27/12/09

Αφήστε μόνους τους Κυπρίους...


Η αναφορά του Α. Σαμαρά στο σχέδιο Ανάν, το οποίο χαρακτήρισε ως «αλήστου μνήμης», προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος υπέδειξε πως πρέπει να αφεθούν «μόνοι οι Κύπριοι να αποφασίσουν για τα εθνικά τους ζητήματα». Η αποστροφή του κ. Πάγκαλου γεννά σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά την προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης στο Κυπριακό.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης - αξ. αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων

Η αναφορά του Α. Σαμαρά στο σχέδιο Ανάν, το οποίο χαρακτήρισε ως «αλήστου μνήμης», προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος υπέδειξε πως πρέπει να αφεθούν «μόνοι οι Κύπριοι να αποφασίσουν για τα εθνικά τους ζητήματα». Η αποστροφή του κ. Πάγκαλου γεννά σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά την προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης στο Κυπριακό.

Δύο εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις και φιλοσοφίες για το Κυπριακό ανεφύησαν κατά την προχθεσινή συζήτηση των κρατικών προϋπολογισμών στη Βουλή των Ελλήνων.

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, απαντώντας σε αποστροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, για το σχέδιο Ανάν - το οποίο χαρακτήρισε ως «αλήστου μνήμης», προειδοποιώντας, ταυτόχρονα, πως την ίδια κατάληξη θα έχει κι ένα παρόμοιο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, εφόσον και όταν έρθει -, υπέδειξε πως επαφίεται στους ίδιους τους Κυπρίους ν’ αποφασίσουν για τα εθνικά τους ζητήματα. «Αφήστε τους Κυπρίους μόνους ν’ αποφασίσουν για τα εθνικά τους ζητήματα», επέπληξε τον κ. Σαμαρά ο Θ. Πάγκαλος.

Σοβαρά ερωτήματα
Η τοποθέτηση του δευτέρου τη τάξει της ελληνικής κυβέρνησης, και μάλιστα από του επισημότατου βήματος της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με πολιτικές εκτιμήσεις προκαλεί το λιγότερο απορίες όσον αφορά την προσέγγιση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για το εθνικό μας πρόβλημα και τη στρατηγική που αναμένεται να ακολουθήσει, καθώς έρχεται σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για το Κυπριακό, κατά την οποία, μάλιστα, η τουρκική διπλωματία βρίσκεται σε πλήρη δράση προωθώντας παντού, και δη στον ευρωπαϊκό χώρο, τις τουρκικές θέσεις, ενώ όλο και πυκνότερα προβάλλει την ιδέα περί διεξαγωγής Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.

Ταυτόχρονα, η ανάγκη αναβάθμισης του επιπέδου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο συναπόφασης και όχι μόνο συνεννόησης, καθίσταται αίτημα όλων σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων σε Κύπρο και Ελλάδα, που υποδεικνύουν πως οι δύο χώρες πρέπει να βαδίσουν μαζί για την αντιμετώπιση των εθνικών ζητημάτων και ιδιαίτερα του κυπριακού προβλήματος.

Πολιτικοί αναλυτές, σχολιάζοντας τα σύντομα, αλλά ουσιώδη, πεπραγμένα της προψεσινής συζήτησης στη Βουλή των Ελλήνων για το Κυπριακό, διατείνονται πως, ενδεχομένως, να βρισκόμαστε ενώπιον μιας ολικής μετατόπισης της Ελλάδας όσον αφορά τη διαχείριση του εθνικού μας προβλήματος, μέσα από την επιλογή της «εθνικής αυτοϋπεξαίρεσης» όσον αφορά το Κυπριακό, προκρίνοντας το ρόλο του απλού συμπαραστάτη και όχι του ουσιαστικά εμπλεκομένου.

Τονίζουν, ταυτόχρονα, πως η προχθεσινή σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή για το Κυπριακό, προοιωνίζεται έντονες αντιπαραθέσεις στη συνέχεια όσον αφορά τα εθνικά θέματα, δεδομένων των έντονων και διαφορετικών προσεγγίσεων του κ. Σαμαρά αναφορικά με το Σκοπιανό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της χώρας.
Εκφράζουν, τέλος, την απορία, κατά πόσο το Κυπριακό, έχει πάψει πλέον ν’ αποτελεί εθνική υπόθεση για την Ελλάδα.

Η αντιπαράθεση Σαμαρά - Πάγκαλου
Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, έφερε ως παράδειγμα υπέρβασης των έσχατων γραμμών υποχώρησης στα εθνικά θέματα το σχέδιο Ανάν, επισημαίνοντας ότι αν επανέλθει παρόμοιο σχέδιο, «θα καταλήξει κι αυτό στον κάλαθο των αχρήστων». «Όταν μιλάμε για κόκκινες γραμμές, εννοούμε τις έσχατες γραμμές υποχώρησής μας σε κάποιο μεγάλο θέμα», τόνισε ο κ. Σαμαράς, υπομιμνήσκοντας την τύχη του σχεδίου Ανάν, το οποίο απερρίφθη γιατί εκρίθη ολέθριο για το εθνικό συμφέρον.

Προειδοποίησε, δε, ότι «αν κατατεθεί παρόμοιο με το προηγούμενο, τότε θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων».
Η τοποθέτηση του Προέδρου της Ν.Δ. προκάλεσε την άμεση αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, που ακολουθώντας στο βήμα της Βουλής τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης, επέπληξε τον Αντώνη Σαμαρά, υποδεικνύοντάς του να αφήσει τους Κύπριους μόνους τους να αποφασίσουν τι θα κάνουν με τα εθνικά τους ζητήματα. «Αφήστε τους Κυπρίους μόνους ν’ αποφασίσουν για τα εθνικά τους ζητήματα», υπέδειξε ο κ. Πάγκαλος, δίνοντας, με αυτόν τον τρόπο, και το στίγμα της προσέγγισης της νέας ελληνικής κυβέρνησης για το εθνικό μας πρόβλημα.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό, πως ενώ η αναφορά του κ. Σαμαρά για το σχέδιο Ανάν έγινε στην τελευταία αποστροφή της ομιλίας του, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ανεβαίνοντας στο βήμα, απάντησε αμέσως στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναψηλάφηση του θέματος, και δη με επιτιμητικό τρόπο.

Κυπριακά κόμματα: Ναι, το σχέδιο Ανάν ενταφιάστηκε
Τις τοποθετήσεις Σαμαρά και Πάγκαλου σχολίασαν, με δηλώσεις τους στη «Σ», οι εκπρόσωποι Τύπου του ΔΗ.ΣΥ., του ΔΗ.ΚΟ. και της ΕΔΕΚ, Χάρης Γεωργιάδης, Φώτης Φωτίου και Δημήτρης Παπαδάκης, τονίζοντας πως το σχέδιο Ανάν ανήκει στο παρελθόν και ότι την ίδια τύχη θα έχει κι ένα παρόμοιο σχέδιο, αν και όταν έλθει. Χαρακτήρισαν, ταυτόχρονα, τη στενή συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας, στο πλαίσιο διαμόρφωσης και υλοποίησης μιας κοινής εθνικής στρατηγικής, ως όρον εκ των ων ουκ άνευ για την ευόδωση των προσπαθειών εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Στόχος μας είναι να έχουμε ένα νέο σχέδιο, το οποίο θα γίνει αποδεκτό, επισήμανε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗ.ΣΥ. Χ. Γεωργιάδης, κι «αυτό θα το πετύχουμε κοιτάζοντας μπροστά και όχι κοιτάζοντας πίσω», αλλά και «εάν Αθήνα και Λευκωσία συνεργαστούν σωστά μέσα στο πλαίσιο μιας κοινής στρατηγικής και τακτικής. Όσο για τις τελικές αποφάσεις, ασφαλώς θα ληφθούν από τους Κύπριους πολίτες και κανέναν άλλον», εξήγησε.
Επικροτώντας πλήρως την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά ως «πολύ ορθή», ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗ.ΚΟ. Φ. Φωτίου επισήμανε ότι «αυτή πρέπει να είναι η θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα», ενώ αναφερόμενος ειδικά στο σχέδιο Ανάν, τόνισε ότι το σχέδιο του τέως Γ.Γ. του ΟΗΕ «απερρίφθη και έχει ενταφιαστεί τελεσιδίκως».

Σχολιάζοντας, παράλληλα, την τοποθέτηση Θ. Πάγκαλου, ο κ. Φωτίου υπέδειξε ότι «η Ελλάδα πρέπει να διαδραματίσει το δικό της ρόλο για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό. Θέλουμε και απαιτείται», πρόσθεσε ο κ. Φωτίου, «μια κοινή στρατηγική μεταξύ των δύο χωρών και κοινός συντονισμός. Επιβάλλεται να προχωρήσουμε μαζί και, πρέπει να καταστεί απ’ όλους κατανοητό, ότι δεν πρόκειται να λύσει η Κύπρος μόνη της το κυπριακό πρόβλημα».

Ο κυπριακός λαός θα δώσει τις απαντήσεις
Κατηγορηματικός ως προς την απόρριψη ενός νέου σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού παρόμοιου με το σχέδιο Ανάν και αποκλίνων τόσο από τη ρητή όσο και από την υπονοούμενη θέση της δήλωσης Πάγκαλου ήταν ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Δ. Παπαδάκης.
«Οπωσδήποτε, εάν επανέλθει ένα παρόμοιο σχέδιο, ο κυπριακός λαός γνωρίζει ποιες απαντήσεις πρέπει να δώσει», επισήμανε ο κ. Παπαδάκης, υπενθυμίζοντας πως η ΕΔΕΚ ανέκαθεν ήταν εξ αυτών που πρεσβεύουν ότι η συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών σε επίπεδο συναπόφασης αποτελεί αδήριτη ανάγκη. «Η Ελλάδα πρέπει να είναι δίπλα στην Κύπρο και είναι επάναγκες να υπάρχει ουσιαστική συνεννόηση και στήριξη από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

19 σχόλια:

  1. Ο Θ. Πάγκαλος έχει πλέον χαρακτηρίσει μόνος του εαυτόν, όταν υπουργός ων των Εξωτερικών της Ελλάδος κατά την κρίση των Ιμίων, αντί να βρίσκεται στο υπουργείο του, έδινε συνέντευξη (sic!) ..... στο Μega!

    Η Κύπρος αποτελεί προπύργιο του Ελληνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά συνέπειαν δεν είναι τσιφλίκι [....] κανενός πολιτικού, είτε αυτός ονομάζεται Χριστόφιας, Αναστασιάδης, ή κατά περισσότερο λόγο δεν αποτελεί τιμάριο ενός αυτοχαρακτηρισμένου ... "μεγάλου τραγουδιστή" ...!

    Καμία κυβέρνηση, είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο, δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη της, για ένα τέτοιου μεγάλου μεγέθους, Εθνικό Θέμα!

    Αρμόδιος γι' αυτό είναι ο Ελληνικός Λαός στην Κύπρο και στην Ελλάδα, αφού όμως πρώτα ενημερωθεί δεόντως για το εξαιρετικά κρίσιμο της καταστάσεως και ψηφίσει σε Πανελλήνιο υποχρεωτικό ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ !!

    Εάν πάλι θελήσει να αυτοκτονήσει ψηφίζοντας κατά των συμφερόντων του ..... και πάλι δεν είναι δικαίωμα του Λαού, διότι θα είναι καταφανές ότι αυτός δεν είχε ενημερωθεί ορθώς και δεν γνώριζε τα εις βάρος του τεκτενόμενα ...!

    Εαν νομίζετε ότι τα αναγραφόμενα μου δεν είναι ορθά, αλλά είναι μάλιστα και αντιδημοκρατικά, λυπούμαι αλλά έτσι έχει το πράγμα !

    Δεν έχει δικαίωμα κανείς .... πολιτικάντης να αποφασίσει για την καταστροφή ενός μικρού μεν αλλά πολύ μεγάλου Έθνους. Του Ελληνικού !!!

    Ένα 1920 φθάνει, δεν χρειαζόμαστε και άλλη μια καταστροφή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευτυχώς που στην Ελλάδα η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει το πολιτικό ειδικό βάρος για να μπορέσει να πάρει μία τέτοια απόφαση για ένα τόσο σημαντικό εθνικό ζήτημα όπως το Κυπριακό. Και ευτυχώς που στην αντιπολίτευση βρίσκεται αυτός που βρίσκεται. Θα έλεγα ότι έχω την αίσθηση ότι σε τέτοια θέματα η κυβέρνηση θα οδεύει έχοντας το ένα της αυτί στο τί θα πεί ο Σαμαράς. Το θεωρώ αδύνατο να βγεί ξανά ένα σχέδιο τύπου Ανάν και να βγεί η κυβέρνηση να το υποστηρίξει τη στιγμή που η αντιπολίτευση θα το έχει απορρίψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O ellinismos tis kyprou vrisketai se egrigorsi k kanenas den exei to dikaioma n tou vali k allo vraxna . O kyrios pagalos kl tha kni n zutisi mia sygnomi gia ta imia k n afisi to elliniko ethnos n apofasisi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να του αφήσουμε ήσυχους ή να εκβιάζουμε την κατάσταση όπως το Κινέζο και το Παιντί κάτι χρόνια πίσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αντιλαμβάνομαι πόσο οδυνηρό είναι να φιλοξενείται η Φωτογραφία και το όνομα αυτού πολιτικού εδώ.
    Πραγματικά οδυνηρό !!
    Δεν αξίζει κανένας σχολιασμός . Μονο περιφρόνηση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΗΝ ΠΑΤΗΣΕΤΕ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΧΟΛΙΟ.ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΑΤΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευτυχως για τον ελληνισμο, ο Σαμαρας ηρθε στην ωρα του..Το ΠΑΣΟΚ γρηγορα θα απαξιωθει και θα παραχωρησει την θεση του σε μια ΝΔ που δεν θα θυμιζει σε τιποτα τις προηγουμενες (ελπιζω)..Παγκαλοι και Δραγωνες θα πανε στο καλαθι της ιστοριας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Δεν ενόχλησε ότι ο κ. Σαμαράς απόρριψε το σχεδιο Ανάν. Αυτό το απορρίπτουν όλοι. Ενόχλησε ότι απόρριψε καιτο κυοφορούμενο νέο σχέδιο προειδοποιώντας ότι θα αντιδράσει στους υπάρχοντες σχεδιασμους. Ενόχλησε επίσης η υεράσπιση του Πατριάρχη από τον κ. Σαμαρά. Δηλαδή με απλά λόγια ο κ. Πάγκαλος είπε στον κ.Σαμαρά:"μην ανακατεύεσαι και μας χαλάς τη σούπα". Στα οικονομικά μπορεί ίσως να βρεθούν κάποιες ισορροπίες. Στα εξωτερικά όμως, στα εθνικά θέμτα, είναι πολύ, πολύ πιο δύσκολο. Θα δούμε τι αντοχές έχει ο καθένας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εδώ ο Πάγκαλος είπε να αφήσουμε την σημαία να πέσει να πούμε ότι την πήρε ο αέρας το κύμα ο βοριάς και ψάχνουμε να βρούμε γιατί είπε αυτό που είπε για την Κύπρο;
    Οσο αφορά αν αφήσουμε τους Κυπρίους ή όχι να επιλύσουν το πρόβλημα που λέγεται Κυπριακό μόνοι τους ή όχι είναι κάτι που πρώτα θα πρέπει να ερωτηθούν και μετά να απαντήσουμε εμείς.
    Σε κάθε περίπτωση πρώτα ο λαός ερωτάτε και μετά εμείς απλά σεβόμαστε την απόφασή τους όποια και αν είναι είτε υπέρ είτε κατά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. H ΠΛΕΟΝ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΣΟΠΙΚΟΤΗΤΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ...ΠΑΓΚΑΛΟΣ..

    ΚΥΡΙΕ ΚΑΛΙΝΤΕΡΙΔΗ ΑΦΟΥ ΕΧΕΤΕ ΗΔΙΑ ΠΕΙΡΑ ΑΠ ΤΟΝ ((((ΚΥΡΙΟ))))

    Ο ΝΙΚΟΛΑΣ (ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΕΡΝΣ...)

    Η ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΕΧΑΚΗ (((( Η ΕΥΠ ΔΗΛΑΔΗ..))) ΚΛΠ ΚΛΠ

    ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ..


    ΙΜΙΑ ,ΟΤΣΑΛΑΝ, Σ-300 ΚΑΙ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ!!!

    ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ...

    Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ...

    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ma einai dynaton na einai elliniki afti i kyvernisi ?

    Then tou eftanan tou k. Pangalou ta Imia ??

    Tetoia perifronisi laikis entolis den exoume ksanazisei kai perimenoume apo Anthellines na lysoun ta ethnika mas provlimata ?

    Se pia xeria pesame pali...
    Katantia Ellinon!

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΟΥ ΝΑ ΧΑΘΕΙΣ ΠΑΧΥΔΕΡΜΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Νομίζω ὅτι ὁ Πάγκαλος εἶναι μεγάλος φοβιτσιάρης, δειλός καὶ ξεσκονίστρας τῶν ἑκάστοτε ἰσχυρῶν τῆς γῆς.
    Τὸν φοβᾶμαι ἀπὸ τότε στὰ Ἴμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. AFHSTE TOYS MONOYS OPOS OLOYS [KON/ES, IM/S ,TEN/S ,EIP/ES ,] H ELLADA EINAI MEGALH MEXRH NA FTASOYN STO AFTHERETO TOY XONDROY EXOYME KAIRO.TO OTI H ELLADA EINAI EGYHTRIA DYNAMH KI PREPH NA EPANAFERH THN TAKSH KANHS LOGOS .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΑΦΗΣΤΕ ΜΟΝΗ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ -ΙΜΙΑ.
    ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ, ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εάν κάποιος είναι παγιδευμένος μέσα σε μία σφαιρική μάζα κρεάτων και με το λίπος να έχει κατακλύσει και τους νευρώνες του εγκεφάλου ακόμα, τι περιμένετε να βγει από 'κει μέσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η Κύπρος Δεν είναι ο Οτσαλάν για να παραδοθεί στην Τουρκία.
    Ντροπή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.