1/12/09

Με σκληρή γραμμή στα εθνικά θέματα

Ο κ. Σαμαράς αισθάνεται δικαιωμένος για τη στάση την οποία τήρησε ως υπουργός Εξωτερικών στο θέμα των Σκοπίων

O κ. Αντ. Σαμαράς ποτέ δεν έκρυψε ότι η οικονομία είναι ο τομέας που τον συναρπάζει και ο ίδιος τον γνωρίζει πολύ καλά. Στην πολιτική του σταδιοδρομία όμως η περίοδος-καμπή ήταν εκείνη κατά την οποία ασχολήθηκε με την εξωτερική πολιτική. Ηταν ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής άλλωστε, το Σκοπιανό, που σημάδεψε την «πολιτική ζωή» του μεσσήνιου πολιτικού στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Και επειδή η Ιστορία πολλές φορές επαναλαμβάνεται, οι συνθήκες το έφεραν έτσι που για άλλη μία φορά η άποψη του κ. Σαμαρά θα είναι βαρύνουσα για την εκκρεμότητα της ονομασίας των Σκοπίων.

Μόνο που ετούτη τη φορά θα κληθεί να τοποθετηθεί επί του θέματος από διαφορετική θέση: όχι από εκείνη του υπουργού Εξωτερικών, αλλά από αυτή του προέδρου της ΝΔ και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την εκλογή προέδρου στη ΝΔ τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν κατέλαβαν πολύ χώρο και χρόνο - κάτι αναμενόμενο.

Από εδώ και πέρα όμως τα ζητήματα αυτά θα έλθουν στο προσκήνιο και θα θέσουν τον νέο αρχηγό της ΝΔ ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων.

O ι απόψεις Σαμαρά στα αποκαλούμενα εθνικά θέματα κινούνται στην επονομαζόμενη «σκληρή γραμμή». Οι εθνικοπατριωτικοί τόνοι ήταν εμφανείς στις ομιλίες του, ιδιαίτερα σε εκείνη που έδωσε στο Συνέδριο της ΝΔ, όπου μίλησε για την αγάπη προς την πατρίδα.

Οπως έχει δηλώσει επανειλημμένως σε προεκλογικές συνεντεύξεις του, ο κ. Σαμαράς αισθάνεται δικαιωμένος για τη στά ση την οποία τήρησε ως υπουργός Εξωτερικών στο θέμα των Σκοπίων.

Υποστηρίζει την «κόκκινη γραμμή» του Βουκουρεστίου και τη στάση του κ. Κ. Καραμανλή διότι όπως επισημαίνει η ηγεσία της γειτονικής χώρας επιμένει στη διπλή ονομασία.

Επομένως, διευκρινίζει, η «κόκκινη γραμμή» δεν είναι η σύνθετη ονομασία αλλά η «μία ονομασία για όλες τις χρήσεις».

Υ πάρχουν όμως και άλλα μέτωπα που καλείται να χειριστεί η χώρα το προσεχές διάστημα.

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο προσκήνιο καθώς αναμένονται δύσκολες αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών στις 10-11 Δεκεμβρίου, ενώ οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Και παράλληλα εμφανίζεται μια κινητικότητα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την επίσκεψη του κ. Γ. Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη και την επιστολή του τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να αναμένει κανείς ότι ο νέος αρχηγός της ΝΔ θα είναι τουλάχιστον επιφυλακτικός για τις στις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού.

Ο κ. Σαμαράς έχει εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή του με λύσεις τύπου «Σχεδίου Αναν» στο Κυπριακό, ενώ και στα ελληνοτουρκικά δεν έχει μέχρι στιγμής δείξει να διάκειται ευνοϊκά στο να καθήσουν η Αθήνα και η Αγκυρα να συζητήσουν για το Αιγαίο όσο η δεύτερη εξακολουθεί την παραβατική συμπεριφορά της και τις αναθεωρητικές διεκδικήσεις της.

Συγχαρητήρια από Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο
Δεκάδες συγχαρητήρια τηλεγραφήματα από προκαθημένους και μητροπολίτες της Ορθοδόξου Εκκλησίας άρχισαν να καταφθάνουν από νωρίς χθες το πρωί στο γραφείο του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά στην οδό Ρηγίλλης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τόσο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον κ. Σαμαρά όσο και με τηλεγράφημα που απέστειλε εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. «Εν χαρά επικοινωνούντες προς Υμάς, Σας εκφράζομεν τα θερμά συγχαρητήρια της Μητρός Εκκλησίας και της ημετέρας Μετριότητος προσωπικώς διά την πανηγυρικήν εκλογήν Σας ως προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, τουθ΄ όπερ αποδεικνύει την εκτίμησιν και την εμπιστοσύνην την οποίαν τρέφουν προς Υμάς τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος ανά την ελληνικήν επικράτειαν» τονίζει στο τηλεγράφημά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

«Είμεθα βέβαιοι», προσθέτει ο κ.κ. Βαρθολομαίος, «ότι θα δικαιώσετε τας προσδοκίας πάντων και θα τιμήσετε την ψήφον του λαού».

Ακόμη ο κ. Σαμαράς δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου και δεκάδων μητροπολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σαμαράς συνδέεται από τις αρχές του ΄90, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, τόσο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη όσο και με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, καθώς και οι ίδιοι εκείνη την εποχή εξελέγησαν στους θρόνους των Εκκλησιών της Κωνσταντινούπολης και της Αλβανίας.

16 σχόλια:

  1. Μακάρι ο Αρχηγός της Νέας δημοκρατίας να έχει ευαισθησίες και Σχεδιο για την εξωτ.πολιτική της χώρας μας,κάτι που τόσο λείπει διαχρονικά απο την πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου.
    Η εξ.πολιτική λειτουργεί με πυροτεχνήματα και όχι με σχεδιο,συνέπεια του οποίου είναι τα ιμια,η Μαδριτη,Το Ελσινκι,Η S-300 ο Οτσαλάν,οι Γκρίζες ζώνες,το μακεδονικο,και ποιος ξέρει η Θράκη.
    Παρόλλα αυτά έχω την αίσθηση ότι πολλά απο τα σχέδια των φίλων και γειτόνων μας εξ'ανατολών δεν θα πραγματοποιηθούν...και γίνομαι πιο συγκεκριμένος.
    Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τα άρθρα αυτού του blog αλλά και του τύπου κυρίως που αφορούν την Τουρκία καταλαβαίνει ότι κάτι πολύ άσχημο,να το πώ έτσι,"προετοιμάζεται" για τους απέναντι!!!!
    Εντός και εκτός των τειχών τους.....ή κάνω λάθος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1:32 To Πρώτο σίγουρο είναι οτι μιλάμε ήδη για γεωγραφικό διαχωρισμό του ("Τουρκικού") Κουρδιστάν απο την Τουρκία.

    Μια Δεύτερη επισήμανση είναι οτι η Λευκωσία δεν φαίνεται να δίνει λευκή επιταγή και το συνδέει την αξιολόγηση με κυρώσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά ελπίζω να είναι λίγοι αυτοί που θα ψηφίσουν άλλον ένα μετριοπαθή και μέτριο αρχηγό κο΄μματος στις επόμενες εκλογές. Τουλάχιστον σε αυτό το blog θέλω να πιστεύω ότι οι άνθρωποι δεν βαυκαλίζονται με τις ελπίδες που δίνουν νέοι αρχηγοί με ιδιοτελείς και ξενικές ατζέντες.

    Τι πάει να πεί σκληρή γραμμή στην εξωτερική πολιτική; Η κοινη ονομασία για όλες τις χρήσεις από την ΠΓΔΜ;
    Για μένα σκληρή γραμμή είναι η μη αποδοχή οποιασδήποτε αναφοράς στη Μακεδονία.
    Σκληρή γραμμή είναι η κάθετη ρήξη με την Τουρκία εφόσον δεν συμορφωθεί με όλα όσο επιτάσει το διεθνές δίκαιο, και οι σχέσεις καλή γειτονίας εντός σαφώς προσδιορισμένων χρονικών ορίων.

    Αν είανι δυνατόν φτάσαμε να θεωρούμε μία μικρότερη παραχώρηση σκληρή εξωτερική πολιτική! Σιγά μη σχίσετε κανά καλσόν κύριοι !

    Κύιε Σαρκοζί θέλετε να αγοράσουμε φρεγάτες Rafale, κυρία Μέρκελ θέλετε να αγοράσουμε υποβρύχια και EF2000; Τότε θα πρέπει μαζί μας να θέσετε βέτο σε κάθε ενταξιακή διαπραγματευση της απροσάρμοστης Τουρκίας.
    Έτσι γίνεται η πολιτική και έτσι σε σέβονται.

    Αλλά το κ. Σαμαράς και οι υπόλοιποι 300 που κάθε 3-4 χρόνια ζητάνε να του παρατείνουμε την περίοδο είσπραξης της βουλευτικής αποζημείωσης τα έχουν κάνει τόσο σαλάτα που ούτε λεφτά μας άφησαν ούτε αξιοπρέπεια αφού το μόνο για το οποίο πιέζουμε τους Εταίρους είναι μας δίνουμε παρατάσεις για την διορθωση των οικονομικών δεικτών της Χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δίνει ο Γιωργάκης την λευκή επιταγή ....;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο κ. Σαμαράς είναι ο μόνος έλληνας πολιτικός που εγκατέλειψε ένα υψηλότατο αξίωμα για λόγους ηθικής.
    Όταν άλλοι θα έπρεπε να το έχουν αναγκαστικά εγκαταλείψει για να οδηγηθούν σιδηροδέσμιοι στη Δικαιοσύνη...

    Δεν μπορούμε σε αυτήν τη χώρα να τα απαξιώνουμε όλα. Δεν είναι όλοι το ίδιο.
    Βλέπετε ότι η Τουρκία ξανοίχτηκε πολύ και όμως αυτό την κάνει ταυτόχρονα ευάλωτη.
    Μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε;
    Προσωπικά πιστεύω στον Θεό της Ελλάδας. Και στο δίκιο μας. Γιατί έχει χυθεί πολύ αίμα σε αυτόν τον τόπο. Και το αίμα δεν ξεπλένεται ποτέ.

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ φίλε,συμφωνω μαζίσου.Αυτό εννούσα όταν έγραφα προηγουμένως για σχέδιο ολοκληρωμένο απο την ελλ.πολιτική ηγεσια
    Απλά εκφράζω την ελπίδα απο τον κ.Σαμαρά ότι επιτέλους θα εκφράσει συντονισμένα την εθνικά παραδεκτή γραμμη στα Εθνικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Είναι λάθος να χαρακτηρίζουμε "σκληρή γραμμή" την ελάχιστη λογική στην εξωτερική πολιτική. Τωρα αν είναι μέτριος ο κ. Σαμαράς ή όχι, όπως λέει ο "ανώνυμος 2.36" ας αφήσουμε λίγο καιρό να το δούμε,ήδη τον Δεκέμβρη θα χρειαστεί να πάρει θέση σε πολλά και θα κριθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε περίπτωση που υπάρχει σχεδιασμός για δημιουργία ενιαίου κουρδικού κράτους που θα περιλαμβάνει και το τουρκικό κομμάτι, ενδεχομένως να προβλέπονται και ανταλλάγματα προς την Τουρκία (π.χ. τόξο Θράκης - Αιγαίου - Κύπρου). Λέμε τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Καραμανλής έκανε ένα μεγάλο σφάλμα αμέσως από την αρχή, το οποίο έχω πολλές φορές επισημάνει. Μόλις εξελέγη πρωθυπουργός την 7/3/2004, βγήκε και είπε, χωρίς κανείς να του το ζητήσει, "τασσόμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας". Ποιος τον πίεσε να κάνει αυτή την δήλωση και δεν κράτησε τα "χαρτιά του κλειστά"; Ήταν αυτό ή όχι ένδειξη υποτέλειας στους Τούρκους; Ήταν ή όχι δείγμα διπλωματικής ανικανότητας; Ασφαλώς και ήταν, γι αυτό αντί να ημερέψει το θηρίο, το αποθράσυνε. Ο άνθρωπος δεν έκανε για πολιτικός. Τελεία και παύλα.
    Ο Σαμαράς δεν έχει κάνει σχετική δήλωση μέχρι στιγμής (παρακαλώ, αν κάνω λάθος, διορθώστε με). Θα μπορέσει να αποστασιοποιηθεί από την ολέθρια αυτή γραμμή υποτελείας και πώς; Το κόμμα της ΝΔ είχε αυτή την γραμμή μέχρι σήμερα. Πώς θα την αλλάξει; Τα μέλη του, ηγετικά ή μη, αυτό έλεγαν. Υποστήριζαν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας "αν και εφ' όσον.." και λοιπές παρλαπίπες. Πώς αυτά τα ίδια μέλη θα πουν αύριο "λάθος κάναμε. Η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη;"

    Όταν κάτι στραβώσει για πολλά χρόνια και αφήσει και ίχνη πίσω του (βλέπε Θράκη και γκριζάρισμα νησιών Αιγαίου), δύσκολα διορθώνεται. Δεν είναι αδύνατον να διορθωθεί, αλλά απαιτεί πολλούς και δύσκολους διπλωματικούς χειρισμούς.

    Ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να κάνει το στίγμα του γνωστό από την θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, διότι αν συμπλεύσει με τον Γιωργάκη και την Ντόρα, τότε τίποτε δεν άλλαξε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να βάλει η Παναγιά το χέρι της και να μην υπάρχει Μακεδονία στην ονομασία των σκοπίων.Και εγώ θα αποσύρω τον χαρακτηρισμό του προδότη για τον αντώνη.Οψόμεθα λοιπόν και δεν ξεχνάμε.Το σφουγγάρι το έχει ο αντωνάκης για πάρτη του,γιατί πολύ τον βολεύει.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αντώνη είσαι η τελευταία μας ελπίδα, μέσα στην απίστευτη εθνικοιδεολογική αποσύνθεση που επιβάλλουν στην χώρα μας μωροί, μαυραγορίτες και πράκτορες... Πιστεύω ότι κάθε ελληνας θα είναι στο πλευρό σου ανεξάρτητα από κομματική ταυτότητα. Στο διάολο η κομματική ταυτότητα Ζήτω η Πατρίδα!!! Γαμώ την κομματική μου ταυτότητα...Ζήτω η Ελλάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ερώτηση από την συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στους Αδέσμευτους Bloggers:

    Όπως είναι γνωστό το κόμμα σας αλλά και η Κυβέρνηση έχει αναφέρει επανηλειμμένα ότι η εθνική κόκκινη γραμμή είναι «σύνθετη ονομασία με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό και για όλες τις χρήσεις» και όχι πλέον η απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992 που έλεγε ότι «δεν θα υπάρχει η λέξη Μακεδονία ή παράγωγο της». Η ερώτηση μου είναι ότι το «για όλες τις χρήσεις» περιλαμβάνει και αλλαγή της συνταγματική τους ονομασία ή θα υπάρξει κάποια άλλη πλάγια γραμμή τύπου «οποιαδήποτε περιεχομένου διευρυμένης ερμηνείας» που θα περιλαμβάνει «συστάσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας» , αναγνώριση «Μακεδονικής ταυτότητας ή γλώσσας» κ.λ.π.;


    Απάντηση:
    Η κυβέρνηση Καραμανλή δεν έχει αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνείας: «Μια ονομασία για κάθε χρήση», σημαίνει ότι τα Σκόπια πρέπει να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία. Πράγμα που, πλέον, έχει τη στήριξη όλων των εταίρων μας. Αυτό, βέβαια, είναι αδύνατο να το δεχθούν τα Σκόπια με την υφιστάμενη πολιτειακή συγκρότηση. Και ποτέ δεν το αποδέχθηκαν ως τώρα. Στην καλύτερη περίπτωση είχαν αποδεχθεί να δώσουν μια ονομασία σε μάς - όποια θέλαμε - και να κρατήσουν εκείνοι το «Μακεδονία», για κάθε εσωτερική και διεθνή χρήση.

    Έτσι πλέον για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, με το βέτο Καραμανλή στο Βουκουρέστι τα Σκόπια βρέθηκαν σε αληθινά δύσκολη θέση διεθνώς. Έτσι, δικαιώθηκε η άποψή μου ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να δεχθούμε «λύση» διπλής ή τριπλής ονομασίας.

    Η «κόκκινη γραμμή» – δηλαδή η γραμμή μη υποχώρησης της ελληνικής πλευράς - είναι αυτή τη στιγμή «μια ονομασία για κάθε χρήση» (το περίφημο erga omnes). Κι αυτό το στηρίζουμε όλοι. Πολύ περισσότερο εγώ, που νιώθω και δικαιωμένος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και η μετριότητα μου λέει ΟΧΙ το όνομα Μακεδονία στα σκόπια, ούτε επιθετικός προσδιορισμός, ή έχουμε δίκιο και υποστηρίζουμε την αλήθεια, ή δεν έχουμε δίκιο και κάνουμε την...πάπια. Τελικά Η Πηνελόπη Δέλτα έγραφε ψέματα ή αλήθειες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ akritas

    "Η «κόκκινη γραμμή» – δηλαδή η γραμμή μη υποχώρησης της ελληνικής πλευράς - είναι αυτή τη στιγμή «μια ονομασία για κάθε χρήση» (το περίφημο erga omnes). Κι αυτό το στηρίζουμε όλοι. Πολύ περισσότερο εγώ, που νιώθω και δικαιωμένος..."

    Aν και μάλλον για τα ελληνοτουρκικά είναι η συζήτηση, διότι είμαστε στο παρά πέντε και ο Σαμαράς άποψη δεν έχει εκφράσει σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η δήλωσή του για το όνομα των Σκοπίων είναι γνωστή και από την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" 22/11/09, όπου λέει ότι τον δεσμεύει η πολιτική του Καραμανλή. Συνεπώς, τίποτε δεν αλλάζει με τον Σαμαρά στο θέμα των Σκοπίων. Η γραμμή των πολιτικών αρχηγών του 1992 έχει οριστικά εγκαταλειφθεί. Σύνθετη ονομασία, έστω και erga omnes, σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια, ή και αμέσως ουδείς θα θυμάται το συνθετικό και όλοι θα λένε απλώς Μακεδονία, όπως και τώρα. Η διαφορά είναι ότι θα το λέει και η Ελλάδα και τότε θα αρχίσουν τα προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Kοντός ψαλμός, αλληλούϊα!
    Λοιπόν μάγκες, ότι και να πούμε ένα είναι σίγουρο. Ότι για να γίνει πρωθυπουργός ο Αντώνης, θα πρέπει να χτυπήσει εκεί που επέτυχε, δηλ. στα εθνικά θέματα. Και πιστεύω ότι με το σωστό επιτελείο γύρω του, θα γίνει πιο σκληρός και θα σταθεί απέναντι στον ερασιτέχνη Γιωργάκη. Εάν μάλιστα πετάξει στα αζήτητα τη Ντόρα και το κουμάσι της αντί να τους συμπεριλάβει στο επιτελικό σχήμα, τότε σίγουρα θα είναι ηγέτης πολύ σύντομα! Ας περιμένουμε και θα δείξει σύντομα το πράγμα. Πάντως μέχρι στιγμής άλλον δεν έχουμε να υπερασπιστεί ικανά τα εθνικά θέματα εκτός από τον λαϊκιστή Καρατζαφέρη που κατάφερε να καταβροχθίσει ικανό εθνικό κεφάλαιο μέσα στο κόμμα του.
    ANDREX THESSALOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Είναι γνωστό ότι ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη.Έτσι και ο Σαμαράς αν δεν δημιουργήσει μια σωστή ομάδα γύρω του δύσκολα θα προχωρήσει...Αν μάλιστα βάλει άτομα που άκουγονται(Στυλιανίδης,Πιπιλη κλπ),και που για μένα είνα το λιγότερο ανίκανα θα κάνει πολύ καιρό η ΝΔ να ανέβει στη εξουσία.Με ανίκανους πλέον κανείς δεν προχωρά(όπως γινόταν παλιότερα...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.