15/12/09

Συζήτηση επερώτησης του ΛΑΟΣ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ΠΓΔΜ και το Κυπριακό - Δ. Δρούτσας.

Αναπτύσσοντας την επερώτησή τους, οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, υποστήριξαν πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ν’ ακολουθεί ένα αποτυχημένο μοντέλο «συμβιβασμού» και «τεράστιας τουρκοφοβίας», το οποίο δεν έχει αποφέρει μέχρι στιγμής, τίποτα το απτό. «Η Τουρκία πήρε το συγχωροχάρτι της. Το θέμα έκλεισε, δεν τίθεται θέμα κυρώσεων, ή επιπτώσεων - ουδεμία αναφορά σε υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας, ή για επαναξιολόγηση, κανένα άμεσο μπλοκάρισμα οιουδήποτε ενταξιακού κεφαλαίου (πλην μιας δήλωσης της Κύπρου).

«Η Τουρκία, δεν έχει λάβει και δεν θα λάβει λευκή επιταγή για την ένταξή της στην Ε.Ε.» υπογράμμισε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημ. Δρούτσας, κατά την συζήτηση επερώτησης του ΛΑΟΣ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και το Σκοπιανό.

Ο κος Δρούτσας υπογράμμισε πως οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δεν αποτελούν αυτοσκοπό και πρέπει να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. «Θεωρώ ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, είναι η μόνη μας διαφορά. Σε περίπτωση που με τις διερευνητικές επαφές δεν υπάρξει συμφωνία, ας προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τα όποια άλλα ζητήματα στο Αιγαίο, αποτελούν μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας μας, και δεν μπορούν να τεθούν, ούτε καν προς συζήτηση. Δεν συζητούμε άλλα θέματα. Τέλος». Αναφερθείς στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κος Δρούτσας σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, «θέτουμε και πάλι τα προβλήματα στο διεθνές προσκήνιο. Την περασμένη εβδομάδα, καταφέραμε να βάλουμε κάποια πράγματα και πάλι στην σωστή τους θέση.

Είμαστε και πάλι στην αρχή: Ξαναπιάνουμε το νήμα σε διαφορετική διεθνή συγκυρία και θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για την υλοποίηση των στόχων μας. Όμως έχουμε αυτοπεποίθηση, σχέδιο, εμπειρία και την σιγουριά ότι θα τα καταφέρουμε». Μάλιστα, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, στην δευτερολογία του υπενθύμισε πως «πετύχαμε την διαγραφή επικίνδυνων διατυπώσεων, όπως περί διμερών διαφορών που δεν θα πρέπει να εμποδίζουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, πετύχαμε να καλείται η Τουρκία να εκπληρώσει πλήρως τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, να επαναλαμβάνεται η προϋπόθεση των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών - και το σημαντικότατο επίτευγμα, να γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Για τις σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, τόνισε πως «η εθνική κόκκινη γραμμή της μίας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, αποτελεί κατάκτηση που πρέπει να διαφυλάξουμε, γιατί αποτελεί και την διαπραγματευτική μας δύναμη». Ο κος Παπανδρέου δέχτηκε να συναντηθεί με τον κο Γκρουέφσκι στις Πρέσπες, αποδεικνύοντας σε όλο τον κόσμο πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για λύση, «αλλά αυτό δεν αλλάζει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης». Όσο για τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, στο χέρι του είναι να συμβάλλει στην πρόοδο της χώρας του, ή να μείνει στην ιστορία, ως ο ηγέτης που την έστρεψε στον εθνικισμό του βαλκανικού παρελθόντος - υπογράμμισε ο κος Δρούτσας.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, επανέλαβε πως η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία του Προέδρου Δ. Χριστόφια και υπογράμμισε πως «δεν χωράνε απειλές για διχοτόμηση». Στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών, δόθηκε σκληρή μάχη μαζί με την Κύπρο σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, καθώς πολλές χώρες, με επικεφαλής την προεδρεύουσα Σουηδία και την Μ. Βρετανία, εμπόδισαν με κάθε τρόπο την επιβολή συλλογικών επιπρόσθετων κυρώσεων στην Τουρκία. «Με την στήριξη της Ελλάδας, η Κύπρος προέβη σε μονομερές πάγωμα και άλλων κεφαλαίων στον ενταξιακό διάλογο της Τουρκίας με την Ε.Ε.. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται σε θέση ισχύος που έχει αποκτήσει χάρις στην ένταξή της».

Αναπτύσσοντας την επερώτησή τους, οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, υποστήριξαν πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ν’ ακολουθεί ένα αποτυχημένο μοντέλο «συμβιβασμού» και «τεράστιας τουρκοφοβίας», το οποίο δεν έχει αποφέρει μέχρι στιγμής, τίποτα το απτό. «Η Τουρκία πήρε το συγχωροχάρτι της. Το θέμα έκλεισε, δεν τίθεται θέμα κυρώσεων, ή επιπτώσεων - ουδεμία αναφορά σε υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας, ή για επαναξιολόγηση, κανένα άμεσο μπλοκάρισμα οιουδήποτε ενταξιακού κεφαλαίου (πλην μιας δήλωσης της Κύπρου). Η ελληνική κυβέρνηση δεν σήκωσε καθόλου το θέμα FRONTEX, την στιγμή που απειλήθηκε η ζωή ευρωπαίων πιλότων. Και ενώ έχουμε κατακλυστεί από λαθρομετανάστες που προέρχονται από την Τουρκία, συγχαίρεται η Τουρκία για την στάση της για τις συμφωνίες επανεισδοχής» σχολίασε ο πρώτος επερωτών του ΛΑΟΣ, Ιωάννης Κοραντής. Από πλευράς του, ο πρόεδρος του κόμματος, Γ. Καρατζαφέρης, διαπίστωσε πως «η Τουρκία πατά συνεχώς το πόδι της στην Ε.Ε. και οι αντιστάσεις της Μέρκελ και του Σαρκοζί κάμπτονται, ενώ την ίδια ώρα, η Ελλάδα κάνει τον τροχονόμο.

Διαπραγματευόμαστε να μπει η Τουρκία στην Ευρώπη με ένα κομμάτι του Ελληνισμού στο
πρόσωπο της Κύπρου να έχει κατακτηθεί κατά 38%. Θα συζητούσαμε δηλαδή, αν η Τουρκία είχε πάρει την Θράκη ή την ανατολική Μακεδονία, το αντίστοιχο 38% της Ελλάδος; Θα μπορούσε η Τουρκία να συζητάει σήμερα, αν είχε κατακτήσει το 38% της Ιταλίας, της Ισπανίας, ή της Γαλλίας;». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο ΛΑΟΣ, στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την αναγκαιότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, με τον Αθ. Πλεύρη να σημειώνει πως «δεν υπάρχει κανένα έθνος που να προσδιορίζεται γεωγραφικά. Τα έθνη προσδιορίζονται εθνικά. Και οι Βορειοκορεάτες, Κορεάτες είναι». Παράλληλα με το επίμονο αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, κάλεσαν τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να διευκρινίσει τις θέσεις του για το ζήτημα: «Ο κος Σαμαράς θα εφαρμόσει την πολιτική της κας Μπακογιάννη, την οποία νίκησε; Δηλαδή θα έχουμε έναν δήθεν δεξιό πρόεδρο με μια κεντρώα πολιτική; Τι λέει σήμερα η ΝΔ; Προσυπογράφει το παράγωγο όνομα;» αναρωτήθηκε ο Γ. Καρατζαφέρης. Σχετικά με το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο Δημ. Δρούτσας απάντησε λέγοντας πως «ζητήσαμε την ψήφο του λαού με ξεκάθαρες θέσεις και λάβαμε την εντολή του να τις κάνουμε πραγματικότητα - όχι για να μεταθέσουμε στο λαό την ευθύνη των δικών μας αποφάσεων. Δημοψηφίσματα ευθυνοφοβίας, ας τα κάνουν άλλοι». «Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αίτημα δημοψηφίσματος για την Συνθήκη της Λισσαβόνας και επειδή αρνήθηκε να υπογράψει το συγκεκριμένο αίτημα ο κος Σημίτης, ετέθη εκτός Κ.Ο.. Τότε το ΠΑΣΟΚ ζητούσε ευθυνόφοβο δημοψήφισμα;» αντιγύρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Π. Ευθυμίου, παρατήρησε πως η επερώτηση αφορούσε μάλλον την Νέα Δημοκρατία και την νέα της ηγεσία, ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος, χωρίς να απαντήσει στον ΛΑΟΣ, υπέδειξε στην κυβέρνηση, την συνέχιση της πολιτικής των ανοιγμάτων προς την Ρωσία και την Κίνα, «που πρέπει να διατηρηθούν», ενώ υπενθύμισε και την σύσταση της FRONTEX κατόπιν προσπαθειών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σ. Χαλβατζής, παρατήρησε πως η γραμμή της αξιοποίησης του κοινοτικού κεκτημένου προσκρούει στα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ε.Ε. και εκτίμησε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εξωτερική πολιτική προκύπτουν εν πολλοίς από την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Τέλος, ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), εκτίμησε πως «αν θέλει να είναι ρεαλιστική μια εξωτερική πολιτική, θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας στις κοινωνίες όλων των λαών, χωρίς ηγεμονικές νοοτροπίες και πνεύμα διείσδυσης».

ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9 σχόλια:

  1. Εδώ η πλήρης χθεσινή συζήτηση στην Βουλή.

    Παρακολούθησα μέρος της και ειλικρινά αξίζει συγχαρητήρια ο ΛαΟΣ για τις τοποθετήσεις του. Τελικά, είναι το μόνο κόμμα της Βουλής που σκέπτεται εθνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. <η εθνική κόκκινη γραμμή της μίας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, αποτελεί κατάκτηση που πρέπει να διαφυλάξουμε, γιατί αποτελεί και την διαπραγματευτική μας δύναμη».

    ΡΕ ΠΡΩΙ-ΠΡΩΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΑΚΙ!!!
    ΜΗΝ ΠΟΥΛΑΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΥΡΙΟΙ!!
    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. >αποτελεί κατάκτηση<

    Από πότε η απώλεια ονομάζεται "κατάκτηση" και η ήττα "νίκη"; Τελικά, οι πολιτικάντηδές μας φαίνεται ότι έχουν την εντύπωση ότι απευθύνονται σε ζώα. ίσως να μην έχουν κι άδικο, αφού εμείς τους ψηφίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο Δημ. Δρούτσας απάντησε λέγοντας πως «ζητήσαμε την ψήφο του λαού με ξεκάθαρες θέσεις και λάβαμε την εντολή του να τις κάνουμε πραγματικότητα - όχι για να μεταθέσουμε στο λαό την ευθύνη των δικών μας αποφάσεων. Δημοψηφίσματα ευθυνοφοβίας, ας τα κάνουν άλλοι».


    Μα καλά πλάκα μας κάνουνε?
    Βαφτίζει την ανώτερη Δημοκρατική διαδικασία σε ευθυνοφοβία?
    Δεν είναι δυνατόν .
    Απορώ πως κάνουμε υπουργούς αυτούς τους ανθρώπους.
    Δεν ξέρω τι συμβαίνει.
    Είμαστε εντελώς πάτο.

    ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε περίπτωση που με τις διερευνητικές επαφές δεν υπάρξει συμφωνία, ας προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Άν πάμε στην Χάγη θα είναι σαν να αμφισβητούμε εμείς τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τι αηδίες είναι αυτές.Επειδή δεν ΄΄εχουμε πολιτικούς με σθένος να χτυπήσουν γροθιά στο τραπέζι πρέπει να πάμε να μας πουν εντάξει παιδιά για να μην υπάρχει διαμάχη πάρε χάρακα και μολύβι και κόψε Ελλάδα και Αιγαίο στην Μέση ;
    Γιατί για να έρθουν μετά οι ΣΚοπιανοί να πουν πάμε και για την Μακεδονία στην Χάγη το ίδιο και οι Αλβανοί και οι Βούλγαροι μα τι λένε τώρα για όνομα του θεού..
    Πόσες φορές με τα χεράκια μας να βγάλουμε τα ματάκια μας πόσο αόματοι θα γίνουμε πια αν είναι έτσι να βγούμε στην πλατεία για έρανο αξιών, βούλησης, θέλησης, μα πάνω απο όλα φιλοπατρίας.

    πετύχαμε την διαγραφή επικίνδυνων διατυπώσεων, όπως περί διμερών διαφορών που δεν θα πρέπει να εμποδίζουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, πετύχαμε να καλείται η Τουρκία να εκπληρώσει πλήρως τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, να επαναλαμβάνεται η προϋπόθεση των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών - και το σημαντικότατο επίτευγμα, να γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

    Ναι αλλά τα Τουρκικά αεροσκάφη στην Ανδρο έφτασαν δλδ μόνο αν φτάσουν πάνω από την Βουλή μπορεί και να κατανοήσετε ότι ο λαός αυτός όσο του αφήνεις περιθώριο τόσο απλώνετε; Που κατάλαβαν και τι με όλη αυτή την θεωρία της διπλωματίας και τα διαβήματα και τα τηλεγραφήματα;
    Εκτός αν όλα γίνονται για τα μάτια του κόσμου (του ηλίθιου κόσμου κατ΄εσάς γιατί δεν μπορώ να μας χαρακτηρίσω διαφορετικα)

    Αν λοιπόν δεν μπορούν να ορθώσουν παράστημα και οι 300 ας κάνουν δημοψήφισμα να το ορθώσουμε εμείς ώστε να έχουν και επιχείρημα.

    Τελικά ο λαός που έμαθε στο κόσμο το φιλότιμο το απεμπόλεσε αντί πινακίου φακής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ !

    το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ το ονομαζουν ΕΥΘΥΝΟΦΟΒΙΑ !

    μαλλον ΛΑΟΦΟΒΙΑ θελουν να πουν.

    ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ ρε αληταράδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ο Τουρκος μόνο από φοβέρες καταλαβαίνει. ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΦΟΒΕΡΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΛΟΓΑ ΚΑΙ...ΝΕΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. «δεν υπάρχει κανένα έθνος που να προσδιορίζεται γεωγραφικά. Τα έθνη προσδιορίζονται εθνικά. Και οι Βορειοκορεάτες, Κορεάτες είναι».

    Αυτή είναι η πιο σωστή τοποθέτηση που έχει ακουστεί στη βουλή για το σκοπιανό. Και όχι μόνο στη βουλή. Ενώ είναι ουσιαστικά το αυτονόητο παρόλα αυτά δεν θυμάμαι να το έχω ακούσει σε καμία πολιτική συζήτηση και σε κανένα δελτίο ειδήσεων. "Παράξενο", ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.