16/11/09

Ένα βήμα πριν τη «μαύρη λίστα» οι ισραηλινές IAI και IMI στη Τουρκία!

Ποινικές ρήτρες από ισραηλινές εταιρίες θα ζητήσει η τουρκική Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM), σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας που επικαλείται ο τουρκικό Τύπος.

Η τουρκική πλευρά θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι στο Ισραήλ στέλνοντας σαφές μήνυμα πως οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώνονται σε όλα τα επίπεδα. Οι… δύο υποψήφιες προς «τιμωρία» εταιρίες θα είναι η ΙΑΙ (Israeli Aircraft Industries) για την καθυστέρηση παράδοσης των UAV Heron και η ΙΜΙ (Israeli Military Industries).

Οι ίδιες πηγές τονίζουν, πως αρχικά ήδη έχουν σταλεί επιστολές προς τις ισραηλινές εταιρίες για ενεργοποίηση ων ποινικών ρητρών που προβλέπονται στα συμβόλαια, ενώ αναμένονται τις προσεχείς ημέρες αντιπροσωπίες των δύο εταιριών στην τουρκική Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας για να συζητηθεί το όλο ζήτημα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη ακόμη και να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια εναντίον των δύο εταιριών, βάζοντάς τις παράλληλα στη «μαύρη λίστα» των εταιριών που προμηθεύουν οπλικά συστήματα για τις ανάγκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ισραήλ: Ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Συρία χωρίς την τουρκική μεσολάβηση
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή στην εβδομαδιαία συνάντηση της κυβέρνησης, ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να επαναρχίσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Συρία.

Ωστόσο εξέφρασε την αντίθεσή του για την τουρκική μεσολάβηση στις συνομιλίες αυτές, τονίζοντας ότι προτιμάται η Γαλλία ως "δίκαιος και αντικειμενικός" μεσολαβητής. "Το Ισραήλ προετοιμάζεται να ξεκινήσει συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις με τους Σύρους" τόνισε ο κ. Νετανιάχου.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ πρόσθεσε ότι "οι συνομιλίες με τη Συρία είναι πολύ σημαντικές στρατηγικά. Πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο".

Μετά από τις συνομιλίες που είχε με το γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί την Παρασκευή στο Παρίσι, ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ-Ασαντ προέτρεψε το Ισραήλ να αποστείλει μεσολαβητές του στην Τουρκία. Αλλά ο κ. Νετανιάχου εξέφρασε αμφιβολίες όσον αφορά τη μεσολάβηση του τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία δεν έχει ενισχύσει "την εικόνα της ως αντικειμενικός και δίκαιος μεσολαβητής" είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική μεσολάβηση μεταξύ Συρίας και Ισραήλ σταμάτησε μετά από την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ ενισχύθηκε μετά από την καταγγελία εκ μέρους του κ. Ερντογάν της ισραηλινής επίθεσης εκεί.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις σχέσεις της Τουρκίας
Διαψεύδει τα όσα λέγονται περί φόβων που δημιουργεί στην Ουάσιγκτον

Ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Γκόρντον (Philip Gordon) διαψεύδει τα όσα λέγονται περί φόβων που δημιουργεί στην Ουάσιγκτον η δήθεν "διολίσθηση" της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής "προς ανατολάς".

Ο κ. Γκόρντον, που επισκέπτεται την Άγκυρα μετά το Βερολίνο και τη Γενεύη, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, λέει ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν θετικά το γεγονός ότι η Τουρκία ενισχύει τις σχέσεις της με το ανατολικό, γειτονικό της περίγυρο. "Είναι σημαντικές οι σχέσεις της Τουρκίας, τόσο με την Ευρώπη και το Ισραήλ όσο και με το Ιράν και τις αραβικές χώρες", είπε και τόνισε ότι "δε βλέπουμε καμία αλλαγή στον άξονα της Τουρκίας, που παραμένει για τις ΗΠΑ εταίρος - 'κλειδί'".

Αναφερόμενος στη σχέση της Τουρκίας με το Ιράν, σημείωσε ότι στο θέμα αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμφωνούν απόλυτα με την Τουρκία, αλλά τόνισε: "οι σχέσεις Τουρκίας - Ιράν ούτε μας εκπλήσσουν ούτε και μας ενοχλούν". "Αν το Ιράν αποφασίσει να στείλει στην Τουρκία το ουράνιό του, οι ΗΠΑ θα εξέφραζαν την ικανοποίησή τους και θα υποστήριζαν μια τέτοια κίνηση", είπε ο Αμερικανός υφυπουργός.
iKypros

5 σχόλια:

  1. Οι απέναντι χοντραίνουν το παιχνίδι με το Ισραήλ και αναρωτάτε κανείς...!!Το κάνουν γιατί άραγε παίζουν εκ του ασφαλούς εξυπηρετώντας συμφέροντα απτην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού που θέλουν να μετριάσουν την πολιτική του Ισραήλ, ή το κάνουν γιατί πιστεύουν οτι η θέση της χώρας τους είναι τόσο κρίσιμη που αν την "δέσουν" και ενεργειακά(βλ.αγωγοί), δεν έχουν τίποτα να φοβούνται και μόνο οφέλη θα τους προσέφερε μια φιλία με το(πυρηνικο?)Ιράν....και ίσως αυτή η φιλία μετατραπεί σε ανταλλαγή κρίσιμης πυρηνικής τεχνολογίας με σκοπό τη μετατροπή της Τουρκίας σε περιφερειακή πυρηνική δύναμη???!!!Το μέλλον θα δέιξει...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Sailor διαθέτοντας απλά το κοινό νού λέγω πώς οι ΗΠΑ παίζουν σε όλα τα ταμπλώ με ατού κάθε φορά και διαφορετικό χαρτί.
    Οσο για την Τουρκία πιστεύω οτι δείχνει ολοένα την αφερεγγυότητα της, δεν δείχνει ικανή να χειριστεί και να διαχειριστεί τις εξελίξεις, είναι φανερό πως είναι ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα χοντρύνει και άλλο το παιχνίδι αντιπαράθεσης Τουρκίας- Ισραήλ μέχρι να γίνει πιστευτό και απο τους πλέον δύσπιστους. Μετά είναι πανεύκολο είτε να αλλάξουν πολιτική, είτε να ρίξουν την κυβέρνηση Ερντογάν, είτε σε έσχατη περίπτωση να γίνει πραξικόπημα, αφού δεν φαίνεται να υλοποιείται η προοπτική έντξης τηε Τουρκίας στην Ε.Ε

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λετε ο 'δικος' μου ο νταβουτογλου να χτυπηθηκε απο το συνδρομο Ναπολεων και να γινει το γελιο της αρκουδας;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eγώ βλέπω τις εξελίξεις αυτές με άλλο μάτι.
    Μου φαίνεται πως με το νέο τουρκικό πρόσωπο θα καταφέρουν,ή τουλάχιστον προσπαθούν, να αδρανοποιήσουν και να συγκρατήσουν τις μετριοπαθείς ισλαμικές χώρες και σ΄αυτές βάζω το Ιράν! Το Ιράν μπορεί να έχει θεοκρατικό καθεστώς αλλά είναι κοσμικό,δεν έχει σχέση με Πακιστάν και τις άλλες χώρες.Έχει κοσμική παράδοση και υπάρχει πολύς κόσμος που καταπιέζεται από τους μουλάδες. Χρησιμοποιεί τις κατά τόπους ισλαμικές οργανώσεις διότι είναι ο μοναδικός τρόπος να παρέμβει στο εξωτερικό. Η Τουρκία έχει κοινά συμφέροντα με το Ιράν.1)Στο Κουρδικό ζήτημα μαζί με τη Συρία και τον Αλ Μαλίκι του Ιράκ (αν και αυτοί το έχουν χάσει το παιγνίδι στο Β.Ιράκ) 2)Δίνει διέξοδο ενεργειακά στο Ιράν παρ΄ότι το τελευταίο δεν βρίσκεται στριμωγμένο όπως η Ρωσία.
    Δημιουργείται σιγά σιγά μια "μετριοπαθής μέση και κεντρική ανατολή" υπό την Τουρκική ,όχι ηγεσία αλλά έμπνευση,ας το πούμε έτσι.Στις κινήσεις του αυτές ο Ερντογάν έχει αρωγούς και συμπαραστάτες το ΝΑΤΟ,και όλες τις δυτικές χώρες.
    Δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί να τον εξυπηρετήσει και να του δώσει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει τους στρατηγούς.
    Πιστεύω όχι όλους τους στρατηγούς,είμαι βέβαιος πως η πλειοψηφία αυτών που έχουν βαρύνουσα γνώμη στο στρατό τον στηρίζει και τον σιγοντάρει σιωπηλά.Η Ρωσία μπορεί να έχει κάνει συμφωνίες με την τουρκική κυβέρνηση αλλά ,πιστεύω, πως στο βάθος οι εξελίξεις αυτές δεν την συμφέρουν διότι παρουσιάζεται στα νώτα της ένα μπλοκ που έχει καλές σχέσεις με το ΝΑΤΟ και δεν το ελέγχει η ίδια,δεν είναι καν στα σίγουρα ευμενώς διακείμενο προς αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.