28/12/09

Εγκαινιάστηκε ο πετρελαιαγωγός Σιβηρίας-Ειρηνικού


Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν εγκαινίασε το πρώτο κομμάτι του πετρελαιαγωγού Σιβηρίας-Ειρηνικού, που στόχο έχει τον εφοδιασμό της Κίνας με πετρέλαιο, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Μόσχας για κατάκτηση των ασιατικών αγορών.
«Αυτό είναι ένα πρωτοχρονιάτικο δώρο για τη Ρωσία», όπως δήλωσε ο Πούτιν από το λιμάνι του Κοσμίνο κοντά στο Βλαδιβοστόκ.
«Ολοκληρώνεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα της σύγχρονης Ρωσίας. Πρόκειται για ένα στρατηγικό σχέδιο που θα επιτρέψει στη Ρωσία να εισέλθει σε νέες αγορές στον Ειρηνικό και την Ασία, όπου η παρουσία της δεν είναι σημαντική», τόνισε ο Πούτιν στο πρακτορείο ΡΙΑ Νοβόστι.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός συνεχάρη επίσης την κρατική πετρελαϊκή εταιρία Transnef που κατάφερε να υλοποιήσει το έργο αυτό εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Το πρώτο κομμάτι του αγωγού έχει μήκος 2.694 χιλιόμετρα και η κατασκευή του στοίχισε 378 δισεκατομμύρια ρούβλια (8,7 δισεκατομμύρια ευρώ). Θα ενώνει το Ταϊσέτ της ανατολικής Σιβηρίας και το Σκοβορόντινο στη ρωσική Άπω Ανατολή.
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια.
Η Ρωσία αναζητούσε εδώ και καιρό να βρει νέους αγοραστές για το πετρέλαιό της εν μέσω δύσκολων σχέσεων με την ΕΕ, που είναι ο βασικός της εταίρος.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. Δείτε το εξαιρετικό βίντεο Ρώσων Μοναχών για το Βυζάντιο!

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.