29/12/09

Γεύση από Ελλάδα


της Ελίνας Γαληνού
Καθώς οι γιορτινές αυτές ημέρες προσφέρουν εκτός των άλλων και πολλά γαστριμαργικά ερεθίσματα, δίνεται κάπου-κάπου η ευκαιρία να ανοίξουν συζητήσεις περί την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία γενικότερα.
Η ελληνική μαγειρική είναι μια τέχνη που έχει μεγάλη απήχηση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Είναι γεγονός ότι η χώρα μας έχει μια από τις πιό ξεχωριστές γαστρονομικές παραδόσεις στον κόσμο. Η παραδοσιακή της κουζίνα ως σύνολο των τοπικών παραδόσεων, αποκτά όλο και μεγαλύτερο αριθμό οπαδών τα τελευταία χρόνια. Ηδη εδώ και κάποιες δεκαετίες, έχει αρχίσει να γίνεται παραδεκτή η περίφημη Μεσογειακή Δίαιτα, καθώς η υπεροχή της σε σχέση με άλλες γαστρονομικές παραδόσεις, την έχει κατατάξει σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση από άποψη γεύσης και υγιεινής. Το 1994 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, παρουσίασε την λεγόμενη Πυραμίδα της Μεσογειακής Δίαιτας αποδεικνύοντας και επιστημονικά ότι η διατροφή των λαών της Μεσογείου, που είναι πλούσια σε λαχανικά, όσπρια, φρούτα, δημητριακά και ελαιόλαδο, συμβάλει στην καλή υγεία και μακροζωία.
Τα τελευταία χρόνια, η ιδιωτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα, επιδίδεται με διάφορους τρόπους στην ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομικής και οινικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεξιοτέχνες της μαγειρικής απ΄όλα τα σημεία της χώρας μας, αξιοποιούν με μεράκι τα ελληνικά προιόντα, αναδεικνύοντας τις γεύσεις τους και ανανεώνοντας τον πλούτο της ελληνικής μαγειρικής μέσω νεωτερισμών από άλλες κουλτούρες. Το παιχνίδι με τις γεύσεις, εκτός από συναρπαστικό όμως, μπορεί να αξιοποιηθεί οικονομικά...
Σε μια τέτοια ιδέα βασίστηκε η πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε το Κολλέγιο DEREE, προσκαλώντας την διάσημη Ελληνοαμερικανίδα σέφ, Κάτ Κόρα, την πρώτη και μοναδική γυναίκα-νικήτρια του διαγωνισμού Iron Chef των ΗΠΑ, για να μιλήσει για τον γαστρονομικό τουρισμό στην Ελλάδα, κάνοντας παράλληλα ζωντανή επίδειξη μαγειρικής με θέμα "Μοντέρνες παραλλαγές σε κλασικές ελληνικές συνταγές". Η Κάτ Κόρα, της οποίας η πατρική καταγωγή είναι η Σκόπελος, πιστεύει ότι "η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας από τους πιό σημαντικούς πόλους έλξης για γαστρονομικό τουρισμό, έναν τομέα που αναπτύσσεται ραγδαία στις ημέρες μας, καθώς η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της ποικιλότητας της ελληνικής κουζίνας και των ελληνικών κρασιών εν συνδυασμώ με πανέμορφα τοπία και έναν αληθινά φιλόξενο λαό..." Στην ημερίδα συμμετείχαν και άλλοι κορυφαίοι επαγγελματίες των κλάδων της γαστρονομίας και της φιλοξενίας, όπως ο Γιάννης Μπουτάρης, η συγγραφέας μαγειρικής Νταιάνα Κοχύλα, ο σέφ Χριστόφορος Πέσκιας ενώ συντονιστής της συζήτησης ήταν ο καθηγητής Οικονομικών του Derre κ. Αρούχ. Το ενδιαφέρον του κοινού ήταν πολύ θερμό επιβεβαιώνοντας τη γνώμη των ειδικών του μέλλοντος που θεωρούν τον γαστρονομικό τουρισμό ως προνομιακό πεδίο δραστηριοποίησης για την Ελλάδα. Ανταποκρινόμενο το Κολλέγιο Deree σ΄αυτήν την πρόκληση, σύντομα θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα σπουδών του, ειδικότητα για τον Τουρισμό και την Γαστρονομία!

3 σχόλια:

  1. Γαστρονομία - Μετανάστες & Νέα Τάξη

    Όταν ο άγγελος Γαβριήλ μπήκε στην τάξη......Ρώτησα πώς θα μπορούσε να αντιδράσει μπροστά από τους μετανάστες;.....

    Δεν απάντησε!

    Ήταν θυμωμένος μαζί μου και μου είπε ότι έπρεπε πρώτα να γράψω σωστά τα Ελληνικά.....

    Μου έλειπε υπομονή να μην πω........”πάει στο διάβολο”...... είχε κολλήσει στον λαιμό μου.

    Δεν ακούσει τίποτα και μας είπε να γράψουμε ελεύθερα για:

    “Προτάσεις για Πολιτικός με καλές προθέσεις, έτσι ώστε να προάγει την ισότητα μεταξύ των πολιτών”.

    Και έγραψα.....έγραψα...... έγραψα...... πολύ αναστατωμένος.....

    - Εφαρμογή του νόμου “Ρεπούσηούν” να υποχρεώνει τους Έλληνες να παντρεύονται με τους “μετανάστες”.......με την ακόλουθη σειρά: Τούρκοι, Πακιστανοί, Ιρακινοί, Αφγανοί, Αλβανοί..... αλλά με περισσότερη έμφαση στην Tουρκική. H καθηγήτρια Θάλεια Δραγώνα θα κάνει τους γάμους.....

    - Η απαίτηση από τους Έλληνες για να δώσει θέση στους “μετανάστες” ολοκληρώνοντας έτσι το αυτοκίνητο τους.

    - Κάθε Έλληνας (άνδρας και γυναίκα) θα πρέπει να δώσει το 10% του εισοδήματός σε κάποιον.....”μετανάστες”....o καθένας θα πρέπει να δώσει και όλοι “μετανάστες” θα πρέπει να λαμβάνουν. Ο καθένας “πατριώτης” πρέπει να βρει ένας “μετανάστες”....να ζει με την οικογένειά του. Οποίος δεν θέλησε να λάβει ένα “μετανάστη”.....θα θεωρείται “αυθεντικό” Έλληνας και θα πρέπει να βρουν δύο “μετανάστες”. Ποιος δεν θέλει να βρει.....θα συλληφθεί για παραβίαση του νόμου.

    - Κανείς δεν μπορεί να έχει περισσότερα από 7 πουκάμισα, 4 παντελόνι, 7 εσώρουχα / κιλότες, 4 ζευγάρια παπούτσια, το πλεόνασμα θα πρέπει να δοθούν σε “φτωχότερων μεταναστών”....... Ο “Έλληνας” που δεν βρει με τέτοια χαρακτηριστικά θα συλληφθεί για παραβίαση του νόμου.

    - Ο “Έλληνας” θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε “μετανάστες” σε ψησταριές με Ελληνική Γαστρονομία και τις διακοπές του......H “μετανάστες” μπορούν να λάβουν μόνο μία φορά το μήνα για κάθε εκδήλωση.

    - Κάθε “Έλληνας” πρέπει να έχει, κατ 'ανάγκην, 1 (ή 2) “εραστής μετανάστης”.... Οι “μετανάστες” μπορούν να έχουν 1 “ελληνική εραστής” (ή 2)....

    - Όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να “αναζητήσουν” εργασία, όλη την ώρα..... ακόμη και οι ήδη Έλληνες εργαζόμενοι. Όταν βρεί μια θέση εργασίας.......πρέπει να Βρεί ένα “μετανάστες” για τη θέση.

    - Επίσης να φορολογούνται τα ψέματα, μοιχεία και του ρατσισμού, “ipso facto”.... ο κανόνας αυτός θα πρέπει να αξίζει, “erga omnes”. Δεν θα πρέπει να φορολογούνται το φθόνο..... επειδή θα μπορούσε να φθάσει στους “μετανάστες”......

    - Το τσιγάρο θα φορολογείται πολύ, γιατί είναι μια υψηλού διαδικασία κινδύνου που συνεπάγεται υψηλό κόστος για την κυβέρνηση......αλλά και το σεξ......έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.... θα φορολογούνται μόνο η “ελληνική” καταγωγή. Οι “μετανάστες” μπορούν να καπνίζουν όπως θέλουν, αλλά θα πρέπει να παρακολουθεί και να καταγγείλει κάθε “Έλληνα” καπνιστή.

    - Κάθε ελληνικό μοντέλο που θα γίνει ηθοποιός......να υιοθετήσει ένας “μετανάστες” ηθοποιός.

    - Μόνο οι “μετανάστες” kλέφτες μπορούν να ληστέψουν έμποροι ναρκωτικών “μετανάστες”. Ο θάνατος ενός εμπόρου ναρκωτικών “μετανάστες” από έναν εξαρτημένο “Έλληνας” θα θεωρείται ποινικό και θα πρέπει να πληρώσει με τη ζωή του.

    - Οι Ιερείς θα χάνουν τους πιστούς και θα ζουν κάτω από τους μιναρέδες. Οι πολιτικοί όλων των κομμάτων θα άρει τους σταυρούς και τα σύμβολα της Βουλής....Ωστόσο πρέπει να γονατίζουν κάθε μέρα για τον Μωάμεθ και η μεγάλη μέρα του Ραμαζανιού. O κ. Πάγκαλος δεν χρειάζεται να γονατίζει, όπως όλα τα παχύσαρκα....

    Μετά που ο άγγελος Γαβριήλ διαβάσει το κείμενο μου ήταν τόσο θυμωμένος που μου έστειλε κατευθείαν στην κόλαση για επτά ημέρες!!!

    Μην ξεχνάτε......

    Για κάθε δράση υπάρχει αντίδραση και η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά!

    Πρώτη Γραμμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το άρθρο αντικατοπτρίζει με τον ποιο ανάγλυφο τρόπο τον νάρκισσο τρόπο με τον οποίο οι έλληνες ορούν τον εαυτό τους, αποκομμένοι από κάθε λογής πραγματικότητα.

    Η ελληνική μαγειρική όχι μόνο δεν έχει πλέον μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό, όπως φαίνεται να πιστεύει η αρθρογράφος, αλλά θεωρείται πια ως απελπιστικά λαδερή και βαριά «κουζίνα». Δεν είναι τυχαίο που στη Γερμανία, όπου υπάρχουν τα περισσότερα ελληνικά εστιατόρια της Ευρώπης, η ελληνική κουζίνα έχει πάρει κατιούσα στις προτιμήσεις των γερμανών τα τελευταία 15 χρόνια. Τα περισσότερα ελληνικά εστιατόρια στην Ευρώπη, θεωρούνται χαμηλής ποιότητας, σε αντίθεση πχ. με τα ιταλικά, τα οποία, αν και είχαν κοινή αφετηρία με τα ελληνικά – coucina povera, έχουν μετεξελιχθεί σε ναούς της υψηλής μαγειρικής.

    Βεβαίως δεν έχω καμία αμφιβολία για την οψαρτυτική τέχνη των προγόνων μας. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η ιστορία της διάδοσης των μαχαιροπήρουνων στη Δυτική Ευρώπη από την βυζαντινή πριγκίπισσα και, μετέπειτα, Αυτοκράτειρα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Γερμανικού Έθνους, Θεοφανώ.

    Δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Οι πρόγονοι μας, μας έχουν κληροδοτήσει πολλά. Είναι που μας λείπει η φαντασία, η εφευρετικότητα, η ποιητική προσέγγιση της κληρονομιάς μας. Δυστυχώς δεν έχουμε φανεί, ακόμη, αντάξιοι της κληρονομιάς αυτής.

    Αυτό που οι νεοέλληνες αντιλαμβάνονται ως «ελληνική κουζίνα» δεν είναι άλλο από το κατάλοιπο της υψηλής βυζαντινής μαγειρικής τέχνης, και όπως αυτή διατηρήθηκε από τους εναπομείναντες ελληνοχωρικούς της Τουρκοκρατίας. Και αυτή μόνο με υψηλή τέχνη δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί.

    Καλή Χρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.