27/12/09

Αζερμπαϊτζάν: Διπλασιάζει τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς Ρωσία

Στο ένα δισ. κυβικά μέτρα μέσα στο 2010.Η συμφωνία τούτη κινδυνεύει να στερήσει κατά κάποιο ποσοστό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την κατασκευή του αγωγού Ναμπούκο, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Τουρκίας, ώστε να παύσει η σχεδόν αποκλειστική εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το Αζερμπαϊτζάν πρόκειται να διπλασιάσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς τη Ρωσία στο ένα δισ. κυβικά μέτρα μέσα στο 2010, ανακοίνωσε σήμερα η αρμόδια αζερμπαϊτζανή εταιρεία, καθώς η Μόσχα επιδιώκει να επεκτείνει την τροφοδοσία της από την πλούσια σε κοιτάσματα περιοχή της Κασπίας. «Το 2010 πρόκειται να παραδώσουμε στη Ρωσία ένα δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου», τόνισε ο πρόεδρος της αζερμπαϊτζανής πετρελαϊκής εταιρείας Socar Ροβνάγκ Αμπντουλάγεφ.

Το Μπακού και η Μόσχα είχαν υπογράψει τον Οκτώβριο συμβόλαιο για την μακροπρόθεσμη παράδοση φυσικού αερίου στη Ρωσία, σύμφωνα με τις ρήτρες του οποίου το ρωσικό μονοπώλιο Gazprom θα αγόραζε καταρχάς 500 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου.

Η συμφωνία τούτη κινδυνεύει να στερήσει κατά κάποιο ποσοστό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την κατασκευή του αγωγού Ναμπούκο, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Τουρκίας, ώστε να παύσει η σχεδόν αποκλειστική εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Το πρόγραμμα Ναμπούκο με τη σειρά του απειλεί το ρωσικών συμφερόντων πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού South Stream.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.