18/12/09

Γκρίνια βουλευτών για τη μείωση αποδοχών

Πίσω από την περσινή μείωση της βουλευτικής τους αποζημίωσης κατά 5% «οχυρώνονται» οι περισσότεροι βουλευτές, προκειμένου ν αποφύγουν περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων τους που προέρχονται από τη Βουλή.

Η προτροπή του πρωθυπουργού να δώσουν κυβέρνηση, υπουργοί και βουλευτές το καλό παράδειγμα, προχωρώντας στη μείωση των αποδοχών τους, δεν φαίνεται να ευαισθητοποιεί την πλειονότητα των βουλευτών, αν και την ίδια στιγμή υπάρχουν και αντίθετες προτάσεις, με υπερβολικότερη όλων εκείνη του Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος εισηγείται μείωση της τάξης του 50%.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος, ερωτηθείς χθες από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, δήλωσε πως θεωρεί αυτονόητο ότι η μείωση του 5% θα συνεχιστεί και το 2010 (σ.σ.: είχε αποφασιστεί πέρυσι από τον προκάτοχό του, Δ. Σιούφα, και αφορούσε το 2009) και θύμισε πως η Βουλή ήταν η πρώτη που προχώρησε στην περικοπή δαπανών.

Διευκρίνηση
Ο Φ. Πετσάλνικος δεν απέκλεισε επιπλέον μείωση. «Θα το συζητήσουμε, θα δούμε ποια θα είναι η περαιτέρω συμβολή της Βουλής στην προσπάθεια», είπε και διευκρίνισε πως μέχρι στιγμής δεν έχει δεχθεί κάποιο αίτημα για περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, με τον οποίο προτίθεται να συναντηθεί το επόμενο διάστημα.

Οσον αφορά την κατάργηση ή μη του ευνοϊκού καθεστώτος της αυτοτελούς φορολόγησης των βουλευτών (το 50% της βουλευτικής αποζημίωσης φορολογείται αυτοτελώς) δήλωσε αναρμόδιος: «δεν κάνω εγώ το φορολογικό νομοσχέδιο», είπε.

Φωνές
Κι ενώ αυξάνονται οι φωνές των βουλευτών που δηλώνουν... πένητες, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και τα κόμματα της Αριστεράς τάσσονται υπέρ της μείωσης της βουλευτικής αποζημίωσης.

Μείωση των μισθών 50% για όσο διαρκεί η κρίση ζητεί ο Γ. Καρατζαφέρης: «Δεν μπορούμε να πούμε στον λαό «σφίξε το ζωνάρι» κι εμείς να καθόμαστε αναπαυτικά στην «πολυθρόνα των 7.000 ευρώ»», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Υπέρ της μείωσης τάσσονται και τα κόμματα της Αριστεράς.

Ο Α. Σκυλλάκος θύμιζε χθες ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε τον προϋπολογισμό της Βουλής τον περασμένο μήνα, επειδή δεν έγινε δεκτή η πρότασή του για μείωση του μισθού του βουλευτή.

Υπέρ και ο Φ. Κουβέλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το σκεπτικό ότι και οι βουλευτές πρέπει να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που επωμίζεται η πλειονότητα της κοινωνίας.

ΓΙΑΝΝΑ ΜΠΑΛΗ
ΕΘΝΟΣ

14 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Η μείωση της βουλευτικης αποζημίωσης θα ικανοποιήσεισίγουρα το λαϊκό άισθημα εναντίον των 300 "άχρηστων". Λαϊκισμός από την κυβέρνηση ωςτο ΛΑΟΣ καιτην αριστερά. Λένε: Θυσίες να κάνουν όλοι. Κάνουν όλοι; Κάνουν πχ οι Τραπεζίτες που διαμαρτύρονται στην Κατσέλη;Κάνουν τα golden boys, τα χρυσά παιδιά; Η Εκκλησία; Ο βουλευτής κ. τάδε, με σύζυγο του κ. δείνα μεγαλοεπιχειρηματία, μεγαλοξενοδόχου κλπ είναι το ίδιο με τον βουλευτή της επαρχίας που μόλις τα βγάζει πέρα; Όσο κι αν αμφιβάλλουν κάποιοι, όλοι οι βουλευτές δεν είναιπλούσιοι, ούτε καν εύποροι, λίγοι μάλιστα κυριολεκτικώς πένονται-κι ας μη γίνεται πιστευτό από όσους δεν γνωρίζουν. Ξέρω τι λέω. Τέλος μια ιδέα: Αφου επιτρέπεται η παράλληλη απασχόληση (άρση του ασυμβίβαστου)ας ζητηθεί από όσους ασκούν πράγματι το επ΄'αγγελμά τους να συνεισφέρουν περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. otan zitoun apo ton lao mas aimatires thisies tha prepei na einai etoimoi na dosoun to paradeigma!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξέρω αν είναι ''πένητες'' πάντως δεν ζουν με μισθούς των 700 600 500 και 400 ούτε με αντίστοιχες συντάξεις...Και να τους ζητάνε σφίξε το ζωνάρι δήλωσε δώσε πλήρωσε και δεν ξέρω αν θα έχω να σου το ανταποδώσω θα δούμε.
    Ταυτοχρόνως εκτός απο τα εισοδήματα τους έχουν και άλλες απολαβές, τύπου ΔΕΚΟ (τζάμπα - αυτοκίνητα - κ.α).
    Αρα εκ των πραγμάτων δεν παίρνουν μόνο 7000 το μήνα ας βάλουμε και αυτά που γλιτώνουν γιατί δεν τα πληρώνουν τους τα πληρώνουμε, και πολλά άλλα εκτός αυτών δε είναι και τα άλλα που έχουν εκτός μισθού...
    Προσωπικά θα έλεγα 40% μείωση στους μισθούς τους εφόσον δεν εξασκούν και το επάγγελμα τους πέραν της βουλής, άλλως 55% φόρο στα εισοδήματα πλέον της μείωσης για να μπορούν να ζητάνε απο εμάς να πληρώνουμε μέχρι και τον αέρα που αναπνέουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν εγώ πω στο αφεντικό μου «δεν μου φτάνουν για να ζήσω» τα 875 ευρώ καθαρά το μήνα. Το αφεντικό μου θα μου απαντήσει: δουλεύεις οκτώ ώρες για πέντε μέρες την εβδομάδα αυτά είναι τα νόμιμα που δικαιούσαι και αν χρειάζεσαι περισσότερα για να ζήσεις έχεις όλο τον ελεύθερο χρόνο σου για να πιάσεις μια δεύτερη δουλειά. Στις κυρίες και κυρίους βουλευτές, αν θεωρούν ότι αμείβονται για εργασία που παρέχουν ας τους θυμίσουμε ότι ο παρέχων τις υπηρεσίες είναι ο εργαζόμενος και ο απολαμβάνων τις υπηρεσίες είναι και αυτός που πληρώνει άρα ο εργοδότης. Αν θεωρούν εαυτούς εργαζομένους οι οποίοι πρέπει να πληρώνονται από κάπου, λοιπόν θα πρέπει να θεωρούν όλους εμάς που μέσω της φορολογίας τους πληρώνουμε εργοδότες. Ο εργοδότης έχει κάθε δικαίωμα να αξιολογήσει τις δυνατότητες και να πληρώσει το ανάλογο ποσό ανάλογα με την απόδοσή του εργαζομένου. Οι κύριοι βουλευτές παρέχουν κάκιστες υπηρεσίες σε πολύ υψηλές τιμές. Η όποια αλλαγή στις απολαβές τους δεν γνωρίζω αν γίνεται να εγκριθεί από την βουλή με ονομαστική ψηφοφορία αλλά θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να γίνει κάτι τέτοιο και στα πλαίσια της δημοκρατικής διαφάνειας θα είναι πολύ χρήσιμο να δημοσιευτεί ο κατάλογος των ονομάτων και η ψήφος τους. Ώστε στις επόμενες εκλογές να αξιολογηθεί από τους ίδιους τους ψηφοφόρους τους η στάση τους. Όταν όλοι τους ζητούν «θυσίες» από εμένα τον εργαζόμενο των 875 ευρώ καθαρά τον μήνα και αν τους ρωτήσω «μα πως θα ζήσω;» το γυρίζουν στην παραγωγικότητα. Μιας και ζητούμενο λοιπόν είναι η παραγωγικότητα. Ποια είναι η παραγωγικότητα των πολιτικών μας που θα δικαιολογούσε τέτοιες αμοιβές όταν έχουν φέρει με συνειδητές πολιτικές την χώρα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής; Σαν δεν ντρέπονται λέω; Αν είχαν λίγη τσίπα τουλάχιστον θα προσπαθούσαν να βρουν μια τρύπα να κρυφτούν. Όλοι τους.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι βουλευτές είναι ΕΠΠΟ (επαγγελματίες πολιτικοί) και κανείς επαγγελματίας δεν θέλει να βλέπει τα έσοδά του να μειώνονται.

    Σκέφτεστε, όμως, πόσα χρήματα θα εξοικονομούνταν αν:

    1) Ο αριθμός των βουλευτών μειωνόταν στου 100 (είναι υπεραρκετοί για την Ελλάδα); Διότι θα έπαυαν να πληρώνονται και οι παρατρεχάμενοί τους, τα πολιτικά γραφεία τους, τα οποία πολλάκις είναι δύο και τρία (1 στην Αθήνα και 1-2 στην επαρχία).

    2) Αν καταργούσαν τις Mercedez και τις Lexus (τέτοια αυτοκίνητα είχαν και πριν γίνουν βουλευτές;) και (τους) έπαιρναν ένα αυτοκίνητο το πολύ 1600 κυβικών; Έχουμε καθόλου ιδέα τι χορηγούν π.χ. τα σκανδιναβικά κράτη στους βουλευτές τους;

    3) Αν η βουλευτική αποζημίωση περιοριζόταν στο ήμισυ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΑΙΩΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
    ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΕΝ ΦΘΑΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ!
    ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ 700 ΕΥΡΩ (ΜΕ ΔΥΟ-ΤΡΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ)ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ
    ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΠΕΙ ΚΑΙ ΝΕΟ ΑΙΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΤΖΑΚΙΑ ΚΛΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νατα τα πουλάκια μας !!!! Και αν ήταν μόνον η βολευτική αποζημίωση θα το σκεφτόμουν...όμως..... οι περισσότεροι έχουν και κάποιο μισθό, κάποια συνταξούλα -καταχρηστικώς ,βεβαίως ,βεβαίως...- κάποια επιδόματα κτλ κτλ ,που βεβαίως δεν υπάγονται στο πλαφόν του τάδε δικαστικού με 19 χρόνια ,χωρίς επίδομα τέκνων και τα παρόμοια... και ζορίζουν εμάς, αφού είμαστε τα ζώα που τους ψηφίζουμε..... καλά να πάθουμε.Και του χρόνου ...Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελάτε τώρα ρε παιδιά....Συνέλθετε...Αφού ότι και να τους κόψουν πάλι απο τα ΜΑΥΡΑ και τις κομπίνες που κάνουν πάλι μέσα στην χλίδα θα ζούν...Αντε ψηφίστε τους κοροΐδα και άν μειώσουν και κανένα χιλιάρικο στο μισθό τους πανηγυρίστε σα χάνοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι βουλευτές πρέπει να είναι το πολύ 100. Οι περιφέρειες να καταργηθούν, και όλη η Ελλάδα να γίνει εννιαία. Το εκλογικό όριο πρέπει να πάει στο 5% (ή 7-8). Και να μην χρηματοδοτούνται κόμματα κάτω από αυτό το όριο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αποκτήσει αρμοδιότητες, και να εκλέγεται από το λαό, με 7ετή θητεία. Εκλογές για την βουλή κάθε 5 χρόνια. Μείωση αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και κατάργηση Νομαρχιών-Περιφερειών. Το κράτος να αναλάβει όλα τα τοπικά έργα.

    Αυτά αν θέλουμε να γίνουμε ισχυρό-σοβαρό κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Περιμένω να πιάσουμε πάτο οικονομικά ώστε να γίνει καμιά επανάστασης και να φτιάξουμε το κράτος από το μηδέν. Βέβαια τόσα που θα χρωστάμε άλλοι θα το φτιάξουν για μας αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να καταργηθεί (τοπικές εκλογές, δήμαρχοι, νομάρχες, περιφερειάρχες, και λοιπά κομματόσκυλα και τοπικοί παράγοντες), και όλα τα τοπικά έργα να τα αναλάβει το κράτος, το οποίο να είναι και υπεύθυνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΣΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ, ΕΙΔΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΛΠ;

    ΞΕΡΟΥΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΟΣΟΥΣ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ ΣΕΡΝΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠ ΑΥΤΟΥΣ;;; ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ.

    ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΕΤΗ:

    ΑΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΚΑΝΟΥΝ 6 ΜΟΝΟ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΩΣΟΥΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΥΣ Δ/ΝΤΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ.
    ΜΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΚΙΝΗΣΗ.

    ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΑΚΙΑ ΠΟΥ ΦΟΡΑΝΕ ΟΙ ΓΚΟΜΕΝΕΣ ΤΟΥΣ.

    ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕ ΡΑΓΙΑΔΕΣ.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. MEIOSH 50% TON MISTHON TON VOYLEYTON KI TON EPAGELMATON POY AKOLOUTHOUN TO MISTHOLOGIO TON VOULEYTON .OI GOLDEN BOYS MEXRI TO DIPLASIO [DIOIKITES ] TOY MISTOU TOU VOULEFTH.MONO APO TOUS PROTOUS 3500 EPI 300 1.050.000 TON MHNA OIKONOMIA HTOI XONDRIKA 365 EKATOMYRIA EVRO OIKONOMIA SE XALEPOYS KAROYS NA THOSOYN TO KALO PARADIGMA NA TO APETISOME .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η βουλευτική ΄"αποζημίωση" έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να καθορίζεται με γνώμονα το βασικό μισθό. Πχ 600 ευρώ ο βασικός; 3 φορές πάνω η βουλευτική, ήτοι 1800 ευρω. Γραφεία, γραμματείς και φαρισαίοι να παρέχονται με διαφανείς διαδικασίες απο το κράτος και όχι να δίνονται επιδόματα και ενισχύσεις στον ίδιο τον βουλευτή για την κάλυψη των "αναγκών" του. Μπράβο στον Καρατζαφέρη που πρότεινε δυνατά και καθαρά 50% μείωση. Μαγκιά του.
    Το κακό είναι ότι τέτοια μέτρα θα μπορέσουν να περάσουν μόνο αν ο ίδιος ο πρόεδρος της δημοκρατίας γινότανε -επιτέλους- χρήσιμος για το έθνος βρίσκοντας ένα τρόπο να το επιβάλλει στη βουλή πχ με ένα δημοψήφισμα ίσως; Γιατί οι βουλευτές απο μόνοι τους ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.