ τόπου μας. Ἀρκετὲς καταστροφὲς πάθαμε ὡς ἔθνος, οἱ ἀμερικανοὶ δὲν ἐνδιαφέρονται γιὰ τίποτε ἀπὸ αὐτά, παρὰ μόνο γιὰ τὸ κράτος τους, ποὺ δὲν εἶναι σημειωτέον ἐθνικό.
    Σημειωτέον ὅτι καὶ τὰ πανεπιστήμιά τους βοηθοῦν τὸ ἀμερικανικὸ κράτος μὲ συστηματικὴ προπαγάνδα κατὰ τῶν ἐθνῶν, μὲ διαφόρους τρόπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα με τον ΣΙΑΤΙΣΤΙΝΟ συμπατριώτη μου.

    Μόνο που θέλω τα οφέλη από την προσφορά της σπουδαίας βάσης της Σούδας στην Συμμαχία, να πάνε στην Ελλάδα και τον λαό της, και όχι στον οιονδήποτε πολιτικό ....!

    Όσον αφορά τις επ' ευθείας συζητήσεις με τους Τούρκους, ευχαρίστως!

    Θέλουμε να ισχύσουν όλες οι Συνθήκες που έχουμε υπογράψει μαζί.

    Η Ίμβρος και η Τένεδος να αποκτήσουν το καθεστώς που προέβλεπε η Συνθήκη της Λωζάνης, καθώς και οι περιουσίες των Ελλήνων που έχουν κατασχεθεί με τον περιβόητο μυστικό νόμο και αυτόν τον νεώτερο, να αποδοθούν αμέσως στους ιδιοκτήτες τους.

    Να μας δοθεί αποζημίωση για το βαρλίκι και για όσα μας έχουν κάνει έως σήμερα.

    Άντε ας μην ζητήσουμε να γίνει η Κωνσταντινούπολη διεθνής πόλη υπό τον ΟΗΕ και τα Στενά να διεθνοποιηθούν!

    Αυτά τα λίγα σκέφθηκα στα γρήγορα!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφήστε τα αμερικάνικα πλοία να πλέουν στο Αιγαίο ώστε να κλειδώσουν τα κοιτάσματα και τα φάνε όλα μόνοι τους.
    Είναι προφανές ότι επιζητούν έλεγχο του Αιγαίου και ο σκοπός τους είναι προφανής.
    Χώνουν παντού τη μούρη τους οι πούστηδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.