20/12/09

Ο Νετανιάχου αποφασίζει για την επίθεση στο Ιράν

Σε έξι μήνες το πολύ, οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου εχθρού του Ισραήλ θα καλυφθούν σε δύσκολα ανιχνεύσιμα σημεία

Η στιγμή που ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να χρειαστεί να λάβει την πιο δύσκολη απόφαση στην καριέρα του πλησιάζει: την απόφαση για το αν θα εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, διακινδυνεύοντας η σύγκρουση να επεκταθεί στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ισραηλινοί ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή η στιγμή μπορεί να μην απέχει περισσότερο από έξι μήνες, όταν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα έχει εξαπλωθεί σε πολλές και δύσκολα ανιχνεύσιμες εγκαταστάσεις σε ερήμους και βουνά και ο βομβαρδισμός του σταθμού στο Μπουσέρ θα στείλει ένα ραδιενεργό σύννεφο πάνω από τα κράτη του Κόλπου. Ο κ. Νετανιάχου επιμένει ότι η πιο σοβαρή απειλή που αντιμετωπίζει το Ισραήλ είναι το Ιράν.

Ο πρόεδρός του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ έχει πει ότι το Ισραήλ πρέπει να εξαφανιστεί από τον χάρτη, ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης προσφέρουν εκπαίδευση, χρήματα και όπλα τόσο στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο- στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ- όσο και στη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τα βλήματα της οποίας πιστεύεται ότι μπορούν να φθάσουν στο Ισραήλ. Ο κ. Νετανιάχου είχε υποσχεθεί ότι η κυβέρνησή του δεν θα επέτρεπε στο Ιράν να γίνει μια πυρηνική δύναμη.

Με την ιρανική απειλή λοιπόν να απασχολεί τους στρατηγικούς υπολογισμούς του, ο κ. Νετανιάχου περιστοιχίζεται από τους παλαιούς του συναδέλφους στην επίλεκτη μονάδα του ισραηλινού στρατού Σαγερέτ Ματκάλ. Ο κ. Νετανιάχου υπηρέτησε εκεί τη δεκαετία του 1970 υπό τον Εούντ Μπαράκ , ο οποίος αργότερα έγινε ο πλέον παρασημοφορημένος στρατιώτης του Ισραήλ αλλά και πρωθυπουργός της χώρας.

Οταν ο κ. Νετανιάχου ανέλαβε καθήκοντα κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να κάνει τον πρώην διοικητή του υπουργό Αμυνας, ενώ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διατελεί ένας άλλος πρώην αρχηγός της μονάδας, ο Μοσέ Γιαλόν. Ο κ. Νετανιάχου ήξερε τι έκανε όταν «εξόπλιζε» την κυβέρνησή του με τόσο πολλή στρατιωτική εμπειρία. Μια επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν θα συνιστά ένα τεράστιο στρατιωτικό και πολιτικό ρίσκο. Αν και η Ρωσία έχει καθυστερήσει να προμηθεύσει το Ιράν με πυραύλους S300 που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση, η αεροπορία θα πρέπει να προχωρήσει σε μια τεράστια επιχείρηση προκειμένου να εξουδετερώσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Μια έκθεση του Αντονι Κόρντσμαν του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον προειδοποίησε ότι «μια στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων είναι πιθανή... (αλλά) θα ήταν περίπλοκη και επικίνδυνη ενώ δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η συνολική αποστολή θα χαρακτηριστεί από υψηλό ποσοστό επιτυχίας». Παράλληλα ο επικεφαλής της CΙΑ Λίον Πανέτα επισκέφθηκε το Ισραήλ προκειμένου να λάβει διαβεβαιώσεις ότι η νέα ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα αιφνιδίαζε την αμερικανική με μια ξαφνική μονομερή επίθεση κατά του Ιράν.

Αν και το Ισραήλ είναι ικανοποιημένο με το γεγονός ότι η εχθρική στάση του Ιράν προς τη διεθνή κοινότητα έχει αυξήσει τις πιθανότητες εφαρμογής αυστηρών κυρώσεων εναντίον του (για πρώτη φορά η Ρωσία εμφανίζεται πρόθυμη να προχωρήσει σε απομόνωση του Ιράν), το διεθνές μέτωπο μπορεί πολύ εύκολα να διαρραγεί. Τότε ο κ. Νετανιάχου θα κληθεί να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε στρατιωτική επίθεση κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Το Ιράν έχει ήδη απειλήσει με βομβαρδισμό των ισραηλινών πόλεων εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο αλλά αυτή είναι μόνο μία από τις διαθέσιμες επιλογές του. Θα μπορούσε να διατάξει τη Χεζμπολάχ να εξαπολύσει ρουκέτες κατά του Ισραήλ και τη Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο ενδέχεται καμία πλευρά να μην κάνει τίποτε. Μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι το Ισραήλ μπορεί να ανεχθεί το Ιράν να γίνει μια πυρηνική δύναμη, ικανή να κατασκευάσει τη βόμβα, αλλά να μην προχωρήσει σε πυρηνικές δοκιμές. Το Ιράν θα μπορούσε να ακολουθήσει τον δρόμο που ακολούθησε η Συρία το 2007 σε περίπτωση που το Ισραήλ χτυπήσει μεμονωμένες εγκαταστάσεις μακριά από κατοικημένες περιοχές, όπου τα μόνα θύματα θα είναι τεχνικοί και φρουροί. Επειτα από ένα παρόμοιο χτύπημα κατά της Συρίας καμία πλευρά δεν παραδέχθηκε τι είχε συμβεί αποφεύγοντας έναν γενικευμένο πόλεμο.
ΒΗΜΑ

9 σχόλια:

  1. ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ (ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ) ΘΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΙΡΑΝΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ 24ΩΡΟ. Η ΙΡΑΝΙΚΗ ΠΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΜΗ ΜΕ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΑ ΑΦΗ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ. Η ΙΡΑΝΙΚΗ ΑΕΡΑΜΥΝΑ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΜΗ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΥΨΗ. ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΑ (ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΙΣΩΣ ΤΑ SA-15, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ) ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΜΕ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΠΛΑ ΘΑ ΤΑ ΘΕΣΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΚΤΟΣ. ΑΦΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ, ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΕΙΤΑ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ, ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ...ΟΙ ΙΡΑΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ, ΕΞΑΠΟΛΥΟΝΤΑΣ ΔΕΚΑΔΕΣ (ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ) ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ Ε-Ε ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΜΕ ΑΜΦΙΒΟΛΑ ΟΜΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΕΤΟΙΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ.Η ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΑΕΡΑΜΥΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΧΟΥΝ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕΙΣ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ, ΜΕΣΩ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΔΟΡΥΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΕΞΑΠΟΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ..ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΝΑ ΜΗ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ,ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΗΠΑ, ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΑΠΟΛΥΣΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝ, ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ, ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΕΝΤΟΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ...ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανακύκλωση προπαγάνδας και ύμνοι προς Ισραήλ από ΔΟΛιους και ανθελληνικούς οργανισμούς.

    Μας λεει ο Ψυχάρης.
    "Σε έξι μήνες το πολύ, οι πυρηνικές εγκαταστάσεις
    του μεγαλύτερου εχθρού του Ισραήλ θα καλυφθούν σε δύσκολα ανιχνεύσιμα σημεία...."
    Ψυχάρη, ο μεγαλύτερος εχθρός του Ισραήλ είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ και το ίδιο το Ισραήλ.

    Και παρακάτω...
    "...Ο πρόεδρός του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ έχει πει ότι το Ισραήλ πρέπει να εξαφανιστεί από τον χάρτη..."
    Ψυχάρη δε βαρέθηκες πια την ίδια καραμέλα;
    Από το επίσημο κείμενο του λόγου εκείνου του Αχμαντινεζαντ (στην Φαρσί) πουθενά δεν υπήρχε η φράση αυτή. Μέσω Ιντερνετ διεδοθη σε όλο τον κόσμο. Αυτή η φράση "γεννηθη" στο νοσηρό μυελό των προπαγανδιστών του Ισραήλ και δει στο δυσφημιστικό για τον Αραβόφωνο τύπο παραμαγαζο τους γνωστό και ως ΜΕΜRΙ. (Κάντε google να δείτε τον συνταξιούχο του ισραηλινού στρατού στις πληροφορίες Γιγκαλ Καρμον και την καλλονή εβραία Μεϊραβ Γουρσμσερ-σύζυγο πρώην συμβούλου του
    Τσενι).
    Και ακόμα παρακάτω...
    "...ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης προσφέρουν εκπαίδευση, χρήματα και όπλα τόσο στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο- στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ- όσο και στη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τα βλήματα της οποίας πιστεύεται ότι μπορούν να φθάσουν στο Ισραήλ..."
    Μπα;
    Γιατί η Αμερική δεν προσφέρει όλα τα ανωτέρω και ακόμα περισσότερα στο Ισραήλ;
    Και κοίτα ρε παιδί μου η επεξήγησις του μεταφραστή ότι ...οι σαΐτες της Χεζμπολάχ/Χαμας ΠΙΣΤΕΥΤΑΙ ότι μπορούν να φθάσουν και το Ισραήλ.
    Λες;
    Μα καλά να σοβαρευτούμε και λίγο. Δεν είπε κανένας στους ΔΟΛιους ότι το Ιράν μέχρι στιγμής ΔΕΝ έχει σβήσει κανένα κράτος από τον Χάρτη, ενώ το Ισραήλ έχει σβήσει το κράτος της Παλαιστίνης εθνοκαθαρίζοντας τον Λαό της;

    Μάλλον υποπτεύομαι ότι περίεργοι τύποι του ΚΙΣ/Πρεσβείας μπαινοβγαίνουν στο μαγαζάκι του Ψυχάρη τα βράδια, ή και αντιθέτως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επί δύο χρόνια τώρα, από τότε που έγινε η ελληνοϊσραηλινή αεροπορική άσκηση "Glorian Spartan", μιλάνε για επικείμενη επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν. Πρέπει να είναι κανείς πολύ αφελής για να πιστεύει ότι οποιοδήποτε κράτος θα έκανε επίθεση σ' ένα άλλο, αφού προηγουμένως είχε αφήσει το εγχείρημα όχι απλώς να διαρρεύσει στα διεθνή ΜΜΕ, αλλά και να σχολιάζεται και να αναλύεται όπως παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η μόνη λύση για την περιοχή είναι Συρία-Λίβανος-Παλαιστίνη να ενωθούν, να ξαναγίνουν Ορθόδοξοι, και να ξαναβάλουν 2η γλώσσα τα Ελληνικά (τότε που μεγαλουργούσε η περιοχή της Συρίας), να ξαναγίνει η Αντιόχια πρωτεύουσα (που σήμερα βρίσκεtαι υπό Τουρκική κατοχή), και να ενωθούμε οι Ορθόδοξοι.

    Οι Ισλαμιστές και το Ισραήλ-Δύση κατέστρεψαν την περιοχή.

    http://vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...Να υπενθημίσω στον φίλο ανώνυμο 12:17 ν'ανατρέξει στην ιστορική βιβλιογραφία, αλλά και την ειδησιογραφία της εποχής για να δεί πόσα χρόνια πρίν "ανακοινώθηκε" μέσω μεγάλης τουρκικής εφημερίδας το γενικό πλάνο εισβολής στη Κύπρο το 1974... ελπίζω να μην σοκαριστεί μόνο... το σχέδιο περιελάμβανε ακόμα & τι τελικά θα κατελαμβάνωτο από τα Μεχμετζικ...όπως & έγινε...τελικά το έθνος μάλλον δεν ήταν αφελές τότε...που δεν έδωσε σημασία!! Κάτι βασικό για τελευταίο..."Αν θές να κρύψεις κάτι πολύ σημαντικό...βγάλτο σε κοινή θέα...".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "ιστορικη βιβλιογραφια" ε;

    Τι σοϊ πραμα ειναι αυτο; Κατι σαν να λεμε αναθεωρηση της Ιστοριας (εκτος βεβαια απο τα πραγματικα και φανταστικα γεγονοτα του ΒΠΠ;) Ηταν και το Ιραν μπλεγμενο στο σβησιμο της Ελληνικης Κυπρου απο τον χαρτη;

    Για το σχολιο "ανακυκλωσης της προπαγανδας και ύμνους προς Ισραήλ" απο τους ΔΟΛιους προπαγανδιστες, ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΗΣ φιλτατε; Η μηπως εισαι και συ ενας απ' αυτους;

    Κοιτα να δης που χασαμε και την Galia που θα μπορουσε να μας τα εξηγηση καλυτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς κυριον στας 20 Δεκεμβρίου 2009 και ωραν 12:41 μετα μεσημβρινην

    Υπαρχει και κατι που λεγεται "Στρατηγικη Εντασης" ή "Ψυχολογικος Πολεμος" και εφαρμοζεται συνηθως απο τα διεφθαρμενα καθεστωτα, οπως ας πουμε της σημερινης Αμερικης και του Ισραηλ. Βαλε και της Αγγλιας μεσα.

    Η 11 Σεπ 2001 τι σου νομιζει οτι ητανε; Τρομοκρατια;
    Να σου πω, κατα καποιον τροπο τρομοκρατησαν και συνεχιζουν να τρομοκρατουν τον Κοσμο ολο, οποτε ΗΤΑΝ τρομοκρατια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ο διεθνως καταξιωμενος διεθνολογος δοκτωρ Θ Δρουγος ειναι υπερ μιας ισραηλινης επιθεσης και την βλεπη ως την μονη λυση. ο εγκυροτατος διεθνολογος συμφωνα με πληροφοριες του θεωρει οτι οι ισραηλινοι εκπαιδευονται πυρετοδως και προτεινει την πληρη συνεργασια της ελλαδος για αυτο τον σκοπο. δεν νομιζω οτι μπορει κανεις να διαφωνησει με τις εκτιμησεις του δοκτορως Δρουγου που εχει τοσες διασυνδεσεις με ΗΠΑ ΝΑΤΟ και ισραηλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εεε, αφου ο καταξιωμενος Δρ. Δρουγος ειναι υπερ μιας ισραηλινης επιθεσης να τον στειλουμε μπροσταρη τον ανθρωπο συν γυναιξι και τεκνοις.
    Στους καναπεδες μη καθεται και μας ζαλιζει απο μακρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.