29/12/09

Λύση για τα άσφαιρα Λέοπαρντ Δρομολογείται η παραγγελία πυρομαχικών για 170 τανκς

Με καθυστέρηση έξι ετών από την παραγγελία τους και τριών ετών από την έναρξη των παραλαβών των 170 υπερσύγχρονων τανκς Leopard 2 Ηel από τον ελληνικό στρατό, δρομολογείται επιτέλους η παραγγελία των πυρομαχικών που θα τα καταστήσουν πλήρως ετοιμοπόλεμα.

Παράλληλα, η κατασκευάστρια γερμανική εταιρεία των αρμάτων μάχης αποδέχθηκε, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΣ, την ευθύνη της για ρωγμές που παρουσιάστηκαν σε τμήμα της οροφής του πύργου σε περίπου 50 τανκς και προχωρά στην αποκατάσταση του προβλήματος με δαπάνες της. Το ίδιο έχει συμφωνηθεί και για πρόβλημα αποφλοίωσης του εσωτερικού της κάννης του πυροβόλου.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας άναψε, πριν από λίγες ημέρες, το πράσινο φως για μερική πλην άμεση λύση του χρονίζοντος προβλήματος σε δύο φάσεις: ● Η πρώτη αφορά αγορά βλημάτων τύπου DΜ63 γερμανικής κατασκευής, μέρος των οποίων θα πρέπει να παραδοθούν άμεσα. Η αγορά θα γίνει είτε μέσω διακρατικής συμφωνίας είτε μέσω συμφωνίας των δύο Γενικών Επιτελείων Στρατού.

● Η δεύτερη φάση αφορά τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού για την απόκτηση πιο μεγάλης ποσότητας βλημάτων αυτού του τύπου με συμπαραγωγή στην Ελλάδα. Στην αγορά παρόμοια βλήματα προσφέρουν εκτός από τη Γερμανία, εταιρείες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ισραήλ, που έχουν ήδη εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον. Πάντως πηγές του υπουργείου διαβεβαιώνουν ωστόσο ότι πλην κάποιων άμεσα αναγκαίων ποσοτήτων υπάρχει πρόβλεψη συμπαραγωγής στην ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ- ΕΒΟ). Στη σημερινή οικονομική συγκυρία η ποσότητα βλημάτων μάχης και εκπαιδεύσεως που κρίνεται ως η απολύτως απαραίτητη για στοιχειώδη ανταπόκριση σε ένα μέσης χρονικής διάρκειας επίπεδο πιθανής σύγκρουσης, είναι γύρω στις 40.000- 45.000 βλήματα. Κατά τους στρατιωτικούς κανονικά απαιτούνται περίπου 100.000

βλήματα. Διαδικασίες για ανοιχτό διαγωνισμό είχαν διακοπεί επίσης το 2003 (λόγω επικείμενων εκλογών) και το 2005. Ως ενδιάμεση λύση επί εποχής Ζορμπά αγοράστηκαν 5.000 βλήματα παλαιότερου τύπου, κυρίως για εκπαίδευση.

Γραφειοκρατικές εμπλοκές
Πάντως και στην τρέχουσα διαδικασία που έχει δρομολογήσει ο κ. Ευ. Βενιζέλος λόγω του επείγοντος χαρακτήρα, υπήρξαν γραφειοκρατικές εμπλοκές στο επίπεδο της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, που όμως φαίνεται να ξεπερνιούνται.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου «οι μορφές προμήθειαςαπευθείας παραγγελία και διαγωνισμός- όπως και οι ποσότητες θα αποφασιστούν κατά τρόπο που να ελέγχει η μία την άλλη και να εξασφαλίζονται η διαφάνεια και η κάλυψη των άμεσων αναγκών, λαμβανομένων υπόψη και των σχετικών υπηρεσιακών εισηγήσεων».

Παρενόχλησαν C-130
Με νέου τύπου επεισόδιο κλιμάκωσαν χθες τις προκλήσεις στο Αιγαίο οι Τούρκοι στρατηγοί σε μια προσπάθεια, όπως εκτιμά η Αθήνα, να δημιουργήσουν για εσωτερικούς λόγους σκηνικό έντασης στο Αιγαίο.

Η νέα πρόκληση εκδηλώθηκε με παρενόχληση, μέσω ασυρμάτου, του ελληνικού μεταγωγικού αεροσκάφους C-130 «Ηρακλής» που πετούσε κοντά στη Ρόδο εντός του εθνικού εναέριου χώρου μεταφέροντας αδειούχους στρατιωτικούς. «Παραβιάζετε τον τουρκικό εναέριο χώρο» ήταν το μήνυμα από το τουρκικό ραντάρ μόλις 3 λεπτά μετά την απογείωση του «Ηρακλή» από το αεροδρόμιο της Ρόδου (12.35). Στη συνέχεια, και σε μια εμφανή προσπάθεια κλιμάκωσης, τη σκυτάλη από το ραντάρ πήρε το Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Τουρκικής Αεροπορίας στο Εσκή-Σεχίρ, ενεργοποιώντας την κόκκινη γραμμή.

Στην Αθήνα η κλιμάκωση που επιχειρούν οι Τούρκοι αποδίδεται εν πολλοίς στην προσπάθεια του βαθέος κράτους να στραφεί αλλού το ενδιαφέρον της τουρκικής κοινής γνώμης έπειτα από σειρά αποκαλύψεων για δραστηριότητες ή σχεδιασμούς στρατιωτικών κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.
ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ
ΝΕΑ

7 σχόλια:

  1. O TIMIΟΣ ΠΛΗΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΚΕΙ???
    ΔΕΝ ΦΘΑΝΕΙ Η ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ ΚΥΡΙΕ ΣΤΟΝ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑΣ ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ!!

    ΚΑΛΑ ΤΟ ΔΥΔΙΜΟ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ ΤΟΥ ΠΛΕΟΝ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΠΟΤΕ...ΜΕ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΩ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΤΙΠΟΤΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΕΣΤΩ 15.000 ΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟ ΠΟΛΥ...
    ΦΑΝΑΣΤΗΤΕ ΝΑ ΕΜΕΝΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΛΛΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΣΕ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΟΥ Ο ΒΑΓΓΕΛΑΣ..ΚΑΛΑ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΘΑΨΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΗΤΑΝ ΑΛΛΟΠΡΟΣΑΛΗ ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΕΝ ΚΡΑΝΙΟ ΕΠΑΘΕ Ο ΒΑΓΓΕΛΑΣ...

    ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ...
    ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΓΡΑΨΑ ΠΟΥ ΠΙΕΖΕ ΓΙΑ ΒΛΗΜΑΤΑ,ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΥΡΙΕ ΑΡΧΗΓΕ???

    ΗΜΑΡΤΟΝ...ΕΓΩ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΟ ΕΧΩ ΠΕΙ ΟΜΩΣ Ο ΜΠΕΝΥ ΚΑΙ Ο ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΖΩΝΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΜΑΣ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΑ.

    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το αυξημένο βεληνεκές μπορούν τα ελληνικά πληρώματα να το εκμεταλευθούν;
    Οι Ισραηλινοί κατέστρεφαν το ένα αιγυπτιακό άρμα μετά το άλλο γιατί τα πληρωματά τους εκπαιδευόταν στις μακρινές βολές.
    Οι Αιγυπτιοι με καλύτερα τεχνολογικά άρματα χρειαζόταν να πλησιάσουν περισσότερο για να ανοίξουν πύρ. ( κάτι που απέβαινε μοιραίο... ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οταν θα ερθει το τουρκικο altay( κορεατικο ουσιατικα)με το ιδιο πυροβολο L55 και σε μεγαλους αριθμους να δω τι θα γινει το δηθεν πλεονεκτημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσο δύσκολο είναι άραγε να φτιάχνουμε οι ίδιοι τα βλήματα για τα άρματα μας (και όχι μόνο); Δεν νομίζω να υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο με τόση ανάγκη σε όπλα, εξοπλισμούς κλπ που να έχει τόσο ανύπαρκτη πολεμική βιομηχανία. Εμείς θα έπρεπε να πουλάμε και σε άλλους όχι μόνο να φτιάχνουμε για εμάς. Και ας μην μπούμε καν στο θέμα του σχεδιασμού και της κατασκευής δικών μας όπλων και συστημάτων γιατί είναι άλλη μια πονεμένη ιστορία.
    Κατά τ'άλλα καλορίζικα τα νέα μας πυρομαχικά και προσοχή...μην τα ξοδέψουμε σε τίποτα εκπαιδευτικές βολές και δεν έχουμε να κάνουμε τη δουλειά μας αργότερα.

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το μεγαλύτερο βεληνεκές είναι βέβαια συγκριτικό πλεονέκτημα του L 55 το οποίο άλλωστε και χρυσοπληρώσαμε. Το έδαφος και γενικά το θέατρο επιχειρήσεων στον Έβρο δεν ενδείκνυται για βολές μεγάλων αποστάσεων. Έγκειται στη σωστή τακτική χρησιμοποίηση του άρματος για αξιοποίηση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όπως γράφτηκε και παραπάνω, αν δεν εκπαιδεύσεις το προσωπικό, οπότε υποτίθεται έχεις αναπτύξει νέο δόγμα, για βολές στα 6 χλμ, η δυνατότητα δεν κάνει τίποτα. Τι τοπεράσαμε Nintendo;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Ανώνυμος 2:07μμ
    Μέχρι να έρθει το ALtay βλέπουμε,δεν σχεδιάζονται τα άρματα και βγαίνουν σε παραγωγή από τη μια μέρα στην αλλη...Από την άλλη κάτσε μη δεις καμιά προμήθεια spike-nlos και τότε να δούμε τι θα κάνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.