12/12/09

Δεν κατάφερε να πείσει τον Ομπάμα για το Κυπριακό ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφερε να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα για πιο ενεργή συμμετοχή της αμερικανικής πλευράς στη διαπραγματευτική διαδικασία και για τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό

Αυτό αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίμπρις Ποστασί", η οποία στηρίζει το δημοσίευμα της σε τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Προσθέτει ότι η αμερικανική πλευρά δεσμεύτηκε ότι αν υπάρξει ανάγκη η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον θα επικοινωνήσει με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για το Κυπριακό. Επισήμανε επίσης στην τουρκική πλευρά, ότι ο Απρίλιος του 2010 και οι τουρκοκυπριακές "προεδρικές" εκλογές δεν σημαίνουν το τέλος των διαπραγματεύσεων και ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα πρέπει να συνεχιστεί ομαλά μετά από αυτή την ημερομηνία.

Η "Κίμπρις Ποστασί" στο δημοσίευμα της αναφέρει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου προσπάθησε να πείσει τον Αλεξάντερ Ντάουνερ για πιο ενεργή συμμετοχή του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Ντάουνερ, από την πλευρά του, διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό σε περίπτωση που ξεκαθάριζε το διπλωματικό τοπίο στις διαπραγματεύσεις.

www.kathimerini.com.cy
Του Νίκου Στέλγια

Πιέζουν για λύση ΗΠΑ και Βρετανία
Αμερικανοί και Βρετανοί φαίνεται να προετοιμάζουν το έδαφος για σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, τόσο σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού όσο και σε περίπτωση μη λύσης.

Αυτό διεφάνη από τις χθεσινές διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και παρά το γεγονός ότι στην ενημέρωση του Σώματος, ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, είχε επισημάνει ότι οι αναφορές της τελευταίας έκθεσης στους σχεδιασμούς έκτακτης ανάγκης είχαν τυπικό χαρακτήρα και δεν έπρεπε να υπάρχουν προτού τα μέρη προχωρήσουν κοντά σε συμφωνία για τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Αμερικανοί και οι Βρετανοί εμφανίστηκαν συντονισμένοι και επέμειναν ότι στην επόμενη έκθεση του Γενικού Γραμματέα, τον Ιούνιο, υπάρχουν σαφείς αναφορές σε σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης.

Διπλωματική πηγή εκτίμησε ότι οι προθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας είναι σαφείς και στόχο έχουν την άσκηση πιέσεων για ουσιαστικά αποτελέσματα πριν από τον Ιούνιο.

Η ίδια πηγή αποκάλυψε επίσης ότι οι αντιπρόσωποι των δύο αυτών χωρών επέμειναν στη θέση, ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχίζονται επ' άπειρον και ότι πρέπει εντός εβδομάδων ή και μηνών να κινηθούν προς την κατεύθυνση της λύσης.

Οι αντιπρόσωποι της Ρωσίας και της Γαλλίας τόνισαν την ανάγκη αποφυγής πιέσεων και τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων και τα μέρη να αφεθούν να διαπραγματευθούν με ηρεμία.

Παράλληλα ο Ρώσος πρέσβης εξέφρασε τη διαφωνία του με την υποβολή δύο εκθέσεων εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα, ενώ απέτρεψε την έκδοση προεδρικής δήλωσης, με την οποία θα εκφραζόταν υποστήριξη στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα και την αποστολή του ειδικού συμβούλού του στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

www.kathimerini.com.cy

3 σχόλια:

  1. Ας τους χαλασουμε τα σχεδια.Αφου επειγονται λυση εως τον Απριλιο σημαινει οτι μετα τον Απριλιο κατι αλλαζει που δεν τους ευνοει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ 1:36 μ.μ.

    Ναι, επείγονται λύση, διότι πρέπει τελικά να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Για να το κάνουν αυτό, πρέπει το Κυπριακό να έχει επιλυθεί με τον τρόπο που αυτοί θέλουν. Αν η Κύπρος αντέξει τις πιέσεις άλλη μία φορά, όπως έκανε το 2004, τότε η είσοδος της Τουρκίας στην ΕΕ θα περιέλθει σε αδιέξοδο. Όσο και να θέλουν να την ευνοήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, τελικά δεν είναι δυνατόν να γίνει μέλος της ΕΕ, χωρίς να έχει εφαρμόσει το τελωνειακό πρωτόκολλο για όλους και χωρίς να αναγνωρίζει όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Διαφορετικά, ακυρώνεται η ίδια η ΕΕ και αυτό το ξέρουν πολύ καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως επείγονται για λύση επειδή μετά τον Απρίλιο θα τροχυοδρομηθεί η διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού και υπάρχει ο κίνδυνος για την Τουρκία να διαπραγματευθεί παράλληλα σχέδια τύπου Αυνάν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.