10/12/09

Μια συνδρομή στα αδέσποτα ζώα


της Ελίνας Γαληνού
Η αδιαφορία προς τα αδέσποτα και εγκαταλελειμμένα ζώα, δεν υποβαθμίζει μόνο στην ζωή μας αλλά και την κοινωνική μας εικόνα μας σαν κοινωνία. Πολλές φορές βέβαια, συμβαίνει να δηλώνουμε ευαισθησίες προς αυτό το ζήτημα, τις οποίες όμως δεν κάνουμε πράξη. Και επιτέλους, κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που περιμαζεύουν αδέσποτα ζώα και τα φροντίζουν, δεν είναι αρκετές. Η αντιμετώπιση ενός τέτοιου προβλήματος, χρειάζεται οργανωμένη δράση.
Κάποια στιγμή που οι ανάγκες για βοήθεια προς τα αδέσπορα αυξήθηκαν σημαντικά μαζί με τις καταγγελίες για εγκατάλειψη ζώων, συγκεντρώθηκε μια ομάδα ανθρώπων και δημιούργησε το σωματείο Stray.gr. Σκοπός τους ήταν να εργαστούν με ζήλο και να βοηθήσουν όσα αδέσποτα μπορούν, για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή. Σήμερα το σωματείο αποτελείται από 20 εθελοντές-συντονιστές της δράσης και περίπου 200 που μετέχουν περιστασιακά. Οι άνθρωποι αυτοί, προσφέρουν προσωπική εργασία και χρόνο, αντιμετωπίζοντας τα διάφορα περιστατικά ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ετσι τα αδέσποτα βρίσκουν περίθαλψη, προστασία, στέγη, κατάλληλη εκπαίδευση ενώ η ομάδα εθελοντών διαχειρίζεται περιπτώσεις υιοθεσιών και αναλαμβάνει στειρώσεις ζώων.
Την ερχόμενη Κυριακή (13/12) η φιλοζωική αυτή ομάδα μας προσκαλεί να γιορτάσουμε μαζί της στο Thission Lofts της οδού Πειραιώς, στον Κεραμικό όπου απο τις 10.00πμ έως τις 8.00μμ, προσφέροντας μια μικρή συνδρομή στο Bazaar που διοργανώνει. Για τους σκοπούς του σωματείου, διατίθενται ωραιότατα δώρα και διασκεδαστικά παιχνίδια , ενώ οι τυχεροί της λαχιοφόρου κλήρωσης θα απολαύσουν δωρεάν διαμονή στα ξενοδοχεία Elounda, Poseidon Grand Hotel, Poseidon Resort. Στη γιορτή θα έχουμε ακόμα την ευκαιρία να συναντήσουμε κτηνιάτρους και εκπαιδευτές που θα δίνουν δωρεάν πληροφορίες στους ζωόφιλους.

9 σχόλια:

  1. Χωρίς να έχω πρόθεση να ακυρώσω το αρθρο να προσθέσω πως οι Αφγανοί στην Ελλάδα έχουν φροντίσει να μην υπάρχουν αδέσποτα, αφού τα τρώνε. Και δεν αστειεύομαι καθόλου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα αδέσποτα δεν αφήνουν τους ανθρώπους να περπατήσουν αμέριμνα στην πόλη. Το κράτος πρέπει να μαζέψει όλα τα αδέσποτα σκυλιά, και να περιφράξει ένα κρατικό βουνό, να τα στειρώσει και να τα βάλει μέσα, να ζήσουν σε φυσικές συνθήκες. Και να προσλάβει 3 φρουρούς, που θα τα ταίζουν κιόλας. Όσον αφορά για τις τάχα "φιλοζωικές" οργανώσεις-σφραγίδες επιδοτούμενες της ΕΕ, αν στα αλήθεια ενδιαφέρονται, να μαζεύουν χρήματα, και να αγοράζουν ζωοτροφές και να τις παραδίδουν στο κράτος.

    Τα σκυλιά πρέπει να απαγορευτεί να κυκλοφορούν αδέσποτα.

    Αντίθετα, πρέπει να επιτραπεί η κατσίκα το πρόβατο οι κότες, και όλα τα φιλήσυχα κατοικίδια.

    Και να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να έχουν λαχανόκηπους και αγροτικά ζώα για αυτάρκεια στις αυλές. Και να ενθαρρυνθεί η μονοκατοικία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποια αδέσποτα, γύρω στα 300, έχουν βρει καταφύγιο σ' εκείνο το μεγάλο κτήριο στην πλατεία Συντάγματος, το οποίο ονομάζουν κυνοβούλιο.

    @ 4:38 μμ

    Όχι η κατσίκα. Κάνει τρομερή ζημιά στην βλάστηση και δεν αφήνει τίποτε από πράσινο να μεγαλώσει. Ο Ιωάννης Μεταξάς τις είχε εντελώς απαγορεύσει και μάλιστα είχαν επικηρύξει το κεφάλι τους!

    200 χρόνια πριν πάνε το Μ. Ναπολέοντα στην Αγία Ελένη, το νησάκι ήταν καταπράσινο. Κάποιος ευγενής είχε την "φαεινή" ιδέα να εκθρέψει κατσίκια εκεί. Όταν πήγαν τον Βοναπάρτη (1815), η Αγία Ελένη ήταν (και είναι) ένας ξερόβραχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.thegreenarrow.co.uk/index.php/extras/videos-4-u/818-jihad-down-under

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είμαστε σοβαροί; Εδώ πεινούν τόσοι άνθρωποι -κυριολεκτικώς- και σκεφτόμαστε πώς να καλοπερνούν τα ζώα; Νομίζω ότι πολλοί από εσάς θα γνωρίζετε ότι η δίκη του Μεντερές διεξήχθη στην Νήσο των σκύλων. Η νήσος Πλάτη ονομάστηκε έτσι, γιατί κάποιος δήμαρχος της Κωνσταντίνοπόλεως μάζεψε κάποτε χιλιάδες σκύλους και τους άφησε να ψοφήσουν εκεί. Αν νοιαζόμαστε να καθαρίσουμε κάπως τις πόλεις μας από τα αδέσποτα σκυλιά, ας δημιουργήσουμε την δική μας Νήσο των σκύλων.
    Και κάτι τελευταίο. Τόσο σοβαρό είναι το θέμα, ώστε να απασχολεί την γεραρά ιστοσελίδα "Ινφογνώμων";

    Κωνσταντίνος εκ κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΡΟΣ ''ΑΝΩΝΥΜΟ 4.38 ''
    ΕΥΓΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΓΑΠΗΤΕ. ΑΨΟΓΟ. ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΞΥΠΝΟ '' ΚΥΝΟΒΟΥΛΙΟ ''.
    ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΗΣΥΧΑ ΤΑ ΚΑΗΜΕΝΑ ΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ. ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΟΥΝ. ΜΟΝΟ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΑ. ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ , ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.
    ΤΑ ΛΥΣΑΜΕ ΟΛΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΤΑ ΔΟΛΙΑ ΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ.
    ΑΣ ΒΡΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΑΚΡΗ ΜΕ ΤΑ 300+ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ , ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ.

    ΑΛ.

    ΥΓ. ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟΙ ΓΕΜΙΣΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΣΟΥΡΗ.
    ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ? ΞΕΡΕΤΕ , ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ' ΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ , ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.
    ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΜΑΣ ΜΑΡΑΝΑΝΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό είναι να αγαπάμε τα ζώα,και να μιλάμε για φιλοζωία,όμως κάλιστον είναι να αγαπήσουμε τον άνθρωπο,σαν εικόνα Θεού....
    ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΙ;;;..

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προς Ανώνυμο 7.07μμ.
    Ναί αλλά αν δεν το διαβάζατε για να το σχολιάσετε, πώς θα μαθαίναμε εμείς τις ενδιαφέρουσες απόψεις που έχετε επί του θέματος;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΥ,ΑΓΓΕΛΕ

    Για μένα εικόνα του Θεού είναι όλη η φύση, άρα και τα ζώα. Δεν αποδέχομαι τον αλαζονικό, αυτάρεσκο και αυθαίρετο τίτλο της "κωρονίδος του σύμπαντος". Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ανώτερο από ένα ζώο, άρα έχω τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι σε ζώα και ανθρώπους.

    Η ανατολίτικη (ινδουιστική) αυτή θεώρηση της πλάσης, μού ταιράζει καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.