1/12/09

Στον αέρα το τουρκικό κεφάλαιο «Περιβάλλον». Η Λευκωσία δεν δίνει λευκή επιταγή και το συνδέει με αξιολόγηση-κυρώσεις

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ βρίσκεται το κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας για το «Περιβάλλον», το οποίο η Σουηδική Προεδρία προσδοκά να ανοίξει στις 21 Δεκεμβρίου, 10 μόλις μέρες μετά την πολυδιαφημιζόμενη «αξιολόγηση».

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Λευκωσία δεν πρόκειται να δώσει λευκή επιταγή και ότι συνδέει το άνοιγμά του με την πορεία που θα προσλάβουν οι συζητήσεις επί του προσχεδίου Συμπερασμάτων της Σουηδικής Προεδρίας, αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων για τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της Τουρκίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες μέρες εντάθηκαν οι «παραινέσεις» προς τη Λευκωσία, κυρίως από το Λονδίνο, προκειμένου να εξασφαλισθεί η απαραίτητη ομόφωνη απόφαση για άνοιγμα του κεφαλαίου «Περιβάλλον».

Η Άγκυρα φέρεται μάλιστα να έχει λάβει υποσχέσεις από τη Στοκχόλμη ότι το επίμαχο κεφάλαιο θα ανοίξει πριν το τέλος Δεκεμβρίου, οπότε λήγει η θητεία της Σουηδικής Προεδρίας στο τιμόνι της Ε.Ε. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Σταρ», σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα έχει ήδη διασφαλίσει το άνοιγμα του κεφαλαίου Περιβάλλον.

Ωστόσο, όπως πληροφορείται ο «Φ», τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συζητούν ακόμη την «Κοινή Θέση» της Κοινότητας, η οποία μόνον όταν εγκριθεί ομόφωνα (δηλαδή με τη συγκατάθεση και της Κυπριακής Κυβέρνησης) μπορεί να θεωρείται ως συμφωνηθείσα και να συνεπάγεται το άνοιγμα του κεφαλαίου «Περιβάλλον». Το ζήτημα εξακολουθεί μάλιστα να τελεί υπό διαβούλευση και καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Άλλωστε, όπως ανέφερε έγκυρη πηγή, οι οποιεσδήποτε αποφάσεις αναφορικά με το κεφάλαιο Περιβάλλον δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να ληφθούν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτή τη βδομάδα στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων ΚΟΡΕΠΕΡ επί του προσχεδίου Συμπερασμάτων της Σουηδικής Προεδρίας, αλλά και την ερχόμενη βδομάδα σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και εφόσον απαιτηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

ΠΑΥΛΟΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

4 σχόλια:

  1. Πρώτο τεστ. Για να δούμε οι δικοί μας εδώ τι θα κάνουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιοι "δικοί μας"; Από την Αθήνα; Για τον Παπανδρέου το ξέρουμε. Ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δούμε τι στάση θα τηρήσει. Όμως, το θέμα αφορά καθαρά την Κύπρο, η οποία πρέπει να ζητήσει ΤΑ ΠΑΝΤΑ: Άμεση αναγνώριση de jure της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήτοι συμμόρφωση με ΟΗΕ και ΕΕ. Άμεση αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων και αποζημιώσεις.

    Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι μισές δουλειές δεν γίνονται. Αυτή η ιστορία με την Τουρκία δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Πρέπει να λήξει και οι κυβερνήσεις που έχουμε δεν νομίζω ότι είναι ούτε ικανές ούτε διατεθειμένες να αλλάξουν κάτι.

    Εμείς θα ζητήσουμε π.χ. άρση του casus belli για τα 12 νμ; Διότι αν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 νμ, λύεται αυτομάτως και το θέμα των "γκρίζων ζωνών".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί δεν ξέρεςι τι θα κάνουν οι δικοί μας φίλε μου 5:30 ;

    Κρατώντας αταλάντευτα ψηλά το εθνικό ανάστημα της χώρας και με μία αυστηρή δήλωση, θα δώσουν κανά χρόνο παράταση στην Τουρκία ενώ θα της θυμίσουν ότι η συμμόρφωση είναι μονόδρομος για αυτήν. Και φυσικά θα υπενθυμίσουν ότι ο Κυπριακός λαός(ένας ξένος για αυτούς λαός) πρέπει ελέυθερα και από μόνος του να αποφασίσει τι θέλει και η Ελλάδα θα στηρίξει την απόφασή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εάν υποστηρίξει την Κυπριακή στάση ο Σαμαράς πετάει ένα δύσκολο μπαλάκι στον Παπανδρέου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.