28/12/09

Συνεχίζονται οι έρευνες της υπόθεση κλοπής σορού Τ. Παπαδόπουλου

Δεν έχει εκφραστεί στην κυπριακή Αστυνομία εκτίμηση από ξένους εμπειρογνώμονες ότι βρίσκεται σε έδαφος που δεν ελέγχεται από τη Δημοκρατία, η σορός του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, η οποία κλάπηκε στις 11 Δεκεμβρίου από το κοιμητήριο της Δευτεράς δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός, ο οποίος σημείωσε ότι το τελευταίο τετραήμερο η Δύναμη βρισκόταν «σε πλήρη ετοιμότητα» συνεχίζοντας τις έρευνές της για την ανεύρεση της σορού.

Ο κ. Κατσουνωτός, σε δηλώσεις του στο Αρχηγείο Αστυνομίας, είπε ότι η κυπριακή Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες και τη συλλογή πληροφοριών γύρω από την υπόθεση της κλοπής της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες πληροφορίες καταχωρούνται στο λογισμικό πρόγραμμα, αξιολογούνται και αξιοποιούνται στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται.

Στην προσπάθεια της Αστυνομίας για διαλεύκανση της υπόθεσης, συνέδραμε και λειτουργός του FBI, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Κατσουνωτό, είναι τοποθετημένος στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, επισκέφθηκε την Κυπριακή Δημοκρατία την περασμένη βδομάδα, ενημερώθηκε για τις διεξαγόμενες έρευνες, μετέβη στην περιοχή του κοιμητηρίου της Δευτεράς, έμεινε στο νησί για δυο μέρες και έφυγε ήδη για την Αθήνα.

Ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι βάσει των στοιχείων που περισυνέλεξε, ο λειτουργός αυτός του FBI ετοίμασε σχετική έκθεση την οποία διαβίβασε στο Αρχηγείο του FBI στην Ουάσινγκτον από το οποίο αναμένεται να ληφθεί απάντηση για το τι είδους βοήθεια μπορεί να προσφερθεί στην κυπριακή Αστυνομία στα πλαίσια των ερευνών που διεξάγει για την ανεύρεση της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Αναφορικά με τη βοήθεια που ζητήθηκε από την Ελλάδα και το Ισραήλ, ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι οι δυο χώρες δεν αρνήθηκαν να παράσχουν βοήθεια αλλά απάντησαν στην έκκληση της Κύπρου ότι δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι περισσότερο από αυτά που έχει ήδη διεκπεραιώσει η κυπριακή Αστυνομία.

Ερωτηθείς για πληροφορίες που φέρουν ξένους πράκτορες να έχουν εκφράσει την εκτίμηση ότι η σορός του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται σε έδαφος εκτός της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι «δεν έχει εκφραστεί μια τέτοια εκτίμηση από πλευράς του λειτουργού του FBI αλλά ούτε και από κανέναν άλλο».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Αστυνομία προτίθεται να ζητήσει από το εξωτερικό βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό, ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι «αναμένουμε από το FBI να μας προσδιορίσει τι είδους βοήθεια πρέπει να ζητήσουμε».

Σε σχόλιο ότι πέρασαν αρκετές μέρες και ακόμη αναμένεται η βοήθεια από το εξωτερικό, ο κ. Κατσουνωτός διευκρίνισε ότι το τι είδους βοήθεια μπορεί να μας προσφέρουν δεν είναι στη δική μας ευθύνη και αρμοδιότητα αλλά είναι ευθύνη και αρμοδιότητα των ξένων χωρών και των ξένων υπηρεσιών στις οποίες έχουμε αποταθεί.

Κατέστησε πάντως σαφές πως δεν υπήρξε έλλειψη προθυμίας από πλευράς ξένων χωρών αλλά μας έχουν απαντήσει ότι δεν υπάρχει τίποτα επιπρόσθετο να μας προσφέρουν, πλην των όσων διεξάγονται από την Αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς εάν έχουν αποκλειστεί κάποια σενάρια, ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι οι έρευνες της Αστυνομίας στρέφονται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις ενώ ως αποτέλεσμα πληροφοριών που διαβιβάστηκαν στην Αστυνομία ερευνήθηκαν και δεν επαληθεύτηκαν, όντως κάποια σενάρια έχουν αποκλειστεί.

Απαντώντας σε ερώτηση για συγκεκριμένο άτομο το οποίο σύμφωνα με διαφορετικές πηγές φέρεται να αποτελεί κλειδί στην εξιχνίαση της υπόθεσης, ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι τα πάντα αξιολογούνται στα πλαίσια των ερευνών που διεξάγονται.

Καταλήγοντας στις δηλώσεις του, ο κ. Κατσουνωτός σημείωσε ότι γύρω από τη συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία δεν μπορούν να δημοσιοποιούνται προτού παρέλθει χρονικό διάστημα το οποίο να μας επιτρέπει, κατά την εκτίμησή μας, ότι ενδείκνυται να δημοσιοποιηθούν τα όποια στοιχεία.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.