31/12/09

Ιστορική Απόφαση Νομαρχ. Συμβουλίου Κοζάνης: Εκπόνηση Επιδημιολογικής Μελέτης


Την εκπόνηση ευρείας επιδημιολογικής μελέτης αποφάσισε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης ικανοποιώντας το χρόνιο και πάνδημο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για γνώση των δεδομένων που σχετίζονται με τους παράγοντες κινδύνου και επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων.
Η μελέτη θα υλοποιηθεί από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης.
Η συγκεκριμένη πολιτική απόφαση συνιστά πρωτοποριακή δράση σε Νομαρχιακό επίπεδο ως η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια στην Ελλάδα για τη δημιουργία πλήρους και γενικού ιατρικού αρχείου καταγραφής των νοσημάτων και των αιτίων πρόκλησής τους, με στόχο τη δημιουργία βάσης δεδομένων νοσηρότητας, θνησιμότητας και συσχετισμού τους.
Πρόκειται για δράση που καλύπτει τη διαχρονική αδράνεια της Πολιτείας και οδηγεί με την τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί στη δημιουργία του πρώτου Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικής Υγείας στη χώρα μας.
Η επιδημιολογική μελέτη εντάσσεται στη συνολική και συστηματική προσπάθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης για την προστασία τόσο του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος όσο και της δημόσιας υγείας ως εργαλείο επιστημονικής τεκμηρίωσης της ασκούμενης πολιτικής.
Η νομική αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και η πολιτική αρχή «ο ρυπαίνων οφείλει να δρα» επιβάλλεται να σηματοδοτούν τις δράσεις της Ελληνικής Πολιτείας καθώς και των ρυπαντών που δραστηριοποιούνται στο Νομό Κοζάνης.

1 σχόλιο:

  1. Πρωτοστάτης, πολλά χρόνια πριν, στον αγώνα να αναδειχθούν οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από την δράση της ΔΕΗ στην περιοχή είναι ο φίλος σας ο Αγάπιος. Άξιος!

    Καλή χρονιά με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.