11/11/09

Oι Τούρκοι τίμησαν τον θάνατο του Μουσταφά Κεμάλ, που ήταν ένας από τους μεγαλύτερους φασίστες του 20ού αιώνα

Τον …«πατέρα των Τούρκων» προσκύνησαν τα φασιστοειδή στην Κομοτηνή

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ 71Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ
Τον …«πατέρα των Τούρκων» προσκύνησαν στην Κομοτηνή


Τελετή στο Τουρκικό προξενείο, μπροστά στην προτομή του ιδρυτή της τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ, που πλαισιώθηκε με στεφάνια πορτραίτα και σημαία κλπ.

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου
Μ’ ένα στεφάνι στην προτομή του αποκαλούμενου «πατέρα των Τούρκων» κι ενός λεπτού σιγή, εκπρόσωποι αρχών, φορέων και απλοί πολίτες, τίμησαν στην αυλή του Τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, την 71η επέτειο θανάτου του Μουσταφά Κεμάλ. Τα έργα και οι μέρες του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, αποδεικνύεται ότι είναι ζωντανές στις μνήμες των μουσουλμάνων Θρακών και ο εκάστοτε πρόξενος της πόλης φροντίζει να διατηρεί αυτήν την ανάμνηση, τιμώντας την επέτειο του θανάτου του. Έτσι και φέτος, ο Τούρκος πρόξενος Μουσταφά Σαρνίτς κάλεσε στην σύντομη, αλλά συμβολική αυτή τελετή, τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, για να τιμήσουν από κοινού τα 71 χρόνια από τον θάνατο του Μουσταφά Κεμάλ, που απεβίωσε στην Κωνσταντινούπολη στις 10 Νοεμβρίου 1938.
Στις πρώτες σειρές μπροστά στον ανδριάντα του Ατατούρκ βρέθηκαν νωρίς το πρωί, οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ Ροδόπης και Ξάνθης, Αχμέτ Χατζηοσμάν και Τσετίν Μάντατζη, οι πρώην βουλευτές Μουσταφά – Μουσταφά, Γκαλήπ Γκαλήπ, Χασάν Χατίπογλου, και Αχμέτ Φαϊκογλου, οι αντινομάρχες Μεμέτ Δεβετζήογλου, Σιμπέλ Μουσταφάογλου, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Κοτζά Μουμίν Ριτβάν και Σινασί Μεχμέτ, οι δήμαρχοι Αρριανών Μεμέτ Χαλίτ, Σώστου Ισμέτ Καδή, Φιλύρας Χασάν Κιασήφ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Αχμέτ Καρά, οι ψευτομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, δημοτικοί σύμβουλοι και απλοί πολίτες.

Με την τήρηση ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του Κεμάλ ξεκίνησε η τελετή, για να ακολουθήσει ομιλία του προξένου κ. Σαρνίτς, όπου εκφωνήθηκε το μήνυμα που εκδόθηκε με αφορμή την 71η επέτειο θανάτου και τονίστηκε η σημασία αυτής της μέρας. Ένας μαθητής δημοτικού σχολείου διάβασε ένα ποίημα για τον ιδρυτή της Τουρκικής δημοκρατίας και ακολούθησαν χαιρετισμοί του πρώην βουλευτή Αχμέτ Φαϊκογλου, του ψευτομουφτή Ιμπραήμ Σερήφ, ο οποίος μάλιστα μνημόνευσε την δημοφιλέστερη φράση της γειτονικής χώρας «Τι ευτυχής, όποιος μπορεί να λέγεται Τούρκος».

Ο Μουσταφά Κεμάλ (Θεσσαλονίκη 1881 - Κωνσταντινούπολη 10 Νοεμβρίου 1938), ήταν Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός. Ήταν ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής δημοκρατίας. Ουσιαστικά ανέλαβε, πραξικοπηματικά, σε μια διαμελισμένη Οθωμανική αυτοκρατορία, της οποίας το εναπομείναν υπόλοιπο των εδαφών της, στην Ανατολία, κατόρθωσε να μετατρέψει σε κράτος δυτικού πρότυπου ονομάζοντάς το Τουρκία. Προκειμένου να εφαρμόσει την πολιτική του, δεν δίστασε να διαπράξει πράξεις, όπως η γενοκτονία των Αρμενίων και των Ποντίων Ελλήνων. Θεωρείται παρόλα αυτά χαρισματικός ηγέτης, του οποίου η μορφή, σύμφωνα με τους σύγχρονους ιστορικούς, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες προσωπικότητες που επηρέασαν καθοριστικά με την παρουσία τους τον 20ό αιώνα. Από τον λαό ο Κεμάλ προσέλαβε τον χαρακτηρισμό «Ατατούρκ», που σημαίνει «πατέρας των Τούρκων».

Πολίτες από την Τουρκία και τη Δυτική Θράκη στην τελετή της Θεσσαλονίκης
Τελετή στη μνήμη του Μουσταφά Κεμάλ έγινε και στο σπίτι, όπου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και λειτουργεί σήμερα ως προξενείο. Εκεί ο γενικός πρόξενος Χουσείν Οζντεμίρ υπογράμμισε τη σημασία που είχε αποδώσει ο Κεμάλ στην ανεξαρτησία και την κυριαρχία του Τουρκικού έθνους. Εκεί βρέθηκε κόσμος από την Τουρκία και τη Δυτική Θράκη, που τήρησαν ενός λεπτού σιγή σε ένδειξη σεβασμού, στάθηκαν προσοχή στο άκουσμα του εθνικού ύμνου και εκφωνήθηκαν ομιλίες και ποιήματα.
Με δημόσιο προσκύνημα στο Μαυσωλείο του Κεμάλ, τιμήθηκε η 71η επέτειος θανάτου του, στη γειτονική Τουρκία και με διάφορες εκδηλώσεις σε προξενεία του εξωτερικού.

18 σχόλια:

  1. Είδατε την χθεσινή εκπομπή του Χαρδαβέλα, "Αθέατος Κόσμος"; Τα ... "φασιστοειδή" φταίνε, ή οι ανίκανες ελληνικές κυβερνήσεις που, αφού έριξαν όλο το μουσουλμανικό στοιχείο της Β. Ελλάδος στην αγκαλιά της Τουρκίας, τώρα εξακολουθούν να αδιαφορούν κι έχουν αφήσει ασύδοτο το προξενείο της Κομοτηνής;
    Οι υποψήφιοι "Έλληνες" βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι, όλοι πάνε και προσκυνάνε το προξενείο για λίγους ψήφους.
    Ξεχάσατε την περίπτωση της Χαράς Νικοπούλου, αυτής της θαρραλέας δασκάλας, που, παρά το ότι είναι κόρη του προέδρου του Αρείου Πάγου και θα μπορούσε να υπηρετεί όπου ήθελε, προτίμησε να πάει κι αυτή κι ο άνδρας της στην Θράκη (Μεγάλο Δέρειο) και να αντιμετωπίσουν μία απερίγραπτη κατάσταση εκτουρκισμού της περιοχής; Τι βοήθεια της πρόσφερε το ανίκανο κράτος της Αθήνας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν νομίζω να υπάρχει καλλίτερος χαρακτηρισμός για τον Μουσταφά Κεμάλ από ΑΡΧΙΦΑΣΙΣΤΑΣ. Μπροστά του οι Χίτλερ και Μουσσολίνι φαντάζουν σαν δύο .... φουκαράδες!

    Υπήρξε μία φρικτή διαμονιακή φυσιογνωμία ... και συνάμα πολύ ... τυχερός, που δεν τον "έφαγε" κανένας από τους συναγωνιστές του Τζεμάλ, Εβρεν, Ταλαάτ και λοιποί!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλήθεια τι έγινε με αυτή την κοπέλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Κεμάλ δεν ήταν απλώς φασίστας, αλλα ενας εγκληματίας μεγάλης κλίμακας και πνευματικός πατέρας του Χίτλερ. Είναι εντυπωσιακό, που κανένας απο τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών δεν έχει εισηγηθεί την καταδίκη του, ενώ εχουν εισηγηθεί τη καταδίκη του Στάλιν!

    Δεν εργάστηκε για την ανεξαρτησία της Τουρκίας, καθόσον δεν ήταν υπόδουλη, αλλά αφού μάζεψε συμμορίες ίδρυσε το σημερινό τουρκικο κράτος, θεμελιωνοντας το πάνω σε μαζικές σφαγές και γενοκτονίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Καλεντερίδη μου, γιατί φασίστας ο Ατατούρκ; Ο αγαπημένος σας Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος δεν ήταν αυτός που τον πρότεινε για Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τον Δεκέμβριο του 1930; ΚΑΙ με τον αστυφύλακα, ΚΑΙ με τον χωροφύλακα, κύριε Σάββα; Ή μήπως δεν είστε Βενιζελικός και δηλώνετε Βασιλικός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αλοίμονο στόν Τουρκικό λαό πού θεμελιώνει την ενότητά του στό πρόσωπο ενός σφαγέα.
    Γιά την ποιότητα τού ανδρός, δείτε πόσο πρόστυχα φέρονταν στούς συνεργάτες του:
    Εβαλε τόν αιμοσταγή δολοφόνο συναργάτη του, τόν Τοπάλ Οσμαν, να εξοντώσει εναν πολιτικό του αντίπαλο, τον Σουκρή Πασά, στην Τραπεζούντα.
    Τό αιμοβόρο κατακάθι εξετέλεσε την εντολή τού Κεμάλ.
    Επειδή όμως ξεσηκώθηκαν διαμαρτυρίες γιά την συγκεκριμένη σφαγή, ο Κεμάλ, γιά να αποσείσει από πάνω του την ευθύνη, έστειλε στρατό να συλλάβει τό εκτελεστικό του όργανο, τον Τοπάλ Οσμαν, πού ήταν αρχηγός της προσωπικής του φρουρας.
    Τόσο άνανδρο κάθαρμα ήτανε...
    Ο σφαγέας Τοπάλ Οσμάν, φυσικα και δεν δέχθηκε παθητικα να γίνει αποδιοπομπαίος τραγος.
    Αμύνθηκε, ένοπλα στο απόσπασμα πού πηγε να τον συλλάβει, και σκοτώθηκε κατα την συμπλοκή.
    Καί, τότε, αντί ο "Ατατούρκ", να σεβαστεί, τουλάχιστον, το πτώμα τού εν σφαγαίς αποτρόπαιου συνεργάτη του, κρέμασε ανάποδα τό πτώμα του, δημοσίως, για να βγεί ο ίδιος λάδι..
    Μέ τόσο θάρος αναλάμβανε τίς ευθύνες του, ο "Ατατούρκ"...
    Καί να έκανε μόνο μία φορά τέτοιες ανανδρίες..
    Εξόντωσε σχεδόν όλους τούς οπλαρχηγούς των ατάκτων με τούς οποίους συνέπραττε για να αφανίσουν τούς Χριστιανούς τής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν πιά δεν τούς χρειαζότανε...
    Τέτοιας ποιότητας άνθρωπο τιμούν, καταθέτοντας στεφάνια στο μαυσωλείο του ο ΓΑΠ και ο Κωστακης ..
    Καταθετουν στεφάνια στον Κεμάλ, και είναι σαν να φτύνουν στούς τάφους των θυμάτων του, των Ποντίων προγόνων μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προσέχετε τί λέτε για τον Πουσταφά Τεφάλ γιατί θα σας μαλώσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ο κεμαλ δεν γεννηθηκε στη θεσσαλονικη, εκει μετακομισε οταν ξαναπανδρεθτηκε η μανα του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Όποιος κερδίζει τον πόλεμο είναι ηγέτης παγκόσμιας εμβέλειας, όποιος χάνει είναι φασίστας.
    Σχετικά με τον Κεμάλ, οι Τούρκοι είχαν τον ηγέτη που τους άξιζε, ίσως και λίγο παραπάνω από αυτό που τους άξιζε.
    Θα πρέπει να αναρωτηθούμε μήπως και εμείς έχουμε τους "ηγέτες" [Κωστάκη - Γιωργάκη] που μας αξίζουν αφού η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι πλέον σε κωματώδη κατάσταση όσον αφορά τα εθνικά μας ζητήματα.

    Νιόβη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. O sfageas tou ellinismou pu tosi ellines turkospori. grekili ke prodotes apokalune Kemal Ataturk ipoferi ke eki pu ine !

    Ke o megalos prodotis Venizelos pu me nopa akoma ta emata tis mikrasiatikis katastrofis tou edine to xeri...allos megalos prodotis !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στελίνα
    δεν είμαι ούτε βενιζελικός, ούτε βασιλικός, γιατί απλά δεν έζησα τα γεγονότα. Δεν μπορώ να πολιτικοποιηθώ αναδρομικά.
    Το εθνικό έργο του Βενιζέλου είναι τεράστιο.
    Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έκανε και λάθη.
    Ένα από τα μεγαλύτερα είναι ο τρόπος με τον οποίο επεδίωξε την λεγόμενη Ε-Τ φιλία.
    Η πρότασή του για την απονομή βραβείου νόμπελ ειρήνης στον Κεμάλ,, κατά την αποψή μου, ήταν η σκοτεινότερη στιγμή της πολιτικής του διαδρομής!


    υ.γ. σκόπιμα επιλέγω τη λέξη "σκοτεινότερη"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. κ. Καλεντερίδη,

    πολύ σωστά χρησιμοποιήσατε την λέξη 'σκοτεινότερη' στιγμή για τον Ελ. Βενιζέλο, για να δηλώσετε αν κατάλαβα καλά ότι ολόκληρη η σταδριοδρομία του ήταν σκοτεινή.

    Μεγάλο το έργο του (κατοχυρώσαμε κάποια εδάφη) αλλά 'πέτυχε' την εκδίωξη ελληνικών πληθυσμών από τις πατρογονικές τους εστίες ιστορίας χιλιάδων χρόνων.

    Εδώ μπορούμε να καταλάβουμε πως δουλεύουν μεθοδικά αυτοί που κατευθύνουν τις τύχες μας και τους πολιτικούς μας. Τους δίνουν κάποιες επιτυχίες και ελλιγμούς, ώστε ο λαός να πιστέψει σε αυτούς και να τους εμπιστευθεί και μετά τους χρησιμοποιούν για να μας διαλύσουν.

    Ας μπεί λοιπόν (και μακάρι να είναι λάθος) και ένα ακόμη ερωτηματικό για τον 'πατριώτη' Αντώνη Σαμαρά. Αν κυβερνήσει κάποτε, ποτέ να μην τον εμπιστευτούμε, έχοντας επιφυλάξεις, καθώς το προφίλ του ταιριάζει με το σενάριο αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν κατάλαβα καλά, υπάρχει επρός στο τουρκικό προξενείο προτομή του Κεμάλ ;


    Ερώτηση:
    ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΕΜΠΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΜΥΡΝΗΣ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ;

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. γιατί κύριε συνταγματάρχα κάνετε λόγο για "σκοτεινότερη" ενώ ο βενιζέλος έκανε την δουλειά στα ίσια;

    η σκοτεινότερη στιγμή κύριε συνταγματάρχα του βενιζέλου ήταν ότι όταν οι τούρκοι γενοκτονουσαν τους έλληνες, αυτός πήγε για.....γαμηλιο ταξιδι στην ινδια!
    τόσο "έλληνας" ήταν ο... "εθνάρχης"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν γνώριζα το τέλος του αιμοδιψούς θηρίου Τοπαλ Οσμαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Ευμένη Καρδιανό

    Πρίν μερικούς μήνες που ήμουν στην Σμύρνη δεν είδα καμμία προτομή μπροστά από το ελληνικό προξενείο. (τηρουμένων των αναλογιών θα έπρεπε να υπάρχει προτομή του Κολοκοτρώνη)

    Αντίθετα, μερικές εκατοντάδες μέτρα πιό πέρα σε περίοπτη θέση υπάρχει άγαλμα του Κεμάλ επάνω στο άλογο να δείχνει με τον αντίχειρα ίσια μπροστά προς το Αιγαίο πέλαγος, δηλαδή προς εμάς. Ανάλογα αγάλματα υπάρχουν και σε άλλες παραλιακές πόλεις της Μ. Ασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Ευμένη Καρδιανό

    Πρίν μερικούς μήνες που ήμουν στην Σμύρνη δεν είδα καμμία προτομή μπροστά από το ελληνικό προξενείο. (τηρουμένων των αναλογιών θα έπρεπε να υπάρχει προτομή του Κολοκοτρώνη)

    Αντίθετα, μερικές εκατοντάδες μέτρα πιό πέρα σε περίοπτη θέση υπάρχει άγαλμα του Κεμάλ επάνω στο άλογο να δείχνει με τον δείκτη ίσια μπροστά προς το Αιγαίο πέλαγος, δηλαδή προς εμάς. Ανάλογα αγάλματα υπάρχουν και σε άλλες παραλιακές πόλεις της Μ. Ασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Οταν η Ελληνική πολιτική ,διπλωματία βασίζεται στο πλείστον της σε απαντήσεις στις προκλήσεις σε λίγο θα δούμε και το Αλογο με τον Κεμάλ σε καμία πλατεία δική μας ως ένδειξη φιλιάς και καλής γειτονίς.
    Αν κάποια στιγμή αποφασίσουμε να λειτουργήσουμε σύμφωνα με τα κεκτημένα και δεδομένα της Ελλάδος τότε μπορεί να αλλάξει το κλίμα...
    Διπλωμάτης δεν είναι μόνο αυτός που μπορεί να αποφύγει την σύγκρουση , σε όποιο επίπεδο.
    Διπλωμάτης είναι και εκείνος που μπορεί να εκμεταλευτεί την σύγκρουση υπέρ της πατρίδος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.