19/11/09

Νon paper Βενιζέλου σε Ράσμουσεν

Ο υπουργός Αμυνας πρότεινε στον ΓΓ του ΝΑΤΟ δύο εναλλακτικά σενάρια για τη θεσμική συνεννόηση ΕΕ και Συμμαχίας

ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΒΗΜΑ

Η συνεργασία ΝΑΤΟ- Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) είτε θα πάψει να ταλανίζεται από στενές εθνικές προσεγγίσεις, όπως τα προβλήματα που προκαλεί σε αυτήν η Τουρκία λόγω της μη αναγνώρισης της Κύπρου, είτε θα πρέπει να αναζητηθεί νέο πλαίσιο θεσμικής συνεννόησης, πέραν της συμφωνίας Βerlin Ρlus, του 2003. Αυτή η πρόταση περιέχεται στο non paper που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος προχθές στις Βρυξέλλες στους ευρωπαίους υπουργούς Αμυνας και αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα». Για το έγγραφο ήταν ήδη ενήμερος ο Γενικός Γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας κ. Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Οπως είναι γνωστό, ο κ. Ράσμουσεν, ο οποίος είχε ζητήσει να συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό κ. Γ.Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, κάτι που τελικά δεν θα γίνει, έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στη συνεργασία ΝΑΤΟ- ΕΕ, με αποκορύφωμα τα όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν. Σ το non paper η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι από το 2003, όταν με τη συμφωνία Βerlin Ρlus καθορίστηκε το πλαίσιο συνεργασίας ΝΑΤΟ- ΕΕ, οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Μόνον αν οι σχέσεις τους βασιστούν στο μοντέλο συνεργασίας «οργανισμού προς οργανισμό» (organization-toorganization) θα είναι παραγωγικές.

Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει λόγω των αντιρρήσεων της Αγκυρας, η οποία δεν σέβεται ότι η ΕΕ αποτελείται από 27 κράτη-μέλη και μόνον σε αυτήν τη βάση μπορεί να συνεργαστεί με την Ατλαντική Συμμαχία. Η Αθήνα καταθέτει λοιπόν δύο εναλλακτικά σενάρια: το πρώτο περιγράφει μια πλήρη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, που θα σέβεται την αυτονομία, την ισότητα και την αμοιβαιότητα ΝΑΤΟ και ΕΕ. Το νέο πλαίσιο θα πρέπει να βασίζεται στο μοντέλο συνεργασίας «οργανισμού προς οργανισμό», ώστε να πάψει να εγκλωβίζεται στις διαφωνίες των συμμετεχόντων κρατών.

Το δεύτερο σενάριο αναφέρεται στην αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης της πρακτικής συνεργασίας μέσω άτυπων επαφών κατά περίπτωση, όπως π.χ. μεταξύ της Πολιτικής και της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ με τα οκτώ κράτη που είναι μέλη του ΝΑΤΟ αλλά όχι της ΕΕ, ή του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με τα έξι κράτη που δεν είναι μέλη της Συμμαχίας.

2 σχόλια:

  1. Προσοχή, αὐτὸ μοῦ φαίνεαι σὰν ἔμμεση ὑποχώρηση σὲ ξένα πρὸς τὴν Ἑλλάδα συμφέροντα.
    Λίγο ὑποκριτικὸ δὲν εἶναι, νὰ παρουσιάζεται μὲ non parer;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. konion προς τι τόση καχυποψία;
    Θεμιτή ενέργεια είναι, ας κρίνουμε εκ του αποτελέσματος και όχι υποθέτοντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.