13/12/09

Η ταφόπλακα της Μεγάλης Ιδέας

H Συνθήκη της Λωζάννης, από το 1923, καθορίζει το νομικό πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.Η Συνθήκη της Λωζάννης αντικατέστησε τη Συνθήκη των Σεβρών, την οποία δεν αναγνώριζε η νέα τουρκική κυβέρνηση υπό τον Μουσταφά Κεμάλ.

Στις 24 Ιουλίου 1923 υπεγράφη στη Λωζάννη η Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας και του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων από τη μία πλευρά, και της Τουρκίας από την άλλη. Η Συνθήκη της Λωζάννης αντικατέστησε τη Συνθήκη των Σεβρών, την οποία δεν αναγνώριζε η νέα τουρκική κυβέρνηση υπό τον Μουσταφά Κεμάλ.

Με τη νέα συνθήκη, η Ελλάδα έχανε τη ζώνη της Σμύρνης, την Ιμβρο, την Τένεδο και την Ανατολική Θράκη. Η Συνθήκη της Λωζάννης ήταν η ταφόπλακα της Μεγάλης Ιδέας, ήταν όμως και η ταφόπλακα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Δημοκρατία της Τουρκίας αναγνωρίστηκε διεθνώς ως το διάδοχο κράτος της, παραιτήθηκε από όλες τις διεκδικήσεις για τις παλιές οθωμανικές περιοχές εκτός των συνόρων της και εγγυήθηκε τα δικαιώματα όσων μειονοτήτων θα απέμεναν στα εδάφη της μετά την ανταλλαγή πληθυσμών με την Ελλάδα. Εκτός από τα σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας, η Συνθήκη της Λωζάννης, μαζί με τη Συνθήκη της Αγκυρας του 1921, όρισε τα σύνορα του Ιράκ και της Συρίας.

Η Σύμβαση για τα Στενά αντικαταστάθηκε το 1936 από τη Σύμβαση του Μοντρέ και η επαρχία Χατάι (το σαντζάκι της Αλεξανδρέτας που επιδικάστηκε στη Συρία) κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1938 και με δημοψήφισμα το 1939 ενώθηκε με την Τουρκία. Η Συρία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της επαρχίας στην Τουρκία. Τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας παραμένουν όπως τα όρισε η Συνθήκη της Λωζάννης.Επιμέλεια: Στεφανος Xελιδονης

Ανθεκτική, ετεροβαρής και αναγκαία διεθνής συμφωνία
Του Δημητρη Λυβανιου*

Τον Ιούλιο του 1963 ο Γάλλος πρόεδρος Charles de Gaulle αισθάνθηκε την ανάγκη να φιλοσοφήσει. «Οι συνθήκες» δήλωσε «είναι σαν τις νεαρές κοπέλες και τα τριαντάφυλλα: διαρκούν όσο διαρκούν». Πιθανώς, αλλά όχι πάντοτε. Και τούτο γιατί έναν άλλο Ιούλιο, σαράντα χρόνια πριν, είχε υπογραφεί μία συνθήκη που επρόκειτο να διαρκέσει πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε ευπαθές άνθος. Η Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία σφράγισε το τέλος του περίφημου «Ανατολικού Ζητήματος», όχι μόνο συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποτελεί βασικό νομικό έρεισμα για διαδοχικές ελληνικές και τουρκικές κυβερνήσεις αλλά και εξακολουθεί να ανακαλεί αισθήματα εθνικού τραύματος στην Ελλάδα και εθνικής ανάτασης στην Τουρκία.

Στα τέλη του 1922 η συγκυρία ήταν ζοφερή για την Ελλάδα. Η «Μεγάλη Ιδέα» είχε μετατραπεί σε μεγάλη καταστροφή, ο ξεριζωμός του μικρασιατικού Eλληνισμού είχε ήδη αρχίσει, ενώ η «Δίκη των Εξ», παρότι προσέφερε μία αίσθηση κάθαρσης και συνέβαλε στην εκτόνωση ενός δηλητηριώδους πολιτικού κλίματος, ενέγραφε θλιβερές υποθήκες για το μέλλον. Η Ελλάδα θα προσπαθούσε πλέον να περισώσει ό,τι ήταν δυνατό να περισωθεί, καθώς με την Ανακωχή των Μουδανιών, τον Οκτώβριο του 1922, είχε αποδεχθεί την αποχώρηση του ελληνικού στρατού και από την Ανατολική Θράκη. Ανατολικότερα, η κατάσταση ήταν διαφορετική. Ο Κεμάλ ήταν πανίσχυρος στη χώρα του, είχε ήδη προσεταιριστεί Γάλλους, Ιταλούς και Σοβιετικούς και τον Νοέμβριο κατέλυσε το σουλτανάτο εμποδίζοντας τους Βρετανούς να χρησιμοποιήσουν τον τελευταίο σουλτάνο για να διασπάσουν το τουρκικό πολιτικό μέτωπο. Ο Τούρκος ηγέτης ήταν πλέον έτοιμος να μετατρέψει τα λάφυρα του πολέμου σε διπλωματικό θρίαμβο στην επερχόμενη συνδιάσκεψη ειρήνης.

Η συνδιάσκεψη συγκλήθηκε στη Λωζάννη τον Νοέμβριο του 1922, σε μία εποχή που η Βρετανία ήταν η αδιαφιλονίκητη δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο και είχε ως ουσιαστικό στόχο να διασφαλίσει τα βρετανικά στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή αυτή: τη διέλευση βρετανικών πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων, την παραχώρηση της κουρδικής και πετρελαιοφόρου Μοσούλης στο, υπό βρετανικό έλεγχο, Ιράκ, τη μετατροπή της Τουρκίας σε αντι-σοβιετικό ανάχωμα και την προστασία των βρετανικών οικονομικών συμφερόντων στη χώρα. Θα έπρεπε επίσης να διευθετηθούν οι απαιτήσεις της Γαλλίας αλλά και αυτές της Ιταλίας του Μουσολίνι. Κατά συνέπεια, πρωταγωνιστής της Λωζάννης ήταν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Λόρδος Curzon, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο Βενιζέλος και ο επιτετραμμένος της Αθήνας στο Λονδίνο Δημήτριος Κακλαμάνος. Τα περιθώρια κινήσεων της ελληνικής πλευράς ήταν εμφανώς περιορισμένα, ενώ η διπλωματική ακαμψία της Τουρκίας εικονογραφήθηκε εναργώς στο πρόσωπο του αντιπροσώπου της, Ισμέτ Πασά. Κάθε φορά που αντιμετώπιζε τη χειμαρρώδη ρητορεία του Curzon, ο Ισμέτ εύρισκε καταφύγιο στην -υπαρκτή- βαρηκοΐα του.

Η ανταλλαγή των πληθυσμών
Τα περισσότερα ελληνοτουρκικά ζητήματα διευθετήθηκαν σχετικά σύντομα, ενώ αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον των δύο χωρών ήταν η σύμβαση που υπέγραψαν οι Βενιζέλος και Ισμέτ στις 30 Ιανουαρίου 1923 για την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών. Το κριτήριο της ανταλλαγής αυτής ήταν το θρήσκευμα και όχι η γλώσσα ή η εθνική συνείδηση, και έτσι πάνω από 1.200.000 ορθόδοξοι (πολλοί από τους οποίους τουρκόφωνοι Καραμανλήδες) και περισσότεροι από 350.000 μουσουλμάνοι (πολλοί από τους οποίους ελληνόφωνοι αλλά και Εβραίοι «ντονμέδες») εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Εξαιρέθηκαν όμως «οι Ελληνες κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης», οι «μουσουλμάνοι κάτοικοι της Δυτικής Θράκης», οι Ελληνες της Ιμβρου και της Τενέδου και οι Αλβανοί Τσάμηδες της Ηπείρου. Για πρώτη φορά μαζικές και υποχρεωτικές πληθυσμιακές ανταλλαγές διευθετήθηκαν με διεθνή συνθήκη.

Επίπονες διαπραγματεύσειςΟι διαπραγματεύσεις για τα υπόλοιπα θέματα ήταν επίπονες, κατέρρευσαν τον Φεβρουάριο εξαιτίας οικονομικών διαφωνιών και συνεχίστηκαν τον Απρίλιο, με τη Συνθήκη της Λωζάννης να υπογράφεται τελικά στις 24 Ιουλίου 1923. Σύμφωνα με τους όρους της, η Ελλάδα ελάμβανε τα νησιά Λήμνο, Σαμοθράκη, Σάμο, Χίο, Ικαρία, και Λέσβο, όλα όμως αποστρατιωτικοποιημένα, και τη Δυτική Θράκη και έχανε την Ανατολική Θράκη μαζί με την περιοχή του Καραγάτς και το τρίγωνο του Αρδα με τον Εβρο, τη ζώνη της Σμύρνης και τα νησιά Ιμβρο και Τένεδο. Τα Δωδεκάνησα επιδικάστηκαν στην Ιταλία, μαζί με το Καστελλόριζο, παρά τις προσπάθειες του Ισμέτ για κατοχύρωση του νησιού στην Τουρκία. Το σαντζάκι της Αλεξανδρέτας παραδόθηκε στην, υπό γαλλικό έλεγχο, Συρία, και τελικά επέστρεψε στην Τουρκία το 1939. Η Μοσούλη παρέμεινε στους Βρετανούς, για να παραχωρηθεί το 1926 στο Ιράκ, ενώ επιβεβαιώθηκε και η προσάρτηση της Κύπρου στη Βρετανία. Τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων αποστρατιωτικοποιήθηκαν, αλλά όχι και η Θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ επετράπη, αν και με περιορισμούς, ο διάπλους πολεμικών πλοίων. Το ταπεινωτικό οικονομικό καθεστώς των διομολογήσεων καταργήθηκε, αλλά η Τουρκία αναγκάστηκε να αποδεχθεί τις προνομιακές εμπορικές συμφωνίες που είχαν συναφθεί με ξένες εταιρείες πριν από το 1914.

Η συνθήκη αναγνώριζε μόνο θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και όχι «φυλετικές, θρησκευτικές και γλωσσικές», όπως είχε κάνει η Συνθήκη των Σεβρών το 1920, αφήνοντας έτσι νομικά ακάλυπτους τους μουσουλμάνους Κούρδους. Τα θρησκευτικά, πολιτικά και γλωσσικά δικαιώματα των «μη μουσουλμανικών μειονοτήτων» της Τουρκίας κατοχυρώνονταν με σχετική σαφήνεια σε οκτώ άρθρα, αλλά και αυτά παρέμειναν ανενεργά, όπως απέδειξε αργότερα η οδυνηρή ελληνική εμπειρία. Η έλλειψη συγκεκριμένης αναφοράς στο νομικό καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο η Τουρκία επεδίωξε ανεπιτυχώς να εκδιώξει από την Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, επρόκειτο επίσης να καταστεί πρόξενος δεινών στο μέλλον.

Στη σκιά του ξεριζωμού και της ήτταςΑναμφισβήτητα η Συνθήκη της Λωζάννης συνιστούσε περιφανή νίκη της κεμαλικής Τουρκίας, και έχει δικαιολογημένα χαρακτηρισθεί το «πιστοποιητικό γέννησής» της, καθώς αναγνωρίστηκε και επίσημα ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, ενώ με την εκδίωξη των Ελλήνων προωθήθηκε και η εθνική ομογενοποίηση της χώρας. Παρότι ακραίοι Τούρκοι εθνικιστές κατηγόρησαν τον Κεμάλ για «προδοσία του τουρκικού έθνους», λόγω Μοσούλης και Αλεξανδρέτας, δεν στάθηκαν ικανοί να εμποδίσουν τον Ισμέτ να υπογράψει ευχαρίστως, και πρώτος, τη συνθήκη με τη χρυσή πένα που του είχε στείλει ο Κεμάλ ειδικά για την περίσταση. Ο Βενιζέλος υπέγραψε έκτος, «κύριος εαυτού», όπως ανέφεραν δημοσιεύματα της εποχής, με τον Ισμέτ και τους άλλους Τούρκους αντιπροσώπους να τον παρακολουθούν «λίαν αξιοπρεπείς και σοβαροί και σιωπηλοί».

«Ανταλκίδειος Ειρήνη»Αν στην Τουρκία η υπογραφή της συνθήκης χαιρετίστηκε ως εθνικός θρίαμβος, στην καθημαγμένη Ελλάδα τα συναισθήματα ήταν διαφορετικά. Στη σκιά της ήττας και του ξεριζωμού, δεν έλειψαν αυτοί που τη θεώρησαν ταπεινωτική, ενώ ο Θεόδωρος Πάγκαλος την απεκάλεσε «Ανταλκίδειο Ειρήνη». Ηταν περισσότεροι όμως όσοι αναγνώριζαν ότι δεν υπήρχε ρεαλιστική δυνατότητα για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις. Οι δηλώσεις του ίδιου του Βενιζέλου μετά την υπογραφή της συνθήκης ήταν χαρακτηριστικές: «Πώς να σας κρύψω την βαθείαν μελαγχολίαν με την οποίαν υπέγραψα την Συνθήκην της Λωζάννης διά της οποίας οριστικώς καταργείται η Συνθήκη των Σεβρών; Εν τούτοις υπέγραψα με την συναίσθησιν ότι προσέφερον υπηρεσίαν εις την Χώραν». Σε ανάλογο κλίμα, ο πρωθυπουργός Στυλιανός Γονατάς, παρότι εξέφρασε την «απόλυτη ικανοποίηση» της κυβέρνησης «διά την επιτευχθείσαν ειρήνην», έσπευσε να τονίσει ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι εορτασμού «λόγω των τελικών αποτελεσμάτων, κατόπιν των γενομένων ατυχιών μας».

Ωστόσο, Ελληνες αλλά και ξένοι παρατηρητές επεσήμαναν τα «εθνολογικά» οφέλη που απεκόμισε η χώρα, καθώς η εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων στη Μακεδονία παγίωσε τη δημογραφική υπεροχή του Ελληνισμού σε μία περιοχή που εξακολουθούσε να προσελκύει τις βλέψεις της Βουλγαρίας. Κοινή είναι επίσης η εκτίμηση ότι η Λωζάννη σηματοδότησε την οριστική εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού από την Ελλάδα, κάτι όχι απολύτως ακριβές, καθώς η Βόρειος Ηπειρος, η Κύπρος αλλά και «συνοριακοί διακανονισμοί» σε βάρος της Βουλγαρίας θα εξακολουθούσαν να απασχολούν τις ελληνικές κυβερνήσεις και μετά το 1923. Σε κάθε περίπτωση, η Συνθήκη της Λωζάννης μπορεί να θεωρηθεί ως μία ανθεκτική και ετεροβαρής συνθήκη που αντικατόπτριζε επαρκώς τους δυσμενείς για την Ελλάδα συσχετισμούς δυνάμεων της εποχής. Το ότι έχει ήδη συμπληρώσει πάνω από 85 χρόνια ενεργού βίου, αποδεικνύει έμπρακτα ότι εκτός από ανθεκτική ήταν και αναγκαία.

* Ο κ. Δημήτρης Λυβάνιος είναι επίκουρος καθηγητής Ιστορίας στο ΑΠΘ.

21 σχόλια:

  1. Σωστά,γνωστά και άγια, ισορροπημένο κείμενο. Οντως είναι νεκρή η τότε Μεγάλη Ιδέα. Να προσδιορίσουμε τη σημερινή Μ.Ι. μόνο πρέπει για να πάμε μπροστά ως εθνος κι ως λαός. Να το συνοψίσουμε σε 3 ΟΧΙ κι ένα ναι ?

    ΟΧΙ στην απορρόφηση από τους αγγλοαμερικλανους και στην αποδοχή οθωμανικού ελέγχου επί της ελληνικής πολιτικής

    ΟΧΙ στην κατάλυση της ισονομίας του κράτους δικαίου και στην οικονομική εξαθλίωση των μικρομεσαίων που επιβάλουν τράπεζες και πολυεθνικές

    ΟΧΙ στην προοθούμενη από τα μήντια και την ΑΛΗΤ παρακμή του ελληνικού πολιτισμού, στην αποδόμηση της γλώσσας, των ηθών και εθίμων.

    ΝΑΙ στην ελληνική ταυτότητα στη Νέα Μεταπολίτευση, ενδεχομένως σε νέο Γουδί, με Κάθαρση στα κομματικά λαμογια - νεογενίτσαρους και στις πολιτικές φαμίλιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άνθρωποι? που ξεθάβουν νεκρούς είναι κακεμπιστες. Τέτοιες μεθόδους χρησιμοποίησαν στο σταλινικό καθεστώς των μαρξιστών και των χιτλερικών πειραμάτων προπαγάνδας και των κεμαλιστων φίλων τους . ουδείς αρχαιολάτρης και ουδείς χριστιανός ξεθάβει νεκρούς . Το καθεστώς του άθεου χρησιμοποίησε(φάνηκε από την γλώσσα του σώματος ότι ξέρει και λέει μαλ) ως αλωθεί δήθεν οχήματα της ε.Φ την ίδια ώρα που όλοι οι εγκάθετοι κυκλοφορούν όπου θέλουν μια δουλεία που μόνο πολίτικα διαπλεγμένα πρόσωπα της Vulcan και των άθεων που σκεφτωντε το ίδιο για των αγώνα (τον έντιμο αγώνα της ΕΟΚΑ που παρά τα όσα λέγονται οδήγησε στην ανεξαρτησία έστω αυτού του κράτους της Κύπρου και αρά ο αγώνας τους δικαιώθηκε.
    Οι μόνοι που ξεθάβουν νεκρούς είναι μυαλά αρρωστημένων οι μόνοι που θέλουν να σπιλώσουν το άγονα της εοκα είναι άγγλοι – τούρκοι και κάθε αριστερό γαλάζιος εγκάθετος .
    Αρρωστημένοι πολιτικοί με αρρωστημένα μυαλά όπως ο Μπους , και οι ομοϊδεάτες τους που βάζουν ανθρώπους να σφάζονται σαν τα πρόβατα , ακομα και αν τα ρίξουν στην Ε.Φ όπως το έκαναν και στους Αγωνιστές τον Ιμίων που απλά τους διέλυσαν ψυχικά σε μια λάθος απόβαση ακάλυπτους και χωρίς ίχνος , ίχνος στοιχειώδες νοημοσύνης και στρατιωτικής γνώσεις όπως αποδείχτηκε από βλάκο πολιτικούς της πλάκας που όσες συνταγματικές γνώσεις , και χρήμα Γερμανίας και να έχουν δεν γνωρίζουν τα αυτονόητα τέτοιος είναι και ο αρρωστημένος άθεος.

    Θα πάρω μια ανηφόρια θα πάρω μονοπάτια που παν στην λευτεριά κόρη πανώρια θα της πω άνοιξε τα φτερά σου και πάρε με κοντά σου μονάχα αυτό ζητώ.

    Αυτό μόνο κατάφεραν και τίποτα άλλο.

    s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διερωτώμαι οι πολιτικοί μας και οι Διπλωμάτες σήμερα, εξετάζονται αν γνωρίζουν την ιστορία των Βαλκανίων τουλάχιστον.

    Πριν οι Καραμανλήδες και ΠολωνοΕβραιοΠαπανδρέου, έριξαν μια ματιά στην πρόσφατη ιστορία, σκέφτηκαν τα τόσα χρόνια πολεμούσαν τα παλληκάρια τότε, τις συμφορές και τους ξεκληρισμένους, και αποφάσισαν "μόνοι" τους,-(φυσικά κανείς μας δεν πιστεύει οτι δεν αναγκασθήκαμε απο τους Αμερικανούς)-να παραδώσουν το όνομα της Μακεδονίας στους σκοπιανούς, και τώρα να τους παρακαλάμε να βάλουν ένα γεωγραφικό προσδιορισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έντιμη ειρήνη έλεγε ο Βενιζέλος. Σήμερα βλέπουμε πόσο επιβεβαιώθηκε σε σχέση με το Θηρίο Τουρκία.
    Η Μεγάλη Ιδέα δεν είχε εκλείψει το 1923. Η Μεγάλη Ιδέα δεν ήταν η απελευθέρωση της Σμύρνης. Η Μεγάλη Ιδέα ήταν η απελευθέρωση της πρωτεύουσας του Ελληνισμού Κωνσταντινούπολης. Η Στρατιά Έβρου ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει αυτόν τον πόθο. Οι συνθήκες ήταν ιδανικότερες και από τον Ιούλιο του 1922. Κάποιοι όμως θεωρούσαν ότι ο Ελληνικός Λαός είχε "κουραστεί". Ήταν η περίπτωση όπου οι ηγέτες είχαν ηττηθεί πριν ηττηθούν οι στρατιώτες. Η Θρακική καταστροφή δεν ήταν απαραίτητο να συμβεί μετά την Μικρασιατική (μόνο για αυτήν λένε όλοι). Αυτά για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να μην μας ταΐζουν κουτόχορτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η "Μεγάλη Ιδέα" του Ελληνισμού σήμερα συνίσταται στην προσπάθεια ούτως ώστε η Παγκόσμια Σκεπτομένη Αρχή, να δρά σύμφωνα με τα πανανθρώπινα οράματα του Ελληνικού Πολιτισμού.
    Χρέος μας να αγωνιστούμε από τώρα ώστε ο σπόρος των ιδεών όλων των προγόνων μας,να καρποφορήσει στο αύριο ,προκειμένου να ξημερώσει ένας κόσμος Ελληνικός.
    Σήμερα που όλα τα μήκη και πλάτη της Γης έχουν γνωρίσει και διδάσκουν στα εκπαιδευτικά ιδρύματά τους, όσα η μικρή μας Πατρίδα έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα,σε συσχετισμό με τη Δημοκρατία όσο κι αν αυτή βάλλεται πανταχόθεν, οφείλουμε να αντλήσουμε δυνάμεις και να δώσει ο καθένας μας όσα περισσότερα μπορεί για έναν κόσμο καλλίτερο και Ελληνικό.
    Εύχομαι καλή επιτυχία στον προσωπικό αγώνα του καθενός μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπορεί και να κάνουμε λάθος, αλλά η στρατιά Έβρου στάλθηκε ενάντια του καθεστώτος στην Ουκρανία , όπου αργότερα εξανάγκασε σε 30,000 και μαλών λίγος είναι ο αριθμός(δεν έχουμε στοιχεία ουδέποτε μας τα έδωσαν από το Κρεμλίνο ευτυχώς τους αναθεμάτισε ο ίδιος ο Πόυτιν αφού κατάλαβε και αυτός τι διέπραξαν) Έλληνορώσων χριστιανών και Έλλην πόντιων . αφού του είχε ζητηθεί από τους δυτικούς πιστεύοντας τους ενώ ταυτόχρονα των άδειαζαν στην Σμύρνη ιταλοί , γάλλοι , άγγλοι , αμερικανοί για να απεδείχθη ότι έκλαψαν με μαύρο δάκρυ όταν έπεφτε το τοίχος του Βερολίνου όλοι οι προ αναφερόμενες δύναμης. s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι Κωνσταντινούπολη ήταν κατακλυσμένη από τις μεγάλες δύναμης ήταν αδυνάτων να στραφεί ενάντια στης δύναμης αυτές , άπλα μας άδειασαν μας έκαναν Vassal state αποικιοκρατία δήθεν αριστερούς και δήθεν δεξιάς οικονομίας η ίδια οικονομία είναι παντού Βλ Κίνα ,και τώρα αφού μας διαμέλισαν (όπως άδειασαν και τον βασιλιά τους καθόταν και αυτός στον λαιμό διαιρώντας ακόμα μια φορά τον λαό όχι όμως ότι δεν είχαν στυγνή δολοφονικοί ευθηνή όλοι τους το είπαμε Βλ Ίμια) μας ζητούν και χρήματα παριστάνοντας τους grand οικονομολόγους εξάλλου για πόλους λόγους δεν έβγαλαν άχνα οι ευρωπαίοι ομόλογοι μας υπερασπίζοντας μας σθεναρά στα lobby τούρκο αμερικανών και άλλον συμφερόντων αυτή την περίοδο . s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η βλακεία συνεχίζετε όταν θα στήλη ανθρωπιστική δήθεν βοήθεια η Τουρκιά (μαθήματα από σφαγείς όπου απλά η μουσουλμάνοι θέλουν να δείξουν σε Ευρώπη και Αμερική ότι τώρα που μας κάνατε μάγκες χορεύουμε τσιφτετέλι και ότι θα μας ακούτε και θα έχουμε λόγο βαρύ στην παγκόσμια διακυβέρνηση (εδώ δεν φταίνε τα παραδοσιακά Αραβικά Εμιράτα μόνο το Χαλιφάτο των Σελτζούκων που θέλουν να αποδείξουν τον νέο οθωμανισμό σε ανατολή και δύση ) στους παλαιστινίους αδειάζοντας Νετανιάχου και Λίμπερμαν παγκόσμιος εκνευρίζοντας τους απλά περισσότερο διότι σκαλίζουν στα πίτουρα οι κότες και θα φαν το κεφάλι τους . s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. S, το περί στρατιάς του Έβρου σχόλιό σου είναι ακαταλαβίστικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπορεί και να κάνουμε λάθος, αλλά η στρατιά Έβρου στάλθηκε ενάντια του καθεστώτος τον τότε εξεγειρόμενων μπολσεβίκων στην Ουκρανία που κατέβαζαν δικεφάλους αετούς(εδώ μπορεί να κάνουμε λάθος χρονολογικά , μπορεί να ήταν η ίδια στρατιά η άλλη στρατιά που στάλθηκε, πάντως ότι έστειλαν στρατιά στην Ουκρανία έστειλαν και για αυτό τα αντίποινα ) όπου αργότερα εξανάγκασε σε αντίποινα 30,000 και μαλών λίγος είναι ο αριθμός(δεν έχουμε στοιχεία ουδέποτε μας τα έδωσαν από το Κρεμλίνο ευτυχώς τους αναθεμάτισε ο ίδιος ο Πόυτιν αφού κατάλαβε και αυτός τι διέπραξαν) Έλληνορώσων χριστιανών και Έλλην πόντιων . αφού του είχε ζητηθεί από τους δυτικούς πιστεύοντας τους ενώ ταυτόχρονα των άδειαζαν στην Σμύρνη ιταλοί , γάλλοι , άγγλοι , αμερικανοί για να απεδείχθη ότι έκλαψαν με μαύρο δάκρυ όταν έπεφτε το τοίχος του Βερολίνου όλοι οι προ αναφερόμενες δύναμης.s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. *αφού του είχε ζητηθεί από τους δυτικούς να σταλθεί η στρατιά. ενώ ταυτόχρονα των άδειαζαν στην Σμύρνη .s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας για αυτό και μπορεί να έχουμε ένα αναχρονολογήσιμο.
    Ακριβέστερα θα τα βρείτε σε στρατιωτικά μουσεία και από στρατιωτικούς που ξέρουν να γράφουν ιστορία με ακρίβεια και σε κάποιους σοβαρούς Ιστορικούς κύκλους χωρίς χρώματα καιιδίως κόκκινο.παρόλο που πρέπει να διασταυρώνεις τα πάντα για να είσαι σοβαρός . s.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Tέτοιοι στρατιωτικοί επαναστατική χώροι συγκαταλέγονται και το ΕΑΜ β το ΕΛΛΑΣ και ο Ελλ.Στρατ και διπλωματικά αρχεία. s.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ 13 Δεκεμβρίου 2009 8:43 π.μ.

    Λόγια, λόγια, λόγια. Όσα και να γράφουμε, όσα και να λέμε, τίποτε δεν αλλάζει. Και δεν αλλάζει τίποτε, διότι δεν κάνουμε τίποτε εμείς για το αλλάξουμε. Τίποτε, εκτός του να τρώμε άδικα τον χρόνο μας, αναμασώντας στα διάφορα fora και blogs τα ίδια και τα ίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ρε φίλε s τι λές τώρα; Τα 'χεις μπερδέψει. Άλλο το λειψό Σώμα Στρατού που στείλαμε στην Ουκρανία το 1919 και άλλο η Στρατιά Έβρου που αναδιοργανώθηκε πλήρως με τον Νίδερ και Πάγκαλο μεταξύ 1922-1923. Οι αγγλικές κυρίως στρατιωτικές δυνάμεις στην Κωνσταντινούπολη ήταν ασήμαντες κι ακόμα πιο ασήμαντες αυτές της Γαλλίας και Ιταλίας. Οι Άγγλοι είχαν συγκεντρώσει τις κύριες δυνάμεις στον Ελλήσποντο, γιατί τους ενδιέφερε η ναυσιπλοΐα στα Στενά. Η Κωνσταντινούπολη δεν τους έκαιγε και είχαν και σχέδιο άμεσης αποχώρησης των δυνάμεών τους από εκεί και συγκέντρωσης στα Στενά, σε περίπτωση επανέναρξης εχθροπραξιών. Αυτά γιατί και οι λεπτομέρειες έχουν την σημασία τους. Μην καθόμαστε και διαβάζουμε γενικότητες στην ιστορία που δεν έχουν εμβαθύνει. Άλλο λοιπόν τον Ιούλιο του 1922 που οι Μεγάλες Δυνάμεις απάντησαν αρνητικά στο ελληνικό αίτημα για προέλαση κι άλλο τον Μάιο του 1923 που οι διαπραγματεύσεις στην Λωζάννη για ειρήνη είχαν βαλτώσει εξαιτίας της τουρκικής ακαμψίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ακριβώς αυτά είναι τα ερωτηματικά μας ? έξαλλου το είπαμε ότι μάλλον κάνουμε λάθος για το σώμα του Έβρου. Το θέμα ήταν πως κάποιοι δεν ήθελαν την επέλαση στην Κωνσταντινούπολη και ακριβώς εδώ και πάλι ο διαμελισμός του λάου , μπάχαλο γινόταν στην Αθηνά και τότε βασιλικοί , βενιζελικοι , για αυτό είπαμε ότι ήταν εγκληματική ηθικοί αυτουργοί του λάου. Όπως αν δεν ήθελαν και οι μεγάλες δύναμης , μπορεί να ήταν αμελητέος ο στρατός του αλλά το πολίτικο κόστος στον τόπο ποιο θα ήταν ? αν ήταν κόστος που μάλλον θα ωφελούσε την Ελλάδα αλλά πάλι ποιοι ήταν η φόβοι του Βενιζέλου που δεν μπήκε στην Κωνσταντινούπολη ? και τελικά μήπως αυτό ήταν που δεν ήθελε και οι Ρωσία?
    Αυτά τα σκιώδες προσπαθούμε και εμείς να ερμηνεύσουμε.?
    Και να καταλάβουμε.s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. πιστευω ακομα στην μεγαλη ιδεα, που για μενα σημαινει τα εδαφη μου και οι πληθυσμοι μου.
    πιστευω οτι θα πρεπει να προσαρτηθει στην ελλαδα η β. ηπειρος,η β. μακεδονια,η β.θρακη, η κυπρος, ιμβρος τενεδος και η α. θρακη μεχρι κωνσταντινουπολη, με εκδιωξη, εθνοκαθαρση, η εξοντωση των βαρβαρων κατακτητων....
    πιο περα δυστυχως θεωρω αδυνατον να παμε.
    φυσικα θα ηθελα και τον ποντο καθοτι ποντιος και ολη τη μ. ασια αλλα τα θεωρω για παντα χαμενα.

    φυσικα αναφερομαι σε μια μελλοντικη γενια ελληνων με Ε κεφαλαιο,που θα τα πραγματοποιησει αυτα, και οχι σαυτη τη ξεφτιλισμενη αριστεριστικη γενια του πολυτεχνειου ,των παχυσαρκων υπερκαταναλωτων και αχρηστων πτυχιουχων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η Νέα Μεγάλη Ιδέα πρέπει να είναι οι Έλληνες να πρωτοστατήσουν στην Ένωση όλων των Ορθοδόξων και στην δημιουργία Ορθόδοξης Αυτοκρατορίας, το Νέο Βυζάντιο, και στην διάδοση της Ορθοδοξίας στην Ανατολική Ευρώπη-Καύκασο-Κεντρική Ασία-Μικρά Ασία-Μέση Ανατολή-Βόρεια Αφρική.

    Οι Έλληνες μπορούν και πρέπει να ηγηθούν σε αυτήν την προσπάθεια!

    http://vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Α ρε παίδες ελλήνων (το α με ω) αυτά θέλουν παιδία (κρυφά έψιλον-ιακα σχολεία υποστήριξη από Έλληνες του εξωτερικού διαβαθμισμένη και πολύ διαστατή εξωτερική πολιτική χωρίς ακραία φαινόμενα(που λέει και ο παγκαλος) που θα μπορεί να συμπεριλάβει Ευρώπη Μέση Ανατολή κίνα και ανατέλλοντες ήλιοι , τέτοια εκπαιδεύσει είχαν στην αρχαία Ελλάδα στην ρώμη στο βυζάντιο στην Μ. Βρετάνια στην Holly Rome= Ελαιόπρινος Ρώμη εξου και ο κλάδος ελιάς που απαγγέλωντε, ακόμα και η εβραίοι εκπαιδεύτηκαν και οι νεοτουρκική και η σκληροπυρηνική Ρωσία με τέτοια παιδία .
    Χρειάζονται ιδιωτικές πρωτοβουλίες στην αρχαία Ελλάδα δεν απόρριπταν τίποτα και κανέναν απλά ο Πλάτωνας το συμπεριλάμβανε και ότι του ήταν γκρίζο το έβαζε στην άκρη η στο περιθώριο , ποτέ τους δεν πετούσαν γνώσει ούτε στο βυζάντιο ούτε στην ρώμη ούτε στην αρχαία Ελλάδα , ακόμα και στα Ιμαλάια αν κοιτάξετε έχουν αρχαία γνώση το ιδιο και το Άγιο Όρος εδώ ο άλλος καθιερώνει ραβινικά δικαστήρια ? ο Χίτλερ Ο Στάλιν δεν ήταν ηλίθιοι ήξεραν τι έκαναν
    Ο ένας τροφοδοτούσε από το καιρώ που θήλαζαν την μεγάλη φυλή και ο άλλος το αλάθητο του καθεστώτος για να τα ανάγουν σε ιεροτελεστία θρησκευτική Βλ Κίνα και Νέα Τάξη Πραγμάτων αυτά τα ξέρουν οι πολιτική και κάθε νέο εμβαπτιζεται και με μια θρησκευτικό -λήπτηκη βάσει για να έχουν ακριβώς βάσει αυτό το ξέρουν και οι εβραίοι Βλ πρωτόκολλα κ.τλ. εμείς έχουμε όχι απλά βάσεις αλλά την ίδια την βάσει που μπορούμε ταπεινά και με αριστοτελική διάκριση να προσφέρει ο κάθε ένας άλλη πάνε στο Θιβέτ για να το επιτύχουν και εδώ είναι που τα μπουρδούκλωσαν οι εβραίοι και ξέφυγαν εντελώς από την βάσει τους ποια σχέση έχουν αυτή με τον Μωυσή ? περάν από το μέρος και τον τόπο που ποθούν να έχουν και αυτή ήταν η γη της επαγγελίας καμιά και για αυτό θα δώσουν Λόγο στα παιδία τους.
    Όπως είπαμε ο Χίτλερ και ο Στάλιν τα ήξεραν αυτά μεγάλωναν παιδία στην ζούγκλα και έκαναν ακραία γενετικά πειράματα .
    Πίσω στα δικά μας οι αρχαίοι σπαρτιάτες ήξεραν τι έκαναν το ίδιο και στο βυζάντιο το ίδιο και στην Αίγυπτο εμείς δεν ξέρουμε πολύ απλά τι θέλουμε και η διχόνοια μας έφερε εδώ που φτάσαμε να μας διήκουν άχυραάνθρωποι (όχι όλοι αλλά μια μερίδα κάποιοι γνωρίζουν) ενώ θα μπορούσαν να επιβληθούν όμορφα στους εταίρους , ο ακρετος αντ, αμερικανισμός είναι μια καραμέλα τα έχουμε πει χιλιάδες φορές δεν ζούμε σε αυτήν την γη μόνη μας αλλά για να σε σέβονται πρέπει να έχεις δύναμη για να σε σέβονται χρειάζεται να έχεις την διπλωματία του βυζαντίου που όλοι , όλοι ανεξαίρετος ίδιος οι Σοβαρές Μεγάλες δυνάμεις και όχι Γιαλαντζί η μεγάλες δυνάμεις έχουν υπερδυνάμεις φανερές και κρυφές αλλά τις χρησιμοποιούν για να αποτρέπουν και όχι για να επιτρέπουν η ότι επιτρέπουν το κάνουν για ιδίως όφελος. Αυτά τα ξέραμε εμείς οι Έλληνες και όλοι οι σοβαροί άνθρωποι σε τούτω τον πλανήτη γη και φυσικά αυτή που κάνουν πολιτική και δεν τους κάνη η πολιτική τέτοιοι άνθρωποι φοβίζουν όπως ο ομπαμα που προσπαθούν να τον ρεζιλέψουν και όπως ο Κεννετι αυτά τα ξέρουν και οι άγγλοι και οι γάλλοι και όλοι οι σοβαροί ηγέτες των κρατών και χορών πιστεύετε ότι οι Σελτζούκοι έμαθαν να κάνουν πολιτική? Πιστέψτε μας οι κούρδοι ξέρουν να κάνουν καλύτερα και από αυτούς και από εμάς. Χρειαζόντανε σχολεία όπως τον αρχαίο καιρώ που σχόλαζαν οι φιλόσοφοι και ανάπτυξαν το πνεύμα τους χρειάζονται φιλοσοφικά ιδρύματα αρχαίου και Βυζαντινου βεληνεκές και όχι φαγωμάρας. s
    Το παλιό νέο , το νέο αρχαίο .
    Πλατών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ 13 Δεκεμβρίου 2009 5:01 μ.μ.

    Θα σου έλεγα προς το παρόν να φροντίσεις να πας μέχρι τα Ίμια και μετά να φτάσεις στο Καράτσι του Πακιστάν.

    ______________________


    Καλά, ήθελα και να ήξερα, αν εξαιρέσεις δυο-τρεις, οι άλλοι που "σχολιάζουν" εδώ μέσα τέτοιο επίπεδο έχουν; Αντιστρόφως ανάλογο μ' αυτό του ιστολογίου; Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλημέρα σε όλους,
    Αν και είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα κρίνω σχόλια άλλων ως σωστά ή λάθος στον τελευταίο σχολιαστή 13/12 8:43 θα του έλεγα να σκεφτεί και την περίπτωση που λέει :
    Σε αυτό το μπλογκ μπορεί να μαζεύονται άνθρωποι που έχουν τις ίδιες ανυσηχίες σκέψεις άσχετα με το πως τις εκφράζουν τις ανακοινώνουν ή επιχειρηματολογούν.''
    Αν μη τι άλλω είναι πολύ ενθαρυντικό να βλέπεις περισσότερους απο έναν να βλέπουν πέρα απο τη μύτη της έστω και αν είναι σε απόσταση 5 εκ. έστω και αν δεν βλέπουν στην ίδια πλευρά , σκέφτοναι και στην σημερινή εποχή που η σκέψη είναι είδος προς εξαφανιση αρκεί που υπάρχει όλα τα άλλα φτιάχνονται.

    Οσο για την ΜΕγάλη ή Μικρή Ιδέα το μόνο που μπορώ γενικά να πω είναι ότι σπάνια συνθήκες που υπογράφηκαν από την Ελλάδα ή για την Ελλάδα ήταν υπέρ της Ελλάδος στο πλείστον τους.Δεν μας φταίνε οι άλλοι για αυτά που κάνουμε ή δεν κάνουμε και το να ρίχνουμε τις ευθύνες στους άλλους για παραβλέψεις ή αδιαφορία δική μας είναι λάθος.
    Ο κάθε ένας σκέφτεται το συμφέρον τους και μόνο.
    Ενα είναι το σίγουρο κανείς και ποτέ δεν πρόκειται να επιτρέψει την Μεγάλη Ιδέα να πραγματοποιηθεί γιατί απλά κανείς δεν θέλει την Ελλάδα να πάρει ''αέρα'' ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.