1/12/09

Παράδοση με ηχηρές απουσίες

Με απουσία ηχηρών ονομάτων υπουργών Εξωτερικών ξεκινά σήμερα η υπουργική Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με την ελληνική προεδρία να παραδίδει τη σκυτάλη στο Καζακστάν.Απόντες θα είναι οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βρετανίας, Καναδά, Γερμανίας και Ολλανδίας, σηματοδοτώντας εμμέσως αλλά σαφώς την υποβάθμιση του ενδιαφέροντος δυτικών - ΝΑΤΟϊκών χωρών στον μοναδικό περιφερειακό οργανισμό ασφάλειας της Ευρώπης.
Την έναρξη των εργασιών της Συνόδου έκανε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας και αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Στη χθεσινή πρώτη ενημερωτική συνέντευξη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας ανέφερε ότι στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι να πείσει τα 56 συμμετέχοντα κράτη να συμφωνήσουν σε ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο για το σύνολο των θεμάτων ασφαλείας στην Ευρώπη.

Επέμεινε μάλιστα ότι αυτό το διήμερο δίνεται η ευκαιρία να θεσμοποιηθεί «η Διαδικασία της Κέρκυρας», δηλαδή ένας ουσιαστικός διάλογος για θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας και αρχιτεκτονικής με βάση τις προτάσεις Μεντβιέντεφ.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, δείχνει επιφυλακτική στην πρόταση του προέδρου Σαρκοζί να συμφωνηθεί και να προετοιμαστεί από τώρα μια σύνοδος των αρχηγών κρατών του ΟΑΣΕ, το 2010 στην Αστάνα του Καζακστάν.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αναμένεται να έχει διμερείς συναντήσεις με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου, τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Στάινμπεργκ, τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών κ. Λαβρόφ, ενώ ο κ. Δρούτσας αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, κ. Μιλόσοφσκι.Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Οι προσδοκίες της Αθήνας για τον ΟΑΣΕ
Της Δωρας Aντωνιου


Μια πολιτική διακήρυξη, που θα σηματοδοτούσε την αναγέννηση του ΟΑΣΕ και τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του έναντι των πολυδιάστατων σύγχρονων διεθνών προκλήσεων, θα επιθυμούσε η Αθήνα να προκύψει από τις εργασίες της συνόδου υπουργών Εξωτερικών του οργανισμού, σήμερα και αύριο στο Ελληνικό. Η ελληνική προεδρία, ωστόσο, έχει επίγνωση της δυσκολίας του εγχειρήματος, δεδομένου ότι από το 2002 ο ΟΑΣΕ δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σε πολιτική διακήρυξη. Πιο κοντά δείχνει να βρίσκεται η αίσια ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για ένα ξεχωριστό κείμενο - πολιτική δέσμευση, όσον αφορά τη λεγόμενη «διαδικασία της Κέρκυρας», τον διάλογο, δηλαδή, για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι διμερείς συναντήσεις που θα γίνουν στο περιθώριο της συνόδου, τις εργασίες της οποίας θα ανοίξει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου πρόκειται να έχει πολλές διμερείς συναντήσεις σήμερα και, κυρίως, αύριο. Ετσι, για αύριο προγραμματίζεται η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να επιδοθεί η απάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού στην επιστολή που του είχε απευθύνει ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν για διμερή διάλογο εφ’ όλης της ύλης. Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, ο οποίος, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον, εκπροσωπούν την Ουάσιγκτον στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ μετά την ακύρωση της συμμετοχής της Χίλαρι Κλίντον. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης με τους ΥΠΕΞ Γαλλίας, Αλβανίας, Ουγγαρίας, Ουκρανίας, Φινλανδίας και Καζαχστάν.

Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, θα συναντηθεί με τον σκοπιανό ΥΠΕΞ, Αντόνιο Μιλοσόσκι, υπό τη σκιά των εντυπώσεων της επιστολής του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 27 της Ε. Ε., με την οποία ζητεί να δοθεί στη χώρα του ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο προσεχές Συμβούλιο Κορυφής, ανεξαρτήτως της πορείας των συνομιλιών για το θέμα της ονομασίας. Χθες, από τις Βρυξέλλες, ο απερχόμενος επίτροπος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τα περιθώρια επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

4 σχόλια:

  1. Οργανισμος για Ασφαλεια και
    Συνεργασια στην Ευρωπη (ΟΑΣΕ)

    Χμμμμ! Πολυ αοριστος και θολος ο ορισμος "ασφαλειας και συνεργασιας".
    Συμπεριλαμβανει και την Ασφαλεια των Ελληνων; Θα ρωτουσα εγω, ο αφελης. Κι αν ναι, τι εχει κανει για να προστατευση τους Ελληνες απο τους λαθρομεταναστες στην Ελλαδα;

    Αν δουμε και ποιοι ηταν οι εκμαιευτες του τοκετου, του ΟΑΣΕ, γινεται ολοενα και ποιο υποπτη η γεννεσις και τα νηπιακα βηματα του.
    Απ' οτι ακουω υπαρχει απο χρονια και στην Αμερικη ενας "παρεμφερης" οργανισμος με ειδικη αποστολη αλλα διαφορετικο ονομα.

    Λεγεται ADL.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακόμα μια Ελληνοσκοπιανή συνάντηση για το "Ονομα"..;;;;

    http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/12/blog-post_5335.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά η Συνάντηση Έγινε ...!!!!

    http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/12/blog-post_9663.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οπα!!!!
    Διαβαζω στη Συβιλλα...

    http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2009/12/blog-post_1989.html

    Και οι ρουφιανοι των ΜΜΕ μας τον κρυβουνε! Ρε συ "Xalia" μηπως και τον συλλαβανε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.