10/12/09

Πάγκαλος: «Είμαστε μία χώρα χρεωμένη, που ζει με δανεικά»


Ομιλία του αντιπρόεδρου κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου για εξωτερική πολιτική.
Στις «ιδιομορφίες» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αναφέρθηκε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, διαχωρίζοντας τα «μέτωπα» από τις «προκλήσεις» στο διπλωματικό στίβο, και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ικανότητα της οικονομικής αυθυπαρξίας της χώρας.

Ο κ. Πάγκαλος εκφώνησε ομιλία σε ημερίδα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) για τις Προκλήσεις της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής, που φιλοξενείται στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών, τις εργασίες του οποίου άνοιξε ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και διευθυντής του ΙΔΙΣ Παν. Ρουμελιώτης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στα τρία μέτωπα, όπως είπε, τα οποία έχει ανοιχτά η χώρα, το Κυπριακό πρόβλημα (το οποίο βέβαια για να οδηγηθεί σε λύση απαιτούνται οι αποφάσεις του κυπριακού λαού), το θέμα της εθνικής της κυριαρχίας, και το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. «Με αυτά απασχολούμε τον κόσμο στην Ευρώπη. Αλήθεια οι υπόλοιποι 26 με πόσα μας απασχολούν;» αναρωτήθηκε ο κ. Πάγκαλος, προσθέτοντας ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ιδιόμορφη για τους παραπάνω λόγους.

Επισήμανε ωστόσο ότι μπορεί τα μέτωπα να είναι τρία, όμως η πρόκληση είναι μία. «Έχουμε μία πρόκληση. Να κλείσουμε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω μέτωπα. Μας βάζουν και τα τρία σε θέση άμυνας και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις για να φύγουμε από καταστάσεις στις οποίες βρεθήκαμε λόγω σφαλμάτων ή αδικημάτων του παρελθόντος», είπε ο κ. Πάγκαλος.

Ο κ. Πάγκαλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις οικονομικές επιδόσεις μιας χώρας που ασκεί διπλωματία και είπε ότι «Δεν μπορείς να είσαι παρών και να επηρεάζεις τις εξελίξεις αν δεν έχεις οικονομική αυθυπαρξία.... Όσο σοφή διπλωματία και αν ασκείς, δεν μπορείς να ξεπεράσεις το γεγονός ότι εξαρτάσαι από άλλους» .

«Είμαστε μία χώρα χρεωμένη, που ζει με δανεικά. Αρκετά με αυτό το παραμύθι της νεολαιίστικης πρωτοπορίας... Είναι τεράστιο το πρόβλημα της οικονομικής αυθυπαρξίας... Μπορούμε να κάνουμε σοβαρή διπλωματία, αλλά πρέπει να αποκτήσουμε οικονομική αυθυπαρξία», δήλωσε ο κ. Πάγκαλος απευθυνόμενος στο κατάμεστο από φοιτητές, αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι κάθε χώρα έχει μια προοπτική για το μέλλον, ότι διεκδικεί ένα ρόλο και αναφέρθηκε στον μελλοντικό ρόλο της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας κι ενδεχομένως της Βραζιλίας. «Υπάρχουν χώρες μεσαίες (χώρες της ΕΕ) που θα παίξουν περιφερειακό ρόλο και κάποιες άλλες που δεν έχουν γεωγραφικό πλεονέκτημα συνδεδεμένο με τις εξελίξεις στον σύγχρονο κόσμο», δήλωσε και αναφέρθηκε στη συνέχεια στο θέμα της ενέργειας, στο οποίο πρόσθεσε «η Ελλάδα δεν παίζει ρόλο. Η Τουρκία παίζει ρόλο στον έλεγχο των πηγών και στη διαχείριση των αγωγών μεταφοράς της ενέργειας» .

«Ποιό μπορεί να είναι το πρόσωπο που μπορεί να δείξει η Ελλάδα;» αναρωτήθηκε για να απαντήσει αμέσως: «Η προστασία του περιβάλλοντος» . Κι εδώ δεν χρειάζονται χρήματα, χρειάζονται αλλαγές στο πολιτικό εποικοδόμημα και αλλαγές στην Παιδεία και τη νοοτροπία για να αποκτήσει αυτό το πρόσωπο, επισήμανε. Γι' αυτό «πρέπει να δραστηριοποιηθούμε όσο μπορούμε για να πείσουμε, με υποστολή της σημαίας της εθνικής φλυαρίας, περιστολή της πολυλογίας, στόχευση και διαμόρφωση των στόχων που προανέφερα» για να καταλάβει η χώρα τη θέση που της αρμόζει στη διεθνή κοινότητα.

Ο κ. Πάγκαλος επισήμανε τέλος την ανάγκη της Ελλάδας να διατηρεί ισχυρή παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων και ναυτιλίας, που κοστίζει πολύ, αλλά όπως είπε, αυτές οι δαπάνες απαξιώνονται γρήγορα, και μεταφέροντας την εμπειρία του από τα ΚΥΣΕΑ πρόσθεσε, ότι συχνά πρέπει μάλιστα να αναθεωρούνται γιατί τα οπλικά συστήματα εκσυγχρονίζονται και ξεπερνιούνται. Στόχος πρέπει να είναι, κατέληξε ο κ. Θ. Πάγκαλος να εκτείνουμε το διπλωματικό μας μέτωπο έτσι ώστε να απομακρύνεται από εμάς το ενδεχόμενο δημιουργίας τετελεσμένων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

23 σχόλια:

  1. «Δεν μπορείς να είσαι παρών και να επηρεάζεις τις εξελίξεις αν δεν έχεις οικονομική αυθυπαρξία.... Όσο σοφή διπλωματία και αν ασκείς, δεν μπορείς να ξεπεράσεις το γεγονός ότι εξαρτάσαι από άλλους»


    για το οτι δεν εχουμε οικονομικη αυθυπαρξια εκτος απο την κακη μας τύχη και τους χουντικους εχει κανενας αλλος ευθυνη ;

    στα χρονια της μεταπολιτευσης ποσα χρονια ηταν βουλευτης και ποσα ηταν μελος της κυβερνησης ;

    ρε μεγαλε τραγουδιστη στο σπιτι του κρεμασμενου δεν μιλανε για σχοινι


    αλλα θα πεις λογια του αερα ειναι αυτα ...

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε παλαιότερη συνέντευξή του, τηλεοπτική, είχε αναφέρει ότι το δημόσιο χρέος είναι πλασματικό μέγεθος...αντιφάσκει;
    Αν θέλουμε οικονομική αυθυπαρξία, δεν έχουμε παρά να αντλήσουμε το πετρέλαιο που βρίσκεται στον βυθό του Αιγαίου μας και να ξεκινήσουμε ελληνική βιομηχανία έστω κρατική στην αρχή. Ως πότε θα είμαστε χώρα υπηρεσιών και ναυτιλίας;
    Αλλά για να γίνουν όλα αυτά θέλει τόλμη. Μπορεί να βγει ένας Έλληνας πολιτικός και να μιλήσει για τα πετρέλαια;
    Πέτρος Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aπό ποιό διαστημόπλοιο κατέβηκε αυτός.
    Μοιάζει με ένα υπουργό που είχαμε παλιά και για 15 περίπου χρόνια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φυσικάαυτή είναι η νέα γραμμή ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ.

    Τόσα χρόνια που δανειζόταν για να πληρώνει τους ψηφόρους που εξαγόραζε με θέσεις στο δημόσιο ήταν καλά.

    Τόσα δισεκατομμύρια που έφαγαν οι πατρόνοι του μέσω τις υπερκοστολόγισης των δημοσίων έργων με δανεικά πληρώθηκαν!

    Τώρα έρχονται να τα χρεώσουν στην ΝΔ αποκλειστικά όταν παρέδωσαν 10 δις τοκοχρεολυτική ετήσια δόση!

    Τώρα ζητόυν και πάλι λεφτά από τον πολίτη για να καλύψουν τις δικές τους μαύρες τρύπες!

    Να θυμίσω ότι την λιτότητα του Σιμήτη ακολουθησε ένα, δίχως προηγούμενο, φαγοπότι και κατάχρηση του δημοσίου χρήματος!

    Α ρε χοντρέ! Πόσο πρέπει να φάτε ακόμη για να χορτάσετε; Εμείς χορτάσαμε το παραμύθι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αφου Πέτρο Ν κάποιοι φρόντισαν να υπογράψουν την μη εξόρυξη του γενικώς ....Πως θα βγάλουμε το πετρέλαιο, ή το πλουτώνιο που υπάρχει στην Β. Ελλάδα (έτσι λένε δηλαδή) και πολλά άλλα ορυκτά τα οποία βρίσκονται επίσης στην Β. Ελλάδα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τωρα το αντιληφθηκε ο Παγκαλος. Τοσα χρονια βουλευτης και υπουργος, δεν το ειχε παρει χαμπαρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παραγωγή κύριε Πάγκαλε και όχι παχιά λόγια. Τόσο απλό είναι το θέμα ώστε να αυξήσουμε το ειδικό βάρος της χώρας μας. Αλλά κάποιος που είναι από την παλιά φρουρά του κυβερνόντος κόμματος που εξύψωσε τα παχιά λόγια ενώ παρασκηνιακά δρούσε εις βάρος της παραγωγής με τέτοια εμμονή που δεν μπορεί να αποδοθεί σε πρωτοφανέρωτη ανοησία δεν μπορεί να αναμένει τίποτα άλλο παρά μια αναδιατύπωση της ανοησίας με νέα κούφια οράματα. Ποιο περιβάλλον κύριε Πάγκαλε! Μήπως να αρχίσουμε να συνηθίζουμε και στην ιδέα της φυσικής μας εξόντωσης ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον; Τι ανοησίες είναι αυτές; Αυτό είναι το όραμα που σαν παλιός πολιτικός είστε υποχρεωμένος να εμπνεύσετε στους νέους; Πολύ καλά τα φληναφήματα για το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη αλλά σε ένα τόπο όπου κυνηγήθηκε αδυσώπητα η όποια παραγωγή άλλα πράγματα έχουν προτεραιότητα και όχι τα πράσινα άλογα.-
    Ελευθέριος Β.

    ΥΓ Η μοιρολατρική αναγνώριση του ρόλου της Τουρκίας μόνο από ένα πολιτικό που αναγνώρισε αν όχι εμπνεύστηκε των όρο «γκρίζες ζώνες» ώστε να παραχωρήσει εθνικό έδαφος για να «έχει την ησυχία του» θα μπορούσε να γίνει διότι δυστυχώς αυτό διαβάζω πίσω απ’ τις γραμμές περί «απειλής της εθνικής ακεραιότητας». Ας προσέχαμε ως έθνος και ως λαός όταν κρατάμε στον «αφρό» πολιτικούς που δεν έχουν εθνικό όραμα και ιδεολογία και η μόνη τους φιλοδοξία είναι η ανακύκλωση του άδειου τους σαρκίου σε οφίκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Vassal state ευτυχώς που το παραδέχτηκε μετά από τόσα ολόκληρα χρόνια.
    Τα περί χούντας κάποιοι δεν κατάλαβαν τι έπαθε ο Βενιζέλος το 1922 αλλά το κατάλαβαν όλοι αργότερα, κάποιοι ακόμα ονειρεύονται Στάλινγκραντ και άλλη έχουν ευσεβής πόθους όπως τέτοιους έχει και το Ισραήλ με την διαφορά ότι 2000 χρόνια το Ισραήλ επιμένει , για να κάνει αυτή του την προσπάθεια πραγματικότητα με όποιο τρόπο και αν αυτό κοστίσει αλήθεια εμείς δουλέψαμε σαν αυτούς . Κάποτε ο Αριελ Σαρών είπε ότι ο ποιο δύστροπος λαός είναι ο εβραϊκός εγώ θα πω όπως είχε παραδεχτεί έξαλλου και ο ίδιος ο Κισιντζερ το ίδιο δύστροπος είναι και ο Έλληνας .
    s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ποιά πετρέλαια; Αν υπάρχουν και αν συμφέρει να εξορυχθούν.
    Γιατι αν υπαρχουν και συμφέρει να εξορυχθούν θα καταστραφεί και ο τουρισμός απο τη μόλυνση. Θα οφεληθούν λίγοι σε βάρος των ακριτικών περιοχών.
    Και όλα τα κοιτάσματα (αν υπάρχουν και αν συμφέρει) να τα βγάλουμε στην επιφάνεια, το πολύ πολύ να καλύψουν για ένα μικρό διάστημα, μικρό μέρος των αναγκών, διαλύοντας τον τουρισμό.
    Και στη Θάσο που βρέθηκε πετρέλαιο τι έγινε; Κάποια ξένη εταιρεία το εκμεταλλέυεται με μικρά μάλιστα κέρδη. Το πετρέλαιο ήταν λίγο και στέρεψε. Σε άλλες γεωτρύσεις που έγιναν, βρέθηκαν μικροποσότητητες και απλώς φυτοζωεί η εταιρία.
    Και όλο να αντληθεί λοιπόν μην περιμένετε ιδιαίτερες αλλαγές.
    Στην Ελλάδα χρειάζονται επενδύσεις τις οποίες κανείς λογικός δεν πρόκειται να κάνει λόγω φορολογίας, διαδηλώσεων, μπαχαλάκηδων, γραφειοκρατίας, υπογεννητικότητας κτλ.
    Και ο τουρισμός έχει ήδη πληγεί αφού κανείς δεν είναι βλαξ να επισκέπτεται μια χώρα πανακριβη με ορδές τριτοκοσμικών μεταναστών τριγύρω του.Το φαινόμενο αυτό θα ενταθεί.
    Πάρτε το χαμπάρι.Μια χώρα υποδοχής λαθρομεταναστών είμαστε.
    Και θα συνεχίσουμε να είμαστε όσο υπάρχουν όλα αυτά τα κόμματα στην εξουσία. ΟΛΑ!
    Αν δεν συμβεί κάποια θεαματική αλλαγή σε 50 χρόνια θα έχουμε αφανιστεί πλήρως.
    Ήδη στις ηλικίες 18-45 είμαστε μειονότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Βουλή αναφέρθηκε και πάλι η φράση του Γεωργίου Παπανδρέου ότι «οι αριθμοί ευημερούν αλλά ο λαός υποφέρει».Πράγματι τότε, την εποχή που ξεκινούσε ο «ανένδοτος αγώνας», η Ελλάδα είχε μόλις βγει από την Γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο σπαραγμό και ήταν μια κατεστραμμένη και φτωχή χώρα. Όμως υπό την καθοδήγηση συνετών και οραματιστών πολιτικών είχε ήδη εισέλθει σε μια τροχιά ταχείας ανάπτυξης και ήδη διαμόρφωνε αποφασιστικά τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, που τόσα έμελλε να της προσφέρει στο μέλλον ξεκινώντας από τα κονδύλια που εισπράττει η χώρα τα τελευταία 20 χρόνια και καταλήγοντας στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Την εποχή εκείνη τα δημόσια οικονομικά ήταν κάτι ιερό, κανείς δεν σκεφτόταν να εκλάβει τον δημόσιο πλούτο ως δικό του προσωπικό πλούτο ο οποίος από κάποιο ιστορικό λάθος ονομάστηκε διαφορετικά. Όμως στο μεταξύ ο «ανένδοτος αγώνας» τελεσφόρησε. Οι συνετοί και οραματιστές πήγαν σπίτια τους και η χώρα κυβερνήθηκε από κάποιους που θεωρούσαν ότι το δημόσιο χρήμα είναι η αμοιβή τους για ιστορικές και πολιτικές αδικίες που είχαν υποστεί. Αυτοδικώντας, το καταχράστηκαν. Τα «δωράκια των 500 εκατομμυρίων» (μη προσαρμοσμένα για την πληθωρισμό) ήταν ηθικά αποδεκτά διότι αποτελούσαν ανταμοιβή για τα «σωστά φρονήματα» των δικαιούχων.

    Αναφερόμενοι στην οικονομική επίπτωση της διαδικασίας αυτής καταγράφουμε το αυτονόητο. Ότι δηλαδή απεριόριστα δωράκια των 500 εκατομμυρίων δεν παράγονται από μια κοινωνία, όσο παραγωγική και πλούσια και να είναι. Έτσι ήταν φυσική συνέπεια η ραγδαία και ιστορικά πρωτοφανής αύξηση του δημοσίου χρέους. Από λιγότερο του 30% του ΑΕΠ το 1981 σε πλέον του 100% μια δεκαετία μετά. Σαν φυσική και αναμενόμενη συνέπεια την δήλωση του Γεωργίου Παπανδρέου ακολουθεί η δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι «ή η Ελλάδα θα φαει το χρέος ή το χρέος θα φαει την Ελλάδα». Για να δοθεί ένα μέτρο σύγκρισης, ανάλογες αυξήσεις χρέους με αυτή που εμφάνισε η Ελλάδα την οκταετία 1981-1988 εμφάνισαν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Μεγάλη Βρετανία, αλλά την εποχή που δαπανούσαν τεράστια ποσά για να κερδίσουν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι απόλυτα φυσικό ότι μετά την σημαντική αυτή λεηλασία, και την μη αναστροφή της κατά τη διάρκεια της χρυσής δεκαετίας της παγκόσμιας ανάπτυξης του 1991-2000, η Ελλάδα δεν είναι πια μια χώρα στην οποία οι αριθμοί ευημερούν και οι πολίτες είναι φτωχοί, αλλά μια χώρα στην οποία πολλοί έχουν κερδίσει δωράκια των 500 εκατομμυρίων, και άρα είναι πλούσιοι, και οι αριθμοί, δηλαδή το δημόσιο συμφέρον, υποφέρουν. Η λεηλασία ήταν τέτοιας έκτασης που δεν χρειάζεται να πιστοποιηθεί με την επίκληση αριθμών ή πειστηρίων. Αρκεί η καταγραφή της κοινότοπης αλήθειας ότι η Ελλάδα σήμερα είναι μια φτωχή χώρα με (ορισμένους) πλούσιους πολίτες.

    Η διαδικασία αυτή της αυτοδικίας, της εξαργύρωσης του μερίσματος των σωστών φρονημάτων, έχει και μια άλλη επίπτωση, πολύ πιο σημαντική και σκοτεινή από την προαναφερόμενη οικονομική. Τον θάνατο της δημοκρατίας. Η σταδιακή κατάργηση της δημοκρατίας στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι χρόνια υλοποιήθηκε με την συστηματική, συνειδητή και εύστοχη υπονόμευση των μηχανισμών αλληλοελέγχου των εξουσιών, και ειδικά κάθε ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι η κατάργηση αυτών των μηχανισμών ελέγχου που άλλωστε ήταν η αναγκαία προϋπόθεση για να υλοποιηθεί η προαναφερόμενη οικονομική αυτοδικία.

    Το νομοθετικό έργο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης ήδη από τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της αποκαλύπτει, για τον πολύ προσεκτικό αναγνώστη της νομοθεσίας της εποχής εκείνης, τον περιορισμό των εξουσιών κάθε ελεγκτικού ή μη εξαρτημένου από την κομματική εξουσία μηχανισμού της δημόσιας διοίκησης. Η περικοπή εξουσιών από το Συμβούλιο της Επικρατείας υπέρ της αύξησης των εξουσιών της εκτελεστικής εξουσίας και η ανακατανομή εξουσιών από την Προεδρία της Δημοκρατίας υπέρ της εκτελεστικής εξουσίας αποτελούν την κορυφή μόνο του παγόβουνου. Το έργο της σταδιακής ενίσχυσης της δυνατότητας της εκτελεστικής εξουσίας να δρα χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο είχε τεράστιο εύρος και βάθος. Συμπεριέλαβε σημαντικά μέτρα, όπως η συστηματική αποσύνθεση της δημόσιας διοίκησης και κυρίως των υποδομών της δικαιοσύνης με απώτερο σκοπό την κατάργηση τους ως σώματα ικανά να επιτελέσουν το λειτούργημα που τους είχε αναθέσει η δημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το εκτενές αυτό έργο επιτελέστηκε κατά την πρώτη περίοδο της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης. Το έργο αυτό επιτελέστηκε με μεγάλη επιτυχία. Η δημοκρατία απώλεσε τους μηχανισμούς προστασίας της, απώλεσε τους μηχανισμούς που περιορίζουν την ανέλεγκτη άσκηση εξουσίας από επιλεγμένες ομάδες. Η εκτελεστική εξουσία απέκτησε τη δυνατότητα να δρα ενάντια στα συμφέροντα του λαού και, προσθέτοντας την προσβολή στο έγκλημα, να εξυπηρετεί με την επίκληση του συμφέροντος του λαού τα συμφέροντα επιλεγμένων ομάδων.

    Το αποτέλεσμα ήταν ανάλογο των προσδοκιών των δημιουργών. Η κομματική εξουσία, χωρίς κανένα δισταγμό, εξάντλησε τις νέες δυνατότητες που της δόθηκαν. Η απίστευτη έκταση της προαναφερόμενης οικονομικής αυτοδικίας καταγράφει την έκταση του φαινομένου αυτού και αποτελεί απόδειξη του θανάτου, στην πράξη, της δημοκρατίας. Για την πιστοποίηση του θανάτου της δημοκρατίας δεν χρειάζονται άλλα αποδεικτικά στοιχεία. Όταν ιδιωτικά συμφέροντα καταχράζονται ανεξέλεγκτα δημόσια συμφέροντα χωρίς το δημόσιο συμφέρον να έχει την δυνατότητα να αντιδράσει η δημοκρατία αποδυναμώνεται. Όταν η έκταση των φαινομένων αυτών είναι ανάλογη του μεγέθους και της έντασης που καταγράφει η αύξηση του χρέους της Ελλάδας η δημοκρατία έχει πεθάνει.

    Έντρομη σήμερα η, ιδεολογικά, μη δημοκρατική σοσιαλιστική κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει τους μηχανισμούς ελέγχου στην δημόσια διοίκηση. Όχι γιατί έχει ιδεολογικά ασπαστεί τις αρχές της δημοκρατίας, και άρα την λειτουργία του κράτους δικαίου και του αλληλοελέγχου των εξουσιών, αλλά γιατί συνειδητοποιεί ότι ως κατεστημένο χρειάζεται πια μηχανισμούς προστασίας των κεκτημένων της. Η προσπάθεια της είναι καταδικασμένη σε αποτυχία γιατί η λειτουργία αυτών των μηχανισμών ελέγχου έχει πετύχει μόνο σε πραγματικές δημοκρατίες. Και η εκ νέου εγκατάσταση της δημοκρατίας μπορεί να γίνει μόνο από ανθρώπους που όταν αναλάβουν την εξουσία από μόνοι τους θα ενεργήσουν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Πρέπει οι άνθρωποι αυτοί οικειοθελώς να εγκαταστήσουν τους μηχανισμούς αλληλοελέγχου των εξουσιών, δηλαδή μηχανισμούς που θα ελέγχουν και τους ίδιους. Πρέπει, και αυτό είναι το δύσκολο, να κλείσουν τα μάτια στην δυνατότητα που τους δίνεται να κυβερνήσουν χωρίς έλεγχο, στην πράξη σαν δικτάτορες. Και ένα μόνο είναι σίγουρο. Ότι αυτοί που πριν είκοσι χρόνια εργάστηκαν με ενθουσιασμό και σύστημα για την κατάργηση της δημοκρατίας δεν είναι οι άνθρωποι που μπορούν να υλοποιήσουν σήμερα το έργο της εκ νέου εγκατάστασης της δημοκρατίας, έστω και υπό τη σταδιακά αυξανόμενη πίεση που ασκεί ο έλεγχος των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια πίεση που αποτελεί ίσως την πιο σημαντική άμυνα της δημοκρατίας στην χώρα μας σήμερα, και ως τέτοια το πιο σημαντικό όφελος που αποκομίζει η χώρα μας από την ένταξη της στην ΕΟΚ το 1981.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εάν ο πάγκαλος απέκτησε συνείδηση !? παραίτηση τώρα, και τα κλεμμένα πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΔΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΩΡΑ;;


    -Να περικοπή κατά το ήμισυ η χρηματοδότηση των Κομμάτων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.



    -Να περικοπή επίσης κατά το ήμισυ ο μισθός και οι συντάξεις όλων των Βουλευτών.



    -Να περιορισθούν οι μισθοί των λεγομένων "χρυσών παιδιών¨ των γνωστών Golden Boys όλων των Κρατικών Υπηρεσιών, των Τραπεζών, των ΔΕΚΟ κλπ.



    -Να αλλάξει η νομοθεσία περί της συνταξιοδοτήσεως των Βουλευτών. Γιατί άραγε πρέπει να πάρει σύνταξη ένας Βουλευτής, ο οποίος μετέσχε του Κοινοβουλίου για μία ή δύο κοινοβουλευτικές περιόδους;



    Ο Έλληνας πολίτης εργάζεται και φορολογείται επί 35 χρόνια καί μόνον τότε θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδοτήσεως.



    -Να περιοριστή στο ελάχιστο ο αριθμός των Ειδικών Συμβούλων σε κάθε Υπουργείο, διότι με τρόπο αυτό τακτοποιούνται καί καλοπληρώνονται κάποιοι "ημέτεροι", κάποιοι παρατρεχάμενοι, κάποιοι "χαραμοφάϊδες".



    -Να αποδοθή αμέσως στο Κράτος το ειδικό τέλος, φόρος διαφημίσεως ή όπως αλλοιώς λέγεται, από τις Εταιρείες των Εκδοτικών Συγκροτημάτων καί των ΜΜΕ, οι οποίες οφείλουν εκατομμύρια € στο ελληνικό Δημόσιο.



    -Να περιορισθούν στο ελάχιστο οι δαπάνες του Ελληνικού Δημοσίου για Διαφήμιση! Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πληρώνει π.χ. το ΥΠΕΧΩΔΕ ολοσέλιδες διαφημίσεις στις Εφημερίδες Αθηνών καί Επαρχίας προκειμένου να μας γνωστοποιήσει το γεγονός, ότι ένα ακόμη κομμάτι της Εγνατίας οδού παραδόθηκε στην κυκλοφορία; Θα ήταν αρκετό ένα δελτίο Τύπου και τίποτε περισσότερο.



    -Να περιορισθή στο ελάχιστο η απόσπαση αστυνομικών ασφαλείας σε πολιτικά πρόσωπα. Γιατί άραγε κάθε Βουλευτής δικαιωματικά παίρνει δύο τουλάχιστον αστυνομικούς ως προσωπική του ασφάλεια; Γιατί άραγε κάποιοι "τηλεοπτικοί αστέρες", οι οποίοι χρυσοπληρώνονται, γιατί λέγω να έχουν πολυμελή αστυνομική φρουρά επί 24 ώρου βάσεως σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού; Αν θέλουν προστασία, ας καταφύγουν στις ιδιωτικές Εταιρείες Security!

    - Φορολόγηση των τραπεζών και εφαρμογή των δικαστικών αποάσεων κατά της τοκογλυφικής τακτικής τους.

    -Να περιορισθή εις τα μόλις αναγκαία έξοδα το σκέλος των Δαπανών του Κράτους για Δεξιώσεις, Εορτές, Γεύματα πολυτελείας, πολυμελείς αποστολές στο Εξωτερικό, άσκοπες μετακινήσεις κλπ.

    -Αν ανοίξουμε και το φάκελο της προμήθειας των φαρμακοβιομηχανιών,ο κατάλογος δεν θα έχει τέλος. Επίσης τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια και ρουφάνε ότι απέμεινε.

    - Να μειωθούν στο ελάχιστο οι δαπάνες για την διοργάνωση των Μεσογειακών αγώνων.

    Κάμετε λοιπόν αυτά και πολλά άλλα ακόμη, Κύριε Υπουργέ, για νά πεισθώ ότι η Πατρίδα μας διέρχεται μεγάλη οικονομική κρίση...

    http://omadaneoneforiakon.forumotion.com/forum-f1/topic-t125-50.htm#1580

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλά, αυτούς τους πληρώνουμε για να μας λένε αυτά που ξέρει και η γάτα μας τα τελευταία 20 χρόνια; Α, ξέχασα, όλοι αυτοί πέσαν από το φεγγάρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο κ. Πάγκαλος καλά θα κάνει να πάρει την γυναικούλα του, τα παιδάκια του και τα αλβανικά γονιδιάκια του και να τα μεταφέρει στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Αλβανία (δηλαδή πάνω από το Δυρράχιο)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΛΕΕΙ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ, Ο ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΑΛΤΕΡ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ :
    " ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΑΣΗΜΙΚΑ (ΔΗΛ. ΟΤΕ ΟΣΕ, ΔΕΗ ΚΛΠ) ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΤΙΚΩΝ. ΚΥΡΙΕ ΑΥΤΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΔΩΣΑΜΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ.

    ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΤΡΕΣΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΕΣ. ΣΗΚΩΣΤΕ ΚΕΦΑΛΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ. ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ.
    ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΤΗΝ ...ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ.
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΒΕΒΑΙΑ ΟΤΙ ΕΤΡΕΞΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ. ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΣΥΣΤΟΛΑ. ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΟΒΑΜΑΙ ΡΕ. ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΞΕΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥ. ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΜΕ ΟΧΘΗ, ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ Ή ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΕΙ, ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΕΙΝΑ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Tελικά ποιοί είναι αυτοί στους οποίους είμαστε χρεωμένοι εμείς, η Ισπανία, η Αγγλία, η Γερμανία, η Αμερική και όλες οι υπόλοιπες χώρες;

    Όλος ο πληθυσμός της γής δηλαδή χρωστάει σε κάποιους.

    Και αυτοί πού βρήκαν τα χρήματα για να μας δανείσουνε και τί προσφέρανε για να τα μαζέψουνε; μήπως αέρα κοπανιστό;

    Μήπως πρέπει να τους επιστρέψουμε αμέσως αυτό που αυτό μας προσφέρανε πρωτογενώς, δηλαδή αέρα κοπανιστό;

    Και να γίνει ένα παγκόσμιο reset και όλα πάλι από την αρχή; Νομίζω δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε να το δοκιμάσουμε ακόμη και μόνοι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τα λεφτά τα έφαγαν οι πολιτικοί, οι κολλητοί τους οι φίλοι τους και οι επιχειρηματίες που στηρίζουν τα κόμματα τους.
    Τα λεφτά τα έφαγαν επίσης οι τρελές ΔΕΚΟ με το δεκαπλάσιο από το κανονικό προσωπικό και οι επικεφαλείς (ΜΑΝΑΤΖΕΡ) των ΔΕΚΟ με τους τρελούς μισθούς και τις τρελές κρυφές και φανερές μίζες και κομπίνες.
    Τα λεφτά τα έφαγαν οι μάγκες του χρηματιστηρίου με τις ευχές των πολιτικών.
    Τα λεφτά τα έφαγαν οι τράπεζες.
    Τα λεφτά τα έφαγαν οι μεγάλο γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, συμβολαιογράφοι και πάσης φύσεως άλλοι μορφωμένοι που ασκούν τα δήθεν λειτουργήματα τους.
    Τα λεφτά να πάτε να τα βρείτε σε όλους τους παραπάνω και να αφήσετε ήσυχους εμάς τους μ...άκες που παλεύουμε να ζήσουμε την οικογένεια μας με χίλιες δύο δυσκολίες.
    Εκεί σ' αυτούς να αναζητήσετε την οικονομική μη αυθυπαρξία αυτής της έρημης πατρίδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΙΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΘΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΟΛΑΝΕ ΣΤΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΛΙΠΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. TΩΡΑ ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ Ο ΧΟΝΤΡΟΣ????ΟΤΑΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΕΔΙΝΑΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΥΠΣΧΕΣΕΙς ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΟΥς ΕΙΧΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ Ο κ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ????ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ!!!!ΑΛΛΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΡΩΤΕ ΚΑΙ ΠΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΤΡΑΠΟΔΑ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ!!!ΘΑΘΕΛΑ ΠΑΝΤΩΣ ΝΑ ΔΩ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΩς ΘΑ ΜΑΤΡΩΣΕΤΑΙ ΤΟΥς ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΡΕΨΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΑ?!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σχετικά με το πετρέλαιο στον Ελλαδικό χώρο, επειδή μιλάμε με στοιχεία: "Πιθανά και εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου στην Ελλάδα μπορούν να δώσουν από 3 έως 5 δισεκατομμύρια βαρέλια, που μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές μας ανάγκες για 35 - 40 χρόνια.Αυτό τόνισε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει το τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ στο πλαίσιο του παγκόσμιου εορτασμού "Πλανήτης Γη", ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος.
    Ο κ. Φώσκολος ανέλυσε τις θέσεις των πιθανών και εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του: Πρόκειται για κοιτάσματα που βρίσκονται ανατολικά του Πρίνου (Σταυρός, Μαρώνεια, Σάπες, East Θάσος κ.ά), τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορούν να δώσουν από 900 έως 1 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου"...
    Το θέμα είναι η πολιτική βούληση και φυσικά το πρόβλημα ότι η χώρα μας θα μπει σε επικίνδυνο γεωπολιτικό παιγνίδιο. Όσον αφορά στην ρύπανση του περιβάλλοντος, υπάρχουν τρόποι που αποφεύγεται, εάν γίνουν όλα σωστά.
    Πέτρος Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Η Ελλάς ήταν μια μεσαία βιομηχανική χώρα με προϊόντα χαμηλής/ μεσαίας ποιότητας και μη ανταγωνιστικών τιμών σε ευρώ (ανταγωνιστικών με δραχμή και υποτιμήσεις αυτής), ναυτιλία - παγκόσμιο πρωταθλητή και τουρισμό - πρεσβευτή στο εξωτερικό (προ rooms to let, greek kamaki και ποτών - μπόμπα). Δημιουργώντας μια επιτελική φρουρά δημοσίων υπαλλήλων χωρίς ελίτ και ιεραρχία προκειμένου να εκλέγεται εσαεί, ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν νοιάστηκε για το ότι κατεύθυνε την χώρα προς τον αφανισμό της. Την ίδια μανία κατασκευής βιομηχανίας ψηφοφόρων κατείχε και τους επόμενους ηγέτες με πιο πρόσφατο τον ΓΑΠ που προσδοκεί στην λαθρομεταναστευτική ψήφο. Συμπέρασμα: αυτοί διορίζουν (για να επανεκλέγονται), εμείς πληρώνουμε (αυτούς, τους διορισμένους τους και το χρέος που δημιουργείται λόγω των παραπάνω και της καταστροφής της παραγωγικής βάσης από απαράδεκτο συνδικαλισμό α λα Μαφία και πειρατικής κουλτούρας των "επενδυτών"). Ο λόγος που οι πολιτικοί μας διέλυσαν την χώρα με αυτήν την πρακτική είναι ότι πρόκειται προφανώς για ανίκανους, οι οποίοι δεν μπορούν να πείσουν με την πολιτική τους ικανότητα τους ψηφοφόρους. Μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μας κυβέρνησαν διαδοχικά ένας αλκοολικός γυναικάς, ένας αμοραλιστής παρτάκιας τυχοδιώκτης, ένας δειλός με προβλήματα ομιλίας, ένας γλεντζές χαβαλές και τώρα ένας διεθνιστής φλωράκος που ούτε που έχει καταλάβει που βρέθηκε και τι πρέπει να κάνει. Το ότι φταίει και ο λαός που τους ψηφίζει το ακούω τσάμπα και βερεσέ. Ο λαός ψηφίζει ή ρίχνει λευκό ή άκυρο σε αυτό που του σερβίρεται. Λείπουν απλά οι ηγέτες που να νοιάζονται πραγματικά για αυτόν τον λαό. Μοντέλα υπάρχουν (θυμηθείτε την διαλυμένη Ρωσία επί Γέλτσιν και πως την ανέστησε ο Πούτιν), θέληση για επιστροφή στην φυσική μας αφετηρία, την "χρυσή" δεκαετία του '60 πριν τα καταστρέψει όλα η χούντα (βλέπε Κύπρος, αφορμή αριστεροποίησης των πάντων στην μεταπολίτευση, θάνατος της ελληνικής κουλτούρας με μαζική μετανάστευση των φορέων της, μετέπειτα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ κ. λπ.)δεν υπάρχει. Επίσης: ωραίοι οι σχολιασμοί και οι γκρίνιες, όλοι μας εδώ γράφουμε ανώνυμα και ξεχαρμανιάζουμε. Ποιός αρκείται όμως σ' αυτά;_Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.