9/12/09

Πήρε το «συγχωροχάρτι» η Τουρκία και από τους «27»

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΕΞ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ.Η Τουρκία έλαβε χθες στις Βρυξέλλες το πολυπόθητο «συγχωροχάρτι» για τη στάση της απέναντι στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον «κυπριακό εμπόδιο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της στην Ε.Ε., πλην της τελικής κρίσης για το αν θα γίνει ή όχι μέλος της Ε.Ε. μετά το τέλος των διαπραγματεύσεών της.

Το συγχωροχάρτι αυτό έδωσαν από κοινού στην Τουρκία η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση, οι οποίες με μια πρωτοφανή κίνηση στα χρονικά των κρατών-μελών αποδέχθηκαν να κλείσει θέμα ύψιστου εθνικού συμφέροντός τους στο κατώτερο επίπεδο του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών, ώστε να μην έρθει στο Συμβούλιο Κορυφής της Πέμπτης και γίνει αντικείμενο συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κρατών-μελών της Ε.Ε.

Με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη στο χθεσινοβραδινό Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, οι 27 απελευθέρωσαν την Τουρκία από τη δεσμευτική υποχρέωση που οι ίδιοι οι εταίροι τής είχαν επιβάλει το 2005 και το 2007. Δηλαδή να εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο στην περίπτωση της Κύπρου ανοίγοντας τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια στην Κύπρο και επιπροσθέτως να έχει προχωρήσει σε εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κύπρο, ειδάλλως σ' αυτό το Συμβούλιο Κορυφής θα επανεξεταζόταν η συνολική πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Μπροστά στον όγκο των εταίρων που αυτή τη στιγμή δεν ήθελαν να ανοίξουν κεφάλαιο επανεξέτασης της διαπραγματευτικής πορείας της Τουρκίας, η κυπριακή κυβέρνηση σε πλήρη σύμπνοια με την ελληνική κυβέρνηση δεν επέμειναν ούτε στην επιβολή κυρώσεων για την αρνητική συμπεριφορά της Τουρκίας ούτε σ' ένα νέο χρονοδιάγραμμα ουσιαστικής επαναξιολόγησης της Τουρκίας για τα ίδια θέματα, αλλά ούτε και σε άμεσο μπλοκάρισμα (σ.σ. έτσι για την τιμή των όπλων...) ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, π.χ. του κεφαλαίου του περιβάλλοντος, το οποίο ανοίγει η σουηδική προεδρία στις 21 Δεκεμβρίου...

Η μονομερής -προφορική- δήλωση της κυπριακής κυβέρνησης ότι κρατά το δικαίωμα να μπλοκάρει στο μέλλον άλλα διαπραγματευτικά κεφάλαια δημιουργεί ασάφεια στο αν η πράξη αυτή θα γίνεται με αυστηρά πολιτικά κριτήρια ή με βάση τη συμπεριφορά της Αγκυρας απέναντι στο τρέχον κοινοτικό κεκτημένο. Το σημείο αυτό είναι μεγάλης σημασίας για το ουσιαστικό πολιτικό όπλο της Κύπρου που τελικά είναι μόνον το κεφάλαιο της ενέργειας Ε.Ε. - Τουρκίας.

Η χθεσινή εξέλιξη στις Βρυξέλλες αποτελεί ένα ουσιαστικό ορόσημο για την πορεία, όχι μόνον των ευρωτουρκικών σχέσεων, αλλά και των ελληνοτουρκικών και της πορείας του ίδιου του κυπριακού ζητήματος.

Η Ελλάδα έχοντας να διαχειριστεί την οικτρή οικονομική κατάστασή της με αυστηρούς κριτές την Κομισιόν, την ευρωομάδα και την ΕΚΤ και με ανοιχτό ένα ακόμα εθνικό μέτωπο, το θέμα των Σκοπίων, αποδεικνύεται μάλλον ανίσχυρη να χρησιμοποιήσει τους κοινοτικούς θεσμούς και το κεκτημένο για άμεσα πρακτικά αποτελέσματα ως μοχλό πίεσης απέναντι στην υποψήφια προς ένταξη Τουρκία. (σ.σ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός ουδέποτε κατονόμασε μέχρι τώρα τις φράσεις «Πρωτόκολλο» ή «κυρώσεις» σε βάρος της Τουρκίας. Αντιθέτως ευθύς εξ αρχής έμεινε πιστός σ' ένα «νέο χρονοδιάγραμμα» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας χωρίς συγκεκριμένη αρχή και τέλος.) Κατ' αυτόν τον τρόπο όμως, το ειδικό βάρος της υποψήφιας Αγκυρας, ακόμα και μέσα στους κοινοτικούς κόλπους, φαντάζει πολύ μεγαλύτερο έναντι αυτού της Αθήνας, κράτους-μέλους.

Η Λευκωσία και ο πρόεδρος Χριστόφιας έχουν πλέον ελάχιστα ουσιαστικά μέσα πίεσης για την αντιμετώπιση της Αγκυρας σε μια διαφαινόμενη λύση του Κυπριακού, η οποία πλέον δεν φαίνεται να υπερβεί την προσεχή άνοιξη.

Η Τουρκία έχει κάθε λόγο να επαίρεται ότι εφαρμόζει επακριβώς την πολιτική της και τις σχετικές δηλώσεις της. Από το φθινόπωρο μέχρι και σήμερα, η κυβέρνηση Ερντογάν διαβεβαίωνε προς πάσα κατεύθυνση ότι ούτε θα εφαρμόσει το Πρωτόκολλο προς την Κύπρο ούτε θα υποστεί έστω και μια γρατζουνιά στην ενταξιακή πορεία της. Χθες επιβεβαιώθηκε πλήρως. * ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ


Περνά αλώβητη η Τουρκία

Χωρίς κυρώσεις κινείται προς την ΕΕ με τη συνοδεία μονομερούς κυπριακής δήλωσης

Η αξιολόγηση της Τουρκίας περνά στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής το 2010 και κυπριακοί όροι σε 6 κεφάλαια χωρίς αυτόματο πάγωμα.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ- ΣΗΜΕΡΙΝΗ


Χωρίς κυρώσεις, χωρίς επιπτώσεις και χωρίς καν νέο ορόσημο τον Ιούνιο θα εκδοθούν τα συμπεράσματα της Σουηδικής Προεδρίας και κατ' επέκταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες. Και υπό αυτές τις συνθήκες, πέραν των φραστικών επισημάνσεων της ΕΕ για την εκπλήρωση των τουρκικών υποχρεώσεων και των αναφορών για την αυτονόητη τουρκική συνδρομή στη λύση του Κυπριακού, η Άγκυρα θα διέλθει αλώβητη από το ραντεβού του Δεκεμβρίου.

Διάσωση αυτονόητου
Στη διαπραγμάτευση που πραγματοποιήθηκε χθες και προχθές στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Γενικών Υποθέσεων, δηλαδή των ΥπΕξ της ΕΕ, η κυπριακή Κυβέρνηση διά του Υπουργού των Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού, κατάφερε να σώσει το αυτονόητο. Ότι, δηλαδή, δεν θα της αφαιρείτο το δικαίωμα να ασκεί βέτο σε κεφάλαια, που σχετίζονται με τις τουρκικές υποχρεώσεις! Με βάση τα συμπεράσματα της Σουηδικής Προεδρίας, η επόμενη αξιολόγηση της Τουρκία θα είναι η συνήθης, δηλαδή τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο του 2010! Η Άγκυρα καλείται μεν να εκπληρώσει «τις υποχρεώσεις της χωρίς καθυστέρηση», αλλά η ΕΕ δεν καθορίζει τι θα συμβεί εάν η χώρα αυτή συνεχίσει να αρνείται την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της.

Η απειλή
Η μεγάλη πλειοψηφία των εταίρων ήταν κάθετα αντίθετη με την υποβολή επιπρόσθετων κυρώσεων επί της Τουρκίας. Ο ΥπΕξ Μάρκος Κυπριανού, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, επισήμανε ότι υπό τας περιστάσεις και μόνο είναι ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα, όμως, επειδή δεν υπάρχει αναφορά σε επιπτώσεις σε βάρος της Τουρκίας, δήλωσε ενώπιον των ομολόγων του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θέτει επί 6 τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων όρους και προϋποθέσεις, χωρίς όμως να αναφερθεί επί τούτων ρητώς. Η κυπριακή Κυβέρνηση, είπε, δεν παγώνει τα 6 κεφάλαια, αλλά, πρόσθεσε, εξαρτάται από την Τουρκία τι θα συμβεί. Εάν, επισημαίνει στη δήλωσή του, η Άγκυρα δεν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις, τότε δεν θα επιτραπεί το άνοιγμα των κεφαλαίων.

Τα τέσσερα κεφάλαια είναι ήδη παγωμένα!
Το κρίσιμο σημείο της δήλωσης Κυπριανού έχει ως εξής: «Η Τουρκία δεν μπορεί παρά να έχει συνέπειες στην ομαλή εξέλιξη των ενταξιακών της διαδικασιών». Τονίζει ότι το Συμβούλιο στέλνει ισχυρά μηνύματα προς την Τουρκία για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, όμως τονίζει: «Δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινής συνισταμένης εντός του Συμβουλίου για το εύρος των επιπτώσεων επί της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας».

Γι΄ αυτό και η κυπριακή Κυβέρνηση θέτει όρους και προϋποθέσεις επί των ακόλουθων 6 κεφαλαίων:
1. Ενέργεια. 2. Πολιτισμός και Παιδεία. 3. Ελευθερία Διακίνησης Εργαζομένων. 4. Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας. 5. Δικαστική Εξουσία και Θεμελιώδεις Ελευθερίες και 6. Δικαιοσύνη Ελευθερία και Ασφάλεια. Το κεφάλαιο της Ενέργειας είναι ήδη παγωμένο. Επίσης μπλοκαρισμένα είναι τα κεφάλαια για τον πολιτισμό (είναι ήδη γνωστή η πρόθεση της Λευκωσίας λόγω της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα) καθώς και εκείνο της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων από Γερμανία-Αυστρία και της Δικαιοσύνης από διάφορες χώρες. Επί του συνόλου των παγωμένων τουρκικών κεφαλαίων έγινε αναφορά από τον Ρεν κατά τη διάρκεια του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι πρόδηλο ότι η Κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση για πάγωμα του συνόλου των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών και ότι όταν αναφέρεται σε επιπτώσεις, εννοεί τις μονομερείς προϋποθέσεις επί των 6 τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων.

Ανοίγει το κεφάλαιο του περιβάλλοντος
Εφόσον οι όροι αφορούν μόνο τα 6 εν λόγω κεφάλαια, εκείνο του περιβάλλοντος θα ανοίξει κανονικά στις 21 Δεκεμβρίου, όταν είναι για το σκοπό αυτό προγραμματισμένη η Διακυβερνητική. Ή Κυβέρνηση δεν θα ασκήσει βέτο, εάν πληρούνται τα τεχνικά κριτήρια.

Βελτιώσεις
Ο κ. Κυπριανού επισήμανε ότι θα ήθελε η μονομερής του δήλωση να ήταν η κοινή. Βεβαίως, θεωρεί ως θετικές τις αλλαγές που έγιναν στην παράγραφο 4, όπου τονίζεται μεταξύ άλλων ότι, οι αποφάσεις για το κλείσιμο και το άνοιγμα των κεφαλαίων θα γίνονται με βάση τους κανόνες της Διακυβερνητικής και όχι μόνο με τεχνικά κριτήρια, γεγονός, που διατηρεί ζωντανό το βέτο. Όπως είπε χαρακτηριστικά έγινε προσπάθεια να διαμορφωθεί το κείμενο με τρόπο ώστε να εμποδιστούν μονομερείς εθνικές κινήσεις (βλέπε βέτο). Υπάρχει άλλη μια αναφορά που διατηρεί ζωντανό το δικαίωμα του βέτο. Είναι η προσθήκη στην παράγραφο 9, που αναφέρει ως κριτήρια ανοίγματος και κλεισίματος των τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων, όχι μόνο τα τεχνικά, αλλά και εκείνα που αφορούν στις υποχρεώσεις της Τουρκίας, όπως αυτές προκύπτουν από τη Συμφωνία Σύνδεσης και την

Εταιρική Σχέση Προσχώρησης.
Ακόμη, βελτιωμένη είναι η παράγραφος για τη λύση του Κυπριακού. Ενώ προηγουμένως εκαλείτο η Άγκυρα να «δημιουργήσει θετικό κλίμα» για τη λύση του Κυπριακού, τώρα καλείται να «συνδράμει στη λύση». Επιπροσθέτως, στην παράγραφο για την Τουρκία και την ενέργεια τονίζεται ο σεβασμός που πρέπει να επιδείξει η χώρα αυτή στην κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ και στο δίκαιο της θάλασσας.

Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ,Το Υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε τις χτεσινές αποφάσεις

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. επικύρωσε ότι η Τουρκία συμπεριλαμβάνεται στη στρατηγική διεύρυνσης της Κοινότητας και τον στόχο ένταξης της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων έγινε αναφορά στην πρόοδο που σημείωσε η Τουρκία στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και επαινέθηκε η δραστήρια εξωτερική πολιτική της.

Στην ανακοίνωση τονίστηκε ότι το Συμβούλιο δεν εκτίμησε την υποστήριξη που δίνει η Τουρκία στις συνομιλίες στην Κύπρο και χαρακτηρίστηκε ατυχία το γεγονός ότι το Συμβούλιο σιώπησε στο θέμα της αναβολής των κεφαλαίων από μερικά μέλη με άδικες δικαιολογίες και σημειώθηκε χαρακτηριστικά «Βλέπουμε ότι η στάση μιας χώρας δίχως όραμα αντικατοπτρίζεται με ένα τρόπο που δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο».

19 σχόλια:

  1. >>Μπροστά στον όγκο των εταίρων που αυτή τη στιγμή δεν ήθελαν να ανοίξουν κεφάλαιο επανεξέτασης της διαπραγματευτικής πορείας της Τουρκίας,<<

    Τι λετε ρε παιδια! Το τεραστιο αντιτουρκικο μπλοκ, ολων αυτων που δε θελουν την Τουρκια στην Ευρωπη, που ειχε παει? Στο κυλικειο για κρουασαν?

    Μονο κατι για το Σαρκοζυ που μας στηριξε στο Σκοπιανο διαβασα. Για την Τουρκια που πηγαν ολοι?

    Βρε μηπως νομισαν πως ειναι Πρωταπριλια και μας εκαναν πλακα και εκαναν ΔΗΘΕΝ πως ηταν υπερ της Τουρκιας?

    Αντε να καταρρευσει η Τουρκια επιτελους, να λυσουμε το προβλημα μας. Πολυ το τραβηξε. Το πολυ μεχρι Ιανουαριο να διαλυθει η Τουρκια.

    Οχι τιποτα αλλο, αλλα αρχιζουν να μπαινουν ψυλλοι στ αυτια μου, οτι τελικα εχει δικιο ο Μπαγις, οταν λεει πως οι Ευρωπαικες κυβερνησεις θα βαλουν την Τουρκια μεσα και απλα δουλευουν ψιλο γαζι τους λαους τους.

    Ελπιζω στα νησια η κα Δραγωνα να εισηγηθει τη διδασκαλια της Τουρκικης γλωσσας πριν ερθει το κυμα των ευρωπαιων Τουρκων να εγκατασταθει. Μην εχουμε τιποτα εθνικιστικα παραληρηματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περιμένατε κάτι διαφορετικό; Εγώ όχι. Έχω από πολύ καιρό πάψει να πιστεύω στις εκπλήξεις. Άλλωστε, το πράγμα φαινόταν.

    Πόσο άραγε θα ενδιαφερθεί ο ελληνικός λαός, όταν και αν πληροφορηθεί αυτή την εξέλιξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Κύπρος είναι αποφασισμένη να δυσκολέψει όσο περισσότερο μπορεί την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αν αυτή δεν συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις των 27 κοινοτικών χωρών και δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Kaykasios

    Πού βασίζεται η "δήλωση" που κάνεις;

    Πώς ΘΑ την δυσκολέψει, δηλαδή; Γιατί δεν την δυσκόλεψε μέχρι σήμερα; Ακόμη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας περιμένεις; Όταν ο Ερντογάν λέει ότι θέλει λύση του Κυπριακού μέχρι τον Μάρτιο, εννοεί "λύση" τύπου Ανάν. Χθες δήλωσε ορθά-κοφτά στον Ομπάμα ότι αποκλείει κάθε συζήτηση για αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι πολιτικοί μας αγνοούν την ψυχολογία των Τούρκων !!! Η νοοτροπία του "παζαρεύω για όλα, για να κερδίσω οτιδήποτε" κυριαρχεί απο την γειτονιά μέχρι την υψηλή στρατηγική των γειτόνων μας. Πλέον, βλέποντας την δικαίωση της μεθόδευσης τους, δεν θα σταματήσουν πουθενά.... Αν τώρα μας κατάφεραν έτσι εύκολα, ΦΑΝΤΑΣΘΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΤΑΝ (?) ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. !!!!!!!




    JTR

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αποφασιστική στάση της Κύπρου για τις τουρκικές ενταξιακές

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_09.html#ixzz0ZBaiIxv4

    Το τρίτο κείμενο στην ανωτέρω παράθεση είναι απο την Φωνή της Τουρκίας. Οφθαλμοφανέστατη η παγωμάρα των Τουρκων.

    Οσο για την δήλωση Ερντογάν είναι απο την ζάλη (είναι και επιληπτικός) απο την σφαλιάρα του PKK, απο την άρνηση του Ιράν και του Ισραήλ, απο την τροπή των πραγμάτων στο Β.Ιράκ, απο το αδιέξοδο της πολιτικής του στο εσωτερικό και εξωτερικό, απο την πτώση της δημοτικότητας του και απο την πτώση των ποσοστών του AKΡ.Δήλωση εσωτερικής κατανάλωσης απλά αγαπητέ φίλε nativist.Αυτή είναι η ταπεινή μου γνώμη και πάντα βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θέμα εκτίμησης, αλλά και εμπειρίας, φίλε Καυκάσιε. 35 χρόνια τώρα παρακολουθώ μόνον ήττες της Ελλάδας και της Κύπρου, με μοναδική εξαίρεση το "ΟΧΙ" του 2004.
    Μην υποτιμάς τον Ερντογάν και την τουρκική διπλωματία. Μέχρι σήμερα τα καταφέρνουν σαφώς καλύτερα από εμάς και αυτό δεν είναι θέμα απλής εκτίμησης, αλλά ΓΕΓΟΝΟΣ.

    >πάντα βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο.<

    Συγγνώμη, αλλά εγώ προτιμώ να μην βλέπω καθόλου το ποτήρι όταν γράφω. Προσπαθώ να είμαι νηφάλιος! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε nativist μια ματιά στον Ξένο Τύπο θα σε πείσει.

    Δέν έχω σκοπό να καταχραστώ το βήμα μου.

    Οσο για την υποτίμηση της Τουρκικής Πολιτικής δεν είναι δική μου μόνο άποψη.Πλήθος αναλυτών συμφωνεί στο ότι ασκείται μόνο για εσωτερική κατανάλωση και ότι κινδυνεύει να γίνει γραφική.

    Δεν έχω μάθει να υποτιμώ ούτε να υπερτιμώ τίποτα.Εχω μάθει να αξιολογώ με βάσει τις εξελίξεις.Οι εξελίξεις είναι αρνητικότατες και έχει βρεθεί προ αδιεξόδου σε όλα τα επίπεδα.

    Οταν έγραφα για μισογεμάτο ποτήρι και μισοάδειο εννούσα το Βέτο.

    Η στάση της Ελλάδας και της Κύπρου υποκρύπτει την απειλή άσκησης Βέτου , το πάγωμα Κεφαλαίων δυσχεραίνει την ένταξη της Τουρκίας.Ελλάδα και Κύπρος στάθηκαν αξιόλογα σε αυτή την δοκιμασία. Αυτα μέχρι σήμερα.

    Στο συμβούλιο αυριο και μεθαύριο θα δούμε τις υπόλοιπες εξελίξεις. Να σαι σίγουρος ότι όσο μου επιτρέπουν οι μικρές μου δυνάμεις θα προσπαθησω να είμαι αντικειμενικός.

    Τέλος να σου πώ οτι η ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ (έχει διαψευστεί πολλές φορές) υπολείπεται του Γιάννου Χαραλαμπίδη ο οποίος είναι απο τους πλέον αξιόλογους δημοσιογράφους και αναλυτές.

    Ας περιμένουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε nativist λές ότι η μόνη νίκη τα τελευταία 35 χρόνια ήταν το ΟΧΙ στο σέδιο ΑΝΑΝ το 2004.
    Απλά να προσθέσω ότι ήταν και η μόνη φορά που η λαός μίλησε αυτά τα 35 χρόνια και ήταν μία απόφαση αποκλιστικά δική του και όχι φερέφωνων πολιτκών που ευθύνονται για τις ήττες επί 35 χρόνια.

    Μακάρι να τον άφηναν να μιλήσει ξανά οι αληταράδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι η αλήθεια είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξε την Ελλάδα και Κύπρος.

    Η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή και δεν ταιριάζει στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν τα 70 εκατομμύρια μουσουλμάνων να περπατήσουν στον ίδιο πεζοδρόμιο και αυτό είναι γεγονός.

    Η Τουρκία ανήκει στον ισλαμικό κόσμο. Είναι μια τρίτη χώρα, όπου οι “άνθρωποι” πιστεύουν ότι ο Ερντογάν είναι ένας υπουργός του πρώτου κόσμου.

    Είναι καιρός να σταματήσουμε να είμαστε υπερήφανοι για έναν άνθρωπο ο οποίος φέρνει μπροστά του “εργαλείου το Κοράνι” για φωτισμένους ανθρώπους ως ένα καταφύγιο για τις αδυναμίες του, όταν είναι σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

    Το “δόγμα” Αχμέτ Νταβούτογλου απέτυχε και γύρισε την πλάτη στη Δύση, αλλά δεν είναι όλοι που πιστεύουν. Άρχισε να διανέμει τις παρθένες του Αλλάχ, τόσο για τις Βρυξέλλες, όπως για την Χίλαρι Κλίντον που δεν μπορεί να ξεχάσει το στόμα της Μόνικα Λεβίνσκι. Ο Μέγας Αλέξανδρος όταν θέλησε να κυριαρχήσει μια μικρή χώρα, έστειλε ένα γάιδαρο φορτωμένο με χρυσό. O Νταβούτογλου δεν έχει ούτε και το γάιδαρο....

    Όλα που έχει γραφτεί για την “είσοδο Τουρκία” ήταν ένα μεγάλο Hoax.

    Η συνάντηση του Ερντογάν και Barack Obama ήταν στην πραγματικότητα μόνο για να συζητήσουν τα κεφάλαια του Κορανίου......τίποτα περισσότερο.

    Η σύγχρονη Τουρκία θέλει να κάνει ό, τι η τουρκική Οθωμανικής Αυτοκρατορίας παρέλειψε να κάνει αιώνες πριν και τροφοδοτεί τα στόματα των δημοσιογράφων.

    Πρώτη Γραμμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Διερωτόμαι όταν μόνοι μας με τα χεράκια μας βγάζουμε τα ματάκια μας γιατί γκρινιάζουμε όταν το κάνουν οι ξένοι για μας.
    Μα τι αλλοπρόσαλος λαός είμαστε ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω.
    Τελικά και λίγα παθαίνουμε και λίγα μας κάνουνε, για τον φερεντζέ μου φαίνεται είμαστε ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Μέγας Αλέξανδρος όταν θέλησε να κυριαρχήσει μια μικρή χώρα, έστειλε ένα γάιδαρο φορτωμένο με χρυσό.
    Μήμπως τήν ἔχουμε πατήσει καί ἐμεῖς ἔτσι,κατά τόν ἴδιο τρόπο;;;

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φίλε Καυκάσιε,

    Δεν μπορώ να συμμεριστώ την αισιοδόξία σου. Καθίσταται πολύ δύσκολο έως αδύνατο στο μέλλον να μπούνε προσκόμματα στην πορεία της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει γαιδουρινή υπομονή και γνωρίζει ότι η ένταξή της δεν θα γίνει άμεσα. Αυτό που θα γίνει άμεσα είναι η προώθηση μίας λύσης στο Κυπριακό η οποία θα είναι πλέον κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Τουρκίας. Περίμενα τουλάχιστον το πάγωμα των 8 κεφαλαίων να είναι ξεκάθαρο. Ωστόσο ούτε και αυτό είναι σίγουρο. Κάτι σαν το δικαίωμα της Ελλάδος να επεκτείνει στα 12 νμ τα χωρικά της ύδατα.
    Δυστυχώς μιλάμε για ήττα. Και μάλιστα καίρια.

    Δεν είμαι αισιόδοξος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ερωτώ ξανά: είναι αλήθεια ότι τα υποβρύχια μας είχαν στοχοποιήσει τις βασικές μονάδες του τουρκικού στόλου (βλ. μηδενική απώλεια τορπιλών) κατά την εισβολή στην Κύπρο το '74 και τους δόθηκε εντολή να αποχωρήσουν για δήθεν υπεράσπιση της Ρόδου από αντίστοιχη τουρκική απόβαση; Ως λαός αποδεδειγμένα δεν κάνουμε πίσω. Ως Πολιτερία και Στρατός όμως; (εννοώ τους επί κεφαλής). Από το '22 και μετά λόγω προδοτών πολιτικών (από άκρα δεξιά -χούντα για να μην πάμε μακριά- ως άκρα αριστερά -ΣΥΡΙΖΑ για να μην πάμε και πάλι μακριά) και οσφυοκαμπτών αξιωματικών τρώμε την μια φάπα μετά την άλλη. Πάντως με την διασπορά των πληροφοριών και της γνώσης λόγω Διαδικτύου τα πράγματα έχουν αλλάξει αμετάκλητα (τα πιο πρόσφατα: εκλογές Οκτ. '09, εκλογή Σαμαρά στην ΝΔ)και ο κόσμος δεν πείθεται πλέον τόσο εύκολα (εξ' ου και η χρεωκοπία των μεγάλων συγκροτημάτων Τύπου)._Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Ο/Η ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    Πιθανόν, διότι η Ελλάδα έχει γεμίσει με γαϊδούρια φορτωμένα με χρυσό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. H Xristna me dyo logia skiagrafise tin katastasi. Stamastiste na oneireveste tin ptosi tis Tourkias, apo moni tis.
    I thesi tis me ton Nabuco kai tous Rwsous exei edraiothi oso pote allote kai exei ginei aparaititi gia tin EE kai tous Amerikanous.

    Dystyxos afti einai i pragmatikotita.

    To monon mas xarti (Ellados & Kyprou) einai to Beto, ean apofasisoume na to peksoume kai ean bebaios mas afisoun na kanoume kati tetoio. Kai fysika ammesi allagi tis kokkinis grammis mas!!! Perimenoume lysi apo tin EE, eno mporoume na tin dosoume monoi mas. Exoume ginei anaksiopistoi, apo tin mia zitoume arrostimena tin entaksi kai apo tin alli diamartyromaste kathimerinos gia kaki metaxeirisei apo tous Tourkous. Antifaskoume synexos.

    OXI stin entaksi, monon eidiki sxesi kai afti ypo proypotheseis.

    Ola ta alla einai paramythia kai froudes elpides...

    Einai 12 para 5. Ksipneiste epi telous, prin einai arga !

    Xenokrates apo tin Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΡΚΟ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟΥ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ!!

    ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ Ο ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΜΑΡΩΝΕΙ ΑΠΟ ΨΗΛΑ!!!!!

    Κ1ΡΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ξενοκράτη

    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Μόνο που δεν είμαστε το παραπέντε, το ρολόι έχει ήδη κτυπήσει . . .

    K1RK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φίλος ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ.

    Σε όλα τα μέρη του κόσμου υπάρχουν.....γαϊδούρια!
    Σίγουρα.....στην Ελλάδα επίσης.

    Το μεγαλείο της Ελλάδα είναι κάτι που πρέπει να διαφυλαχθεί.

    Μια χώρα όπως η Ελλάδα με “σύνορα” την Τουρκία, δεν είναι εύκολο. Ένας άλλος στη θέση.....θα ήταν το χάος.....

    Ο αγώνας πρέπει να γίνει.....μέρα με τη μέρα!

    Πρώτη Γραμμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.