21/12/09

Στη γωνία η Τουρκία μετά τις δηλώσεις Βαρθολομαίου

ΝΑΙ, ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ, ΕΙΠΕ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΗΣ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
Σε δύσκολη θέση βρέθηκε η Τουρκία μετά τις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, σύμφωνα με τις οποίες αισθάνεται «σταυρωμένος» στην Τουρκία.«Θέλω να πιστεύω ότι είναι λόγια που ειπώθηκαν εκ παραδρομής», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, για τις δηλώσεις του Πατριάρχη.

Η δήλωση αυτή έγινε στον ανταποκριτή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου που προετοίμασε τον περασμένο Μάιο πρόγραμμα για το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Το πρόγραμμα επρόκειτο να μεταδοθεί χθες βράδυ.
Στην Τουρκία τις τελευταίες μέρες δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα στην αποστροφή περί «εσταυρωμένου», που αποδίδεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

«Θεωρώ ιδιαίτερα ατυχή την παρομοίωση με τη σταύρωση», είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. «Στην ιστορία μας και στα δικά μας έθιμα δεν υπήρξε ποτέ σταύρωση, ούτε θα υπάρξει», είπε ο κ. Νταβούτογλου και προσέθεσε ότι, «Δεν μπορώ να συνδυάσω την παρομοίωση αυτή με την ώριμη προσωπικότητα του Πατριάρχη».

«Η Τουρκική Δημοκρατία είναι ένα κοσμικό, δημοκρατικό κράτος δικαίου. Η Τουρκία δεν αξιολογεί τους πολίτες της βάσει της θρησκευτικής τους ταυτότητας. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι», επανέλαβε ο Τούρκος Υπουργός απαντώντας στα όσα λέγεται ότι είπε στο αμερικανικό πρόγραμμα ο Πατριάρχης περί «δευτέρας κατηγορίας πολιτών» στην Τουρκία.
«Αν ο αξιότιμος κ. Βαρθολομαίος έχει παράπονα, μπορεί να τα διαβιβάσει σε μας, στις αρμόδιες Αρχές». «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε συγκρίσεις που δεν τις αξίζουμε», είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Στο μεταξύ σε δηλώσεις της για τη συνέντευξη του Πατριάρχη η δικηγόρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κεζμπάν Χατεμί ανέφερε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ότι «δεν επρόκειτο για μια κανονική συνέντευξη αλλά μια ανεπίσημη συνομιλία κατά την οποία οι ερωτήσεις που έκανε ο ρεπόρτερ παρουσιάζονται σαν να είναι τα λόγια του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχη».

Η κ. Χατεμί είπε ότι ο δημοσιογράφος ήταν εκείνος που ρώτησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη «Αισθάνεστε σαν να έχετε σταρωθεί;», ερώτηση στην οποία ο κ. Βαρθολομαίος απάντησε: «Ναι, πράγματι».

Η κ. Χατεμί επισήμανε ότι η χρονική στιγμή της μετάδοσης της συνέντευξης είναι «ενδιαφέρουσα» όταν η Τουρκία διέρχεται από μια κρίσιμη περίοδο και πρόσθεσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα προβεί σε επίσημη δήλωση εξ ονόματος του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Ο χθεσινός τουρκικός Τύπος ασχολείται εκτεταμένα με το θέμα των δηλώσεων Βαρθλομαίου.
Σε άρθρο στην εφημερίδα «Μιλιέτ», η Ασλί Αϊντιντασμπάς με τίτλο «Λέει ότι έχει σταυρωθεί λόγω της Χάλκης», γράφει ότι απόρησε με τη δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη, αλλά, προσθέτει ότι γνωρίζει γιατί μίλησε με αυτό τον τρόπο.

«Πριν από αρκετές εβδομάδες συνάντησα τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον ρώτησα τι κάνει. Μου απάντησε 'Πώς μπορώ να είμαι; Οι ελπίδες μας χάνονται η μια μετά την άλλη', ήταν απαισιόδοξος. Αισθανόταν ανήσυχος, επειδή η Θεολογική Σχολή της Χάλκης εξακολουθεί να είναι κλειστή», αναφέρει.

«Παρά τις αναρίθμητες υποσχέσεις, διεθνείς πιέσεις και γραφειοκρατικές φόρμουλες, η Σχολή δεν έχει ανοίξει ακόμη», επισημαίνει η αρθρογράφος της «Μιλιέτ».
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

6 σχόλια:

  1. Απορώ πως τόλμησε ο Βαρθολομαίος να ξεστομίσει τέτοια λόγια για τον αιώνιο λαό - υπερασπιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων που υπέστη τόσες σφαγές από τους Ελληνες, τους Κούρδους, του Αρμένιους Ασσύριους Χαλδαίους.

    Αυτά παθαίνουν οι Τούρκοι για να είναι δημοκρατικοί και ανεκτικοί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα σε όλους.

    Εγώ δεν θεωρώ τυχαία τη χρονική στιγμή που έγιναν αυτές οι δηλώσεις.

    Επίσης προσωπικά πιστεύω πως το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν πρέπει να μπει σε κάποια ζυγαριά. Εννοώ σου δίνω αυτό και παίρνω το άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κανα δυο τετοιες δηλωσεις ακομα και τελειωσε εντελως, η υπο διωγμο μειονοτητα. αμα εχεις τετοιους νουνεχης ηγετες...
    κριμα δεν διδαχθηκε ο Βαρθολομαιος απο την τακτικη του φαναριου αιωνες. αν εκαναν τετοιες δηλωσεις και το 1821 δεν θα ειχε μεινει ουτε λαρυγγι ( αλλ βεβαια θα χαιρονταν για την πατριωτικη σταση του, οι σημερινοι ιστορικοι που καθονται στο κολωνακι για το καφεδακι του και πουλανε ηρωισμο και μιλανε για ενδοτικο και προδοτικο πατριαρχειο)
    μηπως του υποσχεθηκε προστασια η ελλαδα; εχουν εμπειρια εκει απο ελλαδικη προστασια το 22, το 55, το 74 κ.α
    και παλι κριμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η κ. Χατεμί είπε ότι ο δημοσιογράφος ήταν εκείνος που ρώτησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη «Αισθάνεστε σαν να έχετε σταρωθεί;», ερώτηση στην οποία ο κ. Βαρθολομαίος απάντησε: «Ναι, πράγματι».

    Λάθος.

    Ο δημοσιογράφος επανέλαβε ΑΥΤΟ που είπε ο Πατριάρχης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 21 Δεκεμβρίου 2009 12:43 μ.μ.

    Αν προόριζες το σχόλιο σου για ειρωνικό μπορείς να αγνοήσεις τα παρακάτω. Αν όμως το εννοείς προφανώς δεν έχεις ιδέα για το τι γίνεται τα τελευταία ...50, 100, 150 ή και παραπάνω χρόνια.
    Πρέπει δηλ Πατριαρχείο (αλλά και η Ελλάδα γενικότερα) να φοβάται μια ζωή να πει τα αυτονόητα και τα οφθαλμοφανή;
    Δεν διαφωνώ ότι πρέπει να είσαι ζογκλέρ για να επιχειρήσεις και μόνο να διατηρήσεις τις ισορροπίες αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για να μην το επιχειρήσεις.
    Άλλωστε η Τουρκία έχει αποδείξει ότι η μόνη συμπεριφορά που της ταιριάζει (και σ'αυτό το φανάρι να είσα σίγουρος έχει εξασκηθεί αιώνες) είναι αυτό που ο λαός λέει "μια στο μέλι, μια στο ξύδι".
    Αυτή θα έπρεπε να είναι και η ελληνική τακτική.
    Δείγμα καλής θέλησης απο τη μία, μπλοκάρισμα στη διαδικασία ένταξης απο την άλλη.

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το μυνημα δεν ηταν ειρωνικο...
    να δω τι θα λεμε οταν θα σκαζουν βομβες η οταν τον δολοφονησουν η οταν θα καινε και τους τελευταιους ελληνες παπουδες της Πολης.και ξαναλεω οτι στο κολωνακι ωραια κανουμε κριτικη για το τι πρεπει να πουμε. και το παιζουμε ολοι ανετοι. αυτα τα αυτονοητα δεν ειναι πανατα ευκολα να τα λες στην Τουρκια . πιθανον να ξερεις οτι στο φαναρι ν δυσκολευται πλεον να περπατησει ακομα και τουρκαλα χωρις μαντηλα, οχι θα αφησουν ρωμιο. ο βαρθολομαιος ειναι πολυ εμπειρος για να ξερει τι κανει, αλλα πλεον νομιζω το τελειωσε το πατριαρχει και τον ελληνισμο. οχι οτι φταιει αυτος. θα τελειωνε ετσι και αλιως μετα απο 20-30 χρονια νομοτελειακα-δημογραφικα. ας ειναι καλα η προστασια απο την ελλδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.